Ο Τοργκάν Αζάρ μεγάλωσε

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Τοργκάν Αζάρ μεγάλωσε

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την εκπληκτική εξέλιξη του Τοργκάν Αζάρ, τις προοπτικές επιστροφής του στην Πρέμιερ Λιγκ και τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τον αδερφό του.

H επένδυση στα ταλέντα του Βελγίου δεν είναι κάτι το καινούργιο για την Τσέλσι. Ο Μουρίνιο έχει καταφέρει να μαζέψει στο Στάμφορντ Μπριτζ μια σημαντική ομάδα Βέλγων ταλαντούχων παικτών, όπως ο Τσάρλι Μουσοντά, μαζί με τα αδέρφια του και οι πιο γνωστοί Αζάρ, Κουρτουά, Λουκάκου. Ο Εντέν Αζάρ, υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου είναι πλέον έτοιμος παίκτης. Ο Μουσοντά έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως νέος Αζάρ, ή ως νέος Γιανουζάι. Κάποια στιγμή θα κληθεί να δείξει τι αξίζει στην Πρέμιερ Λιγκ. Εκείνος που δείχνει όμως έτοιμος για να λάμψει άμεσα είναι ο Τοργκάν Αζάρ.

Οι 14 παρουσίες του με τη Λανς δεν ήταν αρκετές για να αποκτήσει κανείς ασφαλή εικόνα. Πήγε όμως στην Τσέλσι «πακέτο» με τον αδερφό του. Στο μήνα που πέρασε στο Λονδίνο, μετακινούταν μεταξύ προπονήσεων με την πρώτη ομάδα και τις ρεζέρβες. Όλοι ασχολούνταν με τον αδερφό του και για κάποιους η μετακίνησή του στους «Μπλε» ήταν μέρος της συμφωνίας. Απλά για να εγκλιματιστεί πιο εύκολα ο Εντέν. Τελικά, αποφασίστηκε να φύγει δανεικός για τη Ζούλτε Βάρεγκεμ. Την πρώτη του χρονιά απέκτησε ρυθμό και έδειξε το ταλέντο του. Τη φετινή, πέρασε σε άλλο επίπεδο και βγήκε καλύτερος παίκτης του Πρωταθλήματος.

«Δεν είναι πια ο αδερφός του Εντέν. Είναι ο Τοργκάν Αζάρ», τόνισε τον Ιανουάριο ο προπονητής της Ζούλτε, Φρανκ Ντέρι, δείχνοντας ότι ο πιτσιρικάς χαράζει πλέον το δικό του δρόμο. Και ο Βέλγος τον δικαίωσε πλήρως. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στη χώρα του με 14 γκολ και 17 ασίστ. Πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος ο Ζοσέ Μουρίνιο ταξίδεψε στη Φλαμανδία μαζί με το βοηθό του Ρούι Φαρία για να δει την εξέλιξη του από κοντά. Προτού αρχίσει να βλέπει τον Τοργκάν, τα μάτια του στράφηκαν στο πανό που οι οπαδοί είχαν σηκώσει στα αγγλικά: «Ήρθε ως μικρός αδερφός... φεύγει σαν το δικό μας χρυσό παιδί». Η δική του συνεισφορά στην έκτη θέση της ομάδας και την είσοδο στα πλέι οφ ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλου.

Η παρουσία του Μουρίνιο δεν του επέτρεψε να συνεχίσει το σερί των γκολ του. Έπαιξε όμως ένα ολόκληρο ενενηντάλεπτο απέναντι στην Άντερλεχτ. «Ήθελα αγωνιστικά λεπτά και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ήρθα εδώ. Ήξερα ότι το επίπεδο είναι λίγο-πολύ ίδιο με αυτό της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας», τόνιζε στην αρχή. Γρήγορα έγινε ο βασικός μαέστρος της ομάδας, γεγονός που φαίνεται και από τους αριθμούς του. Το καλοκαίρι, όταν προέκυψε ενδιαφέρον από άλλες ομάδες, όπως η Αϊντχόφεν και η Άντερλεχτ, δελεάστηκε, αφού ήθελε περισσότερο ανταγωνισμό για να αυξήσει τις πιθανότητές του για το Μουντιάλ. Τα ρεπορτάζ έγραψαν ότι για να μείνει στη Ζούλτε απαίτησε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, κάτι που έφερε... καταιγίδα στα αποδυτήρια. Γρήγορα όμως επέστρεψε η ηρεμία, με τον ίδιο να καταλαβαίνει ότι αν τελειώσει τη σεζόν στην ίδια ομάδα, μπορεί να δείξει περισσότερα.

«Όταν έχω δύο επιθετικούς μπροστά μου, έχω λιγότερες επιλογές στα πλευρά για να ανοίξω το παιχνίδι. Αλλά είναι ευκολότερο να πάρω μπάλα και να ξεκινάω από πιο πίσω Έχει να κάνει με την κίνηση μπροστά από εμένα», τονίζει για το στιλ παιχνιδιού της ομάδας του. Ξεκίνησε να παίζει περισσότερο στα άκρα, ωστόσο με την αποχώρηση του Φρανκ Μπέριερ βρήκε τη θέση που ήθελε. Στον άξονα, πίσω από τον επιθετικό. Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια και με μαγική μεταβίβαση. Η τεχνική του του επιτρέπει να κρατήσει τη μπάλα όσο πρέπει. Και η διορατικότητά του να την περάσει την κατάλληλη στιγμή. Έχει την ντρίπλα και την τεχνική για να αποσυντονίσει τις αντίπαλες άμυνες και με ένα άγγιγμα να τις κόψει στις δύο.

Διαβάζει την κίνηση του συμπαίκτη του ακόμα και με το κεφάλι κάτω. Δεν έχει την ταχύτητα του αδερφού του (φυσικά δεν είναι αργός), αλλά αποτελεί έναν αυθεντικό playmaker. Κοντρολαρισμένος και διορατικός. Που ανάλογα με το πως θα δουλευτεί και το που θα «κουμπώσει», μπορεί να προσφέρει ίσως περισσότερα στον αγωνιστικό χώρο από τον Εντέν. Αν φυσικά αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει την εξέλιξη σε υψηλότερο επίπεδο. Όπως τονίζει και ο ίδιος: «Δεν είμαστε τα πρώτα αδέρφια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος συχνά μας συγκρίνει. Το καταλαβαίνω, αλλά δεν είμαστε οι ίδιοι παίκτες. Ο καθένας διαχειρίζεται την καριέρα του όπως θέλει. Ο Εντέν έκανε γρήγορα το μπαμ, εγώ παίζω στους δικούς μου ρυθμούς».

Ο 21χρονος μπορεί να βοηθήσει ανασταλτικά περισσότερο από τον αδερφό του και να παίξει πιο πίσω στον άξονα. Σε μια ομάδα επιπέδου Ζούλτε Βάρεγκεμ όλο το παιχνίδι περνούσε από τα πόδια του. Έδινε ρυθμό, μοίραζε ασίστ, πετύχαινε γκολ. «Είναι ο δημιουργός. Μπορεί να καθοδηγήσει τους υπόλοιπους παίκτες και να αποφασίσει εκείνος το στιλ του παιχνιδιού που θα παίξει η ομάδα του», τονίζει ο πρώην προπονητής του στη Λανς. Μόνο κατά τύχη δεν αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στο Βέλγιο.

Πριν από λίγο καιρό, ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να παλέψει για τις πιθανότητές του στην Τσέλσι. Φέρεται όμως να βρίσκεται και στο στόχαστρο της Λίβερπουλ, αφού δείχνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για το είδος ποδοσφαίρου που παίζει ο Μπρένταν Ρότζερς. Το όνομά του έχει ακουστεί και για την Έβερτον.

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός του Βελγίου, Μαρκ Βίλμοτς έχει δηλώσει ότι οι παίκτες του παίζουν στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν πλεονέκτημα, λόγω της καλύτερης δουλειάς και του επιπέδου. Για το Μουντιάλ τον άφησε στη λίστα των standby. Η εξέλιξή του τον τελευταίο χρόνο είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτική και αν συνεχίσει έτσι, στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση θα φορέσει τα χρώματα της εθνικής μαζί με τον αδερφό του. Άλλωστε, ο ίδιος ο Εντέν δήλωνε όταν πρωτοπήγε στην Τσέλσι ότι ο Τοργκάν μπορεί να γίνει καλύτερος από αυτόν. Ήταν μια δήλωση που τότε πέρασε στα ψιλά για πολλούς. Σιγά-σιγά αποκτά περισσότερη βαρύτητα...

Follow @Thansarr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.