Η Premier League έχει ξανά το πιο hot ντέρμπι στον πλανήτη

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Η Premier League έχει ξανά το πιο hot ντέρμπι στον πλανήτη

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το Σίτι – Λίβερπουλ, το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το οποίο στη δεδομένη στιγμή καταφέρνει να ξεπερνά σε δυναμική ακόμη και το clasico, και την αναβάθμιση της Λίβερπουλ που την δείχνει ικανή να ξαναγίνει πρωταθλήτρια Αγγλίας.

Οι περίπου 55 χιλιάδες τόσο τυχεροί, και όλοι εμείς, τα εκατομμύρια των τηλεθεατών, γίναμε το βράδυ της Πέμπτης μάρτυρες του φαινομένου της εποχής: της εξέλιξης του Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ στο πιο ενδιαφέρον ντέρμπι πρωταθλήματος συλλόγων αυτή την εποχή στον πλανήτη. Χάρη στα εκατομμύρια που επενδύονται σε δύο πολυεθνικές που έχουν στηθεί πάνω σε δύο αγγλικούς συλλόγους και στη δουλειά που κάνουν δύο κορυφαίοι προπονητές στην παραγωγή high end ποδοσφαίρου, η Premier League εκμεταλλεύεται την στιγμή της αποχώρησης του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ και την αγωνιστική κάμψη της κατόχου του Champions League και έχει σήμερα να καυχιέται ότι στα δικά της τερέν, στο Etihad και το Anfield παίζονται σήμερα τα ντέρμπι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και την μεγαλύτερη απήχηση. Και επειδή όσα έγιναν το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου 2019 στο τερέν του Etihad δικαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες, αυτό το ζευγάρι έραψε καλά πάνω του την ετικέτα του πιο hot ντέρμπι της εποχής στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ανάμεσα σε δύο ομάδες που παρατάσσονται με ίδιο σχηματισμό, παρόμοια συστήματα και παρόμοια στρατηγική τη διαφορά την κάνει τελικώς η ατομική ποιότητα, λέει η προπονητική. Στο Etihad η διαφορά υπήρξε στις λεπτομέρειες. Διότι προς τα εκεί έσπρωξαν την τύχη του παιχνιδιού οι δύο ομάδες χάρη στην αδιανόητα υψηλή ποιότητα της απόδοσής τους. Δύο ομάδες τόσο καλά εκπαιδευμένες, με τόσο πολλούς ποδοσφαιριστές της κορυφαίας ποιότητας, με τόσο ικανούς προπονητές στον πάγκο τους, επιδόθηκαν σε ένα αδιάκοπο και ακατάπαυστο μπρα ντε φερ γεμάτο από αυθεντική ποδοσφαιρική ένταση, το οποίο προέκυψε λόγω της πανομοιότυπης στρατηγικής επιλογής του Πεπ Γκουαρδιόλα και του Γιούργκεν Κλοπ: και οι δύο ζήτησαν από τους ποδοσφαιριστές να πιέσουν με τη στάση τους, τόσο με τη μπάλα στα πόδια όσο και χωρίς αυτή, προκειμένου να προκαλέσουν το λάθος. Και οι δύο δούλεψαν με τον στόχο να κουράσουν το μυαλό και το σώμα του αντιπάλου ώστε να βρουν μια στιγμή αδυναμίας και να την εκμεταλλευτούν. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ κατάφεραν παρόμοιες επιδόσεις. Η Σίτι ολοκλήρωσε 577 πάσες, η Λίβερπουλ 584. Η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις της Σίτι ήταν 81%, της Λίβερπουλ ήταν 79%. Η Σίτι ολοκλήρωσε 125 πάσες στο επιθετικό 1/3 του τερέν, η Λίβερπουλ 117. Η Σίτι έκανε 9 τελικές ενέργειες, η Λίβερπουλ 7. Η Σίτι έκανε 11 πλαγιοκοπήσεις, η Λίβερπουλ 13. Η Σίτι έκανε 24 τάκλιν, η Λίβερπουλ 25. Η Σίτι πήρε 2 κόρνερ, η Λίβερπουλ 1. Το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Και συμπτώσεις. Είναι τόσες οι διαφορετικές καταστάσεις παιχνιδιού που προκύπτουν, που δεν εκπαιδεύονται όλες, δεν προβλέπονται και γι' αυτό δεν προλαμβάνονται.

Ενα εκατοστό και η goal line technology, μαζί με ένα σωρό από άλλες λεπτομέρειες έφεραν το ματς στην ισορροπία μέχρι το 72'ο λεπτό. Και μια κουρασμένη μετάβαση της Λίβερπουλ από τη φάση της επίθεσης στην φάση της άμυνας αποδείχθηκε τόσο αποφασιστική που καθόρισε τον νικητή. Ηταν τόσο ισχνή η διαφορά ανάμεσα στην ποιότητα των δύο αντιπάλων, που το ντέρμπι κρίθηκε σε μια στιγμή.

Το αποτέλεσμα ήταν βγαλμένο από τις ευχές όσων παρακολουθούμε την Premier League με την προσδοκία η σεζόν να μας κρατήσει μέχρι το φινάλε, ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερο, σε σχέση με την κατάληξη της μάχης για την κατάκτηση του τίτλου. Διότι κράτησε τη Σίτι στο παιχνίδι την ίδια στιγμή που φώναξε προς την Λίβερπουλ ότι είναι όσο ώριμη απαιτείται για να γίνει πρωταθλήτρια. Ο Γκουαρδιόλα έφυγε από το Etihad με την ανακούφιση ότι υπάρχει τρόπος να νικά τη Λίβερπουλ. Ο Κλοπ με την φλόγα που του δημιουργεί η διαπίστωση ότι η Λίβερπουλ που δημιουργεί έχει ανεβάσει τα κυβικά της στο επίπεδο μιας πρωταθλήτριας, της Σίτι του Πεπ. Και οι δύο έφυγαν από το γήπεδο με την συνείδηση ότι “γίνεται”. Με την ίδια συνείδηση που κλείσαμε όλοι εμείς τους τηλεοπτικούς δέκτες. Το ματς επέτρεψε σε όλους να πιστεύουν ότι “γίνεται”, και δεν έλυσε την απορία των ουδέτερων σχετικά με την απάντηση στην “ποια θα το σηκώσει;”, ερώτηση.

Η Σίτι πήρε το ματς – φιλί ζωής στη μάχη για να κρατήσει το στέμμα, αλλά στη μεγάλη εικόνα νικήτρια αυτού του ντέρμπι είναι η Λίβερπουλ που δημιουργεί ο Κλοπ. Είναι η πρώτη φορά στην ψηφιακή εποχή του ποδοσφαίρου που η Λίβερπουλ δείχνει τόσο ικανή και ώριμη για να σηκώσει το βάρος των προσδοκιών και να ξαναγίνει πρωταθλήτρια Αγγλίας. Συζητάμε για την Premier League και έχει μόλις ξημερώσει η 4η Ιανουαρίου, συνεπώς είμαστε σε εποχή που απαγορεύονται οι προβλέψεις, διότι αυτό είναι το πιο ανταγωνιστικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον πλανήτη. Το ντέρμπι της Πέμπτης όμως είναι ιστορικό. Οχι τόσο επειδή κράτησε την Σίτι στο παιχνίδι, αλλά κυρίως επειδή έδειξε στην Λίβερπουλ ότι είναι έτοιμη, ικανή να γίνει πρωταθλήτρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball