Οι «προδότες» που έγιναν πρωταθλητές

Οι «προδότες» που έγιναν πρωταθλητές

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που «πούλησαν» την ομάδα τους για τη μεγάλη αντίπαλο και κατέκτησαν το πρωτάθλημα από την πρώτη κιόλας σεζόν.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα χρήματα να αποτελεί ολοένα και το μεγαλύτερο κίνητρο των ποδοσφαιριστών για την επιλογή μιας ομάδας, ωστόσο όπως λέει και η παροιμία «το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς». Γι’ αυτό και πολλοί παίκτες στο παρελθόν μεταπήδησαν στη μισητή αντίπαλο της ομάδας που αγωνίζονταν, ώστε να φτάσουν στην πολυπόθητη δόξα, δηλαδή το πρωτάθλημα. Και μάλιστα, το κατέφεραν από την πρώτη σεζόν τους στο νέο τους «σπίτι».

Ρίο Φέρντιναντ
Αν και η Λιντς τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στις μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας, εντούτοις μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές κόντρες της είναι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είναι γνωστή με το όνομα “Roses rivalry”. Μόλις πέντε παίκτες έχουν κάνει το δρομολόγιο Έλαντ Ρόουντ-Ολντ Τράφορντ και ένας από αυτούς ήταν ο Ρίο Φέρντιναντ το 2002. 34 εκατομμύρια λίρες δαπάνησαν τότε οι «μπέμπηδες» για τον Άγγλο αμυντικό (τότε πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου) και δεν το μετάνιωσαν. Για 12 χρόνια, ο Φέρντιναντ αποτέλεσε «ογκόλιθο» στο κέντρο της άμυνας, με τον ίδιο να κατακτά τα πάντα με την Γιουνάιτεντ. Μεταξύ άλλων, την Πρέμιερ Λιγκ (έξι φορές) από την πρώτη του κιόλας σεζόν.

Μάριο Γκέτσε - Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι – Ματς Χούμελς
Η κυριαρχία της Μπάγερν στην Γερμανία εντός και εκτός γηπέδων αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις, που είναι διαφορετικές μεταξύ τους και ταυτόχρονα... ίδιες. Όλοι τους ήταν ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ (ο Γκέτσε είναι και πάλι), που μετακινήθηκαν στη μεγάλη αντίπαλο, Μπάγερν. Όχι στην ίδια περίοδο, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα από την πρώτη τους κιόλας σεζόν στο Μόναχο. Ο Γκέτσε πήρε μεταγραφή για τους Βαυαρούς το 2013 και κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2013-14, ο Λεβαντόφσκι έφυγε το 2014 και κατέκτησε την Μπουντεσλίγκα το 2014-15, ενώ ο Χούμελς έκανε πέρσι το ίδιο δρομολόγιο, φτάνοντας κι αυτός στην κατάκτηση του τίτλου.

Σολ Κάμπελ
Το καλοκαίρι του 2001, έγινε ο πρώτος παίκτης που μετακινήθηκε από Τότεναμ στην Άρσεναλ, έπειτα από το 1977. Μάλιστα, λίγο καιρό νωρίτερα, είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να αγωνιστεί με τη φανέλα των «κανονιέρηδων», ωστόσο αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους «πετεινούς», προκειμένου να αγωνιστεί σε ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ. Επέλεξε τη μισητή Άρσεναλ και μπορεί οι οπαδοί της Τότεναμ να τον αποκαλούσαν «Ιούδα» και να έβγαλαν συνθήματα εναντίον του, ωστόσο ο ίδιος κατάφερε να φτάσει από την πρώτη του χρονιά στο Χάιμπουρι, στην κορυφή της Αγγλίας, ενώ αγωνίστηκε και σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα του Βενγκέρ το 2006.

Λουίς Φίγκο
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «προδοσία» ποδοσφαιριστή στη σύγχρονη ιστορία. Η μετακίνησή του από την Μπαρτσελόνα στην Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2000 προκάλεσε «σεισμό» στην Ισπανία. Στην ιστορία έχει μείνει η πρώτη του επίσκεψη στο Καμπ Νου ως αντίπαλος, τον Οκτώβριο του 2000, όταν ο Φίγκο έγινε αποδέκτης της μήνης των οπαδών των «μπλαουγκράνα». Οι αποδοκιμασίες ήταν εκκωφαντικές κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και κάθε φορά που γινόταν αποδέκτης της μπάλας. Από την εξέδρα εκτοξεύονταν κάθε λογής αντικείμενα, από μπουκάλια μέχρι... γουρουνοκεφαλές! Και μπορεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι να έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι (νίκη της Μπαρτσελόνα με 2-0) όμως στο φινάλε της σεζόν, ο Πορτογάλος ήταν αυτός που χαμογέλασε, καθώς κατέκτησε με την Ρεάλ την Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Ρόμπιν Φαν Πέρσι
Παίκτης της Άρσεναλ από το 2004 μέχρι και το 2012. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Ολλανδός είχε εξελιχθεί σε ηγέτη των «κανονιέρηδων» στην επίθεση, ενώ ήταν και ο αρχηγός της ομάδας. Ωστόσο, αυτό που του έλειπε αυτή την οκταετία ήταν ένα πρωτάθλημα, με τον ίδιο να αποφασίζει το καλοκαίρι του 2012 να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Λονδρέζους και να πει το μεγάλο «ναι» στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώστε να καταφέρει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τον τίτλο. Μάλιστα, τον προέτρεψαν να πάρει το Νο20 στη φανέλα, ώστε να είναι αυτός που θα οδηγήσει τη νέα του ομάδα στο 20ο της πρωτάθλημα. Όπερ και εγένετο, με τον Φαν Πέρσι να σημειώνει 26 τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ και να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2013.

 

Τελευταία Νέα