Οταν το Μαγδεμβούργο έγραψε ιστορία

Gazzetta team
Οταν το Μαγδεμβούργο έγραψε ιστορία

bet365

Το FFT μπαίνει σε ρετρό διάθεση και θυμάται την μοναδική ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο.

Σε αντίθεση με την Δυτική Γερμανία, η Ανατολική περιγραφόταν πάντα σαν κάτι... αποκρουστικό. Η πολιτική κατάσταση δεν «βοηθούσε» όσους διαμορφώνουν άποψη ώστε να παρουσιάζουν σαν κάτι καλό το συγκεκριμένο κομμάτι της -μιας- Γερμανίας ενώ στον αθλητισμό η εικόνα που έχουν όλοι για τους Ανατολικογερμανούς είναι ότι ντόπαραν τους πάντες και τα πάντα. Είτε ήταν ή όχι αλήθεια όλα, αυτό που δεν είναι σίγουρα ψέμα είναι ότι η Ανατολική Γερμανία ήταν σταθερά πολύ πίσω από την Δυτική στο ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και η επιτυχία του 1973-74 είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα ήταν ούτως ή άλλως ως γεγονός.

Η FC Magdeburg ιδρύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1965 και κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει δύναμη στην ανατολική πλευρά του τείχους. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το πόσο γρήγορα κατάφερε να πετύχει κάτι που μέχρι τότε έμοιαζε απλησίαστο. Να κατακτήσει, δηλαδή, ευρωπαϊκό τίτλο. Τον μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της Ανατολικής Γερμανίας, το κύπελλο Κυπελλούχων του 1974. Η εποχή στην οποία αναφερόμαστε, φυσικά, είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, όπου το χρήμα καθορίζει το ποιος είναι δυνατός και ποιος αδύναμος, ποιος μπορεί να στοχεύει στην κορυφή και ποιος αρκείται απλά στη συμμετοχή.

Τότε, όπως και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, τα πράγματα ήταν πολύ πιο... δημοκρατικά. Με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να αρχίζουν και να τελειώσουν με νοκ άουτ παιχνίδια, οι εκπλήξεις ήταν πολύ πιο συνηθισμένο φαινόμενο και βοηθούσαν στο να γίνει το ποδόσφαιρο ακόμη πιο ελκυστικό. Δεν ήταν, προφανώς, εύκολο αλλά όλοι είχαν δικαίωμα στο όνειρο και αυτό ήταν που μετρούσε. Και το Μαγδεμβούργο θα ζούσε αυτό το όνειρο την σεζόν 1973-74, συμμετέχοντας στο κύπελλο Κυπελλούχων. Με δεδομένο ότι δεν είχε καταφέρει ποτέ να φτάσει στους «16», η πρόκριση επί της Μπρέντα στον πρώτο γύρο, με 2-0 συνολικό σκορ, πανηγυρίστηκε σαν κάτι... ανεπανάληπτο.

Κανείς, προφανώς, δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Η κλήρωση με την Μπάνικ Οστράβα στους «16» δεν ήταν εύκολη και η ήττα με 2-0 στο πρώτο ματς, στην τότε Τσεχοσλοβακία, το επιβεβαίωνε. Η ρεβάνς, όμως, θα εξελιχθεί σε μαγική για τους ανατολικογερμανούς, οι οποίοι θα πετύχουν μια επική ανατροπή με το 3-0 και θα πάρουν το εισιτήριο για τους προημιτελικούς. Η νεανική ομάδα του Μαγδεμβούργου, με μέσο όρο ηλικίας 22,3 χρόνια (!), ήταν στους «8» του Κυπελλούχων και παράλληλα προχωρούσε προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάνοντας τους οπαδούς της να καταλάβουν ότι η σεζόν θα ήταν μοναδική. Και αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Η κλήρωση έφερε ως αντίπαλο στον προημιτελικό την PFC Beroe Stara Zagora από την Βουλγαρία και το Μαγδεμβούργο έβαλε βάσεις πρόκρισης από το πρώτο ματς (2-0 εντός), ολοκληρώνοντας την δουλειά στη ρεβάνς (1-1). Το... θαύμα από την Ανατολική Γερμανία συνεχιζόταν και δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα να ολοκληρωθεί. Η κάτοχος του τίτλου Μίλαν, η πανίσχυση Μπορούσια Γκλάντμπαχ από την Δυτική Γερμανία και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας ήταν οι άλλες τρεις ομάδες, με το Μαγδεμβούργο να κληρώνεται με τους Πορτογάλους. Το γκολ του Σπαρβάσερ στο πρώτο ματς, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, αύξησε τις πιθανότητες πρόκρισης (1-1) και στη ρεβάνς ακόμη ένα γκολ του ίδιου παίκτη και άλλο ένα από το έτερο αστέρι της ομάδας, τον Πομερένκε, θα δώσουν τη νίκη με 2-1 και το εισιτήριο για τον τελικό!

Στις 8 Μαΐου 1974, στο Ρότερνταμ, το Μαγδεμβούργο παρατάχθηκε απέναντι στην Μίλαν, η οποία ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει ένα χρόνο πριν κόντρα στη Λιντς (1-0) στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, σε έναν τελικό που οι Αγγλοι... έβραζαν με τον Ελληνα διαιτητή Χρήστο Μίχα. Ενα χρόνο μετά, αυτοί που θα έβραζαν, στο... ζουμί τους όμως, θα ήταν οι Ιταλοί αφού θα έπεφταν θύματα μιας εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων, χάνοντας με 2-0! Το αυτογκόλ του Λάντζι στο 42' και το γκολ του Σεγκουίν στο 74' θα χάριζαν στο Μαγδεμβούργο την μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του και στην Ανατολική Γερμανία την ευκαιρία να νιώσει για πρώτη και τελευταία φορά ότι η Δυτική την θαύμασε ποδοσφαιρικά.

Οι Ανατολικοί θα είχαν ακόμη μία ευκαιρία, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1987 με την Λοκομοτίβ Λειψίας, αλλά στον τελικό του ΟΑΚΑ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν θα έδινε την κούπα στον Αγιαξ (1-0), μετατρέποντας έτσι -οριστικά- σε μοναδικό κυριολεκτικά το θαύμα του 1974...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα