Η ηρεμία και η ευκαιρία της Νάπολι

Η ηρεμία και η ευκαιρία της Νάπολι

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για το καλοκαίρι που έχει μπροστά της η ομάδα που υπολογίζει περισσότερο η Γιουβέντους.

Λίγες μέρες μετά το τέλος της φετινής Serie A και ενόψει της έναρξης της μεταγραφικής περιόδου, η Tuttosport έκανε μια ανάλυση των δεδομένων που επικρατούν σε κάθε ομάδα, θέλοντας να κάνει μια πρώτη «συζήτηση» για το πώς θα είναι οι αντίπαλοι της Γιούβε τη νέα σεζόν. Σε άλλους έβρισκε λόγους για να παρουσιαστούν πιο δυνατοί, σε άλλους για να είναι αποδυναμωμένοι. Το συμπέρασμα, τελικά, ήταν ότι η ομάδα που υπολογίζουν περισσότερο στο Τορίνο είναι η Νάπολι. Και μπορεί η εφημερίδα να έχει τραγικό ποσοστό επιτυχίας στο μεταγραφικό κομμάτι, στο συγκεκριμένο όμως έχει πολύ καλές πιθανότητες να δικαιωθεί.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε χωρίς κούπα αλλά με το κλίμα στον νότο να είναι καλύτερο από ό,τι στο ξεκίνημα. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί απόδειξη ότι τα πράγματα πήγαν καλά. Μπορεί οι Παρτενοπέι να μην στέρησαν κάποιον τίτλο από τον Ιγουαΐν ή να μην τον είδαν να... σακατεύεται, είδαν όμως την ομάδα τους να ανταποκρίνεται τέλεια χωρίς αυτόν. Και με τον αντικαταστάτη του... σακατεμένο. Η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι επιβεβαίωσε αρχικά ότι είναι πραγματικά ομάδα και στη συνέχεια ότι είναι και πολύ δυνατή ομάδα.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Νάπολι έκανε ρεκόρ βαθμών (83) στη Serie A, ισοφάρισε το ρεκόρ νικών (25) που είχε κάνει πέρυσι ενώ σε σχέση με την περασμένη σεζόν, όπου ο Ιγουαΐν έσπασε όλα τα ρεκόρ, έβαλε 14 γκολ επιπλέον (94-80)! Οι Παρτενοπέι τα έκαναν όλα αυτά φτάνοντας και στους «16» του Champions League ή τους «4» του Coppa Italia, για να έχει να λέει ο επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός τους ότι «η Νάπολι είναι η ομάδα που δυσκόλεψε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τις δύο φιναλίστ του Champions League». Η υπερβολή ήταν, είναι και πάντα θα είναι χαρακτηριστικό των Ναπολιτάνων αλλά είναι κι αυτή η ατάκα ένας τρόπος για να περιγραφεί η ικανότητα της ομάδας του Σάρι να δημιουργεί, πλέον, προβλήματα σε όλους με το παιχνίδι της.

Αυτό είναι κάτι που θα «κουβαλήσει» στη νέα σεζόν η Νάπολι και είναι πολύ σημαντικό. Με εξαίρεση τη Γιουβέντους, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να αλλάξουν. Η Ρόμα έχει άλλον προπονητή, η Ιντερ το ίδιο, η Μίλαν έχει ίδιο προπονητή αλλά αρκετούς νέους παίκτες στην 11άδα, η Λάτσιο δύσκολα θα είναι τόσο σταθερή έχοντας και Ευρώπη, η Φιορεντίνα ψάχνεται... Οι Παρτενοπέι που έπαιξαν καλύτερο ποδόσφαιρο στη 2η σεζόν του Σάρι συγκριτικά με την 1η, γιατί να μην αισιοδοξούν για την 3η; «Να φύγω; Οχι, έχω πρώτα μια δουλειά να τελειώσω», είπε ο προπονητής παραλαμβάνοντας το βραβείο Enzo Bearzot πριν κάποιες μέρες.

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες να τελειώσει τη δουλειά του ο Σάρι, θα πρέπει οι Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις και Κριστιάνο Τζούντολι να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δική τους σε αυτούς τους τρεις μήνες. Ο πρόεδρος φρόντισε να κλείσει επιτυχώς τα θέματα των συμβολαίων των Μέρτενς-Ινσίνιε και η Νάπολι μπορεί να περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι αφού δεν κινδυνεύει φέτος να δει, όπως άλλες φορές (Καβάνι, Λαβέτσι, Ιγουαΐν), έναν ηγέτη να φεύγει. Ο Χάμσικ, άλλωστε, έχει αποφασίσει να γίνει σημαία και ελπίζει να δικαιωθεί για αυτό.

Θέμα και μάλιστα σημαντικό είναι το τι θα γίνει με τη θέση του τερματοφύλακα, αφού ο Ρέινα φαίνεται πως φεύγει και ο Σέζνι που έμοιαζε ιδανικός ντύνεται Μπιανκονέρο, αλλά από εκεί και πέρα διοίκηση και προπονητής ξέρουν τι πρέπει να κάνουν: Ενίσχυση στην άμυνα. Ο Τζούντολι κοιτάει για κάποιον εξτρέμ που θα θεωρείται αξιόπιστη λύση, με το όνομα του Ουνάς της Μπορντό να γράφεται τις τελευταίες μέρες, αλλά το θέμα είναι η άμυνα. Κάθε χρόνο στον ιταλικό νότο ξέρουν ότι εκεί πρέπει να ενισχυθούν αλλά, για κάποιο λόγο, δεν το κάνουν. Φέτος, όπως μπορεί να στρωθεί το σκηνικό, θα είναι «εγκληματικό» κάτι τέτοιο.

Οι παίκτες που φέρονται να είναι στη λίστα προς αποχώρηση είναι, πλην του Ρέινα, οι Τονέλι, Τζακερίνι, Παβολέτι, Στρίνιτς, Ραφαέλ, Μάτζιο και ειλικρινά είναι δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος, χωρίς να είναι ειδικός, με οποιοδήποτε από αυτά τα ονόματα. Οι Παρτενοπέι που έχουν στρωμένη δυνατή ομάδα και δεν χάνουν κανέναν σημαντικό παίκτη τους, είναι έτοιμοι να κάνουν -θεωρητικά- και σωστό ξεσκαρτάρισμα. Το μόνο που απομένει είναι η σωστή ενίσχυση στην αμυντική γραμμή και οι οπαδοί είχαν προειδοποιήσει τον Ντε Λαουρέντις, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν, ότι τον περιμένουν πιο... large αυτό το καλοκαίρι.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, ζητάει και ο ίδιος από τη... Γιουβέντους. «Οποιος τερματίζει στην 3άδα είναι σαν να έχει κατακτήσει το scudetto. Πιστεύω πως τη νέα σεζόν η Γιούβε θα έχει την καλοσύνη να το αφήσει σε άλλους», είπε ο πρόεδρος την τελευταία μέρα του Μαΐου. Μοιάζει με... ουτοπία να εύχεται κάποιος να αδιαφορήσουν οι Μπιανκονέρι για το πρωτάθλημα αλλά αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις δηλώσεις τους ή στα ρεπορτάζ τους, αντιλαμβάνεται ότι τη νέα σεζόν στο Τορίνο θα έχουν ως ξεκάθαρο πρώτο στόχο το Champions League.

Δεν θα χαρίσουν τίποτα στη Serie A, αλλά θα είναι πιο... διαλλακτικοί από ποτέ στο να το κάνουν. Και η ομάδα που δείχνει να έχει τις καλύτερες πιθανότητες να το εκμεταλλευτεί, είναι η Νάπολι. Αρκεί να δουλέψει το καλοκαίρι ακριβώς πάνω σε ό,τι χρειάζεται...

 

Τελευταία Νέα