Ο «Big Sam» είναι... Survivor!

Ο «Big Sam» είναι... Survivor!

bet365

Στον ρυθμό του ριάλιτι παιχνιδιού με κύριο θέμα την επιβίωση, ο Σαμ Άλαρνταϊς θα... ταίριαζε γάντι. Έσωσε και 5η ομάδα στην προπονητική του καριέρα και πήρε τα... δικά του πρωταθλήματα προτού αποσυρθεί. Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

Διόλου τυχαίο είναι το γεγονός πως το όνομα «Σαμ Άλαρνταϊς», όταν... κυκλοφορεί ελεύθερο, πάντοτε θα ακουστεί και θα γραφθεί στον Τύπο για τις ομάδες που κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Αυτό και μόνο, αποτελεί τεράστιο παράσημο για τον ίδιο και τεράστια αναγνώριση της ικανότητας που έχει να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά και να συνεισφέρει στον μέγιστο βαθμό, στην προσπάθεια του εκάστοτε κλαμπ να επιβιώσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Αυτό που έκανε φέτος με την Κρίσταλ Πάλας, δεν είναι κάτι καινούριο. Ανέλαβε μόλις πριν από πέντε μήνες όταν οι «αετοί» ήταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πιθανής παρουσίας στην Τσάμπιονσιπ την επόμενη αγωνιστική περίοδο και κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Έπειτα από αυτό και έχοντας αισθανθεί πως δεν έχει τίποτα άλλο να αποδείξει στον χώρο της προπονητικής, αποφάσισε όχι μόνο να παραιτηθεί από τους Λονδρέζους, αλλά και να ρίξει τους τίτλους τέλους της προπονητικής του καριέρας. «Θέλω όσο μου το επιτρέπει η υγεία και ο οργανισμός μου, μακριά από το άγχος και την πίεση που καθημερινά καταβάλλει έναν προπονητή ποδοσφαίρου, να απολαύσω στιγμές με την οικογένειά μου, ταξίδια και καταστάσεις που δεν επιτρέπει η καριέρα να βιώσω» ανέφερε στην ανακοίνωσή του, το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πάλας, Στιβ Πάρις.

Ο 61χρονος προπονητής αποχωρεί, έχοντας καταφέρει να κρατήσει στην Πρέμιερ Λιγκ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ στον πάγκο της οποίας έχει βρεθεί, σε κάθε δύσκολη κατάσταση κι αν έχει αντιμετωπίσει!

Τεράστιο επίτευγμα. Ακόμα κι αν δεν έχει πανηγυρίσει κάποιο πρωτάθλημα ως κόουτς, ακόμα κι αν δεν έχει γεμάτη τροπαιοθήκη στο σαλόνι του σπιτιού του, ακόμα κι αν δεν έχει μετάλλια... με το κιλό από επιτυχίες που απολαμβάνουν άλλα μεγάλα κλαμπ της Αγγλίας κι όχι μόνο, ο Σαμ Άλαρνταϊς ξέρει ότι έχει πάρει τα... δικά του πρωταθλήματα. Και το έκανε και πέντε φορές πλέον, αφού πριν από τους «αετούς», είχαν προηγηθεί οι Μπόλτον, Μπλάκμπερν, Γουέστ Χαμ και Σάντερλαντ.

Η πρώτη που το βίωσε και φυσικά του οφείλει ευγνωμοσύνη, είναι η Μπόλτον. Την ανέλαβε το 2001 και τις δύο πρώτες σεζόν έδωσε πραγματική μάχη για να την κρατήσει στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως, φυσικά, τα κατάφερε!

Επανέλαβε τα ... μαγικά του στην τεχνική ηγεσία της Μπλάκμπερν, την αγωνιστική περίοδο 2008-2009. Πήρε το «τιμόνι» στα χέρια του τον Δεκέμβριο, μεσούσης της χρονιάς, ως αντικαταστάτης του Πολ Ινς. Οι «ρόβερς» ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού σ' εκείνο το σημείο, όμως είχαν επενδύσει στον σωστό άνθρωπο, φροντίζοντας ώστε να έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Στη Γουέστ Χαμ, ο «Big Sam», αν και κατηγορήθηκε για τον τρόπο παιχνιδιού και το βαρετό ποδόσφαιρο (κάτι το οποίο έγινε και στη θητεία του στη Νιούκαστλ, το 2007), ήταν ο άνθρωπος που επανέφερε τα «σφυριά» στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, το καλοκαίρι του 2012. Νωρίτερα, είχε αντέξει στα... πολύ δύσκολα, με σημείο τερματισμού τη 10η θέση, τη σεζόν 2012-2013, σε μια χρονιά που η απόσταση της Γουέστ Χαμ από την επικίνδυνη ζώνη ήταν μόλις 10 βαθμοί στο φινάλε του πρωταθλήματος.

Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ανέλαβε την Σάντερλαντ από τον Οκτώβρη του 2015, όταν ο Ντικ Άντβοκατ, απέδειξε πως έκανε λάθος που συνέχισε στον πάγκο και δεν ήταν καθόλου έτοιμος για όσα θ' ακολουθούσαν στο τόσο υψηλό επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ. Τον Μάιο του ίδιου έτους είχε σώσει την ομάδα και είχε δακρύσει στην οριστικοποίηση της παραμονής των «μαυρόγατων» στην κορυφαία κατηγορία. Ο Άλαρνταϊς πήρε το «τιμόνι» από τα χέρια του και ακόμα ένα «καράβι» που κατευθυνόταν προς τα... βράχια, έκανε τη σωτήρια, απότομη στροφή και τα κατάφερε.

«Ναι, το παραδέχομαι... Θα πονέσει πολύ τον σύλλογο αν υποβιβαστούμε, αλλά θα πονέσει κι εμένα προσωπικά γιατί δεν θα ήθελα να συμπεριληφθεί ένας υποβιβασμός στο βιογραφικό που έχω...» έχει δηλώσει ο Σαμ Άλαρνταϊς κι όμως κατάφερε να... παραμείνει καθαρό το «μητρώο» του στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Φέτος, ήρθε η Κρίσταλ Πάλας να του απευθύνει κάλεσμα... έκτακτης ανάγκης ώστε να τη γλιτώσει από τον πικρό υποβιβασμό. Αποδέχθηκε την πρόκληση, στις 87 ημέρες από την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας ελέω της αξιοπρέπειας που δεν ήθελε να χάσει όταν άθελά του μπλέχτηκε σε ζήτημα με προσπάθεια εμπλοκής μάνατζερ και παραβίασης των κανονισμών ώστε να καταφέρουν εκείνοι να πραγματοποιήσουν μεταγραφές πελατών τους στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Αντικατέστησε στο «Selhurst Park» τον Άλαν Πάρντιου με την Πάλας να βρίσκεται στη 17η θέση, με μόλις μια νίκη στα τελευταία 11 παιχνίδια της εκείνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου απέκτησε παίκτες όπως οι Τζέφρι Σλουπ, Λούκα Μιλιβόγεβιτς, Πάτρικ Φαν Άνολτ και Μαμαντού Σακό, πέτυχε τον στόχο του.

Αν και χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής στα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί για την λονδρέζικη ομάδα και το ξεκίνημα είχε αρκετά αρνητικά αποτελέσματα, βρέθηκε το μονοπάτι της επιβίωσης, ήρθαν σημαντικά αποτελέσματα, πήρε τέσσερις διαδοχικές νίκες από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου, νίκησε τις Τσέλσι, Άρσεναλ, Λέστερ και Λίβερπουλ και η επιβεβαίωση της παραμονής στην Πρέμιερ Λιγκ ήρθε με το εμφατικό 4-0 επί της Χαλ του Μάρκο Σίλβα στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ο Άλαρνταϊς, είναι ένας... Survivor του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα