Οι 211 αμυντικές εβδομάδες του Τσόλο

Gazzetta team
Οι 211 αμυντικές εβδομάδες του Τσόλο

bet365

Οι εκπληκτικές ανασταλτικές επιδόσεις της Ατλέτικο στην La Liga της εποχής Σιμεόνε. Πόσα λιγότερα γκολ έχει δεχτεί από Μπάρτσα, Ρεάλ και τα βραβεία «Zamora» που είναι μόνιμα δικά της.

Στη συνέντευξη τύπου πριν την κυριακάτικη αναμέτρηση με την Μπέτις, ο Ντιέγο Σιμεόνε καταπιάστηκε με τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας του. Θέλοντας να ευλογήσει τα γένια που δεν έχει, εκφράστηκε με μία φράση που δεν χρησιμοποιούν οι Ισπανοί, αλλά παίζει πολύ στο ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής. «La valla menos vencida» (σ.σ.: το πιο απόρθητο τείχος), είπε, εννοώντας ότι η ομάδα του έχει την καλύτερη άμυνα στο σύγχρονο κόσμο της μπάλας.

Ο,τι δήλωσε είναι απολύτως σωστό και δίκαιο. Τον επιβεβαιώνει τόσο η μαρτυρία που υπάρχει απ’ όσους έχουν άποψη γι' αυτό που παίζουν οι Ροχιμπλάνκος, όσο και οι αριθμοί στην δική του εποχή στον πάγκο της ομάδας. Και τι λένε αυτοί; Πως στα χρόνια του Τσόλο οι Μαδριλένοι δέχτηκαν μόλις 149 γκολ στο πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα η ιστορία ξεκινάει να μετράει από την 17η αγωνιστική της σεζόν 2011-’12, όταν κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της. Η ομάδα παρέπαιε και βρισκόταν πιο κοντά στον υποβιβασμό παρά στην Ευρώπη. Και τι έγινε σε εκείνο το πρώτο ματς στο «Ροσαλέδα»; Φυσικά κράτησε το μηδέν κόντρα στην Μάλαγα. Εκείνη τη χρονιά η Ατλέτικο είχε δεχτεί 27 γκολ σε 17 αγώνες και με τον Αργεντινό κόουτς το νούμερο μετατράπηκε σε 16 γκολ στους υπόλοιπους 22.

Από τότε έως και σήμερα, μία αγωνιστική πριν το φινάλε και της τωρινής σεζόν, ο Τσόλο έχει διευθύνει τους Ροχιμπλάνκος σε 211 αγωνιστικές της La Liga. Πρόκειται δηλαδή για πεντέμισι περιόδους. Τη μισή εκείνη το «Trofeo Zamora», το βραβείο για τα λιγότερα γκολ, το είχε λάβει ο Βίκτορ Βαλδές της Μπαρτσελόνα. Με εξαίρεση το 2014-’15 που δόθηκε στον Κλαούδιο Μπράβο επίσης της Μπάρτσα, τις υπόλοιπες τέσσερις χρονιές το έλαβε πορτιέρο της Ατλέτικο. Δύο για τον Τιμπό Κουρτουά και άλλα τόσα για τον Γιαν Ομπλάκ.

Ο Κουρτουά ήταν ο πρωταγωνιστής για το 2012-’13 (29 γκολ σε 37 ματς) και το 2013-’14 (24 γκολ σε 37 ματς). Εννοείται όμως ότι η κορυφαία επίδοση σημειώθηκε πέρσι από τον Ομπλάκ. Εκείνος δέχτηκε μόλις 18 τέρματα σε 38 αγώνες και έτσι ισοφάρισε την σημαντικότερη σχετική επίδοση στην ιστορία της La Liga, αυτή του Πάκο Λιάνιο της Λα Κορούνια που κρατούσε από το 1993-’94. Και φέτος λοιπόν το βραβείο θα πάει στον Σλοβένο τερματοφύλακα, ο οποίος όμως είχε και ένα σοβαρό τραυματισμό και απουσίασε κοντά τρεις μήνες (20 γκολ σε 29 αγώνες), με τον Μιγκέλ Ανχελ Μογιά να κάνει επίσης πολύ καλή δουλειά (6 γκολ σε 9 αγώνες).

Στην τρέχουσα περίοδο η Ατλέτικο έχει δει την εστία της να παραβιάζεται 26 φορές. Είναι έξι λιγότερες από την 2η στη λίστα Βιγιαρεάλ, εννέα από την Μπαρτσελόνα και 14 από την Ρεάλ. Το θέμα όμως είναι η συνολική επίδοση και αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί εάν γενικότερα η ανασταλτική συμπεριφορά της ομάδας δεν ήταν η κορυφαία, κάτι που φυσικά ευνοεί τους εκάστοτε τερματοφύλακές της.

Κάπως έτσι λοιπόν σε αυτές τις 211 αγωνιστικές των ημερών του Τσόλο στο ισπανικό ποδόσφαιρο, η Ατλέτικο δέχτηκε συνολικά μόλις 149 γκολ, δηλαδή πολύ λιγότερο από ένα ανά ματς. Η σύγκριση όμως με τις άλλες μεγάλες ομάδες της La Liga είναι που κάνει πραγματικά το φαινόμενο να φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Στο ίδο διάστημα η Μπάρτσα έχει δεχτεί 179 (30 περισσότερα), η Ρεάλ 209 (60 περισσότερα) και η Σεβίλλη 280 (111 περισσότερα).

 

Τελευταία Νέα