Λουίς Φαν Χάαλ: 5 αξέχαστες στιγμές

Λουίς Φαν Χάαλ: 5 αξέχαστες στιγμές

bet365

Ο Ολλανδός σύμφωνα με φήμες έφτασε κοντά στο αντίο από τους πάγκους, αν και ο ίδιος το διέψευσε και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε στιγμές, που σημάδεψαν την προπονητική καριέρα του.

Τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως προπονητής ο Λουίς Φαν Χάαλ «ξυπνούσε» εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα στον κόσμο. Υπάρχουν αυτοί που τον λατρεύουν και εκείνοι που αγαπούν... να τον μισούν. Εκείνοι που τον αποκαλούν «μυρωδιά» και εκείνοι που αποθεώνουν τον προπονητή, ο οποίος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό νικών στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ (60% σε 95 παιχνίδια). Ό,τι και να ‘ναι, όμως, ο Φαν Χάαλ των πάγκων είναι ένας και μοναδικός (με τα καλά και τα κακά του) και όταν πάρει την απόφασή να αποχωρήσει από τα γήπεδα, θα λείψει σε πολλούς.

Το FourFourTwo του gazzetta.gr παραθέτει πέντε αξέχαστα περιστατικά, με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Τσάμπιονς Λιγκ με τα «μωρά»

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο για έναν προπονητή με την ιστορία του, ο Λουίς Φαν Χάαλ έχει κατακτήσει μόλις μία φορά το Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 1994-95, τα τρομερά «μωρά» του Άγιαξ έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, καθοδηγούμενα από τον Ολλανδό τεχνικό. Φαν Ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Ράικαρντ, Ζέεντορφ, Ντάβιντς, Λιτμάνεν, Φίνιντι, Ρόναλντ Ντε Μπουρ και Όφερμαρς ήταν η ενδεκάδα του «Αίαντα» στον τελικό κόντρα στην Μίλαν, με τον 19χρονο – τότε - Πάτρικ Κλάιφερτ να αποτελεί τη «χρυσή» αλλαγή και με γκολ στο 85’ να δίνει το κύπελλο στον Άγιαξ.

Πρωτάθλημα με Άλκμααρ

Στον πάγκο όποιας ομάδας κι αν βρέθηκε, κατέκτησε τίτλους (ακόμη και με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), όμως όταν κάτι τέτοιο γίνεται με μία ομάδα που δεν αποτελεί παραδοσιακή δύναμη στη χώρα της, τότε αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία. Ο Φαν Χάαλ βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της Άλκμααρ το 2005 και στις δύο πρώτες χρονιές τερμάτισε στη δεύτερη και τρίτη θέση. Τη σεζόν, όμως, 2007-08 η ΑΖ βρέθηκε στην 11η θέση της Eredivisie, με τον Ολλανδό τεχνικό να ανακοινώνει την αποχώρησή του. Ωστόσο, οι ιθύνοντες του συλλόγου τον μετέπεισαν, με τον ίδιο όχι μόνο να παραμένει, αλλά να κατακτά και το πρωτάθλημα με την Άλκμααρ (το δεύτερο στην ιστορία της) το 2009.

«Γραφικές» διαμαρτυρίες

Κάθε προπονητής που... σέβεται τον εαυτό του πρέπει στην καριέρα του να έχει κάνει κάποιο ιστορικό «ξέσπασμα» είτε στο διαιτητή, είτε στους βοηθούς του. Και ο Φαν Χάαλ έχει κάνει δύο. Το πρώτο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995, όταν ο Ντεσαγί έκανε μία «καρατιά» στον Λιτμάνεν, όμως ο διαιτητής δεν έδωσε καν φάουλ. Με τον έξαλλο Φαν Χάαλ να κάνει στον αέρα ένα χτύπημα «καράτε-κιτ», προκειμένου να δείξει στον τέταρτο διαιτητή το παράπονό του.

Το πρόσφατό του «παραλήρημα» ήταν την περίοδο που βρισκόταν στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Διαμαρτυρόμενος για ένα φάουλ που δόθηκε στον Αλέξις Σάντσες της Άρσεναλ, ο Φαν Χάαλ «βούτηξε» μπροστά στον τέταρτο διαιτητή, για να του δείξει ότι κάτι παρόμοιο είχε κάνει ο Χιλιανός επιθετικός.

Μέσα ο Κρουλ, έξω ο Σίλεσεν

Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα γήπεδα της Βραζιλίας και η Ολλανδία με την Κόστα Ρίκα είναι στη λευκή ισοπαλία μετά από 120 λεπτά αγώνα και όλα δείχνουν πως οδηγούνται στα πέναλτι. Λίγο πριν σφύριγμα της λήξης, ο Φαν Χάαλ έχει την... έμπνευση να αντικαταστήσει το βασικό του τερματοφύλακα, Σίλεσεν, βάζοντας στη θέση του τον Κρουλ, μόνο για τη «ρώσικη ρουλέτα». Και δικαιώνεται. Ο Κρουλ αποκρούει δύο πέναλτι των παικτών της Κόστα και στέλνει τους «οράνιε» στα ημιτελικά.

Τα κατεβασμένα... παντελόνια

Την εποχή που ήταν προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, ο Φαν Χάαλ είχε κάνει κάποιες αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης, που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των αστέρων των Βαυαρών. Έτσι, μπαίνοντας στα αποδυτήρια, ο Ολλανδός προπονητής κατέβασε τα παντελόνια του μπροστά στους ποδοσφαιριστές του, προκειμένου να τους δείξει ότι έχει... καρύδια και πως αυτός είναι το αφεντικό. Το περιστατικό θα μπορούσε να κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, όμως αργότερα επιβεβαιώθηκε από τους Λούκα Τόνι και Μαρκ Φαν Μπόμπελ. Και φυσικά από τον ίδιο τον Φαν Χάαλ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα