Βαυαρική κυριαρχία!

Βαυαρική κυριαρχία!

bet365

Το 2016 φεύγει και το FourFourTwo του gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό της χρονιάς στην Bundesliga.

Οι νταμπλούχοι

Η Ντόρτμουντ προσπάθησε, όμως δεν κατάφερε να απειλήσει την κυριαρχία της Μπάγερν. Οι Βαυαροί έφτασαν στο τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Bundesliga, αφήνοντας στο -10 την Μπορούσια. Τα ρεκόρ αυτή τη φορά μπορεί να ήταν λιγότερα, όμως η ομάδα του Γκουαρδιόλα έφτασε δίκαια στην κορυφή. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στο Βερολίνο, όπου η Μπάγερν κέρδισε την Ντόρτμουντ στα πέναλτι, για να κατακτήσει το τρόπαιο για 18η φορά (0-0 η κανονική διάρκεια και η παράταση). Οι Βαυαροί επέστρεψαν στο θρόνο τους μετά από έναν χρόνο απουσίας, με τους Βεστφαλούς να είναι για Τρίτη φορά στη χαμένη πλευρά.

Ο MVP

Το 2016 ήταν η χρονιά των επιθετικών. Ομπαμεγιάνγκ, Λεβαντόφσκι, Μοντέστ, Μίλερ, Τσιτσαρίτο, Ιμπίσεβιτς ήταν μόνο κάποιοι από αυτούς που ξεχώρισαν και οδήγησαν τις ομάδες τους στην επιτυχία. Με δεδομένο, όμως, ότι η Μπάγερν κατέκτησε τα πάντα στην Γερμανία και έκλεισε τον χρόνο στην κορυφή, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με τα 27 του γκολ στο πρωτάθλημα στη χρονιά, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, με τους Ρόμπεν και Ριμπερί να προσφέρουν, πλέον, τις υπηρεσίες τους σε λιγότερα παιχνίδια. Ο Πολωνός είναι πραγματικά αναντικαταστάτος και στο 2016 έχασε όλο κι όλο ένα ματς πρωταθλήματος, το οποίο φυσικά ήταν αδιάφορο (με την Γκλάντμπαχ στα τέλη Απριλίου)!

Ο καθοδηγητής

Οι υποψηφιότητες αρκετές. Ο Χάζενχουτλ έσωσε την μικρή Ίνγκολσταντ και οδηγεί την Λειψία στην Ευρώπη, ο Νταρντάι συνεχίζει να εντυπωσιάζει στον πάγκο της Χέρτα, ο Κόβατς έσωσε την Άιντραχτ πέρυσι στα μπαράζ και φέτος την κρατάει ψηλά, ο Τούχελ παραμένει σταθερή αξία, ενώ ο Στέγκερ κερδίζει συνεχώς πόντους. Εκείνος, όμως, που πραγματικά έχει κλέψει τις εντυπώσεις είναι ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Όχι μόνο έσωσε την Χόφενχαϊμ την προηγούμενη σεζόν, αλλά η ομάδα του είναι η μοναδική αήττητη φέτος! Από την στιγμή που ανέλαβε, οι blau έχουν τους περισσότερους βαθμούς μετά τις Μπάγερν και Ντόρτμουντ και βρίσκονται με αξιώσεις στο κυνήγι μίας εκ των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη. Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 29 ετών...

Διαβάστε: Ο... φούρναρης της επιτυχίας, Προπονητής ετών 28

Η έκπληξη

Όταν η Red Bull αποφάσιζε να επενδύσει στην Γερμανία, ναι μεν περίμενε ότι η άνοδος στην Bundesliga θα ερχόταν πάνω-κάτω στο χρόνο που ήρθε, όμως σίγουρα δεν περίμεναν ότι στην πρώτη της σεζόν στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας θα ήταν τόσο καλή. Ο Ραλφ Ράνγκνικ οδήγησε την RB στην άνοδο, όμως είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι από το καλοκαίρι του 2016 θα συνεχίσει μόνο στο πόστο του τεχνικού διευθυντή. Έδωσε τα κλειδιά στον Χάζενχουτλ, τον έπεισε να αλλάξει σύστημα και να ακολουθήσει τη δική του ιδέα και οι Ταύροι εντυπωσιάζουν σε όλους τους τομείς. Κανένας, φυσικά, δεν περίμενε να βρεθεί στη μάχη της παραμονής, όμως κανένας δεν περίμενε ότι μετά από 16 αγώνες θα βρίσκεται στο -3 από την κορυφή και την Μπάγερν. Εννοείται ότι μιλάμε για την καλύτερη νεοφώτιστη στην ιστορία των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Διαβάστε: Το μαγικό ποτό

Η απογοήτευση

Από ομάδα που διεκδικούσε το πρωτάθλημα κέρδιζε τίτλους (Κύπελλο) και ήταν έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα και να καθιερωθεί στην Ευρώπη, η παρακμή ακολούθησε πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν την ακμή. Οι Λύκοι απέλυσαν τον προπονητή Ντίτερ Χέκινγκ και τον τεχνικό διευθυντή Κλάους Άλοφς, ενώ προχώρησαν στην πώληση του Ντράξλερ στην Παρί. Άλλωστε, το άλμα από τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας στη μάχη της παραμονής απαιτεί μέτρα έκτακτης ανάγκης. Το κακό είναι ότι η Βόλφσμπουργκ δείχνει «ακέφαλη», δεν έχει ηγέτες και κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη της καταστροφής...

Διαβάστε: Το ακριβότερο λάθος, Η αναζήτηση της ευτυχίας, Ορχήστρα χωρίς μαέστρο

Οι ρομαντικοί

Τους τελευταίους μήνες το Böllenfalltor άλλαξε όνομα και είναι, πλέον, γνωστό ως «Jonathan-Heimes-Stadion» προς τιμήν του αδικοχαμένου Γιόνι, που ήταν ο άνθρωπο που ενέπνευσε μία ολόκληρη πόλη και την ομάδα της να κάνει την υπέρβαση. Η έδρα της Ντάρμσταντ, ακόμη και μετά την ανακαίνιση, θυμίζει κάτι από το παρελθόν. Όπως και οι Lilien, που συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα ρομαντισμού.

Ο Ντιρκ Σούστερ, ο άνθρωπος που την έφερε στην Bundesliga και έκανε το θαύμα να την κρατήσει εκεί, αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να δοκιμάσει κάτι καινούριο και ανέλαβε την Άουγκσμπουργκ. Ο ρομαντισμός, όμως, δεν χάθηκε και φαίνεται στις επόμενες επιλογές για τον πάγκο. Αρχικά ο Νόρμπερτ Μάιερ και λίγο πριν το 2017 ο Τόρστεν Φρινγκς. Το ποδόσφαιρο της Ντάρμσταντ είναι «της νοσταλγίας», όπως έγραψε η FAZ. Οι Lilien παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, δεν έχουν σηκώσει λευκή πετσέτα ούτε φέτος. Όσο βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, τόσο ο ρομαντισμός θα παραμένει ζωντανός.

Διαβάστε: Η χώρα των θαυμάτων, Ο ήρωας πίσω από το θαύμα

Η μεταγραφή

Από όλες τις μεταγραφές στο 2016 ξεχωρίζουν εκείνες των Ντεμπελέ, Γκερέιρο (αμφότεροι στην Ντόρτμουντ), Βέρνερ, Κεϊτά (αμφότεροι στη Λειψία), Κόστιτς (Αμβούργο), Βάγκνερ (Χόφεχναϊμ) και Γκναμπρί (Βέρντερ). Όλοι τους κάνουν άμεσα απόσβεση και ήδη προσφέρουν πολλά. Εκείνη, όμως, που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν μία από τις δύο επιστροφές. Ο Γκέτσε χρειάζεται χρόνο να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό στην Μπορούσια, όμως ο Χούμελς προσφέρει άμεσα στην άμυνα της Μπάγερν. Οι Βαυαροί κατάφεραν να πάρουν έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο σε εξαιρετική τιμή και όταν ο Μπόατενγκ ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν φέτος, θα έχουν ίσως το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στον κόσμο.

Διαβάστε: Χαμένες αγάπες

Το ταλέντο

Εδώ και αν υπάρχουν υποψήφιοι. Ο Βέρνερ βρήκε επιτέλους την αποτελεσματικότητα στην επίθεση με την Λειψία, ο Μπραντ μπορεί, πλέον, να κάνει τη διαφορά στη Λεβερκούζεν, ο Ζίλε εντυπωσιάζει στην άμυνα της Χόφενχαϊμ, το ίδιο κάνει και ο Τα σε εκείνη των «ασπιρίνων», ο Γκναμπρί επέστρεψε δυναμικά στην Βέρντερ, ενώ ο Ντεμπελέ, ο Βάιγκλ, ο Γκερέιρο και ο Πούλισιτς δείχνουν ότι θα αποτελέσουν «κεφάλαιο» στο μέλλον για την Ντόρτμουντ. Εκείνος, όμως, που έκανε την μεγαλύτερη πρόοδο στο 2016 ήταν ο Γιόσουα Κίμιχ. Με τον Γκουαρδιόλα βρέθηκε στην άμυνα (είτε στο κέντρο είτε στα δεξιά), εντυπωσίασε στο EURO σε ρόλο μπακ, ενώ με τον Αντσελότι έχει επιστρέψει στη μεσαία γραμμή και έχει κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις στο πρώτο φετινό μισό της σεζόν.

Διαβάστε: Το παιδί-θαύμα της Γερμανίας, Το πολυεργαλείο της Μπάγερν

Ο αναγεννημένος

Ο Σάντρο Βάγκνερ είχε βρεθεί εδώ και χρόνια στα χαμένα. Κι όμως, στα 29 του χρόνια είναι αναγεννημένος και η συζήτηση έχει ξεκινήσει ακόμη και για κλήση στην εθνική! Ο υψηλόσωμος επιθετικός βοήθησε την Ντάρμσταντ στο μικρό θαύμα της παραμονής και κέρδισε με το σπαθί του την μεταγραφή στη Χόφενχαϊμ για 3,5 εκατ. ευρώ. Εκεί, έχει θέση βασικού στην εκπληκτική ομάδα του Νάγκελσμαν και είναι ο Γερμανός με τα περισσότερα γκολ στην Bundesliga το 2016 (16)!

Η εμφάνιση

Τον Σεπτέμβριο μετά το ματς της Λεβερκούζεν με το Αμβούργο οι οπαδοί της Μπάγερ φώναζαν ρυθμικά ένα όνομα άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Γιόελ Πογιανπάλο είχε κάνει το τέλειο χατ τρικ, δίνοντας στο τέλος τη νίκη στις ασπιρίνες. Έγινε ο πρώτος Φινλανδός που κάνει χατ τρικ στην ιστορία της Bundesliga, ο πρώτος παίκτης που σκοράρει δύο γκολ στις καθυστερήσεις (91’, 94’), ο 6ος στην ιστορία της Λεβερκούζεν με 4 γκολ στα δύο πρώτα του παιχνίδια και ο πρώτος μετά από 19 χρόνια και τον Ουλφ Κίρστεν που κάνει χατ τρικ με τη φανέλα της Λεβερκούζεν!

Διαβάστε: What a... Finnish!

Το γκολ

Το θέαμα δεν λείπει ποτέ από τα γήπεδα της Bundesliga και το 2016 ήταν γεμάτο με υπέροχα γκολ. Το καλύτερο, όμως, ήρθε από τον Φρανκ Ριμπερί. Τον περασμένο Απρίλιο ο Γάλλος σκόραρε στη νίκη της Μπάγερν με την Άιντραχτ με 1-0 με εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι.

Η ατάκα

«Δεν θα το πιστεύετε όταν θα έχω 9 βαθμούς με την Ντάρμσταντ και θα μείνω. Τότε, θα πάω στο Λας Βέγκας ως μάγος», τόνισε ο υπηρεσιακός τεχνικός των Lilien Ραμόν Μπέρντροτ. Τελικά, δεν τα κατάφερε και πριν έρθει το 2017 ο Τόρστεν Φρινγκς τον αντικατέστησε...

 

Τελευταία Νέα