Μουρίνιο: Εννιά υποψήφιοι προορισμοί

Gazzetta team
Μουρίνιο: Εννιά υποψήφιοι προορισμοί

bet365

Ο Ζοσέ φέρεται να έχει επιλέξει τη νέα ομάδα του, αλλά ποια είναι αυτή; Ας δούμε ποιοι είναι οι δρόμοι που μπορεί να πάρει ο Special One.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει ήδη επιλέξει την επόμενη ομάδα του, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λυών, Ζαν Μισέλ Ολάς. Ο 56χρονος Πορτογάλος προπονητής είχε δεχθεί προσέγγιση από τον Ολάς για να αντικαταστήσει τον πρόσφατα απολυμένο Σιλβίνιο, αλλά αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο της Λυών και να συζητήσει για συμφωνία, δείγμα της σιγουριάς που έχει για τον επόμενο προορισμό του. Ετσι, φαίνεται ότι οι μέρες της διαβολικής τριάδας Κιν-Σούνες-Μουρίνιο στο Sky Sports είναι μετρημένες. Πού είναι, όμως, αυτό το μυστηριώδες κλαμπ που περιμένει την άφιξη του serial winner και άρχοντα των ming-games; Η φήμη του είναι ακόμη όπως ήταν κάποτε ή όχι; Ορίστε κάποιοι ρεαλιστικοί προορισμοί...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΞΑ (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν)
Για πολλά χρόνια ο Μουρίνιο ήταν συνώνυμο των ομάδων της ελίτ. Παρά τη σχετική πτώση του τα τελευταία χρόνια, παραμένει ένας από τους δύο πιο καθοριστικούς προπονητές της γενιάς του. Λίγα είναι τα βιογραφικά και οι τροπαιοθήκες που υπερέχουν των δικών του. Με τα εγχώρια πρωταθλήματα να μοιάζουν όλο και λιγότερο σημαντικά πλέον και με πολλά δυνατά και πλούσια κλαμπ να κυνηγούν τον ίδιο στόχο, κάποιο από αυτά μπορεί να στραφεί σε έναν προπονητή που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατακτήσει αυτό το τρόπαιο.

Η Μπάγερν μπορεί να είναι η πιο ρεαλιστική υποψήφια - η ασταμάτητη κυριαρχία της υπό τον Γιουπ Χάινκες και τον Πεπ Γκουαρδιόλα έχει... χαλαρώσει κάπως υπό τον Νίκο Κόβατς, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και εντός του διοικητικού συμβουλίου. Ο Μουρίνιο μαθαίνει γερμανικά, αναμφίβολα θα έλεγε "ναι" αν του γινόταν πρόταση και θα έβλεπε μια τέτοια εξέλιξη ως μια ρεαλιστική ευκαιρία για να κατακτήσει το τρίτο Champions League που θέλει απεγνωσμένα. Επίσης, θα... την έλεγε στον Γκουαρδιόλα, κάτι που θα του έδινε ξανά αυτό το πάθος που φάνηκε να χάνεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, επίσης, φέρεται να παραμένει οπαδός του, αν και ο Σέρχιο Ράμος δεν είναι, αλλά ο Μαουρίσιο Ποκετίνο είναι μάλλον ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του Ζινεντίν Ζιντάν αν ο Γάλλος φύγει (ξανά) από το Santiago Bernabeu σύντομα.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, από την άλλη, μοιάζει εδώ και καιρό ως ένας κατάλληλος προορισμός, αν και ο Τόμας Τούχελ φαίνεται πως είναι ασφαλής προς το παρόν, έπειτα από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο φετινό Champions League.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Τότεναμ, Εβερτον, Ντόρτμουντ)
Ο Μουρίνιο ήταν στα καλύτερα του σε Πόρτο, Τσέλσι και Ιντερ, όταν δούλευε με παίκτες που ήθελαν να αποδείξουν κάτι. Οταν ήταν, δηλαδή, σε ομάδες που ήθελαν να πετύχουν κάτι για πρώτη φορά. Η "εμείς εναντίον αυτών" νοοτροπία του, η αμυντική τακτική του και η motivational προσέγγιση του είναι πιο αποτελεσματικά όταν τα αποδυτήρια μπορούν να τα "αγοράσουν" αυτά. Αυτή η πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ανάμικτα αποτελέσματα του, ίσως σημαίνει ότι μια ομάδα κάτω από την ελίτ ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι φήμες για την Τότεναμ έχουν αυξηθεί, μαζί με τη φημολογία για το μέλλον του Ποκετίνο. Η λευκή πλευρά του βόρειου Λονδίνου είναι πιθανότατα η πιο ρεαλιστική επιλογή για τον Μουρίνιο στην Premier League και ο Πορτογάλος θα είναι ένας... γκλαμουράτος αντικαταστάτης του Ποκετίνο, σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας για τους Spurs.

Η Εβερτον θα ήταν ένα μεγαλύτερο βήμα προς τα κάτω και δεν είναι τόσο πιθανό σενάριο. Τα λεφτά του ιδιοκτήτη της, όμως, ίσως είναι αρκετά ώστε ο Μουρίνιο τουλάχιστον να σκεφτεί το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον -συμπατριώτη του- Μάρκο Σίλβα.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ -με την έμφαση της σε νεαρούς παίκτες και ποδόσφαιρο υψηλής έντασης- δε δείχνει με την πρώτη σκέψη ένας φυσικός προορισμός. Ο Μουρίνιο, όμως, δημοσίως έχει πει καλά λόγια τον CEO Χανς-Γιοακίμ Βάτσκε αλλά και για την Bundesliga. Η Μπορούσια είναι αντικειμενικά το καλύτερο β' διαλογής κλαμπ στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ο Λουσιέν Φαβρ είναι υπό (λίγη προς το παρόν) πίεση έπειτα από ένα όχι και τόσο καλό ξεκίνημα στη φετινή σεζόν. Το να γίνει η πρώτη ομάδα, πλην της Μπάγερν, μετά το 2012 που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, ίσως είναι μια πρόκληση που θα αρέσει στον Μουρίνιο.

Η ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ (Κίνα, Νις, εθνική Πορτογαλίας)
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο μιας πιο εύκολης επιλογής, στρωμένης με χρυσό. Ο Μουρίνιο φέρεται να έχει δεχθεί ήδη μια προσέγγιση από τη Γκουάνγκζου με συμβόλαιο 89 εκατ. λιρών συνολικά. Αν και απάντησε αρνητικά, όσο περισσότερο παραμένει χωρίς ομάδα, τόσο πιο ελκυστική θα γίνει στο μέλλον μια ανάλογη πρόταση. Στην Κίνα, άλλωστε, υπάρχουν τα λεφτά για να γίνει μια τέτοια κίνηση.

Η Νις είναι μια άλλη περίπτωση, αφού πρόσφατα οι μετοχές πέρασαν στα χέρια του πιο πλούσιου Βρετανού, του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ. Ενδεχόμενη άφιξη του Μουρίνιο θα ήταν κάτι εξωπραγματικό για αυτούς και μπορεί να του μπουν σκέψεις χάρη στα λεφτά, τον ανταγωνισμό, τη φιλοδοξία και φυσικά τη γαλλική Ριβιέρα. Ο τεχνικός διευθυντής Ζιλ Γκριμαντί πρόσφατα αποχώρησε και ο Ράτκλιφ θέλει να βάλει τους δικούς του ανθρώπους. Από την άλλη, όμως, είχε κριτικάρει τον Μουρίνιο όταν ήταν προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Πορτογάλος αναφερόταν για χρόνια ως υποψήφιος προπονητής της εθνικής Αγγλίας και έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να αναλάβει μια εθνική ομάδα. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι 100% ασφαλής φυσικά, όπως και ο Φερνάντο Σάντος στην Πορτογαλία. Ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης, όμως, είναι 65 ετών, είναι ήδη πέντε χρόνια στην Πορτογαλία και ήδη έχει πετύχει κάτι σπουδαίο, οπότε δεν είναι απίθανο να αποφασίσει να αποχωρήσει μετά το Euro 2020.

Με τα τοπ κλαμπ της Ευρώπης να μη δείχνουν ενδιαφέρον προς το παρόν, ο Μουρίνιο ίσως βρει ελκυστική την προοπτική να καθοδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του σε ένα Μουντιάλ. Θα δουλεύει λιγότερες ώρες ενώ και οι σχέσεις του με τον Κριστιάνο Ρονάλντο φέρονται να είναι καλύτερες πλέον.

Αν ο Ζαν Μισέλ Ολάς έχει δίκιο, τότε ο Μουρίνιο ξέρει ήδη πού θα πάει. Δεν υπάρχει, βέβαια, κάποιος προφανής υποψήφιος, ούτε εγγυήσεις για το προφίλ της δουλειάς που θα επιλέξει. Αυτό που θα αποφασίσει και θα κάνει, όμως, σίγουρα θα καθορίσει τη φήμη του και το πόσο σημαντικός είναι για το παρόν. Οσα κι αν πέτυχε στο παρελθόν του...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα