Πόσες ευκαιρίες θα έχει ο Ζοσέ Μουρίνιο;

Gazzetta team
Πόσες ευκαιρίες θα έχει ο Ζοσέ Μουρίνιο;

bet365

O Ζοσέ Μουρίνιο παραμένει χωρίς δουλειά και όλοι αναρωτιούνται γιατί... Τι θέλει πραγματικά ο Special One; Θα έχει ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία;

Στις πρώτες εβδομάδες της σεζόν 2015-2016 ο Μουρίνιο στο 2ο πέρασμά του στην Τσέλσι έδειχνε ένας άνθρωπος που όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου θα μπορούσε να επηρεαστεί ή και να λυγίσει υπό τις τότε συνθήκες. "Από τι;" είχε αναρωτηθεί ο ίδιος. «Από την πίεση, τις συνθήκες και το άγχος ενός προπονητή που είναι στην Τσέλσι» ήταν η απάντηση.

Πίσω του είχε επτά χρόνια που είχε πάει από την Ίντερ στη Ρεάλ και μετά ξανά στην Τσέλσι, τρεις ομάδες γνωστές για το δύσκολο περιβάλλον που έχουν για έναν τεχνικό. «Δεν είχα και υπομονή να περιμένω τόσο για την επόμενη δουλειά μου", θα συμπληρώσει. «Είχα μία δυσκολία πιο παλιά (σ.σ. όταν έφυγε από την Τσέλσι και πήγε στην Ίντερ) και δεν μου άρεσε. Δεν το απόλαυσα. Το απόλαυσα μέχρι τον Δεκέμβριο που πήγα Ιαπωνία και μετά που πέρασα Χριστούγεννα στη Βραζιλία μες στο καλοκαίρι τους, όμως τα πράγματα έγιναν άσχημα τον Γενάρη. Δεν είχα και υπομονή να περιμένω τόσο για την επόμενη δουλειά μου» θα προσθέσει.

Ο Πορτογάλος θα έπρεπε να αποδεχθεί μία πραγματικότητα και να κάνει ένα... διάλειμμα περίπου πέντε μηνών. Κάποιες φορές του έπαιρναν συνεντεύξεις και πάντα έλεγε ότι περιμένει μία νέα πρόκληση. Η βασική του προτίμηση ήταν να δουλέψει ξανά στην Αγγλία. Γενικά όμως ήταν ανοιχτός σε προτάσεις. Τρεις μήνες μετά ο Μουρίνιο ήταν χωρίς δουλειά. Απολύθηκε από την Τσέλσι μετά από ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο γεμάτο... μιζέρια και θλίψη στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Ο τεχνικός διευθυντής Μάικλ Εμενάλο διέγνωσε αγεφύρωτο χάσμα «Μουρίνιο με μερίδα παικτών». Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές που είχαν πάρει τον Μάιο μαζί του τίτλο ήταν έναν πόντο πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού με τέσσερις νίκες σε 16 ματς.

Αποτέλεσμα εικόνας για μουρίνιο gazzetta


Ανάμεσα στα ταξίδια του σε Βραζιλία, Κίνα και Ιαπωνία φαινόταν το 2016 πως είχε ακόμα μεγάλη ζήτηση. Ομάδες όπως οι Γιουνάιτεντ και Παρί τον ήθελαν και δεν ήταν οι μόνες. Το διάστημα που θα ακολουθούσε με τις δουλειές που έκανε ο Μουρίνιο έδειξε να ανεβαίνει ξανά ψυχολογικά και προπονητικά μέχρι που ήρθε η Γιουνάιτεντ. Αυτά τα 2,5 χρόνια του στο Ολντ Τράφορντ δεν ήταν εύκολα. Οι απαιτήσεις σε μία ομάδα που το βασικό... σύνθημα για τον αγωνιστικό χώρο ήταν "επίθεση, επίθεση, επίθεση" δεν ανταποκρίνονταν στα "θέλω" και την προσέγγιση του Πορτογάλου.


Ο Μουρίνιο δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι θα έμενε εννέα μήνες χωρίς προπονητική δουλειά. Υπήρξε ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του, μαζί και με μία τρομερή οικονομικά πρόταση από την κινέζικη Γκουανζού Εβεργκράντε, όμως τίποτα το δελεαστικό ως πρόκληση για έναν προπονητή που είναι από τους πιο πετυχημένους στην γενιά του.Είναι εντυπωσιακό πως μετά από ένα καλοκαίρι που λες και οι μεγάλες ομάδες παίζανε... μουσικές καρέκλες ο Πορτογάλος δεν βρήκε δουλειά. Έμεινε εκτός του... κάδρου. Ένας προπονητής με τρεμπλ στην Ίντερ και 25 τρόπαια στο... παλμαρέ του δεν ήταν στην προπονητική... εξίσωση και στις λίστες των μεγάλων.


Τόσα τρόπαια και όμως η Γιουβέντους προτίμησε τον Σάρι, που στα 60 του πήρε τον πρώτο τίτλο με την Τσέλσι. Η Ίντερ τον σκέφτηκε αρκετά σοβαρά αλλά πήρε τον Κόντε. Ο Πέρεθ τον περασμένο Μάρτιο τον είχε κατά νου αλλά επέλεξε στη Ρεάλ τον Ζιντάν. Έτσι, ενώ το Champions League ξεκινά ο Μουρίνιο θα περιμένει να προκύψει κρίση σε κάποια μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη προκειμένου να ξαναβρει δουλειά. "Όταν είσαι Μάιο σκέφτεσαι τον Ιούνιο, την προετοιμασία, τον Αύγουστο και το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Κανένας δεν απολύει προπονητή τον Σεπτέμβριο", είπε ο Πορτογάλος σε συνέντευξή του στη Daily Telegraph.

Αποτέλεσμα εικόνας για μουρίνιο gazzetta

«Έτσι αρχίζεις και σκέφτεσαι και λες ω Θεέ μου. Θα περιμένω Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μέσα σε δύο ή τρεις μήνες μπορεί να γίνουν πολλά», συμπληρώνει. Έχει δίκιο. Ο Μουρίνιο θα περιμένει να δει τι θα γίνει με ματς όπως της Παρί με τη Ρεάλ. Ομάδες που μπορεί να τον υπολογίζουν για την συνέχεια εάν τεθεί θέμα προπονητή. Στην Μαδρίτη ήδη οι πληροφορίες μιλούν για πρόβλημα στις σχέσεις των Ζιντάν και Πέρεθ. Με τον τελευταίο ο Μουρίνιο πλέον έχει πιο καλές σχέσεις από τότε που προπονούσε τη Ρεάλ από το 2010 έως το 2013. Ο Πορτογάλος έχει επίσης σχέσεις και δίαυλο επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες της Παρί, εκεί όπου ο Τούχελ είναι πλέον υποχρεωμένος να δείξει πως μπορεί να την οδηγήσει σε μία πολύ καλή παρουσία στο Champions League. Ο Μουρίνιο θα περιμένει την ευκαιρία του. Θέλει να δει ποια μεγάλη ομάδα μπορεί να έχει πρόβλημα. Και φυσικά να δουλέψει με τον δικό του τρόπο. Με τον τρόπο της αναμόρφωσης του χαρακτήρα των ομάδων και όχι όπως δουλεύουν οι Σάρι και Τούχελ.


«Σίγουρα η επόμενη δουλειά μου θα είναι δύσκολη, γιατί είμαι πολύ κακός στο να επιλέγω πρότζεκτς ομάδων. Είτε είμαι κακός στις επιλογές είτε με επιλέγουν άσχημα πρότζεκτς. Όμως πάντα είναι το ίδιο. Όταν πήγα στη Ρεάλ ήταν επειδή είχε πρόβλημα. Το ίδιο έγινε και στην Γιουνάιτεντ. Όταν πρωτοπήγα στην Τσέλσι ήταν επειδή δεν είχαν πάρει πρωτάθλημα για ένα διάστημα 50 ετών. Όταν πήγα την 2η φορά ήταν επειδή δεν είχαν πια τοπ ομάδα και ήθελαν αλλαγή και βελτίωση. Όταν πήγα στην Ίντερ ήταν επειδή δεν είχαν πάρει το Champions League για 50 χρόνια», θα σχολιάσει ο Πορτογάλος στο ίδιο έντυπο. Ναι ως ένα σημείο έχει δίκιο. Ο Μουρίνιο έχει εξελιχθεί σε προπονητή ειδικών αποστολών σε ομάδες με τεράστια μπάτζετ που έχουν χάσει τον προσανατολισμό και το αγωνιστικό τους σχέδιο. Οι Αμπράμοβιτς, Μοράτι, Πέρεθ και η οικογένεια Γκλέιζερ τον σκέφτηκαν και λόγω αυτής της παραμέτρου. Είναι ένας προπονητής με εγγύηση τίτλων και επιτυχίας παρά τις μεθόδους του.


Συνήθως τα καταφέρνει σε μικρό χρονικό διάστημα. Θα φέρει τουλάχιστον έναν τίτλο εκεί που θα πάει. Ο Μουρίνιο μιλάει για ένα περιβάλλον που θέλει με όραμα και δομή. Με αρμονία και σχέδιο. Ουσιαστικά είναι σαν να ζηλεύει τους Κλοπ και Γκουαρντιόλα. Του διαφεύγει όμως το εξής. Τέτοιες ομάδες δεν διαλέγουν έναν προπονητή όπως τον Μουρίνιο. Οι ομάδες με φιλοσοφία, σχέδιο και σοβαρή δομή και ανάλογο πλάνο δεν θα ρισκάρουν. Η Μπαρτσελόνα ήθελε τον Μουρίνιο το 2008 όταν έψαχνε διάδοχο του Ράικαρντ. Έκαναν συζητήσεις μαζί του, ωστόσο έκαναν πίσω λόγω του τρόπου συμπεριφοράς και της στάσης του Ίβηρα προπονητή. Κατέληξαν πως το προφίλ του δεν κάνει για την Μπαρτσελόνα και περισσότερο θα ήταν διχαστικός παρά ενωτικός.

 

Τελευταία Νέα