Τι συμβαίνει με την Τότεναμ;

Gazzetta team
Τι συμβαίνει με την Τότεναμ;

bet365

Οι Spurs, αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, έχουν μόνο 4 νίκες στα τελευταία 15 ματς της Premier League και ενόψει του ντέρμπι με την Αρσεναλ είναι καλό timing για να δούμε τι φταίει.

Μπορείς να συγχωρήσεις τους οπαδούς της Αρσεναλ επειδή είχαν το feeling του deja vu το περασμένο Σάββατο. Μια εκτός έδρας ήττα από τη Λίβερπουλ δεν είναι τίποτα νέο για τους Κανονιέρηδες, οι οποίοι δεν έχουν νικήσει στο Anfield από το 2012. Αυτή τη φορά, όμως, η αίσθηση της ήττας ήταν διαφορετική. «Νομίζω πως μειώσαμε τη διαφορά από τη Λίβερπουλ», υποστήριξε ο Ουνάι Εμερι μετά την ήττα. «Προς το παρόν δεν είναι αρκετό αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει, σε κάποια θέματα, θετικό». Εχει δίκιο. Οι παίκτες του Εμερι έδειχναν ελαστικοί στην επίθεση και αξιόπιστοι αμυντικά. Η Αρσεναλ ήταν σε αυτό το ματς περισσότερο ανταγωνιστική από ό,τι χρόνια τώρα και αν δεν υπήρχαν αυτά τα 10 λεπτά τρέλας και ανικανότητας του Νταβίντ Λουίζ ή της αστοχίας του -άριστου κατά τα άλλα- Πέπε, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η Αρσεναλ έχει αρχίσει να κάνει βήματα μπρος και να μαθαίνει από κάποια από τα προηγούμενα λάθη της.

Το ίδιο δεν μπορούσε να ειπωθεί για την Τότεναμ, 24 ώρες μετά. Η εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Νιούκαστλ ήταν δύσκολα αποδεκτή, αλλά αυτό που πόνεσε περισσότερο ήταν ο τρόπος με τον οποίο ήρθε: 80% κατοχή μπάλας και δύο σουτ στην εστία, με τον καλύτερο αμυντικό και χαφ να είναι στον πάγκο. Ακόμη πιο ανησυχητικό, ίσως, είναι το γεγονός ότι αυτό το αποτέλεσμα δίνει συνέχεια στην πτώση της Τότεναμ. Οι Spurs έχουν χάσει τα 14 από τα τελευταία 32 παιχνίδια τους σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας ηττηθεί από Μπέρνλι, Σαουθάμπτον, Γουέστ Χαμ και Μπόρνμουθ. Οι Λονδρέζοι αυτή τη στιγμή έχουν την πορεία (με βάση τα αποτελέσματα) ομάδας που πάει για τη μετριότητα της μέσης του βαθμολογικού πίνακα και όχι ενός γκρουπ που είναι έτοιμο να παλέψει για τον τίτλο. Το Champions League πέρυσι είχε ως αποτέλεσμα να... ξεπεραστούν κάποιες ρωγμές που υπήρχαν, ενώ στο πρωτάθλημα η φόρμα της Τότεναμ επιδεινώθηκε. Αν δεν υπήρχε η... Αρσεναλ, οι Spurs κατά πάσα πιθανότητα θα έπαιζαν στο Europa League φέτος.

Η συνεχιζόμενη φημολογία σχετικά με το μέλλον διαφόρων βασικών παικτών έχει αποσυντονίσει αυτό που έμοιαζε με ένα δεμένο γκρουπ και εκνεύρισε τον υπομονετικό Μαουρίσιο Ποκετίνο. Ο Ντάνιελ Λίβι, ο άνθρωπος που η δουλειά του είναι να χειρίζεται συμβόλαια, δε χρειάζεται να κάτσει για ώρες με τους δημοσιογράφους που ζητάνε πληροφορίες και ενημερώσεις. Ο Ποκετίνο, όμως, πρέπει. Ο Λίβι δεν έχει να "αντιμετωπίσει" καθημερινά τους παίκτες στο προπονητικό κέντρο και να χειριστεί οποιαδήποτε νεύρα στην ομάδα. Οταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του Ερικσεν την Κυριακή, ο Ποκετίνο αντέδρασε: «Γιατί με ρωτάς; Ξέρεις κάτι; Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, αλλά δεν μπορούμε να χρεώσουμε σε αυτό την ήττα. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την εμφάνιση μας». Ο εκνευρισμός του φαίνεται ότι έχει φτάσει σε οριακό σημείο.

Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί. Εξωαγωνιστικά θέματα δε θα έπρεπε να επηρεάζουν μια ομάδα με το μέγεθος της Τότεναμ, αλλά αυτό που ξέρουμε και έχουμε δει -χάρη σε πρόσφατες σειρές σε Netflix και Amazon- είναι ότι τα ποδοσφαιρικά κλαμπ είναι ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Ο Κίεραν Τρίπιερ ήταν ο πρώτος που άφησε να εννοηθεί ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όσο έδειχναν στους Spurs, λίγο μετά την μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης. «Τα πράγματα γίνονταν στα παρασκήνια στην Τότεναμ», ισχυρίστηκε ο δεξιός μπακ της εθνικής Αγγλίας. «Δε θέλω να αναφερθώ σε αυτά, αλλά χρειαζόμουν να ξεφύγω από αυτό».

Ο εκνευρισμός των οπαδών για αυτή την κατάσταση είναι λογικός και προέρχεται από ένα συγκεκριμένο πράγμα: Με τον Κρίστιαν Ερικσεν και το Γιαν Βερτόνγκεν στην 11άδα, οι Spurs είναι καλύτερη ομάδα. Ερωτήματα εγείρονται πλέον για το κατά πόσο ο τρόπος που χειρίζεται αυτά τα θέματα ο Λίβι κοστίζουν βαθμούς στην ομάδα και η απάντηση φαίνεται πως είναι "ναι".

Τους τελευταίους μήνες, επίσης, έχουν μπει στο μικροσκόπιο και οι επιλογές του Ποκετίνο. Ο Χάρι Γουίνγκς έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος αυτής της εβδομάδας, αλλά το θέμα είναι ότι το "ποιος φταίει αυτή τη φορά" έχει αρχίσει να καθιερώνεται στην Τότεναμ, όπου κάθε εβδομάδα ο δακτυλοδεικτούμενος είναι διαφορετικός. Η αποτελεσματικότητα του Ερικ Λαμέλα και η χρησιμότητα του Μούσα Σισοκό σε ματς όπου η ομάδα κυριαρχεί στην κατοχή μπάλας είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά ερωτήματα, αλλά οι Spurs είναι σε... λήθαργο όταν έχουν την κατοχή, έχουν εθιστεί σε πάσες στα πλάγια και έχουν δείξει ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τους αγώνες με τις μικρές ομάδες της Premier League. Η τάση να παίζει σε μικρούς, γεμάτους χώρους και να βασίζεται στην ατομική ικανότητα για να κριθεί το ματς, ως ένα πλάνο μακράς πνοής δεν μπορεί να σταθεί.

Οι οπαδοί ελπίζουν ότι οι Τανγκί Ντομπελέ και Τζιοβάνι Λο Σέλσο θα μπορέσουν να βοηθήσουν και να ελαφρύνουν το φορτίο που κουβαλάει στο δημιουργικό κομμάτι ο Ερικσεν, αφού αμφότεροι μπορούν να πασάρουν καλά και να "σπρώξουν" την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές. Οπως και να έχει, είναι θέμα του Ποκετίνο το να βρει ένα νέο τρόπο παιχνιδιού κόντρα στις ομάδες που κάθονται πίσω.

Παρ' όλα αυτά, το ξεκίνημα της φετινής σεζόν βασικά αντανακλά σε ένα... φυσιολογικό ξεκίνημα των Spurs με τον Ποκετίνο. Για την ακρίβεια, μόνο δύο φορές στο παρελθόν ο Αργεντίνος είχε περισσότερους βαθμούς σε αυτό το σημείο της σεζόν. Είτε ευθύνεται η βαριά προετοιμασία είτε κάτι άλλο, είναι ξεκάθαρο ότι οι Spurs είναι ομάδα που σχεδόν πάντα αργεί να πάρει μπρος. Φέτος όμως, με το νέο γήπεδο να έχει ολοκληρωθεί, τις μεταγραφές να έχουν γίνει και την ομάδα κοντά σε full fitness, οι οπαδοί περίμεναν περισσότερα.

Η Τότεναμ θα ταξιδέψει τέσσερα μίλια αυτό το σαββατοκύριακο για να αντιμετωπίσει την Αρσεναλ, έχοντας μόλις δύο νίκες στην έδρα των Κανονιέρηδων τα τελευταία 26 χρόνια. Αν καταφέρει να νικήσει τώρα, όλα θα ξεχαστούν. Η μεταγραφική περίοδος θα λήξει σε όλες τις χώρες, νέα συμβόλαια θα υπογραφούν και ο Ποκετίνο θα είναι ήρωας ξανά. Αν χάσει, η ομάδα θα είναι σε κρίση.

Το ποδόσφαιρο είναι άστατο. Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μιλάμε για ματς που θα κρίνουν τη σεζόν, αλλά να ξέρετε κάτι: Για τους Spurs, αυτό είναι το πιο σημαντικό λονδρέζικο ντέρμπι εδώ και χρόνια...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα