Η Μπαρτσελόνα σωστά ξεκίνησε ήδη την μετά Μέσι εποχή

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η Μπαρτσελόνα σωστά ξεκίνησε ήδη την μετά Μέσι εποχή

bet365

Οι κινήσεις για Γκριεζμάν, Νεϊμάρ επιβεβαιώνουν ότι η Μπάρτσα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει να... γεράσει ο Μέσι και ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για το -από παιδί- πιεσμένο στα όρια κορμί του ηγέτης της.

«Ξέρουμε πως ο Λίο κάποια μέρα θα αποσυρθεί. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον και για το λόγο αυτό φέρνουμε στην ομάδα σπουδαία νέα ταλέντα, ώστε να συνεχιστεί η εποχή των επιτυχιών. Αυτό αποτελεί ευθύνη για μας. Η δική μου θητεία ολοκληρώνεται σε δύο σεζόν και θέλω να αφήσω το club σε μια εξαιρετική θέση, ώστε να μπορώ να πω στον νέο πρόεδρο “αυτή είναι η κληρονομιά σου”». Ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος για τις κινήσεις του.

Αυτά που δήλωσε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα τον περασμένο Φεβρουάριο, βρίσκεται πολύ κοντά στο να τα υλοποιήσει ολοκληρωτικά, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν μόνο ευχολόγια. Η πικρή αλήθεια όχι μόνο για την ομάδα του, αλλά για όλους εμάς, είναι ότι ο Λιονέλ Μέσι έχει ήδη σβήσει τα 32 κεράκια της ζωής του και ο πανδαμάτωρ χρόνος ορίζει ότι δεν θα τον απολαμβάνουμε για πάρα πολύ ακόμα.



Εστω και με τις μισές ικανότητές του να παίζει, θα εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά, μα στην Μπάρτσα ξέρουν ότι σε δύο, σε τρία, σε τέσσερα χρόνια, δεν θα μπορούν πλέον να χτίζουν τα πάντα γύρω του. Ισως να το πρόβλεψαν ακόμα και για φέτος. Η περσινή σεζόν των Μπλαουγκράνα έκλεισε πέρσι στις 25 Μαΐου με τον χαμένο τελικό του Κόπα Ντελ Ρέλ. Μόνο που ο Αργεντινός σούπερ σταρ δεν πήγε διακοπές. Αντιθέτως, εντάχθηκε άμεσα στην Εθνική του για το
Copa America, όπου έμεινε μέχρι τέλους για τον μικρό τελικό (7 Ιουλίου).

Η προετοιμασία της Μπάρτσα ξεκίνησε 14 Ιουλίου και ο Μέσι όχι μόνο δεν μπορούσε να δώσει το παρών, μα θα ενσωματωνόταν καθυστερημένα στις 4 Αυγούστου. Αυτό σήμαινε ότι θα έχανε το μεγαλύτερο μέρος της και ότι δεν θα ήταν σωστά δουλεμένος εξ αρχής για όσα θα ακολουθούσαν. Οπότε, θα χρειαζόταν ειδική μεταχείριση, όπως ακριβώς και ο Λουίς Σουάρες. Μόνο που στην πρώτη προπόνησή του (5 Αυγούστου) τραυματίστηκε. Και τώρα φαίνεται ότι έπαθε κάποιου είδους υποτροπή στη γάμπα, που τον αφήνει εκτός για ακόμα 15-20 μέρες. Προφανώς λοιπόν η χρονιά θα είναι πολύ περίεργη για εκείνον και για την ομάδα του, καθώς δεν θα έχει εργαστεί σωστά το καλοκαίρι, ξοδεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του σε φυσιοθεραπείες και ατομική δουλειά.



Λογικά θα βρει ρυθμό κάποια στιγμή και θα ρολάρει. Ο Μέσι όμως μεγαλώνει, δεν ξεκουράζεται ποτέ και οφείλει πλέον να μην παίζει σε όλα τα ματς και σε καμία περίπτωση φουλ ασταμάτητα 90λεπτα, όπως έκανε πάντα μέχρι τώρα. Θα πρέπει επομένως κι εκείνος να αφήσει στην άκρη τα κάθε λογής ρεκόρ και αυτόν τον ωραίο ποδοσφαιρικό εγωισμό που έχουν οι κορυφαίοι και να φροντίσει τον εαυτό του. Ανάσες μέσα στα παιχνίδια και εννοείται στον πάγκο ή αντικατάσταση του όταν η έκβαση θα έχει κριθεί. Ετσι θα έχει καλύτερες πιθανότητες να μακροημερεύσει στην σεζόν και να είναι ευτυχισμένος τόσο εκείνος όσο και η Μπάρτσα, κρατώντας κάποιες δυνάμεις και για τα επόμενα χρόνια.

Ο θαυματουργός αυτός τύπος έχει κάνει ως οργανισμός τόσα χρόνια την υπέρβαση του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κορμί του υπήρξε προβληματικό στα χρόνια της ανάπτυξής του. Του χορηγήθηκαν ορμόνες (σ.σ.: προς τους κακόβουλους, δεν μιλάμε για ντόπα) και έλαβε κάθε είδους βοήθεια για να αναπτυχθεί, πιέζοντας το σύστημα του στο έπακρο. Κατά συνέπεια, στα 32 του, το φυσιολογικό είναι οι μύες να χάνουν την ελαστικότητα τους και εκείνοι του Μέσι προφανώς στο παρελθόν... τέντωσαν τόσο πολύ που λογικό είναι τώρα να κόβονται πιο εύκολα.


Κάπως έτσι λοιπόν και σε συνδυασμό με τα επίσης 32 χρόνια του Λουίς Σουάρες, ήταν απολύτως λογική η απόκτηση του Αντουάν Γκριεζμάν και δίνεται και μία ξεκάθαρη εξήγηση για όλη αυτήν την πρεμούρα με τον Νεϊμάρ. Ενώ το επιθετικό οπλοστάσιο είναι υπερπλήρες, τα δίνουν όλα για να πάρουν πίσω τον Βραζιλιάνο, ο οποίος μαζί με τον Γάλλο δίνουν το στίγμα για το μέλλον. Αλλωστε, όσες αρνητικές συμπεριφορές κι αν εκδηλώνει ο Νεϊμάρ, στην Μπάρτσα που τον απόλαυσαν για μία επιτυχημένη τετραετία, γνωρίζουν καλά ότι όταν ένας τέτοιος παίκτης κάνει σαν τρελός για να επιστρέψει, εννοείται ότι τον καλοδέχεσαι και ετοιμάζεις μαζί του την επόμενη μέρα, όσο στενάχωρη κι αν είναι η σκέψη για το σύντομο φινάλε του κορυφαίου της ιστορίας σου...

ΥΓ.: Ανανέωση λοιπόν, όπως συνέβη και με τον Ντε Γιονγκ (31 ο Μπουσκέτς) και πήγε να συμβεί και με τον Ντε Λιχτ (32 ο Πικέ) και λογικά θα γίνει του χρόνου με κάποιον άλλον σέντερ μπακ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος