Ρεάλ Μαδρίτης - Μπέιλ: To «σκληρό» καλό και η ασέβεια του Ζιντάν

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπέιλ: To «σκληρό» καλό και η ασέβεια του Ζιντάν

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος κατανοεί την «για το καλό της ομάδας» συμπεριφορά του Ζιντάν, αλλά βλέπει και την απουσία σεβασμού σε έναν σύγχρονο legend του club, που ίσως φέρει χασούρα στους Μαδριλένους.

«Εάν συμβεί στις επόμενες 24 ή 48 ώρες, θα είναι ακόμα καλύτερα». Ο Ζινεντίν Ζιντάν έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος, σκληρός, άμεσος και καυστικός, έπειτα από την αρχική αιτιολόγησή του στο γιατί δεν επέτρεψε καν στον Γκάρεθ Μπέιλ να ντυθεί για το φιλικό με την Μπάγερν («Το καλύτερο θα ήταν να φύγει από αύριο»). Πρόκειται για ασυνήθιστη τοποθέτηση προπονητή, ειδικά όσον αφορά ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν έχει παρουσιάσει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, δεν έχει απουσιάσει αδικαιολόγητα και που το μεγαλύτερο «λάθος» του είναι το ευπαθές μυϊκό σύστημά του.

Οσο χρόνιο είναι όμως το πρόβλημα τραυματισμών του Ουαλού σούπερ σταρ, άλλο τόσο φαίνεται ότι έχει γίνει κι εκείνο του Ζιντάν μαζί του. Μία από τις σοβαρότερες φήμες για την περσινή αποχώρηση του Γάλλου προπονητή, αμέσως μετά την κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού Champions League, ήταν ότι ο Φλορεντίνο Πέρεθ του είχε πει ότι θα πουλούσε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και θα κρατούσε τον Μπέιλ. Το πρώτο ο Ζιζού θα μπορούσε να το διαχειριστεί, το δεύτερο το πήρε προσωπικά και εγωιστικά, καθώς ζητούσε την απομάκρυνση του τελευταίου από το καλοκαίρι του 2017.

Καθώς λοιπόν η Ρεάλ τον είχε ανάγκη πριν ολοκληρωθεί καν η περσινή σεζόν και έπεσε στα πόδια του, ο Ζιντάν μπόρεσε να απαιτήσει να αποφασίζει εν λευκώ το ποιος φεύγει και ποιος έρχεται. Απεγνωσμένος ο Πέρεθ του τα προσέφερε όλα. Και τώρα ήρθε η καθυστερημένη στιγμή της πληρωμής των αξιώσεων του Ζιντάν. Αρχικά το άφησε πάνω στον πρόεδρο, αλλά ο Μπέιλ πέρασε όλη τη χρονιά ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική παραμονής. Δεν μίλησε ποτέ ανοικτά, άφησε τον μάνατζέρ του να περνάει διαρκώς το μήνυμα ότι ο παίκτης είναι ευτυχισμένος στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο να αποχωρήσει.

Τον περασμένο Μάιο, η έγκυρη “El Confidencial” είχε δημοσιεύσει ότι ο Μπέιλ είχε πει στη Ρεάλ, πως εάν ήθελαν να φύγει, θα έπρεπε να του πληρώσουν τα 51 εκατ. ευρώ που είχε να λάβει έως το τέλος του συμβολαίου του. Το 2016 είχε υπογράψει επέκταση έως και τον Ιούνιο του 2022 και είχε λάβει αύξηση στα 17 εκατ. ευρώ καθαρά ετησίως, που με τα μπόνους ξεπερνούν τα 20 εκατ. Καθώς λοιπόν στα χέρια του δεν έχει πρόταση με τα αντίστοιχα χρήματα, παίζει το παιχνίδι της υπομονής και της μετωπικής σύγκρουσης, αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν και ως “chicken game”.

«Οχι, δεν είναι προσωπικό. Απλά σε όλα τα πράγματα έρχεται η στιγμή που πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το ευρύτερο καλό. Και αυτή τώρα την έλαβα εγώ που είμαι ο προπονητής», ήταν η εν μέρει εξήγηση του Ζιντάν για το θέμα που έχει προκύψει με τον παίκτη του. Αν και η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής δεν έπεισε, υπάρχει ξεκάθαρα η έννοια που επικαλέστηκε. Ποιο είναι όμως αυτό το ευρύτερο καλό για τη Ρεάλ; Τη δεδομένη στιγμή το να πουλήσει τον Μπέιλ, ώστε να αγοράσει τον μέσο που καίγεται να προσθέσει στο ρόστερ. Και πιο συγκεκριμένα τον Πολ Πογκμπά.

Αφού είδαν κι απόειδαν η Ρεάλ και ο Ζιντάν, είπαν να γίνουν ξεροί, ωμοί, σκληροί. Ουσιαστικά έδιωξαν στα ίσα τον Ουαλό, αλλά εκείνος αποχώρησε από το γήπεδο χαμογελώντας. Εχει το δικό του πλάνο και είναι περίεργος τύπος που δεν μιλάει με κανέναν, ούτε με συμπαίκτες του, παρά τα έξι χρόνια του στη Μαδρίτη. Είναι ψυχρός και απρόβλεπτος σε βαθμό που κανείς δεν αποκλείει ακόμα και το να μείνει στην εξέδρα και να μην αναζητήσει διέξοδο. Να κάτσει στα 17 εκατ. ευρώ τον χρόνο και να μην το κουνήσει από εκεί. Να το κάνει για τα χρήματα, αλλά και για το... σπάσιμο.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα μπερδεύουν αυτού του είδους οι διαμάχες και από τις ομάδες και από τους παίκτες που θέλουν να φύγουν. Γιατί υπέγραψαν; Γιατί δεν τηρούν τη συμφωνία ο Μπέιλ έχει τα δίκια του. Δεν τους παρακάλεσε. Η Ρεάλ ήταν που του πρότεινε εκείνο το συμβόλαιο έως το 2022. Γιατί να φύγει επομένως; Και οι Μαδριλένοι όμως από την πλευρά τους κάνουν απρόσωπη πολιτική διωγμού. Ετσι είναι ο πρωταθλητισμός και έτσι κατακτώνται τα τρόπαια. Σε αυτό το επίπεδο δεν χωρούν συναισθηματισμοί και φιλικές προσεγγίσεις. Εμείς θέλουμε να σε πουλήσουμε και εσύ δεν φεύγεις; Δεν κατάλαβες με το καλό; Κάτσε εκτός και βλέπουμε. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτο ότι δεν το κουνάει εκείνος. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση από άλλο club, τι πρέπει δηλαδή να κάνει; Ετσι απλά να λύσει το συμβόλαιό του και να χαρίσει 51 εκατ. ευρώ. Είναι εύκολο να τον κατηγορήσουμε, αλλά ποιος θα το έκανε αυτό στη δουλειά του;

Το μόνο σίγουρο σε αυτό που συμβαίνει, είναι ότι χάνουν και οι δύο, όσο τραβάει τούτη η αρνητική ιστορία. Ειδικά η Ρεάλ, το μόνο που θα καταφέρει, είναι να πέφτει η τιμή του, καθώς οι όποιοι ενδιαφερόμενοι θα εκμεταλλευτούν την πρεμούρα της να τον ξεφορτωθεί. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Πόσο άσχημη είναι η συμπεριφορά του συλλόγου και του προπονητή σε κάποιον που συνέβαλε και μάλιστα με γκολ σε δύο τελικούς, ώστε να χτιστεί ο σύγχρονος μύθος των τεσσάρων Champions League σε τέσσερα χρόνια και των τριών διαδοχικών. Οσο περίεργος τύπος κι αν είναι ο Ουαλός, όσο και εάν οι τραυματισμοί του καθιστούν ασύμφορο το deal των δύο πλευρών αναλογικά με το ματς που έπαιξε και τα χρήματα που έλαβε, αναμφίβολα του άξιζε μεγαλύτερος σεβασμός.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος