Φρανκ Λάμπαρντ: Η πιο ώριμη επιστροφή

Φρανκ Λάμπαρντ: Η πιο ώριμη επιστροφή

Κώστας Ζάλιαρης
Φρανκ Λάμπαρντ: Η πιο ώριμη επιστροφή

bet365

Το mindset του Φρανκ Λάμπαρντ αλλάζει κι εκείνο της Τσέλσι αλλά και του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο 41χρονος προπονητής δεν ανέλαβε τους «μπλε» με σκοπό να έχει ασπίδα την ποδοσφαιρική του ιστορία, αλλά γιατί πιστεύει στον προπονητή που έχει αρχίσει να διαμορφώνει μέσα του. Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

Βουλευτικές Εκλογές 2019 με νέα ειδικά στοιχήματα. | (+21)

Ο Λάμπαρντ, είναι προπονητής μόλις έναν χρόνο. Τον προσέλαβε η Ντέρμπι Κάουντι δείχνοντάς του εμπιστοσύνη κι εκείνος δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό τον σύλλογο, με τον οποίο έφτασε ένα βήμα από την άνοδο στην Premier League με την ήττα στον τελικό των playoffs στο «Γουέμπλεϊ». Στην πρώτη του σεζόν ως κόουτς, έδεσε ένα σύνολο παικτών και τους μετέδωσε την νοοτροπία αυτή με την οποία έφτασαν να διεκδικούν μέχρι τέλους ένα εισιτήριο για την Premier League, στο πιο δύσκολο και ανταγωνιστικό – ίσως λίγο περισσότερο και από αυτό της πρώτης κατηγορίας – πρωτάθλημα στην Ευρώπη.

Και τώρα, βρίσκεται στην Τσέλσι. Δεν υπήρξε άλλος τέτοιος υποψήφιος. Το... κοινό μυστικό αποκαλύφθηκε και πήρε επίσημη μορφή το πρωί της 4ης Ιουλίου. Ο Φρανκ Λάμπαρντ επέστρεψε στο «σπίτι» του, στην μοναδική του αγάπη, στο μπλε που τον εκφράζει, στο μέρος που τον εμπνέει.

Και εκεί, θέλει να γράψει νέα ιστορία. Γιατί το βιβλίο με τις ποδοσφαιρικές αναμνήσεις, το έχει σφραγίσει. Δεν μπορεί να του το χαλάσει κανείς...

-Ξέρει. Τα πάντα: Ο Φρανκ Λάμπαρντ γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά την Τσέλσι. Κι ας έχει αποχωρήσει από εκεί πέντε χρόνια. Γνωρίζει πολύ καλά τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, όσα θέλει να βλέπει ο Ρώσος μεγιστάνας, όσα δεν του αρέσουν καθόλου και φυσικά όλους τους λόγους για τους οποίους θα επιλέξει ν' απομακρύνει έναν προπονητή ανεξάρτητα από τους τίτλους που θα έχει μετρήσει στο φινάλε κάθε σεζόν. «Η Τσέλσι γίνεται κομμάτι σου...» έχει δηλώσει στο παρελθόν και κάπως έτσι το αισθάνεται. Το συναίσθημα, βέβαια, δεν αρκούσε ποτέ για τη μακροημέρευση και την επιτυχία, με τον Λάμπαρντ να το γνωρίζει πολύ καλά και να το αφήνει στην άκρη παρά την ευτυχία των στιγμών που βιώνει.

-Πρόκληση. Μια λέξη που λατρεύει: Όταν το 2001 άκουγε την πλειοψηφία των εκπροσώπων του Τύπου να τον αμφισβητεί και να κάνει λόγο για υπερβολές της Τσέλσι να διαθέσει 11 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει από τη Γουέστ Χαμ, ο Φρανκ Λάμπαρντ δεν ήθελε την υπεράσπιση ούτε του θείου του, Χάρι Ρέντναπ, ούτε κάποιου άλλου. Μονάχα να διατηρήσει την πίστη στον εαυτό του και να απαντήσει σε όλους όπως ακριβώς το ήθελε και με τον σωστό τρόπο. Εν έτει 2019, επιστρέφοντας στο κλαμπ, είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, τέταρτος σε συμμετοχές στα χρονικά των «μπλε», κατέκτησε 11 τρόπαια σε 13 χρόνια θητείας και αποτελεί έναν εκ των πιο εμβληματικών αρχηγών που έχουν περάσει από την Τσέλσι. Έδωσε όλες τις απαντήσεις που θα μπορούσε. Πλέον, καλείται να το κάνει και ως προπονητής. Και το ανέφερε στην παρουσίασή του από την ομάδα. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που παρουσιάζεται στην καριέρα του...

-Στην άκρη όσα έχει πετύχει ως ποδοσφαιριστής: Είναι πλέον ξεκάθαρο πως υπάρχουν εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που ήταν τρομεροί στον αγωνιστικό χώρο αλλά δεν κατάφεραν τίποτα ως προπονητές. Επίσης, υπάρχουν κι εκείνοι που όσο καλοί ήταν στον αγωνιστικό χώρο, άλλο τόσο ικανοί αποδείχθηκαν και από την άκρη του πάγκου. Ο Φρανκ Λάμπαρντ θέλει να προστεθεί στη δεύτερη λίστα. Δεν θα δεχθεί, όμως, ούτε για μια στιγμή, την υπομονή και τις ... χάρες που ενδεχομένως να του κάνει ο κόσμος επειδή έχει γράψει ιστορία με την Τσέλσι και είναι αυτός που είναι. Ο 41χρονος κόουτς ήταν ξεκάθαρος όταν αναφέρθηκε στα όσα έχει πετύχει με το κλαμπ και τι ρόλο θα παίξουν όλα αυτά στην θητεία του στον πάγκο. Απολύτως καμία! «Δούλεψα σκληρά για να είμαι εδώ που είμαι αυτή τη στιγμή και θέλω να κριθώ από τη δουλειά μου και το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσω ως κόουτς. Έχω την απαραίτητη διάθεση και “δίψα” να αποδείξω ξανά πολλά περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μου» ανέφερε προς τους εκπροσώπους του Τύπου και αυτό ήταν κάτι που το κατέστησε σαφές και προς τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στις επαφές που είχαν προτού προσληφθεί. Δεν ζήτησε ούτε πίστωση χρόνου, ούτε να στηριχθούν τα πάντα στο παρελθόν του με την ομάδα... «Δεν θα με ακούσετε ποτέ να σας λέω “στη δική μου εποχή κάναμε αυτό κι εκείνο”. Δεν θα κοιτάξουμε στο παρελθόν. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, το ποδόσφαιρο προχωράει συνεχώς μπροστά και εξελίσσεται και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με ανοιχτούς ορίζοντες», είπε και ένας αέρας φρεσκάδας διαπέρασε τις πόρτες των εσωτερικών χώρών του «Στάμφορντ Μπριτζ».

-Τα τμήματα υποδομής και το κενό του Αζάρ: Σε αντίθεση με προκατόχους της θέσης στην άκρη του πάγκου της Τσέλσι, ο Φρανκ Λάμπαρντ θέλει να έχει απόλυτη γνώση των δεδομένων που επικρατούν στα τμήματα υποδομής και ειδικά στη δεύτερη ομάδα. Θέλει να στηρίξει τα νέα παιδιά που θα κυνηγούν τις ευκαιρίες τους για να παίξουν με τους άνδρες και να κάνουν το ξεπέταγμά τους στην Premier League. Κι εκείνος κάποτε ήταν στη θέση τους και ξέρει πολύ καλά την ψυχολογία ενός νεαρού που τα δίνει όλα για να ... μπει στο μάτι του προπονητή του. Την περασμένη σεζόν, ο Μαουρίτσιο Σάρι δεν είδε ούτε ένα (!) παιχνίδι της δεύτερης ομάδας, ενώ πιο παλιά, ο Αντρέ Βίλας – Μπόας απαγόρευε στα παιδιά των ακαδημιών να συναναστρέφονται με τους μεγάλους (γι' αυτό και κατέστρεψε τα πάντα). Όσο για το κενό που άφησε πίσω του ο Αζάρ, όσο κι αν γνωρίζει πως ο Βέλγος είναι ποδοσφαιριστής απίστευτης ποιότητας, ο Λάμπαρντ θέλει να φτιάξει ένα σύνολο που να μπορεί να καλύπτει όλα τα κενά και να μην προβληματίζεται για το χώρο που θα αποδυναμώνεται σε περίπτωση απώλειας ή απουσίας μιας εκ των μονάδων του ρόστερ.

-Άπειρος, στα 41 του όπως ο Μουρίνιο, με... έναν τελικό playofffs. Ε, και; Ο Φρανκ Λάμπαρντ είναι πανέτοιμος. Είναι τέτοια η κατάσταση που... επιβάλλει έναν προπονητή όπως είναι αυτός. Είναι ένας άνθρωπος που έχει γράψει πολλά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της Τσέλσι. Είναι ένας άνθρωπος που λόγω και της θέσης στην οποία αγωνιζόταν, ξέρει ποδόσφαιρο. Ξέρει να «διαβάζει». Ξέρει πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί και τι συνθήκες μπορούν να δημιουργηθούν στον αγωνιστικό χώρο ανά πάσα στιγμή. Είναι πανέξυπνος. Δεν δείλιασε μπροστά στην ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Δεν θεώρησε πως είναι... νωρίς. Αναλαμβάνει κάτι που ονειρευόταν εδώ και χρόνια, όταν είχε πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την προπονητική και να πάρει το δίπλωμά του. Με τον Πετρ Τσεχ στο πλευρό του, αφού στο πόστο που θα βρίσκεται ο παλαίμαχος τερματοφύλακας θα έχει άμεση συνεργασία με τον «Φράνκι». Με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να δείχνει έτοιμος να εμπιστευθεί την ομάδα σε αρκετούς από εκείνους που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους και ως ποδοσφαιριστές στο παρελθόν. Σε ανθρώπους που ξέρουν. Κι όχι σε... περαστικούς ή τεχνικούς που μέχρι να μάθουν τι συμβαίνει, έχουν ήδη απολυθεί... Και ο Λάμπαρντ ξεκινάει από το μηδέν. Έτσι θέλει να το βλέπει. Εκτός από την αγάπη του κόσμου. Αυτή θα είναι πάντοτε εκεί.

 

Τελευταία Νέα