Τότεναμ - Λίβερπουλ: Η μάχη των πάγκων του Τελικού!

Τότεναμ - Λίβερπουλ: Η μάχη των πάγκων του Τελικού!

bet365

Δυο τεράστιες προσωπικότητες, δυο ξεχωριστοί άνθρωποι, δυο προπονητές που εκτόξευσαν τις ομάδες τους! Η Λίβερπουλ του Κλοπ κόντρα στην Τότεναμ του Ποκετίνο και στο κέντρο του Metropolitano η κούπα της λύτρωσης!

Είναι εντελώς ασυνήθιστο, αν όχι εξαιρετικά απίθανο, για ένα δημοφιλές γερμανικό περιοδικό για οικονομικά κι επιχειρήσεις να βγάζει το εξώφυλλό του με προπονητή ποδοσφαίρου. Το «Manager Magazin» έσπασε αυτήν την παράδοση με το εξώφυλλό του με τον Γίργκεν Κλοπ. Αλλωστε, τα οικονομικά της Λίβερπουλ δεν γνωρίζουν τόσο μεγάλη άνθιση, ώστε να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής. Όμως, ο προπονητής της ομάδας είναι τόσο μεγάλη προσωπικότητα, ώστε να επηρεάζει διεθνείς οργανισμούς για το πως αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο.


/> Επιτελικά στελέχη εταιρειών ρωτήθηκαν για νέες ιδέες και το πως μπορούν να δοθούν κίνητρα για ένα θέμα. Αμέσως ανέφεραν τον Κλοπ. Δεν ανέφεραν όμως απλά τον Γερμανό τεχνικό. Έδειξαν το πόσο πολύ τον θαυμάζουν. Ο σεβασμός και η εκτίμηση για τον 51χρονο πρώην τεχνικό της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι τέτοια που στελέχη και διευθυντές εταιρειών θέλουν να συνεργαστούν με τη Λίβερπουλ μόνο και μόνο για να τον συναντήσουν από κοντά. Ο Κριστόφ Νεσχέβερ που έκανε το αφιέρωμα για τον 51χρονο τονίζει πως το χάρισμα του Κλοπ στην επικοινωνία είναι τόσο μεγάλο και σαγηνευτικό που τραβάει σαν μαγνήτης τους σπόνσορες και τις εταιρείες.
/>
/>alt="Αποτέλεσμα εικόνας για κλοπ gazzetta" src="http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/wweekend_inarticle/public/article/2017-12/klopppp.jpg?itok=VOUipcxL" />


/> «Για μία ομάδα όπως η Λίβερπουλ ο κ. Κλοπ είναι μία τεράστια επένδυση. Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Μεγάλοι οργανισμοί, εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς και πολλοί ακόμα προσεγγίζουν την Λίβερπουλ για να γίνουν χορηγοί. Γιατί; Γιατί εάν είσαι χορηγός οι πιθανότητές σου να συναντήσεις τον κ. Κλοπ αυξάνονται θεαματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία Axa Insurance, που είχε έναν Γερμανό εκτελεστικό διευθυντή που συναντήθηκε με τον 51χρονο τον Απρίλιο, επειδή υπέγραψε μία μεγάλη συμφωνία με την Λίβερπουλ. Το ότι έβγαλε και πόσταρε φωτογραφία με τον Γερμανό ήταν μεγάλη υπόθεση για αυτόν. Προφανώς και δεν γίνονται τόσο μεγάλες συμφωνίες μόνο για τον έμπειρο τεχνικό, όμως αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα. Το χάρισμά του τραβάει ανθρώπους και χορηγίες στον σύλλογο», γράφει σχετικά.
/> Αν κάποιος είναι τόσο τυχερός ώστε να βρεθεί στο γραφείο του Κλοπ θα δει έναν χώρο που φέρνει λίγο σε… ΙΚΕΑ κι ένα γραφείο που δείχνει μία ανοιχτή προσωπικότητα που ξέρει την θέση του και τον χώρο του. Υπάρχουν στο γραφείο του και αναμνηστικά από χορηγούς που δείχνουν ότι παίρνει τον εμπορικό του ρόλο πολύ σοβαρά. Έχει φωτογραφίες των Μπιλ Σάνκλι και Μπομπ Πέϊσλι. Ο Γερμανός είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της Λίβερπουλ και τον εξιτάρει αλλά δεν φοβάται να κοιτάζει φωτογραφίες των πιο επιφανών τεχνικών στην πορεία της.


/> Δεν είναι παράξενο που μπορεί ισχυροί άνδρες εταιρειών και γενικά ισχυρά στελέχη συναρπάζονται από τον 51χρονο. Ο Γερμανός κατάφερε να αναβαθμίσει την επικοινωνιακή και εμπορική εικόνα της Λίβερπουλ δίχως όμως να αφήνει στην άκρη την ποδοσφαιρική ποιότητα ή την ανάγκη για αποτελέσματα και τίτλους. Επιμένει οι παίκτες του να ξέρουν τα ονόματα όλου του επιτελείου και βλέπει πάντα τον σημαντικό ρόλο του γραφείου και των εγκαταστάσεων του συλλόγου. Αν δεν ξέρει κάτι θα το παραδεχθεί και θα βρει κάποιον που να το γνωρίζει.


/>alt="Αποτέλεσμα εικόνας για κλοπ gazzetta" src="http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/scale_n_crop_812x457/public/article/2019-05/d6yzxl3w4aajppm_0.jpg?itok=mb9-ywmX" />
/>
/> Είναι ένας «τέρας» δημιουργίας κινήτρων. Ωθεί την ομάδα του από κάθε άποψη στη νίκη και μετά αγκαλιάζει τους παίκτες του με τρόπο που θέλει ο κάθε απλός άνθρωπος. Το κάνει για να δείξει την εκτίμησή του. Ο τρόπος που αγκαλιάζει είναι ο τρόπος που θέλουν όλοι οι άνθρωποι να αγαπιούνται και να τους αγαπούν. Ίσως στην Αγγλία να υπάρχει αυτή η λανθασμένη αίσθηση ή η εντύπωση πως ο Κλοπ είναι δεδομένος. Αναμφίβολα δεν του έχει δοθεί το status του σταρ. Οι άνθρωποι που είναι κοντά στην ομάδα αλλά και οι φίλαθλοι έχουν δει χιλιάδες παίκτες και τεχνικούς να φεύγουν, αλλά υπάρχει μία μεγάλη εξοικείωση με τον Κλοπ. Σε τέτοιον βαθμό που όλοι σέβονται την προσωπική του ζωή και θέλουν να τον προφυλάξουν λες και είναι κάποιος που γεννήθηκε και ζει εκεί. Μπορεί να τον δει κανείς να κάνει βόλτα με την Έμα, το σκυλί του ή να πηγαίνει στο τοπικό μπόουλινγκ club ή στην τοπική παμπ. Είναι πολύ αγαπητός διότι δεν φέρεται ως σταρ και χαμογελάει και μιλάει σε όποιον του απευθύνει τον λόγο. Το μεγάλο του προσόν είναι πως η εικόνα που έχει προς τα έξω δε διαφέρει ιδιαίτερα από την προσωπικότητά του. Δεν φέρεται αλλιώς στην προσωπική του ζωή και αλλιώς όταν πρέπει να δείξει την δημόσια εικόνα του. Παρόλα αυτά έκανε μία μικρή εμφύτευση μαλλιών και άλλαξε τα δόντια του για πιο ωραίο χαμόγελο. Και πάλι δεν τα κρύβει όμως.

alt="Αποτέλεσμα εικόνας για κλοπ gazzetta" src="http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/scale_n_crop_812x457/public/article/2018-12/klopp.jpg?itok=1ZLuG-bk" />

Στη Λίβερπουλ παρότι περίμεναν τρόπαια η δουλειά του έχει αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό. Οι Γερμανοί είναι τόσο περήφανοι για εκείνον όσο θα ήταν οι Άγγλοι αν ο Σάουθγκεϊτ πήγαινε τεχνικός στην Μπαρτσελόνα. Η αγάπη των Γερμανών είναι τέτοια που θα τον ήθελαν στην Εθνική. Δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος με τόσο μεγάλη δημοτικότητα και τέτοια απήχηση στην χώρα του. Ο Κλοπ είναι ο άνθρωπος που «ακόμα και άνθρωποι που δεν είναι φανς των Μάιντς ή των Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ τον είχαν πάντα σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Έχει πάντα τον ξεχωριστό τρόπο του. Ακόμα και εκείνοι που χάνουν από εκείνον τον λατρεύουν. Όταν κέρδισε με τη Λίβερπουλ τη Μπάγερν Μονάχου ήταν ένα μεγάλο σοκ για τους Βαυαρούς, αλλά στο τέλος ήταν «ΟΚ» γιατί το έκανε ο Κλοπ.

Η Λίβερπουλ του έδωσε νέο όραμα: νέα χώρα, άλλος τύπος ποδοσφαίρου, άλλη κουλτούρα και άλλη γλώσσα. Πήρε όλες τις προηγούμενες εμπειρίες του και τις προσάρμοσε στα νέα δεδομένα για να δουλέψει. Του πήρε χρόνο να φτάσει εκεί που ήθελε, όμως τώρα είναι πολύ χαρούμενος με αυτό που κάνει. Έχει μία ομάδα που αντανακλά πλήρως τις προπονητικές του ικανότητες στο γήπεδο.
/> Βέβαια υπάρχει ένα μείον για τον Κλοπ. Τα τρόπαια και όταν αναφερόμαστε σε τρόπαια το κυρίαρχο είναι το πρωτάθλημα. Ο ίδιος θέλει την στήριξη των οπαδών και οι οπαδοί πάντα θέλουν και τους τίτλους. Σίγουρα, αν δεν αρχίσουν να έρχονται τρόπαια θα ξεθωριάσει και το μεγάλο του χάρισμα. Οπότε, ο τελικός της Μαδρίτης σίγουρα προσθέτει μεγαλύτερη πίεση στον Γερμανό.

id="head-0">Οι επιδόσεις του Κλοπ με Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ

Ο Κλοπ είχε μεγάλη επίδραση σε Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ, βελτιώνοντας δραστικά τις επιδόσεις των δύο ομάδων. Ειδικότερα:
/> Μέσος όρος θέσης στις προηγούμενες πέντε σεζόν των δύο ομάδων
/> 8.4 Ντόρτμουντ
/> 5.8 Λίβερπουλ

Μέσος όρος θέσης με τον Κλοπ στον πάγκο
/> 3.4 Ντόρτμουντ
/> 4.5 Λίβερπουλ

Ποσοστό νικών τις προηγούμενες πέντε σεζόν
/> 37.6% Ντόρτμουντ
/> 47.8% Λίβερπουλ

Ποσοστό νικών με τον Κλοπ
/> 55.9% Ντόρτμουντ
/> 58.6% Λίβερπουλ

Γκολ στις προηγούμενες πέντε σεζόν
/> 48.4 Ντόρτμουντ
/> 66 Λίβερπουλ

Γκολ με τον Κλοπ
/> 67 Ντόρτμουντ
/> 78.5 Λίβερπουλ

Τελικοί στα προηγούμενα πέντε χρόνια
/> 1 Ντόρτμουντ
/> 2 Λίβερπουλ

Τελικοί με τον Κλοπ
/> 4 Ντόρτμουντ
/> 4 Λίβερπουλ

Ο Κλοπ πηγαίνει στον 3ο ευρωπαϊκό του τελικό με την Λίβερπουλ. Μόνο ο Πέισλι με τέσσερις είχε παραπάνω. Θα μετατραπεί όμως σε… Λίπι με τρεις χαμένους τελικούς Πρωταθλητριών/ Champions League;

alt="Αποτέλεσμα εικόνας για Ποκετίνο gazzetta" src="http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/fullwidth_cropped/public/article/2018-04/del.jpg?itok=3VueF2Z_" />

Ποκετίνο, ο απόλυτος σταρ της Τότεναμ!

Ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο βρέθηκε να μιλάει για τα λεμόνια που έχει σε ένα μπολ στο γραφείο στο προπονητικό της Τότεναμ για να «απορροφούν την αρνητική αύρα». Όπως εξήγησε στο talkSPORT «ορισμένοι άνθρωποι έρχονται με κακή ενέργεια. Η ενέργεια αυτή πηγαίνει στο λεμόνι και όχι σε μένα». Στην συνέχεια διευκρινίζει πως συνήθως αλλάζει τα λεμόνια κάθε δέκα μέρες και κάποιες φορές πιο συχνά αν βλέπει πως έχουν πρόβλημα. «Ίσως να είναι ο πόνος των ανθρώπων που εισπράττουν», σημειώνει. Μέσα από αυτή την ιστορία βέβαια αναδεικνύεται ένας άνθρωπος που επιζητά την προπονητική ηρεμία, την προσωπική, αλλά και τη θετική ενέργεια για να την μεταφέρει και στην δουλειά του. Έχει όμως τις ιδιαιτερότητές του… Προφανώς μετά από μία τέτοια ιστορία θα περιμένει κανείς - με δεδομένη την επιτυχία του Ποκετίνο στην Τότεναμ - την άνοδο στην πώληση των λεμονιών.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει έναν άνθρωπο που οδήγησε την Τότεναμ στον πρώτο της τελικό σε Champions League; Ορισμένοι του "χτυπάνε" την έλλειψη τροπαίου, όμως ο Αργεντίνος είναι στα 47 του από τους πλέον ανερχόμενους αστέρες των πάγκων στην Ευρώπη.

Δεν είναι μόνο ότι πήγε τους Σπερς στον τελικό στην Μαδρίτη σε ένα τρομερό ταξίδι με "δράματα", ανατροπές και σκαμπανεβάσματα. Δεν είναι μόνο η παρουσία σε τελικό του Champions League, αλλά η μεγάλη εξέλιξη της Τότεναμ στα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Αργεντίνος εν μέσω δυσκολιών έκανε την ομάδα το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να γίνει. Η επιτυχία δεν είναι μόνο τα τρόπαια, τα προσόντα του Ποκετίνο τον έβαλαν στο... κάδρο και στο στόχαστρο ομάδων όπως η Γιουβέντους, Μπάγερν και Ρεάλ για τους πάγκους τους. Επίσης το γεγονός πως αφοσιώθηκε και δεσμεύτηκε σε έναν σύλλογο χωρίς πρωτάθλημα σε διάστημα 58 ετών τον έκανε ακόμα πιο συναρπαστικό!
/>
/> Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τον 47χρονο; Πολλά παραπάνω από ένα μπολ με λεμόνια. Είναι ένας άνθρωπος με τρομερό χάρισμα, μεταδικότητα αλλά και τρόπο να φτιάχνει τον ψυχισμό και την ψυχολογία των παικτών του. Όταν ο Ποκετίνο λέει πως ‘’όλοι περιμένουν μία μάχη τακτικής αλλά τα συναισθήματα και η ψυχολογία των παικτών είναι καθοριστικός παράγοντας’’ ξέρει πολύ καλά το τι λέει. Είναι κάτι που θα περικλείεται στο Brave New World, την αυτοβιογραφία του.

Από μικρός είχε την πίστη με το moto για μία δύναμη που έλεγε "παγκόσμια ενέργεια". Το εξηγούσε ως εξής: «Οι αποφάσεις, οι σχέσεις και όλα στην ζωή είναι θέμα ενέργειας. Από τότε που ήμουν μικρός είχα την ικανότητα να δω αυτό το πολύ ισχυρό στοιχείο που υπήρχε και υπάρχει. Δεν μπορείτε να το δείτε αλλά είναι εκεί».

Για εκείνον δεν είναι το μεγάλο μυστικό αλλά η... καρδιά του στιλ του στο κοουτσάρισμα. Όλα βασίζονται σε αυτό. Γι' αυτό πηγαίνει τόσο νωρίς στο προπονητικό κέντρο. Θέλει να βλέπει το επιτελείο του, τα συναισθήματά του αλλά και τα συναισθήματα και το πως είναι οι παίκτες του ειδικά μετά από αποτυχίες. Το πως αλλάζει ψυχολογία και διάθεση ένας παίκτης μετά από μία ήττα. Η προσέγγιση αυτή έκανε μεγάλη εντύπωση στον Ράιαν Μέισον, παλιό μέσο της Τότεναμ, που τώρα προπονεί την ομάδα Κ-18. Είχε αναγκαστεί να σταματήσει το ποδόσφαιρο μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι ενώ έπαιζε στην Χαλ. «Όταν πήγα την πρώτη ημέρα στην ομάδα ήμουν χάλια και είχα και μία πολύ κακή προηγούμενη εμπειρία με άλλον προπονητή (σ.σ. Βίλας Μπόας). Ήρθε και μου άλλαξε την ψυχολογία αλλά και τη ζωή. Με τη θετική του ενέργεια με έκανε να δω το τι μπορεί να κάνω. Έχει μία απίστευτη αύρα και ενέργεια και μπορεί με μία κίνησή του να κάνει όλα τα αρνητικά να φύγουν και να τα κάνει θετικά», είπε ο Μέισον στους Times.

alt="Αποτέλεσμα εικόνας για Ποκετίνο gazzetta" src="https://www.zougla.gr/assets/images/2666349.jpg" />

Βλέπεις τόσους προπονητές να γκρινιάζουν για τα πάντα. Για διαιτητές, παίκτες και μεταγραφές. Χωρίς να φιλτράρουν τίποτα. Ο «Ποτς» δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Δεν θα πάρει αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι ότι δεν προβληματίζεται. Είναι ότι φτιάχνει τόσες καλές σχέσεις με τους παίκτες που καταλαβαίνουν το πόσο κοντά τους είναι στα δύσκολα. Ο Ποκετίνο δεν φοβάται να δείξει αυτό που νιώθει, όπως το έκανε βάζοντας τα κλάματα από συγκίνηση μετά το ματς με τον Άγιαξ. Οι Άγγλοι έχουν αυτήν την κουλτούρα ότι δεν πρέπει να δείχνουν τα συναισθήματά τους, όμως ο Αργεντίνος δεν θα το κάνει ποτέ αυτό. Ο Ποκετίνο συνδέεται με τους παίκτες του με τέτοιον τρόπο ώστε τους κάνει να θέλουν να τα δώσουν όλα.

Ο ίδιος εξηγεί πως αυτή η ενέργεια δεν είναι για όλους. Θέλει σκληρή δουλειά. Πνευματικά, συναισθηματικά, αλλά και να είσαι ανοιχτός σε αυτήν την διαδικασία. Ο πιτσιρικάς Ποκετίνο σε μία φάρμα με βοοειδή στην επαρχία του Σάντα Φε, όπου μεγάλωσε, έκανε τα όνειρά του. Τον ανακάλυψαν ο Μαρτσέλο Μπιέλσα, ο ιδιόρρυθμος και δυναμικός τεχνικός, που ήταν φέτος στην Λιντς. Αυτό έγινε όταν ήταν στις Ακαδημίες της Νιούελς Ολντ Μπόις στο Ροζάριο. Ο Ποκετίνο θα έκανε καριέρα ως σέντερ μπακ και θα έπιανε τις 20 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής.

Ο 47χρονος άφησε το ποδόσφαιρο να τον πάει παντού. Δεν προσπάθησε να αλλάξει τη μοίρα του ή τον προορισμό του. Το μήνυμα που ακολούθησε ήταν να ζει στο σήμερα και να προσπαθεί να αλλάξει ότι μπορεί γύρω. Ο Ποκετίνο βρήκε τους κατάλληλους παίκτες που να είναι αφοσιωμένοι στην ομάδα και τερμάτισε δύο φορές τέταρτος στις πέντε προηγούμενες χρονιές, δίχως καν να φαίνεται τόσο πολύ η βελτίωση της ομάδας. Αρχικά τον αμφισβήτησαν.

Το ξεκίνημά του ήταν δύσκολο και τον Νοέμβριο του 2014 είχε μόλις μία νίκη. Ωστόσο ο Αργεντίνος βρήκε τον τρόπο να μεταμορφώσει αγωνιστικά και ψυχολογικά την ομάδα, έχοντας και το μεγάλο επιθετικό όπλο του Χάρι Κέιν. Οι προπονητικές δυνατότητες του Ποκετίνο πάντα εκπλήσσουν. Ο τεχνικός της Μπόρνμουθ είχε πει πως δεν ξέρεις το τι να περιμένεις από τον Ποκετίνο και μόλις ‘’νομίζεις πως τον έχεις 'κλειδώσει' κάνει κάτι διαφορετικό και χάνεις το ματς’’.

Ο Ποκετίνο σε αυτό έχει επηρεαστεί πολύ από τον Μπιέλσα. Μαζί με τους έμπιστους συνεργάτες του, Πέρες, Ντ' Αγκοστίνο και Χιμένεθ έχουν φτιάξει μία εξαιρετικά δυνατή προπονητική ομάδα. Έχουν ένα ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης της ομάδας μετά από κάθε ματς ενώ ο 47χρονος είναι τόσο συχνά στο προπονητικό κέντρο, που η γυναίκα του, Καρίνα, πηγαίνει εκεί για να τον βλέπει. Έχει βελτιώσει και αναδείξει ένα σωρό παίκτες. Στην Τότεναμ μεταξύ άλλων του χρωστάνε πολλά οι Σισοκό και Μόουρα. Θεωρεί πάντα ότι εκείνος είναι στην υπηρεσία των παικτών με στόχο να τους βελτιώσει και μαζί να κάνουν την διαφορά. Αν ο πρόεδρος της Τότεναμ, Ντάνιελ Λίβι, άκουγε την ιστορία με τα λεμόνια θα το σκεφτόταν για το πως θα μετέφερε στον Ποκετίνο την έλλειψη οικονομικών πόρων για μεταγραφές ή το μειωμένο μπάτζετ…

 

Τελευταία Νέα