Ο Μπορδαλάς απλά χρειαζόταν μια ευκαιρία στην Primera

Ο Μπορδαλάς απλά χρειαζόταν μια ευκαιρία στην Primera

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Μπορδαλάς απλά χρειαζόταν μια ευκαιρία στην Primera

bet365

Ο «Ρωμαίος» έχει μετατρέψει την Χετάφε σε λεγεώνα που δίνει μάχη για την έξοδο στο Champions League και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τoν ρεαλιστή «τρελό» που κλέβει τις εντυπώσεις.

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2016. Ο Χουάν Εδουάρδο Εσνάιδερ αποτελούσε παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Χετάφε, με την ομάδα δεύτερη από το τέλος στην Segunda Division. Το πλάνο ανόδου έδειχνε χαμένο και η διοίκηση στράφηκε σε έναν προπονητή που δεν είχε αναλάβει ποτέ του ομάδα της Primera, όμως την αμέσως προηγούμενη σεζόν είχε οδηγήσει την Αλαβές στην πρώτη θέση και την άνοδο. Τον Χοσέ Μπορδαλάς. Το scouting report έκανε λόγο για έναν παθιασμένο με τη δουλειά του άνθρωπο, ο οποίος ξέρει να φτιάχνει ομάδες που «πέφτουν» δύσκολα. Άλλωστε, ο ίδιος ως παιδί, έμαθε να παλεύει για τα πάντα. Όταν πήγαινε σχολείο και οι γονείς του δεν είχαν χρήματα να του πάρουν ποδήλατο, θυσίασε τις καλοκαιρινές διακοπές του μαζεύοντας καρπούζια και πεπόνια για να βγάλει τα δικά του χρήματα.

Πριν το πρωτάθλημα της Σεγούνδα, είχε να επιδείξει μόνο σωτηρίες και συμμετοχή σε πλέι οφ. Η Χετάφε ήταν η 11η ομάδα που αναλάμβανε, έχοντας περάσει ένα σημαντικό διάστημα στην τρίτη κατηγορία με την Αλικάντε, πόλη της γενέτειράς του, ως συχνό προορισμό επιστροφής. Μια πορεία συνυφασμένη με τις χαμηλότερες κατηγορίες, έχοντας ως μελανό σημείο για τον ίδιο την εμπειρία της Έρκουλες το 2006, όπου εν μέσω διοικητικών προβλημάτων ανέλαβε στα μέσα της σεζόν, κατάφερε την παραμονή στη Segunda, αλλά απολύθηκε επτά εβδομάδες μετά το ξεκίνημα της δεύτερης. To 2010/11 οδήγησε την Έλτσε στα πλέι οφ ανόδου και το 2012-13 επανέλαβε την πορεία με την Αλκορκόρν χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Η Αλκορκόρν ήταν και η πρώτη του έξοδος από την κοινότητα της Βαλένθια, ανοίγοντας τον κύκλο και τις γνωριμίες του. Αποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επέστρεψε τον Φεβρουάριο για να σώσει την κατάσταση, αφού το καράβι έμπαζε νερά και αποχώρησε ξανά μετά το τέλος της σεζόν 2014-15. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την Αλαβές, την οποία οδήγησε στο πρωτάθλημα και την επιστροφή στην Primera. Η άνοδος όμως δεν ήταν αρκετή για να του προσφέρει το πρώτο του συμβόλαιο στη La Liga, αφού για τη νέα εποχή επιλέχθηκε ο Πελεγρίνο. Το όχι και τόσο ελκυστικό στιλ ποδοσφαίρου και οι καυγάδες με την διοίκηση, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Η απογοήτευση ήταν εμφανής για μια ακόμα φορά και ο Βαλενθιάνος τεχνικός επέστρεψε στην Μαδρίτη, για να παίξει για μια ακόμα φορά ρόλο σωτήρα. Μόνο που η μεταμόρφωση της Χετάφε ήταν άμεση και κατακόρυφη. Οι παίκτες απόκτησαν ρόλους, ο πολύπειρος Μολίνα βρήκε την υποστήριξη που ήθελε και η Χετάφε τερμάτισε τρίτη, κάνοντας την απόλυτη αντεπίθεση. Κι αυτή τη φορά, έμεινε εκεί για να αναλάβει την προσπάθεια επιστροφής. Στην πρώτη σεζόν, η ομάδα τερμάτισε όγδοη. Φέτος, στις 4 Απριλίου, είναι στην τετράδα και διεκδικεί έξοδο στο Champions League.

Ο Μπορδαλάς πορεύτηκε με τον τρόπο που πάντα ήξερε. Ρεαλιστής, χωρίς να τον νοιάζει η εικόνα, αλλά το αποτέλεσμα. Σκληρός, αρκετές φορές σε επίπεδο παρεξήγησης, αλλά έχοντας πάντα τον τρόπο να δημιουργεί τους δικούς του πιστούς, να βγάζει το 100% από εκείνους που κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κι αυτός τη δική τους. Χτυπά πόρτες, σπάει πινακάκια τακτικής, βαράει πάγκους. Ο Χουάν Κάλα, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του από την ΑΕΚ, έλεγε στον Guardian πως «κάποιες φορές αναρωτιέσαι αν θα σε χτυπήσει». Κάποτε, είχε πει σε ποδοσφαιριστή του να στηρίξει ένα μολύβι ανάμεσα στη μύτη και το πάνω χείλος και να μισοκλείσει τα μάτια, θέλοντας να του δείξει πώς να γίνει τρομακτικός απέναντι στους αντίπαλους επιθετικoύς.

Κι όμως, ο Κάλα τονίζει πως έχει έναν μαγικό τρόπο να μετατρέπει τους παίκτες του σε πιστούς στρατιώτες. Ξέρει πολύ καλά πώς να βγάζει στην επιφάνεια την δίψα για διάκριση, κυρίως για ποδοσφαιριστές που κουβαλούν από προηγούμενες ομάδες το στίγμα του αποτυχημένου. Οι συνεργάτες του είναι προσεκτικά διαλεγμένοι και η ένταση στις προπονήσεις μεγάλη, στο επίπεδο φυσικά του λογικού. Δίνει τρομερή έμφαση στη λεπτομέρεια και το κίνητρο και έτσι καταφέρνει να έχει το αποτέλεσμα που θέλει. Ένα σύνολο που λειτουργεί σαν μηχανή, εξουδετερώνει τα επιθετικά όπλα του αντιπάλου και έχει καθαρό μυαλό απέναντι στην αντίπαλη εστία, αναδεικνύοντας το δίδυμο Μολίνα (διαβάστε εδώ περισσότερα για τον βετεράνο στράικερ) - Μάτα ως ένα από τα πιο αποδοτικά στο πρωτάθλημα.

Ακόμα κι αν οι ευκαιρίες δημιουργούνται με το σταγονόμετρο, ακόμα κι αν έρχονται με παλιομοδίτικους τρόπους, ακόμα κι αν η σκληράδα ξεχειλίζει σε κάθε τάκλιν, σε κάθε φάουλ, οι νίκες έρχονται. Η φιλοσοφία του, όπως τονίζει ο ίδιος, προσαρμόζεται σε κάθε σύλλογο, ανάλογο με το ρόστερ, τη δυναμική τους στόχους. Έχει ως προπονητικό παράδειγμα τον Λουίς Αραγονές, ο οποίος είχε πάντα την στάμπα του αμυντικογενούς προπονητή που παίζει με αντεπιθέσεις και στην εθνική Ισπανίας έδειξε τελείως διαφορετικό πρόσωπο. «Αν δεν έχεις τους παίκτες με την κατάλληλη τεχνική ώστε να χτίσουν την ανάπτυξη από πίσω, τότε το πιθανότερο είναι να χάσεις μπάλες κοντά στην περιοχή. Όσο και να σου αρέσει να παίζεις με αυτόν τον τρόπο, είναι αυτοκτονικό», απαντά σε όσους τον κριτικάρουν για τις βαθιές μπαλιές της Χετάφε. Στην Αλικάντε, ωστόσο, το στιλ του ήταν εντελώς διαφορετικό.

Ο Μπορδαλάς έχει τρέλα με τον ρωμαϊκό πολιτισμό. Έχει επισκεφτεί πολλές φορές τη Ρώμη και διαβάζει στον ελεύθερο χρόνο του γι' αυτόν. Στο δικό του μυαλό, άλλωστε, η ομάδα του μοιάζει με ρωμαϊκή λεγεώνα. «Αν όλοι είναι μαζί και βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνση, είναι πιο δυνατοί. Μια ομάδα, εκτός αν έχεις κάποιον εξωγήινο όπως η Μπαρτσελόνα τον Μέσι, πρέπει να βαδίζει στην ίδια κατεύθυνση. Το λέω πάντα όταν πρωτοπηγαίνω στις ομάδες μου. "Κύριοι, θα περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί παρά με τις οικογένειές σας. Θα έχουμε έναν κοινό στόχο. Κάποιοι θα είναι πιο χαρούμενοι, θα παίζουν περισσότερο, όμως πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, είναι μία από τις βασικές αρετές της καλής απόδοσης. Και εμείς έχουμε πολύ καλά αποδυτήρια». η λεγεώνα από τη Μαδρίτη πέρασε από τη Σεβίλλη και ονειρεύεται σεντόνι. Είτε τα καταφέρει είτε όχι, ο Μπορδαλάς αποδεικνύει σε όλους όσοι τον απέρριψαν στο παρελθόν, ότι άξιζε την ευκαιρία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.