Αλέξις Σάντσες: Η τελευταία ευκαιρία στη Γιουνάιτεντ

Αλέξις Σάντσες: Η τελευταία ευκαιρία στη Γιουνάιτεντ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Αλέξις Σάντσες: Η τελευταία ευκαιρία στη Γιουνάιτεντ

bet365

Οι τραυματισμοί φέρνουν τον Αλέξις Σάντσες ξανά στο προσκήνιο και ο Θάνος Σαρρής γράφει για ένα ποδοσφαιρικό φάντασμα που αναζητά υπόσταση.

Μοιάζει πραγματικά ανεξήγητο το πως ο ποδοσφαιριστής που στα τελευταία του χρόνια στην Άρσεναλ έμπαινε συχνά στους υποψήφιους για να σπάσουν το δίπολο Μέσι-Ρονάλντο έφτασε να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κατά μία έννοια, η εξαφάνιση του Αλέξις Σάντσες ακολουθεί την συνολική εικόνα παραίτησης που είχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέχρι να φύγει ο Μουρίνιο. Όχι φυσικά ότι με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ συντελέστηκε κάποια δομική αλλαγή στο οικοδόμημα, όμως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο το τέλος του κύκλου Μουρίνιο και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από έναν άνθρωπο μπολιασμένο στο πνεύμα της Γιουνάιτεντ προκάλεσε ένα ντόμινο αντιδράσεων, κυρίως σε πνευματικό επίπεδο.

Η κρίση των τραυματισμών που προέκυψε μετά το παιχνίδι με την Λίβερπουλ δίνει στον Χιλιάνο την ευκαιρία της επιστροφής στις βασικές επιλογές, έχοντας πρόσφατο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στη νίκη επί της Άρσεναλ, αλλά και το πλεονέκτημα της παρουσίας του Σόλσκιερ. Ο Νορβηγός τεχνικός έχασε τον Λίνγκαρντ, τον Ερέρα και τον Μάτα με μυϊκούς στο ντέρμπι του Old Trafford, ενώ ο Ράσφορντ, παρότι δεν έγινε αλλαγή, κληρονόμησε τραυματισμό στον αστράγαλο και το πρήξιμο ήταν τόσο μεγάλο, που δεν μπορούσε να φορέσει παπούτσι. Με τους Βαλένσια, Μαρσιάλ, Μάτιτς, Τζόουνς και Ντάρμιαν να είναι ήδη στα πιτς, οι επιλογές για τις επόμενες εβδομάδες είναι αρκετά περιορισμένες, με αποτέλεσμα ο Χιλιανός να έρχεται στο προσκήνιο.

Τον τελευταίο καιρό ο Σόλσκιερ προσπαθεί να τον «φτιάξει» σε κάθε ευκαιρία. Χαρακτήρισε ένα «πολύ μεγάλο βήμα μπροστά» την εμφάνισή του απέναντι στην Άρσεναλ για το Κύπελλο, προσθέτοντας πως: «προσπαθείς να καθίσεις κάτω μαζί του και να του μιλήσεις, αλλά είναι ένας πραγματικά πολύ εργατικός υπερήφανος άνθρωπος, ο οποίος πασχίζει να αποδείξει την αξία του. Είναι φανταστικός από όταν ήρθα, η προσπάθειά του στις προπονήσεις είναι τεράστια». Πριν το 2-0 με την Τσέλσι για την ίδια διοργάνωση, όπου ο Αλέξις πέρασε αλλαγή στο δεύτερο μέρος, ο Νορβηγός ρωτήθηκε ξανά για τον ακριβοπληρωμένο παγκίτη του, απαντώντας: «Είναι ακόμα νέος. Είναι τριαντάρης και μπορεί να παίξει για πολλά πολλά χρόνια. Βρίσκεται εδώ έναν χρόνο, εγώ είμαι εδώ για δύο μήνες και ήταν τραυματίας στο πρώτο μέρος της θητείας μου, οπότε είναι άδικο να περιμένουμε να βρεθεί στην κορύφωση της απόδοσής του τόσο γρήγορο. Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε τον καλύτερο εαυτό του πριν το τέλος της σεζόν». Φρόντισε επίσης να του ρίξει το μπαλάκι, τονίζοντας ότι εκείνος πλέον δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο: «Άπαντες γνωρίζουμε πόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι, αλλά θα πρέπει να βρει μόνος του τον εαυτό του».

Και τώρα, παραμονές του αγώνα με την σκληροτράχηλη Κρίσταλ Πάλας για το Πρωτάθλημα, ο Νορβηγός έδειξε ότι η ώρα έφτασε: «Είναι η στιγμή για αυτούς να παίξουν στο επίπεδο που μπορούν», τόνισε αναφερόμενος στον Σάντσες και τον Λουκάκου, προσθέτοντας: «Η φήμη είναι ένα πράγμα, αλλά η πραγματική δυνατότητα είναι κάτι άλλο. Οι δυο τους είναι καλοί, συνεργάζονται καλά μαζί και ίσως αυτή είναι η ευκαιρία να επανακτήσουν την φόρμα τους και να μου δημιουργήσουν πονοκεφάλους όταν όλοι θα είναι υγιείς».

Χαμένος στην κριτική και στην πίεση του ηγεμονικού του συμβολαίου, αλλά και όλης της Γιουνάιτεντ στην περίοδο του Μουρίνιο, ο Αλέξις Σάντσες ήταν εκτός λόγω μυϊκού τραυματισμού τον Δεκέμβριο. Έπαιξε ένα ματς με τη Νιούκαστλ, με τον Σόλσκιερ στον πάγκο και μετά έχασε δύο ακόμα (στο ένα ήταν στον πάγκο) με ενοχλήσεις. Η αναλαμπή του απέναντι στην πρώην ομάδα του, όπου είχε να αντιμετωπίσει και το εχθρικό κλίμα, ήταν ένας καλός οιωνός μέσα σε όλη την απογοήτευση, ακόμα κι αν η συνολική εικόνα του απέναντι στους Gunners ήταν διαφορετική από όταν φορούσε τη φανέλα τους. Τα ρεπορτάζ από το Νησί θέλουν τη μη προσαρμογή του στο Μάντσεστερ να αποτελεί ένα κράμα προσωπικών και αγωνιστικών λόγων, όμως είναι ξεκάθαρο πως στο δεύτερο, τουλάχιστον κομμάτι, τα πράγματα πλέον είναι διαφορετικά. Ο ίδιος άλλωστε εξήγησε ότι: «Είμαι ένας παίκτης που αν δεν έχει επαφή με την μπάλα χάνει τη σπίθα, θέλω να παίζω σε κάθε ματς».

Αν υπάρχει μια ακόμα ευκαιρία για να αποκτήσει διάρκεια και να χτίσει πάνω της, αυτή είναι τώρα. Εφόσον παραμείνει μακριά από τραυματισμούς, η συγκυρία για να βρει ένα σερί αγώνων, να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να αποδείξει ότι δεν ξόφλησε μοιάζει ιδανική. Στα έξι παιχνίδια που ο Σάντσες έχει ξεκινήσει φέτος βασικός η Γιουνάιτεντ είναι αήττητη, χωρίς αυτό φυσικά από μόνο του να λέει τίποτα. Όμως, σε σύγκριση με την σούπερ χρονιά των 24 γκολ και των 10 ασίστ σε 38 ματς Premier League με την φανέλα της Άρσεναλ, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν στατιστικές κατηγορίες που παρουσιάζει βελτίωση στο μικρό δείγμα των αγώνων που υπάρχει για φέτος.

Έχει μειώσει τις λάθος επαφές, καθώς και τις φορές που χάνει την μπάλα από τάκλιν χωρίς να ντριμπλάρει. Επίσης έχει βελτιώσει την αποδοτικότητα σε τάκλιν και κοψίματα, παρότι γενικώς η αμυντική του συνεισφορά στην Άρσεναλ ήταν καλύτερη. Επίσης, μολονότι είναι πολύ πεσμένος σε γκολ, ασίστ, ντρίμπλες, πάσες, στο μικρό φετινό του δείγμα δημιουργεί 2.8 ευκαιρίες ανά ματς. Ο Αλέξις από πέρυσι τον Ιανουάριο που πήγε στο Old Trafford έχει κάνει καλά ματς, κυρίως με αντίπαλους χαμηλότερης δυναμικής. Είναι τα παραπάνω στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα; Με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα του, η πλάστιγγα γέρνει προς το όχι. Μόνο ο ίδιος μπορεί πλέον να αποδείξει το αντίθετο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.