Είναι ο Αγουέρο ο κορυφαίος ξένος επιθετικός στην ιστορία της Premier League; (Poll)

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Είναι ο Αγουέρο ο κορυφαίος ξένος επιθετικός στην ιστορία της Premier League; (Poll)

bet365

Ο Κουν βρίσκεται στα καλύτερά του και στο Νησί η κουβέντα έχει ανάψει, όπως και οι συγκρίσεις με Ανρί, Ντρογκμπά. Ο Γιώργος Καραμάνος όμως βάζει στην εξίσωση και τους Καντονά, Μπέργκαμπ.

Πάντα είναι καλός. Ενίοτε υπήρξε λίγο πιο ράθυμος, αλλά στις περισσότερες εικόνες που δημιουργεί, βρίσκεται ένα κλικ πιο ταχύς στις αντιδράσεις από τους αντιπάλους του. Δεν είναι γενικότερα πιο γρήγορος. Εχει όμως αυτό το χαμηλό κέντρο βάρους, που του επιτρέπει να στριφογυρίζει και να έχει το μικρό πέταγμα στα πρώτα δύο μέτρα. Και μετά όλα γίνονται εύκολα για τον Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος έχει καταφέρει κάτι τρομερά δύσκολο: το να μπορεί να τα βάζει με όλους τους σκληρούς, ψηλούς και δυνατούς σέντερ μπακ, να παλεύει μαζί τους στην περιοχή και να τους νικάει.

Φέτος μοιάζει στα καλύτερά του και ειδικά μετά την αλλαγή του χρόνου. Χωρίς τους πολλούς τραυματισμούς του παρελθόντος, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να του έχει δώσει ξανά όλη την εμπιστοσύνη και μετά τα δύο χατ τρικ όχι με μικρές ομάδες, αλλά σε Αρσεναλ, Τσέλσι, σε διάστημα τριών αγωνιστικών, η κουβέντα φούντωσε για χάρη του στο Νησί. Από τις κεντρικές pubs στο Northern Quarter του Μάντσεστερ, έως κι εκείνες που τριγυρίζουν τις προβλήτες στο Ocean Village του Σαουθάμπτον, άπαντες διαφωνούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο κορυφαίος επιθετικός στην ιστορία της Premier League (μιλώντας για striker, second striker), βάζοντας για τα καλά στην εξίσωση τον Αργεντινό φορ της Σίτι.

Με εκείνα τα χατ τρικ του ο Αγουέρο έπιασε στη σχετική κορυφή της Premier League τον Αλαν Σίρερ (από 11), ο οποίος έσπευσε να μπει κι εκείνος στη διαφωνία. Μόνο που ο θρύλος της Νιούκαστλ το έκανε με την πιο επίσημη εκδοχή, μιλώντας για το θέμα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, επιχειρηματολογώντας μάλιστα με ξεκάθαρη θέση υπέρ του Κουν:

«Ο Αγουέρο είναι ο κορυφαίος ξένος επιθετικός που έχει δει ποτέ η Premier League. Σου εξασφαλίζει ότι θα έχεις τα γκολ που πρέπει και έχει τον καλύτερο μέσο όρο τερμάτων (160 σε 229) σε σχέση με τις συμμετοχές του, καλύτερο από τους Ανρί (175 σε 258) και Ντρογκμπά (104 σε 254). Συνυπολογίστε το μέγεθος των παικτών που τον μαρκάρουν, δείτε το δικό του και σκεφτείτε την υπέρβαση που έχει καταφέρει, δίχως να διαθέτει τα σωματικά πλεονεκτήματα των Ανρί, Ντρογκμπά κι αυτό τον καθιστά φαινόμενο. Δεν μπορούν όμως να τον απωθήσουν, ενώ τεχνικά σε επίπεδο τακτικής, επαφής με την μπάλα, εξυπνάδας και αντίληψης φάσης και χώρου, είναι άριστος».

Η αλήθεια είναι ότι πέρσι, όταν ανέλαβε ο Γκουαρδιόλα, ο Αγουέρο φάνηκε να βρίσκεται εκτός πρώτης επιλογής. Κρυφές, ιδιωτικές συναντήσεις τους σε πριβέ εστιατόρια, φήμες ότι ο Πεπ ήθελε να τον πουλήσει, επειδή δεν εξυπηρετούσε το πλάνο και ένα σωρό αντίστοιχα δημοσιεύματα, φάνηκαν να... τελειώνουν τον Αγουέρο από τους Πολίτες. Ωστόσο, τόσο εκείνος, όσο και ο προπονητής του, βρήκαν τη χημεία και η φετινή εκδοχή του παίκτη είναι από τις καλύτερες, αν όχι η κορυφαία του στην Αγγλία.

Ο Κουν είναι ακόμα 3ο ετών και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον Ανρί σε αριθμό γκολ και κάπου εδώ αυτό το ερώτημα για το ποιος είναι ο κορυφαίος ξένος επιθετικός ever στην Premier League, τίθεται και στο gazzetta.gr. Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο τα νούμερα και η στατιστική, αλλά και η συμβολή σε τίτλους, η γενικότερη εικόνα και οι αναμνήσεις που σου δημιούργησαν οι πιο παλιοί και γι' αυτό το λόγο, ασχέτως εάν οι Ερίκ Καντονά (70 σε 158 με Λιντς, Μαν. Γιουνάιτεντ) και Ντένις Μπέργκαμπ (87 σε 315 με την Αρσεναλ) δεν είχαν αντίστοιχα πολλά γκολ, είναι η επιρροή τους στο ίδιο το παιχνίδι που μας υποχρεώνει να τους εντάξουμε κι εκείνους στην κουβέντα...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος