Κουτίνιο και Μπαρτσελόνα: Γιατί δεν ταιριάζουν!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Κουτίνιο και Μπαρτσελόνα: Γιατί δεν ταιριάζουν!

bet365

Ο Φελίπε Κουτίνιο ξεμένει σε μόνιμο ντεφορμάρισμα και ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει το πρόβλημα θέσης και το μπέρδεμα ρόλων, που καταδικάζει την ακριβότερη επένδυση της Μπάρτσα.

Επειτα από τόσα και τόσα δημοσιεύματα, αντιδράσεις του ίδιου, επαναστάσεις κατά της Λίβερπουλ και ακόμα μισό χρόνο υπομονής, είχε φτάσει η μεγάλη στιγμή. Ο Φελίπε Κουτίνιο υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα στις 6 Ιανουαρίου του 2018. Ακριβώς 365 ημέρες έπειτα από τη μεταγραφή, βρισκόταν με φόρμα στον πάγκο για το παιχνίδι πρωταθλήματος με τη Χετάφε, στο οποίο πήρε μόλις έξι λεπτά συμμετοχής. Ηταν η τέταρτη διαδοχική αγωνιστική που τον έβρισκε με ελάχιστα αγωνιστικά λεπτά και εκτός 11άδας. Η μουρμούρα πλέον για την αρνητική αγωνιστική εικόνα του είχε φουντώσει. Για να κορυφωθεί μετά τον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου της Τετάρτης με τη Ρεάλ, όπου ήταν για ακόμα μία φορά ο χειρότερος παίκτης της ομάδας του. Τελικά τι συμβαίνει με την ακριβότερη αγορά στην ιστορία των Μπλαουγκράνα;

Οι απόψεις διίστανται αναφορικά με τα αίτια της πτώσης του. Ολοι όμως συμφωνούν πως είναι κάθετα αρνητικός και ότι κάτι πρέπει κάτι να αλλάξει ή να πωληθεί το καλοκαίρι. Τα προβλήματα ουσιαστικά είναι δύο αναφορικά με τις δικές του δυσκολίες, αλλά και του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα δυνατό όπλο και παράλληλα την τεράστια επένδυση που έκανε το club. Ο Βάσκος προπονητής έχει διαπιστώσει ότι ο Κουτίνιο λειτουργεί καλύτερα στο 4-3-3 ως αριστερός εξτρέμ που συγκλίνει. Μόνο που με αυτό το σύστημα η ομάδα συνολικά φάνηκε να έχει αμυντικά προβλήματα, κάτι που συνέβη στο νεκρό διάστημά της με τις τέσσερις αγωνιστικές δίχως νίκη (5η – 8η), όπου περιλαμβανόταν και η ήττα από τη Λεγανές.


ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κάπου εκεί, ο Βαλβέρδε συνειδητοποίησε επίσης πως ο Κουτίνιο δεν μπορούσε να βοηθήσει ως εσωτερικός μέσος στην τριάδα του κέντρου με αυτό το σύστημα, μιας και άφηνε τεράστια ανασταλτική τρύπα. Ο Τσινγκούρι έπρεπε να επιστρέψει στο 4-4-1-1. Το έκανε και μαζί ήρθαν και οι επιτυχίες. Σε εκείνο το σημείο ο Βραζιλιάνος τραυματίστηκε κι αυτό, για κακή του τύχη, συνέπεσε με το τρελό φορμάρισμα του Ουσμάν Ντεμπελέ. Ο Γάλλος εξτρέμ πήρε τρομερά τα πάνω του τον Νοέμβρη και όταν γύρισε ο Κουτίνιο, ο Βαλβέρδε επέλεξε να στηρίξει τον πιτσιρικά, καθώς και οι δύο μαζί δεν γίνεται να συνυπάρξουν, από τη στιγμή που στην 11άδα βρίσκονταν ταυτόχρονα και οι Λουίς Σουάρες, Μέσι.

Ο Κουτίνιο δεν είναι τεμπέλης, δεν δημιουργεί προβλήματα, δεν ξενυχτάει, δεν γκρινιάζει. Δουλεύει, προσπαθεί, υπομένει τον πάγκο σιωπηλά, αλλά δεν μπορεί να παίξει όσο καλά είχε φανεί πέρσι στο ξεκίνημά του. Από τον τραυματισμό του στα μέσα Νοέμβρη δεν έχει μπει ποτέ ξανά σε ρυθμό (σ.σ.: μία ασίστ μόνο στις 9 τελευταίες αγωνιστικές) και φαίνεται ότι έχει χάσει όχι απλά την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αλλά ακόμα και στο μεγαλύτερο όπλο του, το αξιοθαύμαστο μακρινό curler, το άριστο κουβάλημα της μπάλας και την επαφή στο 1-2 με τον σέντερ φορ.


ΝΕΪΜΑΡ, ΙΝΙΕΣΤΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ;
Η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά συνολικότερα της Μπαρτσελόνα όσον αφορά το ακριβότερο απόκτημά της, έχει να κάνει ότι με τους δύο τρόπους που εκείνη αγωνίζεται, σε συνδυασμό με το μεσοεπιθετικό υλικό του ρόστερ της. Τούτο αφήνει την υπόθεση Κουτίνιο με την απορία του να μην καταλαβαίνει κανείς, πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα. Και κάπως έτσι εκείνος έχει βρεθεί εξίσου μπερδεμένος, να μην ξέρει και να μην ξέρουν το εάν αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Νεϊμάρ ή του Αντρές Ινιέστα.

Επειδή λοιπόν δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο, η δουλειά που κάνει στο γήπεδο φαίνεται μισή και ανολοκλήρωτη. Και μέχρι να κατανοήσουν όλοι ότι αυτό που θαύμασαν στη Λίβερπουλ και οδήγησε στο ξόδεμα 150 εκατ. ευρώ, είχε διαφορετικό ρόλο στο χορτάρι, άπαντες θα αναζητούν μάταια τον καλύτερο εαυτό του Βραζιλιάνου. Μόνο που για να φανερωθεί αυτός, θα πρέπει να τον αφήσουν να παίξει ως αυτό που είναι πραγματικά: ένας μεσοεπιθετικός με πλήρη ανεξαρτησία στον άξονα που λειτουργεί με ασφάλεια, έχοντας μηδενικές ανασταλτικές υποχρεώσεις. Ελα όμως που στην Μπαρτσελόνα του Μέσι, εύλογα δεν γίνεται να υπάρχει χώρος για άλλον άναρχο με απεριόριστες ελευθερίες. Μήπως λοιπόν δεν είχε ανάγκη τελικά έναν τέτοιου είδους παίκτη το club, αλλά κάτι διαφορετικό;

* Δες ΕΔΩ σχετικό άρθρο για τον μεταγραφικό σχεδιασμό της Μπαρτσελόνα!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος