Ο Μάρκο Σίλβα αγωνίζεται για τη φήμη του

Gazzetta team
Ο Μάρκο Σίλβα αγωνίζεται για τη φήμη του

bet365

Με την Εβερτον να αντιμετωπίζει προβλήματα που είχαν και οι Χαλ και Γουότφορντ, ο Πορτογάλος τεχνικός πρέπει να βρει άμεσα μια λύση.

Τον Νοέμβριο γράφαμε ότι η Εβερτον έδειχνε να χτίζει κάτι πραγματικά δυνατό. Ηταν 6η στη βαθμολογία έχοντας περάσει το 1/3 του πρωταθλήματος, αλλά πάνω από όλα ήταν η αλλαγή στο στυλ της από τη μία σεζόν στην επόμενη. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είχε πέσει κατά περισσότερα από 4 χρόνια και ήταν 6η σε σουτ και 5η στις ευκαιρίες, ενώ με τον Σαμ Αλαρντάις ήταν 20η και 19η αντίστοιχα.

Δέκα εβδομάδες μετά, αυτό το mood δεν υπάρχει. Η απίθανη ήττα στο Anfield, η οποία ήρθε στο 96ο λεπτό κι ενώ η Εβερτον είχε τις ίδιες καθαρές ευκαιρίες με τη Λίβερπουλ, σήμανε την αρχή μιας κακής περιόδου. Η Εβερτον έχει πάρει 11 βαθμούς στα τελευταία 12 παιχνίδια πρωταθλήματος ενώ παράλληλα αποκλείστηκε στο κύπελλο από την Μίλγουολ της Championship. Η βαθμολογία λέει ότι τα Ζαχαρωτά είναι πιο κοντά στην τελευταία τριάδα, από ό,τι στην πρώτη εξάδα. Η εντός έδρας ήττα από την Γουλβς, ανεβασμένη υπό τις οδηγίες του επίσης Πορτογάλου Νούνο Εσπίριτο Σάντο, ήταν μια πραγματικά κακή εικόνα.

Στις 9 Ιανουαρίου, μόλις έξι εβδομάδες από όταν η Εβερτον ήταν 6η, ο μεγαλομέτοχος Φάραντ Μοσίρι προειδοποίησε τον Σίλβα για το τι περίμενε. Είχε προηγηθεί η στήριξη στον Πορτογάλο σαν απάντηση μακράς διάρκειας, αλλά στις 9 Ιανουαρίου είπε το εξής: «Κοιτάζω τη βαθμολογία και δεν είναι καλή. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ανυπομονησία των οπαδών σαν ώθηση για το κλαμπ».

Καταλαβαίνει κανείς την οπτική του Μοσίρι. Ο Σίλβα δεν ήταν στο κλαμπ σε όλη την περίοδο που ξόδεψε αρκετά, αλλά και πάλι είναι προπονητής μιας ομάδας που έχει 10 παίκτες που αποκτήθηκαν με 20 ή και περισσότερα εκατ. λίρες ο καθένας, όπως και δύο glamour δανεικούς, τον Κουρτ Ζουμά και τον Αντρέ Γκόμες. Η αρχική 11άδα κόντρα στη Γουλβς την Κυριακή κόστισε 200 εκατ. λίρες. Και από την ημέρα που ο Μοσίρι προειδοποίησε, η Εβερτον έχασε και από τις Σαουθάμπτον και Μίλγουολ.

Και αυτό που προκαλεί αμηχανία στους οπαδούς της, είναι το γεγονός ότι ο Σίλβα έχει ξαναβρεθεί σε τέτοια κατάσταση. Στη Χαλ είχε πάρει 17 βαθμούς στα πρώτα 11 ματς, για να πάρει μετά 4 σε 7 παιχνίδια και να υποβιβαστεί. Στη Γουότφορντ πήρε 21 βαθμούς στα πρώτα 13 ματς και μετά πέντε στα επόμενα 11 και απολύθηκε. Μέχρι τώρα στην Εβερτον, ο απολογισμός είναι ο εξής: 22 βαθμοί στα πρώτα 13 παιχνίδια και 11 στα επόμενα 12. Το μοτίβο είναι προφανές: Βραχυπρόθεσμο χτύπημα και μετά πτώση.

Ρωτήστε οποιονδήποτε οπαδό της Εβερτον για την πηγή αυτών των κακών αποτελεσμάτων και καθίστε αναπαυτικά καθώς αυτός εκνευρισμένος θα αναφέρεται στην αμυντική απειθαρχία. Το δεύτερο γκολ της Γουλβς την Κυριακή ήταν από μια στημένη φάση, στην οποία ο Ραούλ Χιμένεθ είχε ασύλληπτο χώρο για να σκοράρει. Και το επίπεδο των επιθετικών της Premier League είναι πολύ υψηλό για να συγχωρεθεί τέτοια γενναιοδωρία. Γενικά, η Εβερτον έχει έξι clean sheets σε 25 ματς, ποσοστό 24%. Στη Χαλ ο Σίλβα είχε 22% και στη Γουότφορντ 21%. Η κατηγορία στις Γουότφορντ και Χαλ ήταν ότι οι ομάδες του Σίλβα έπαιζαν ένα όμορφο επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά δεν είχαν αμυντική σταθερότητα, αποτελεσματικότητα. Μέχρι τώρα, αυτό τον ακολουθεί και στο Merseyside. Εχει ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός ότι κανείς προπονητής στην Premier League δεν έχει δεχθεί περισσότερα γκολ από στημένες φάσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Ας είμαστε προσεκτικοί, πάντως, για να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Οπως ο Σίλβα δεν αποτελούσε εγγύηση για επιτυχία στο Goodison Park τον Νοέμβριο, έτσι δεν αποτελεί εγγύηση αποτυχίας τον Φεβρουάριο. Η Εβερτον μπορεί ακόμη να τερματίσει 7η, ενώ ακόμη και στην εποχή της ανυπομονησίας, οι προπονητές που προσλαμβάνονται σαν μακράς διαρκείας επιλογές αξίζουν μια ολόκληρη σεζόν για να δείξουν τη δουλειά τους.

Ο Σίλβα μπορεί επίσης να αισθάνεται ότι η επένδυση στην επίθεση είναι τίποτα χωρίς ενίσχυση στην άμυνα. Την Κυριακή, η αμυντική τετράδα της Εβερτον είχε τον Κόλεμαν (που ποτέ δεν ήταν ξανά ο ίδιος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του), τον Μπέινς (ο οποιος είναι 34, σε πτώση και έκανε πέναλτι) και τον Κιν (που ποτέ δεν προσαρμόστηκε). Παρά τις σπατάλες για την ενίσχυση στην επίθεση, μόνο οι τρεις από τους 14 που έπαιξαν κόντρα στη Γουλβς ήταν επιλογές του Σίλβα, και δύο από αυτούς είναι δανεικοί. Ο προπονητής θα υπενθυμίσει ότι προσλήφθηκε για να βελτιώσει την Εβερτον με ορίζοντα τριετίας.

Ο Σίλβα όμως πρέπει να ξέρει και ότι τα μακρόχρονα πλάνα χρειάζονται και γρήγορα νίκες. Ενα εντός έδρας ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι και ένα εκτός με την Γουότφορντ, την πρώην ομάδα του, ίσως είναι τα δύο χειρότερα που θα μπορούσε να έχει τώρα ο Πορτογάλος, με τον Μοσίρι να τον πιέζει. Μπορεί να περιμένει μια όχι καλή υποδοχή στο Vicarage Road το Σάββατο και το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το Goodison Park -θα κριθεί από την εμφάνιση- την Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής, στη σύντομη θητεία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Σίλβα δεν έχει κρατηθεί μακριά από ένα πρόβλημα αλλά υποκύπτει σε αυτό. Κάτι που θα πρέπει να αλλάξει, αν θέλει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της μπλε πλευράς του Merseyside και ένα καλό όνομα από το να χάνει πόντους...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα