Τζο Γκόμες: Η εύθραυστη ισορροπία ενός τεράστιου ταλέντου

Τζο Γκόμες: Η εύθραυστη ισορροπία ενός τεράστιου ταλέντου

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Τζο Γκόμες: Η εύθραυστη ισορροπία ενός τεράστιου ταλέντου

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη νέα επέμβαση του Τζό Γκόμες και την κλεψύδρα που αδειάζει για ένα σπάνιο αμυντικό ταλέντο.

Τα πρώτα του δείγματα στο Άνφιλντ μετά την απόκτησή του από την Τσάρλτον το 2015 έναντι μόλις 3.5 εκατομμυρίων λιρών, ήταν εξόχως θετικά. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ αρχικά το πλάνο ήταν να επιστρέψει δανεικός στο Βάλεϊ, κατάφερε όχι απλά να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ, αλλά να παίξει στην Premier League και να κληθεί στην Κ-21 των «Λιονταριών». Όμως δύο σοβαροί τραυματισμοί έβαλαν τα πρώτα εμπόδια. Ο χιαστός συνδυάστηκε με την έλευση του Κλοπ και τον κράτησε εκτός στους πρώτους μήνες του χτισίματος της νέας Λίβερπουλ και ο νεαρός αμυντικός έμεινε για 15 μήνες χωρίς να παίξει στην πρώτη ομάδα. Υπήρχαν όμως μόνο θετικά σχόλια, τα οποία στους μακρινούς παρατηρητές εκφράζονταν μέσω των ρεπορτάζ, για τη στάση του και τον τρόπο που πάλευε στην αποκατάσταση.

Πέρυσι η σταθερότητα επανήλθε, με απροσδόκητο μάλλον τρόπο. Ο Γκόμες αναμενόταν να φύγει δανεικός, όμως με τον τραυματισμό του Κλάιν έμεινε και έκανε 31 εμφανίσεις, παίζοντας κατά κανόνα στα δεξιά, όταν δεν το έκανε ο Τρεντ Αλενάντερ Άρνολντ. Επέστρεψε στην Εθνική Αγγλίας, αλλά τραυματίστηκε ξανά πριν το Μουντιάλ, αυτή τη φορά στον αστράγαλο, χάνοντας τόσο τη μεγάλη διοργάνωση όσο και τον τελικό του Champions League. Για τον Κλοπ όμως τα νέα δεν ήταν τόσο άσχημα, καθώς είχε τη δυνατότητα να δουλέψει μαζί του από την αρχή της προετοιμασίας ενόψει της τρέχουσας σεζόν.

Ήδη στο μυαλό του ο Γερμανός τον υπολόγιζε για μια λύση στο κέντρο της άμυνας, με την πώληση του Κλάβαν στην Κάλιαρι το καλοκαίρι να δείχνει τις προθέσεις του. Πράγματι. Ο Λόβρεν επέστρεψε τραυματίας από το Μουντιάλ και ο Μάτιπ ήταν επίσης στα πιτς. Έτσι, ο Γκόμες μπήκε από την πρεμιέρα στα βαθιά και ανταποκρίθηκε πλήρως. Συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Φαν Ντάικ στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας σεζόν, βγάζοντας στο χορτάρι όλα εκείνα τα στοιχεία που είχε δείξει ήδη από τη θέση του πλάγιου μπακ. Ταχύτητα, εξαιρετικό διάβασμα του παιχνιδιού, ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι, ικανότητα με την μπάλα στα πόδια σε μια θέση που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια αποτελούσε την Αχίλλειο Πτέρνα της Λίβερπουλ. Ταίριαξε παράλληλα πολύ με τ ον παρτενέρ του, θεμελιώνοντας τη βάση της αμυντικής λειτουργίας των Ρεντς.

«Είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες στην Premier League. Mαθαίνει από έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών στον κόσμο και συνεχίζει να βελτιώνεται, παιχνίδι με το παιχνίδι», έλεγε ο θρύλος της Λίβερπουλ, Τζον Μπαρνς, χρεώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της φετινής πορείας πρωταθλητισμού των Μέρσισαϊντερς στην αμυντική τους λειτουργία. Ήταν άλλωστε την περίοδο που η ομάδα του Κλοπ μετρούσε μόλις πέντε γκολ παθητικό σε 12 ματς, κάνοντας το καλύτερο ξεκίνημα σε σεζόν από το 1990. Την ίδια περίοδο, ο επιθετικός της Γουότφορντ Τρόι Ντίνι έλεγε πως ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός μπορεί να γίνει ο κορυφαίος της Αγγλίας για την επόμενη 15ετία. Παράλληλα, ο Γκόμες ήταν βασικός στα παιχνίδια της εθνικής στο Nations League, με τον Σαθουγκέιτ να συγκαταλέγεται στους θαυμαστές του.

Από την πλευρά του, ο πρώην κεντρικός αμυντικός της Άρσεναλ, Μάρτιν Κίον, έλεγε στον «αέρα» του BBC: «Η κινητικότητά του, ο τρόπος που τρέχει στο γήπεδο, ο τρόπος που μπορεί να βγάλει μπάλες στους επιθετικούς. Έχει τα πάντα στο παιχνίδι του. Το κόψιμο που έκανε ήταν εκπληκτικό. Έχει ταχύτητα και είναι καλός με την μπάλα. Αν τον βάλεις υπό πίεση, σπάνια βλέπω αμυντικό τόσο ανεπηρέαστο. Έχει πραγματική ποιότητα». Αφορμή αποτέλεσε ένα καθοριστικό κόψιμο που έκανε σε προσπάθεια του Μάντισον στην αναμέτρηση με τη Λέστερ, στην οποία ο Άλισον είχε δεχθεί ήδη γκολ από προσωπικό λάθος. Ο παλαίμαχος της Τότεναμ Γκάρεθ Κρουκς το πήγε ένα βήμα πιο πάνω: «Είναι ό,τι κοντινότερο έχω δει στον Μπόμπι Μουρ τα τελευταία χρόνια».

Οι έπαινοι δεν ήταν τυχαίοι. Το αγωνιστικό δείγμα είναι αρκετά σημαντικό, μολονότι δεν έχει συνοδευτεί από διάρκεια. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, μέχρι που η το σχοινί έσπασε ξανά. Το τάκλιν του Μπεν Μι της Μπέρνλι στις πέντε Δεκεμβρίου τον έστειλε ξανά στους γιατρούς με σπασμένο πόδι και μολονότι η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για απουσία έξι εβδομάδων, τελικά αποφασίστηκε να κάνει εγχείρηση, καθώς η συντηρητική μέθοδος αποκατάστασης δεν απέδωσε καρπούς. Ο Γκόμες χάνει μια σειρά κρίσιμων αγώνων σε μια περίοδο όπου η πίεση στην κορυφή για τη Λίβερπουλ είναι μεγαλύτερη από ποτέ, μεταξύ των οποίων το εκτός έδρας ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και τα παιχνίδια με την Μπάγερν για το Champions League.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή επιστροφή του στο ματς με την Τότεναμ στις 31 Μαρτίου, όταν πιθανότατα πολλά θα έχουν κριθεί. «Ήταν ένας τραυματισμός που προήλθε από σύγκρουση, όπως σχεδόν όλοι οι τραυματισμοί που έχω υποστεί στην καριέρα μου, οπότε ξέρω ότι όταν θεραπευτώ θα είμαι έτοιμος ξανά. Το πιο σκληρό είναι ότι δεν θα είμαι σε θέση να ενισχύσω την ομάδα», τόνισε ο ίδιος, με τον τραυματισμό του να συμπίπτει με άλλες απουσίες, που κάνουν το έργο του Κλοπ ακόμα πιο δύσκολο. Κυρίως σε μια περίοδο όπου η πνευματική διαχείριση της κατάστασης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση και ο 21χρονος από το Λονδίνο έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν παίρνει χαμπάρι από πίεση.

Η Λίβερπουλ έχει παράδοση στην ανάδειξη μεγάλων ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες ή από μικρότερα κλαμπ, που δεν κόστισαν έναν σκασμό χρήματα. Και μολονότι έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για μεταγραφές όπως ο Φαν Ντάικ ή ο Άλισον, δεν έχει το πορτοφόλι της Μάντσεστερ Σίτι ή της Παρί. Επομένως παίκτες όπως ο Ρόμπερτσον και ο Γκόμες έχουν κομβική θέση στο πλάνο. Για τον 21χρόνο όμως ο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι άλλος από τους τραυματισμούς. Η Λίβερπουλ φρόντισε να του ανανεώσει το συμβόλαιο για 5.5 χρόνια αμέσως μετά τον τελευταίο, δείχνοντας την πίστη στις δυνατότητές του. Πριν όμως καταφέρει να καθιερωθεί ουσιαστικά στο υψηλότερο επίπεδο, έχει χτυπηθεί από προβλήματα στο γόνατο, στον Αχίλλειο, στον αστράγαλο. Όσο κι αν στο δικό του μυαλό δεν οφείλονται σε κάποια ανεπάρκεια του οργανισμού του, η επιβάρυνση και το χαμένο έδαφος στέκονται πλέον απειλητικά ως αντίβαρο στο τεράστιο ταλέντο και τη σιδερένια θέληση. Μένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.