Τι συμβαίνει με τον Μεσούτ Οζίλ στην Αρσεναλ;

Τι συμβαίνει με τον Μεσούτ Οζίλ στην Αρσεναλ;

Gazzetta team
Τι συμβαίνει με τον Μεσούτ Οζίλ στην Αρσεναλ;

bet365

Περίεργοι τραυματισμοί, απουσίες για λόγους τακτικής και οι συζητήσεις για τον 2ο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Premier League συνεχίζονται.

Με δεδομένο ότι παίρνει 350.000 λίρες την εβδομάδα, συχνά τίθεται το ερώτημα αν ο Μεσούτ Οζίλ αξίζει όλα τα λεφτά. Αλλά, σχεδόν έξι χρόνια μετά την άφιξη του στην Αρσεναλ, ίσως η πραγματική ερώτηση να είναι αν αξίζει όλη αυτή τη συζήτηση. Εχει υπάρχει άλλος παίκτης που να χωρίζει και να προκαλεί τόσες συζητήσεις όσο ο Γερμανός; Εχει διχάσει την κοινή γνώμη από την πρώτη του μέρα στο βόρειο Λονδίνο. Κάποιοι οπαδοί της Αρσεναλ τον καλωσόρισαν ως ένα απόκτημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά, σχεδόν όπως και τον Ντένις Μπέργκαμπ κάποτε. Κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι ένας playmaker στυλ Οζίλ ήταν ο τύπος παίκτη που η ομάδα δεν χρειαζόταν ιδιαίτερα.

Καθώς ο Οζίλ βοήθσε τους Κανονιέρηδες να βάλουν τέλος στην ξηρασία τίτλων κατακτώντας τρία κύπελλα σε τέσσερα χρόνια -και ακόμη κι όταν κατακτούσε το Μουντιάλ με τη Γερμανία- συνέχιζε να διχάζει τους οπαδούς και τους αναλυτές. Οι πολέμιοι του, υποστήριξαν πως ούτε δούλευε σκληρά, ούτε δημιουργούσε πολύ. Είπαν ότι η γλώσσα του σώματος του δεν ήταν αρκετά παθιασμένη.

Οι θαυμαστές του ισχυρίστηκαν ότι η προσφορά του ήταν σημαντική αλλά ίσως μερικές φορές δεν φαινόταν τόσο εύκολα ώστε να την αντιλαμβάνονται όλοι αμέσως. Είπαν ότι δεν αγοράζεις τον Οζίλ για να τον βάλεις να γυρίζει πίσω. Και οι δύο πλευρές είχαν αρκετά επιχειρήματα για να στηρίξουν τις απόψεις τους, λίγοι άκουσαν την απέναντι πλευρά και ελάχιστοι άλλαξαν άποψη. Οι συζητήσεις συχνά έγιναν τόσο εξουθενωτικές όσο και το debate για το Brexit.

Το Brexit όμως -υποτίθεται ότι- θα λυθεί επιτέλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους προσεχείς μήνες. Με την κατάσταση του Γερμανού στο Emirates να γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, υπάρχει κανένα σημάδι ότι το σπουδαίο debate για τον Οζίλ θα φτάσει σύντομα σε κάποιο συμπέρασμα; Ο Γερμανός δεν είναι χαρούμενος φέτος και γενικά το θέμα δείχνει δύσκολο. Απέτυχε να εξασφαλίσει μια θέση στην 11άδα με τον Ουνάι Εμερι, έχοντας λείψει από αγώνες και λόγω τραυματισμών. Ο νέος προπονητής, πάντως, παραδέχεται ότι κάποιες από τις απουσίες του Οζίλ ήταν για λόγους τακτικής.

Υπήρχαν ρεπορτάζ ότι ο Γερμανός έφυγε από το προπονητικό κέντρο όταν ενημερώθηκε ότι δεν θα είναι στην αρχική 11άδα κόντρα στη Γουέστ Χαμ. Ο Εμερι φέρεται να ενοχλήθηκε από την εμφάνιση του κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας εκτός έδρας, ένα ματς όπου ο Γερμανός αντέδρασε έντονα όταν αντικαταστάθηκε στο 68ο λεπτό.

Μερικές φορές λάμπει, όπως κόντρα στη Λέστερ τον Οκτώβριο, μερικές φορές απογοητεύει. Τη μία εβδομάδα είναι τόσο μη απαραίτητος ώστε να μην βρίσκεται καν στον πάγκο, την επόμενη είναι στην αρχική 11άδα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τι συμβαίνει;

Οι... σπόροι για αυτή την κατάσταση μπήκαν στα τελευταία χρόνια της εποχής Βενγκέρ. Η καλύτερη περίοδος του Οζίλ με τους Κανονιέρηδες ήταν από το 2013 ως το 2015. Τότε άρχισαν οι μυστήριες απουσίες, ειδικά κατά τον χειμώνα. Συχνά έδειχνε πιο κουρασμένος από ό,τι συνήθως, εμφανώς εκνευρισμένος όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ήθελε. Εμοιαζε να χάνει τη συγκέντρωση του και υπήρχε η αίσθηση ότι ο Βενγκέρ ήταν πολύ επιεικής.

Τότε οι εκπρόσωποι του Οζίλ έκαναν το παιχνίδι τους, ζητώντας από το κλαμπ για ένα εντυπωσιακό νέο συμβόλαιο μετά την αποχώρηση του Αλέξις Σάντσες τον περσινό Ιανουάριο. Με την Αρσεναλ τρομοκρατημένη μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει και τους δύο σταρ στην ίδια μεταγραφική περίοδο, υπέκυψαν στις απαιτήσεις του μάνατζερ του, για 350.000 λίρες την εβδομάδα. Οι θαυμαστές του ανακουφίστηκαν, ενώ οι αμφισβητίες του παρέμειναν αμφισβητίες.

Κανείς δεν μπορούσε να κατηγορήσει τον Εμερι ότι ήταν επιεικής με τον Οζίλ, αλλά πολλοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει ανάμεσα στον προπονητή και τον σταρ της ομάδας. Είναι πιθανό ο Ισπανός να είναι τελικά άδικος μαζί του, επειδή προσπαθεί να ξορκίσει τους δαίμονες από τη συνεργασία του με έναν συγκεκριμένο Βραζιλιάνο στην Παρί Σεν Ζερμέν;

Η δύναμη του Εμερι στη γαλλική πρωτεύουσα είχε επισκιαστεί από την μεταγραφή-ρεκόρ του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα. Οταν έφυγε από την Παρί, είπε: «Ξέρω πότε είμαι το αφεντικό και πότε όχι σε ένα γκρουπ. Στην Παρί Σεν Ζερμέν ο ηγέτης είναι ο Νεϊμάρ. Στην Μάντσεστερ Σίτι είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα». Ισως ο Εμερι προσπαθεί να υπενθυμίσει στον Οζίλ ποιος είναι ο ηγέτης στην Αρσεναλ.

Ενώ το στυλ παιχνιδιού του Οζίλ θα έπρεπε να ταιριάζει με την τακτική αντίληψη του Εμερι, στο θέμα υπάρχει και η οικονομική πραγματικότητα. Τα νέα μέτρα της Premier League για τον έλεγχο του κόστους, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2017, περιορίζει το πόσο μπορεί να αυξάνεται κάθε χρόνο ο μισθός. Αυτοί οι κανόνες, σε συνδυασμό με την σφιχτή πολιτική του Στανκ Κροένκε, σημαίνει ότι ο Εμερι απλά δεν μπορεί να "αντέξει" έναν ακριβό παίκτη που δεν ταιριάζει 100% στα πλάνα του.

Για τον Οζίλ, όλα αυτά δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Βασικά, είναι σοκαριστικά. Ενας παίκτης που έδινε ασίστ στον Κριστιάνο Ρονάλντο στο Bernabeu και κατέκτησε το Μουντιάλ, πλησιάζει τώρα στο να αλλάξει στάτους σε μια ομάδα 5ης θέσης στην Premier League, έχοντας αποσυρθεί από την εθνική ομάδα. Το όνομα που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ανεπηρέαστο προς το παρόν, αλλά ο 30χρονος δεν μπορεί να είναι χαρούμενος.

Μπορεί να φύγει μέσα στον Ιανουάριο; Οχι σύμφωνα με τον μάνατζερ του, ο οποίος λέει ότι «ο Οζίλ είναι 100% αφοσιωμένος» στην Αρσεναλ και είναι, για την ακρίβεια, ανοιχτός στο να επεκτείνει το συμβόλαιο του, το οποίο λήγει το 2021. Το κλαμπ σχολίασε ότι ο Εμερι είναι εντυπωσιασμένος από την αφοσίωση του Οζίλ και τη διάθεση του να παλέψει για τη θέση του, τονίζοντας ότι το μέλλον του θα επανεξεταστεί το καλοκαίρι.

Αν δεν εξασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό τη θέση του στην 11άδα των Κανονιέρηδων σύντομα, το τι θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να εξαρτάται μόνο από το αν ο Οζίλ θα βρει ένα κλαμπ που θα προτίθεται να του δώσει περισσότερα από όσα παίρνει στο Emirates. Φέρεται να έχει απορρίψει προτάσεις από την Ασία για ένα εκατ. λίρες την εβδομάδα, αλλά μια πρόταση από ένα πλούσιο κλαμπ της Τουρκίας μπορεί να τον δελεάσει. Τι θα γίνει, όμως, αν κανείς δεν προσφέρει περισσότερα;

Ο Οζίλ είναι η προσωποποίηση κάποιων αποτυχιών του προηγούμενου καθεστώτος του κλαμπ: Η επιείκια της comfort zone, παίκτες που έφταναν ως το τέλος του συμβολαίου τους και οικονομικές αποφάσεις βασισμένες στον φόβο. Η κατάσταση του, είναι το πιο δύσκολο και λεπτό δίλημμα του Εμερι. Αν ο Ισπανός καταφέρει να οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα όλες αυτές τις συζητήσεις και τις αναλύσεις για τον Οζίλ, θα είναι πραγματικά κατόρθωμα...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα