Η Γιουβέντους του CR7 στους ισχυρούς του χρηματιστηρίου

Gazzetta team
Η Γιουβέντους του CR7 στους ισχυρούς του χρηματιστηρίου

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για την Κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου που... παίζει σαν πρωταθλήτρια και στο Χρηματιστήριο πλέον.

Τορίνο, 29 Ιανουαρίου 2011. «Το κλαμπ χάνει κάθε χρόνο 80-100 εκατ. ευρώ. Η Γιουβέντους είναι η 8η ομάδα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια που πληρώνει και δεν συμμετέχει καν στο Champions League», έλεγε ο Αντρέα Ανιέλι, σε μια συνέντευξη Τύπου που συνεχίστηκε με φράσεις που δεν συνηθίζονται από άτομο της οικογένειας του. Δεν το έκανε λόγω αγένειας, αλλά για να δείξει τον εκνευρισμό του ή την απόγνωση του για την κατάσταση είχε παραλάβει, όταν αναλάμβανε την προεδρία τον Μάιο του 2010, από τους έμπιστους του ξάδερφου Τζον Ελκαν. Το πρόβλημα, φυσικά, δεν ήταν βασικά το αγωνιστικό κομμάτι, αφού το ποδόσφαιρο, όπως λένε και οι προπονητές, δεν είναι επιστήμη και θα έρθουν και τραγικές χρονιές. Το πρόβλημα ήταν βασικά οικονομικό, αφού η Κυρία κάθε χρόνο ερχόταν σε όλο και πιο δύσκολη θέση. Τορίνο, 11 Ιανουαρίου 2019. Fast forward οκτώ χρόνια και ο Ανιέλι απολαμβάνει τα νέα από το Χρηματιστηρίου για το νέο έτος, όπου η μετοχή της Γιουβέντους είναι αυτή που καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο, ως "μέλος" πλέον του FTSE-MIB...

Η είδηση είχε αρχίσει να κυκλοφορεί από τις αρχές Δεκεμβρίου σε ιταλικά οικονομικά Μέσα και επιβεβαιώθηκε επισήμως στις 27 του μήνα, όταν το χρηματιστήριο του Μιλάνο ανακοίνωσε τις αλλαγές στο FTSE-MIB, το "γκρουπ" με τις 40 πιο αξιόπιστες, πιο δυνατές, πιο ελκυστικές μετοχές. Η είσοδος της Γιουβέντους, μέλος του χρηματιστηρίου από το 2001, σε αυτή τη λίστα, η οποία συνδυάστηκε παράλληλα με την έξοδο της Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδωσε στους Ιταλούς την ευκαιρία να κάνουν μια αναδρομή στη δεκαετία του '80, όταν η οικογένεια Ανιέλι ήλεγχε τα πάντα. Με τους Μπιανκονέρι στο FTSE-MIB, στο κάτω-κάτω, η «άτυπη βασιλική οικογένεια της Ιταλίας» έκανε poker, έχοντας σε αυτό το γκρουπ και τις FCA (22,9 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση), τη Ferrari (18,9 δισ. ευρώ) και την Exor (12,8 δισ. ευρώ).

Η χρηματιστηριακή αξία της Γιούβε αν γινόταν κεφαλαιοποίηση είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά είναι και η υψηλότερη της ιστορίας της με 1,25 δισ. ευρώ, αφού η μετοχή έκανε τρελό rally μέσα στο 2018, ανεβαίνοντας από το 0,64 στα 1,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Μια άνοδος η οποία οφείλεται κυρίως στον Κριστιάνο Ρονάλντο και στη μεταγραφή που έγινε όχι μόνο για να δώσει στους Τορινέζους το καταραμένο Champions League, αλλά για να τους δώσει και μεγαλύτερο κοινό για να απευθυνθούν. Μια ματιά στους λογαριασμούς της Γιουβέντους στα social media δείχνει την άνοδο τους με σταθερά πολύ καλό ρυθμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Instagram όπου οι ακόλουθοι διπλασιάστηκαν από τον Ιούλιο, όταν και ανακοινώθηκε η απόκτηση του CR7, με τους Μπιανκονέρι να είναι πλέον στο top-4 των ομάδων παγκοσμίως.

Η μεταγραφή του Πορτογάλου ήταν ένα τεράστιο σοκ για όλους και πάνω από όλα για τους Γιουβεντίνους και τους Ιταλούς γενικότερα. Οι πρώτοι, δεν πίστευαν ότι η ομάδα τους θα άλλαζε τη φιλοσοφία της προχωρώντας σε μια τέτοια κίνηση. Οι δεύτεροι, δεν πίστευαν ότι η Γιούβε έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να αντέξει οικονομικά μια τέτοια κίνηση (112 εκατ. ευρώ για την απόκτηση, συμβόλαιο με 30 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία γίνονται 60 με την εφορία). «Ηταν η πρώτη φορά που για μια μεταγραφή χρειάστηκε να δουλέψουν και να αναλύσουν μαζί την κατάσταση το αγωνιστικό και το οικονομικό τιμ του κλαμπ», είπε πριν μήνες ο Ανιέλι, ο οποίος ήταν και αυτός που έδωσε το ΟΚ για να πέσει η βόμβα.

Μια τέτοια κίνηση, άλλωστε, στο Τορίνο τη δούλευαν χρόνια. Ο ισολογισμός του 2017-18 έκλεισε με απώλειες 19 εκατ. ευρώ αλλά ήταν ο πρώτος αρνητικός έπειτα από τρεις θετικούς, ενώ η ανάλυση των αριθμών δείχνει ότι η Γιουβέντους από το 2014 ως σήμερα καταγράφει μια συνεχή άνοδο στα έσοδα της, τα οποία έχει αυξήσει κατά 60%. Τα 550 εκατ. ευρώ που αναμένεται να μπουν για τη φετινή σεζόν στο ταμείο του κλαμπ θα αποτελούν ρεκόρ και θα επιβεβαιώνουν την ισχύ των Τορινέζων εντός συνόρων, αλλά υπολείπονται ακόμη αυτών των Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Η Banca IMI, ο αναλυτής της μετοχής της Γιούβε, καλεί πλέον τους επενδυτές να στηρίξουν τους Μπιανκονέρι αφού η μετοχή θεωρείται αρκετά ελκυστική και αξιόπιστη, λόγω των γενικότερων κινήσεων του κλαμπ. Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των εσόδων από 550 εκατ. ευρώ που αναμένονται φέτος σε 624 εκατ. ευρώ το 2021-22, χωρίς να υπολογίζονται όσα θα έρθουν από τις επιδόσεις της ομάδας, ενώ οι αρνητικοί ισολογισμοί που προβλέπονται για 2018-19 (-68,1 εκατ. ευρώ), 2019-20 (-62 εκατ. ευρώ) και 2020-21 (-26 εκατ. ευρώ) είναι διαχειρίσιμοι λόγω του αποθέματος που υπάρχει αλλά και των νέων deals που θα προκύψουν.

Η ανακοίνωση της νέας συμφωνίας με την Adidas, η οποία θα αποφέρει τουλάχιστον -γιατί το ποσό δύναται να αυξηθεί με τα πολλά μπόνους που έχουν προβλεφθεί- 408 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 8 χρόνια, έγινε δεκτή από τα ιταλικά οικονομικά Μέσα ως η έναρξη της εποχής Ρονάλντο, ως η πρώτη απόδειξη για το πώς οι Μπιανκονέρι θα αρχίσουν να παίζουν σε άλλα ποσά πλέον σε όλα τα επίπεδα, αφού θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των χορηγικών συμφωνιών (τώρα τα σχετικά έσοδα είναι στα 86,9 εκατ. ευρώ, σε τρία χρόνια υπολογίζονται στα 136,5). Αν εξαιρέσουμε τις εγχώριες Παρί Σεν Ζερμέν και Μαρσέιγ, η Γιουβέντους είναι η ευρωπαϊκή ομάδα που πουλάει τις περισσότερες φανέλες στη Γαλλία, επιχειρεί καλό μπάσιμο στην αγορά των ΗΠΑ όπου ήδη έχει την πρωτιά σε τέσσερις Πολιτείες (Florida, West Virginia, Wyoming, Utah) και παράλληλα πέτυχε να υπάρξει Juventus Night σε αγώνα του ΝΒΑ (Brooklyn Nets-Toronto Raptors στις 7/12), φλερτάρει όλο και περισσότερο με την Ασία, αλλάζει γενικά τη φιλοσοφία της ως κλαμπ.

Αν δεν τα έκανε όλα αυτά, όσο κι αν δεν αρέσουν στο 100% των οπαδών της, ενδεχομένως να μην κατάφερνε να κλείσει το 2018 με +38,9% στην τιμή της μετοχής της, γεγονός που σημαίνει την καλύτερη επίδοση γενικά του ιταλικού χρηματιστηρίου για το έτος που πέρασε, όπου τα υπόλοιπα μέλη του FTSE-Mib κατέγραψαν συνολικά πτώση 16,2%. Οσο για το μέλλον; Στην Ιταλία, μόνο ως φήμες όμως, πήγε να ανοίξει τους περασμένους μήνες θέμα με το γήπεδο και με το ενδεχόμενο αύξησης της χωρητικότητας του, αφού η άνοδος των αριθμών της Γιούβε σε όλους τους άλλους τομείς, μάλλον δεν συμβαδίζει με τις 41.000 θέσεις του Allianz Stadium. «Αυτό το γήπεδο έχει γεννηθεί με 41.000 θέσεις και δεν γίνεται να αυξηθεί. Αν μιλάμε για περισσότερες θέσεις, μιλάμε για άλλο γήπεδο. Δεν υπάρχει τέτοιος σκοπός», ήταν τα λόγια του προέδρου, βάζοντας τέλος. Οσο κι αν στο Τορίνο ψάχνονται για το πώς θα αυξήσουν κι άλλο τα έσοδα από το γήπεδο, τα οποία φτάνουν ή ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η κατασκευή του Stadium και η είσοδος σε αυτό στις 8/9/2011 ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα της Γιουβέντους προς την αγωνιστική και κυρίως οικονομική αναγέννηση της. Η αλλαγή του σήματος τον Ιανουάριο του 2017 ήταν η επιλογή που έδειχνε ότι θα μπει σε μια νέα εποχή. Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο τον Ιούλιο του 2018 ήταν η ανακοίνωση της "επίθεσης" του κλαμπ για την ενίσχυση του brand σε όλα τα επίπεδα. Μια πιθανή κατάκτηση του Champions League το 2019, θα μοιάζει με απογείωση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα