Σάντι Ασκασίμπαρ: Το «εξάρι» που έλειπε από την Αργεντινή

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Σάντι Ασκασίμπαρ: Το «εξάρι» που έλειπε από την Αργεντινή

bet365

Tattoo με τον Ντιέγο, συστάσεις από Μασεράνο και Βερόν, καθιέρωση στη Γερμανία και στοιχεία που λείπουν πολύ από τη σύγχρονη εθνική Αργεντινής. Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Σαντιάγο Ασκασίμπαρ, που πήρε το βάπτισμα του πυρρός με την αλμπισελέστε.

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας ο παίκτης της Στουτγκάρδης που τράβηξε τα βλέμματα ήταν ο Παβάρ. Ο Γάλλος μπακ κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ντιντιέ Ντεσάν και με τις σούπερ εμφανίσεις του κατάφερε το όνομά του να ακούγεται όλο το καλοκαίρι για τη Μπάγερν, αλλά και για ομάδες από το πάνω ράφι της Premier League. Διέρρευσε μάλιστα ότι έχει συμφωνήσει με τους Βαυαρούς, κάτι που ο ίδιος διέψευσε. Από τη Μπάγερν στη Στουτγκάρδη, παρεμπιπτόντως, πήγε ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για το πρότζεκτ των Σουηβών. Ο λόγος για τον Μίκαελ Ρέσκε, ο οποίος έχει χτίσει τον δικό του θρύλο στην εξεύρεση και ανάδειξη ταλέντων. Πριν τη Μπάγερν ήταν στη Λεβερκούζεν, όπου μεταξύ άλλων είχε ρόλο στην απόκτηση παικτών όπως ο Κίσλινγκ, ο Σίρλε, ο Βιδάλ. Στους Βαυαρούς λέγεται ότι δρομολόγησε τις προσθήκες του Κίμιχ, του Κομάν, καθώς και την απόκτηση του Βιδάλ. Ανέλαβε όμως πόστο στη Στουτγκάρδη, καθώς ο ρόλος του αναβαθμίστηκε και πλέον έχει το γενικό πρόσταγμα και τα μέσα να εφαρμόσει την στρατηγική του ακριβώς όπως επιθυμεί, έχοντας ήδη σημαντικά ταλέντα στο ρόστερ.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Ο Ρέσκε λοιπόν αποφάσισε ότι η επένδυση σε ένα κοντούλη Αργεντινό που είχε παίξει μόλις έναν χρόνο στην ομάδα ήταν μονόδρομος. Έτσι, του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2023, τονίζοντας: «Ο Σάντι αποτελεί βασικό στοιχείο της ομάδας μας. Διακατέχεται από μία απίστευτη θέληση και δύναμη στις μονομαχίες. Επίσης είναι πραγματικά ομαδικός, τα δίνει όλα για την επιτυχία της ομάδας. Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορεί να αναλάβει έναν ρόλο ηγέτη για εμάς στο μέλλον». Θέληση, ομαδικό πνεύμα και δύναμη στις μονομαχίες ήταν μάλλον άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους παίκτες της Αργεντινής στο Μουντιάλ...

Ο Σαντιάγο Ασκασίμπαρ είναι 21 ετών και μέχρι την Παρασκευή δεν είχε φορέσει το εθνόσημο. Έκανε ντεμπούτο στο φιλικό με τη Γουατεμάλα, μαζί με αρκετούς ακόμα συμπατριώτες του. Στην μετά-Σαμπάολι εποχή ο Σκαλόνι τον κάλεσε και τον χρησιμοποίησε στο δεύτερο ημίχρονο, με τον «Rusito» να κερδίζει τους Αργεντινούς που τον παρακολούθησαν και να αποτελεί αφεντικό στη μεσαία γραμμή με το «καλημέρα».

Ο Ασκασίμπαρ ξεκίνησε την καριέρα του στην Εστουδιάντες του Βερόν και πέρυσι η Στουτγκάρδη δαπάνησε 7 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει, έχοντας κατανοήσει από το σκάουτινγκ ότι τα στοιχεία εξέλιξής του είναι πολλά. Κι αυτό όχι μόνο λόγω των αγωνιστικών του χαρακτηριστικών, αλλά και του χαρακτήρα του. Ο Σάντι, όπως λένε «οι κόκκινοι», είναι σπάνιος συνδυασμός καλού παιδιού, με εργατικότητα, φιλοδοξία και πάθος για βελτίωση. Στην πρώτη του σεζόν στη Bundesliga έπαιξε 31 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, οδηγώντας τους νεοφώτιστους μόλις δύο βαθμούς από την έξοδο στην Ευρώπη. Ήταν πρώτος στα τάκλιν και δεύτερος, πίσω μόνο από τον Παβάρ, στα κοψίματα. Παράλληλα, ήταν τέταρτος στα τάκλιν σε όλο το πρωτάθλημα και στα ματς που αγωνίστηκε, η ομάδα του είχε μέσο όρο νικών 48.1%. Σε αυτά που έλειψε, 28.6%. Ο τρόπος που τρέχει, καλύπτει χώρους, «μπαλώνει» κενά, επανακτά την κατοχή και πέφτει για τάκλιν δίχως αύριο, θυμίζει τα λυσσασμένα αμυντικά χαφ των 90s. Το χαμηλό κέντρο βάρους τον βοηθάει να ελέγχει πλήρως το κορμί του, έχοντας τρομερή ταχύτητα και στη σκέψη. Παράλληλα, μετρά μόλις μία αποβολή κι αυτή με δύο κίτρινες, δείχνοντας ότι τα δυνατά μαρκαρίσματα δεν σημαίνει ότι είναι και αντιαθλητικά.

Πέραν των αμυντικών του προτερημάτων, είναι πολύ ικανός στις κοντινές πάσες και στον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα. Έχει καθαρό μυαλό στις μεταβιβάσεις και «διαβάζει» πολύ τις κινήσεις των συμπαικτών του χωρίς τη μπάλα, όπως κάνει άλλωστε και με τους αντίπαλους. Το κομμάτι που δείχνει να υστερεί είναι η μακρινή μεταβίβαση, όμως αυτοί που τον ξέρουν λένε ότι με την εργασιομανία και την μεθοδικότητα που τον διακρίνει, σύντομα το μειονέκτημα θα γίνει πλεονέκτημα. Άλλωστε, ο ύψους 1.75 μέσος, παρότι διακρίνεται για τη σκληράδα, την αυτοθυσία και την αμυντική συνεισφορά, είναι λάτρης του ελεύθερου ποδοσφαίρου. Τη γάμπα του κοσμεί ένα τατουάζ με τον Ντιέγο Μαραντόνα, το οποίο χτύπησε σε ηλικία μόλις 13 ετών. Ποδοσφαιρικό του είδωλο, τον είχε αποκαλέσει σε συνέντευξη του στο Kicker κι ο Ντιεγίτο πριν από λίγες μόλις ημέρες είδε τη γάμπα του νεαρού μέσου. Φυσικά, έδωσε την ευχή του. «Σε ευχαριστώ πολύ για το τατουάζ που έχεις στη γάμπα και το κουβαλάς με υπερηφάνεια. Γιατί η μπάλα δεν λεκιάζεται και τη δική μας φανέλα, την κάνουμε τατουάζ. Μια μεγάλη αγκαλιά αδερφέ και όλη την τύχη του κόσμου», είπε στο μήνυμά του ο ποδοσφαιρικός Θεός της Αργεντινής. Από τους παίκτες της θέσης του, πάντως, ο Αργεντινός βάζει πάνω από όλους τον Βιδάλ.

«Προσωπικά, θα ήθελα πολύ να δω τον Σαντιάγο Ασκασίμπαρ να παίζει στην Αργεντινή. Είναι ένα παιδί που όταν τελικά φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο, θα γίνει μόνιμος», έλεγε ο πρώην συμπαίκτης και... πρόεδρός του, Χόυάν Σεμπαστιάν Βερόν, ενώ ο Χαβιέρ Μασεράνο τόνιζε: «Μου αρέσει πραγματικά το στιλ του. Ο Ασκασίμπαρ μου φαίνεται σπουδαίος παίκτης. Αν συνεχίσει να βελτιώνεται θα γίνει ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και επίσης για την Εθνική Αργεντινής».

Στη χώρα που γέννησε τον Ντιέγο λατρεύουν να βλέπουν αυτοθυσία, ενέργεια, χαφ που να «δαγκώνουν» και να έχουν προσωπικότητα. Έχουν δει, άλλωστε, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν «διαμάντια» στη θέση του αμυντικού χαφ. Ο «Ρούσο» όχι απλά είχε όλο το πακέτο, αλλά στο 53' του αγώνα με την Γουατεμάλα σηκώθηκε και τσαμπουκαλεύτηκε με αντίπαλο που αφού είδε τον 21χρονο να τον αδειάζει, τον έκοψε με σκοπιμότητα. Παρότι ντεμπούτο, δεν ήταν καθόλου «ψαρωμένος». Το twitter γέμισε με σχόλια για τον «νέο Μασεράνο». Τα στοιχεία του ωστόσο δείχνουν ότι μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο και αν δεν του συμβεί κάποιο απρόοπτο, σύντομα θα τον βλέπουμε περισσότερο με τη φανέλα της Αργεντινής...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.