Ο Στέρλινγκ είναι «κλειδί» στην Αγγλία του Σάουθγκεϊτ

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Στέρλινγκ είναι «κλειδί» στην Αγγλία του Σάουθγκεϊτ

bet365

Η επιμονή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στον Ραχίμ Στέρλινγκ συνεχίζει να προκαλεί κριτική και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον ρόλο του μεσοεπιθετικού της Σίτι και τα όσα κάνει στο γήπεδο.

Στο BBC ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να βαθμολογεί τους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας έπειτα από κάθε αγώνα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Στέρλινγκ και στα τέσσερα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί τη χαμηλότερη βαθμολογία. Ανάλογη κριτική του επιφύλασσαν και αρκετές εφημερίδες. Στο γράμμα του στο Player's Tribune, ο ίδιος είχε αναφερθεί στα ταμπλόιντ που «θέλουν να σε ρίξουν» και στη Ρωσία είναι μάλλον ο πιο ολιγόλογος από όλη την αποστολή.

«Η αντιμετώπιση που είχε στο ημίχρονο ήταν πραγματικά αηδιαστική και καθόλου αντιπροσωπευτική της απόδοσής του». Ο Γκάρι Νέβιλ έριξε μια ματιά στα Social Media στο ημίχρονο της αναμέτρησης της Αγγλίας με τη Σουηδία και ο τρόπος που οι οπαδοί αντιμετώπισαν τον επιθετικό της Σίτι επειδή σπατάλησε δύο ευκαιρίες δεν του άρεσε καθόλου. Ευτυχώς, δεν ξέρει ελληνικά.

Από τη στιγμή που Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει ο Στέρλινγκ στο σχήμα του, κανονικά θα έπρεπε άπαντες να τον δουν αλλιώς. «Έχω μεγάλη πίστη σε εκείνον. Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό μέρος της ομάδας. Στα τελευταία πέντε ή έξι παιχνίδια, με την αλλαγή του συστήματος, ήταν κλειδί. Η κίνησή του, η ικανότητα που έχει να τρέχει από οπισθοχωρημένες θέσεις, η εναλλαγή θέσεών του με άλλους ποδοσφαιριστές, είναι πολύ σημαντική». Είναι σύνηθες φαινόμενο όμως ο κόσμος να πιάνεται από μια-δυο χαμένες ευκαιρίες και να χτίζει ένα αφήγημα που αδικεί την συνεισφορά του ποδοσφαιριστή.

Ο Στέρλιγνκ φέτος είχε 18 γκολ και 11 ασίστ με τη φανέλα της Σίτι, στην οποία αγωνιζόταν σε ένα από τα άκρα της επιθετικής τριπλέτας και βρισκόταν πολύ συχνά σε καλές θέσεις για γκολ, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες του εκτελώντας ή σερβίροντας στους συμπαίκτες του που ακολουθούσαν. Στην Αγγλία από την άλλη μετράει μόλις δύο γκολ σε 41 ματς. Το σκοράρισμα αποτελεί τον μοναδικό λόγο κριτικής προς τον πρώην μεσοεπιθετικό της Λίβερπουλ, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στην εθνική έχει διαφορετικές αποστολές. Κι ότι σε τελική ανάλυση, απλά έχει χάσει κάποιες ευκαιρίες.

O Τεντ Νάτσον από το statsbomb ανέλυσε τα Expected Goals, την ποιότητα δηλαδή των ευκαιριών και πόσα γκολ θεωρητικά θα έπρεπε να έχει πετύχει βάσει αυτών. Στο πρωτάθλημα, τα ExpG του είναι 15.48, δηλαδή έχει πετύχει περισσότερα από όσα θα «έπρεπε». Στο Μουντιάλ 1.22. Η ποιότητα των ευκαιριών που είχε, ανταποκρίνεται σε ένα, το πολύ δύο γκολ. Όχι παραπάνω. Το ότι παραμένει άσφαιρος λοιπόν δεν είναι και τόσο εξωπραγματικό, παρότι πράγματι είχε ορισμένες καλές ευκαιρίες.

Το βασικό όμως είναι ο ρόλος που έχει στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας του, στην πίεση και στον τρόπο που η Αγγλία φτάνει να «πατήσει» περιοχή ή να κερδίσει κάποια από τις στημένες φάσεις που ξέρει τόσο καλά να εκμεταλλεύεται. Ακόμα κι εκεί, το πως δουλεύει με τους συμπαίκτες του έχει σημασία. Στο πρώτο γκολ του Μαγκουάιρ με τη Σουηδία ο αμυντικός της Λέστερ καταλήγει να πηδάει με τον αντίπαλο που μάρκαρε τον Στέρλινγκ, μετά τις κινήσεις και τα σκριν στην περιοχή.

Για τον τρόπο που εξελίχθηκε τακτικά η Αγγλία υπό τον Σάουθγκεϊτ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Το παιχνίδι των Άγγλων όμως εστιάζεται αρκετά στην πίεση και τις ευκαιρίες από το γρήγορο επιθετικό τρανζίσιον, καθώς και στη συνεχή κινητικότητα των μεσοεπιθετικών προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να θυσιάσει έναν αμυντικό μέσο, προκειμένου να προσθέσει ένα ακόμα «οκτάρι», να παίζει με δύο εκ των Λίνγκαρντ, Ντέλε Άλι, Λόφτους Τσικ, τους wing back να δίνουν πλάτος και δύο κινητικούς επιθετικούς, τον Κέιν και τον Στέρλινγκ. Και ο ρόλος του τελευταίου είναι κομβικός.

Αρκετές φορές τραβιέται πίσω παίρνοντας μπάλα στον άξονα και δημιουργώντας χώρους που τρέχουν να τους καλύψουν οι μέσοι ή παρέχει στον Χέντερσον περισσότερες δυνατότητες οργάνωσης, τραβώντας εκτός θέσης το αντίπαλο αμυντικό χαφ. Άλλες αναγκάζει παίκτη από τα άκρα να κινηθεί εσωτερικά για το μαρκάρισμά του, δίνοντας χώρο στους πλάγιους.

Οι κινήσεις χωρίς τη μπάλα του 23χρονου ευθύνονται για την δημιουργία πολύ σημαντικών χώρων στα μεσοδιαστήματα για τους συμπαίκτες του. Δεν μένει όμως εκεί. Ο Στέρλινγκ κινείται στα άκρα, εναλλάσσεται με τους υπόλοιπους, δουλεύει συνεχώς με και χωρίς τη μπάλα. Απέναντι στη Σουηδία είχε τα περισσότερα υψηλής έντασης σπριντ (46) από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή στο χορτάρι, ενώ με την Κολομβία, η οποία είχε προσαρμόσει πάρα πολύ τα μαρκαρίσματα πάνω του, μόλις δύο λιγότερα. Παράλληλα, είχε συμμετοχή στις τρεις από τις έξι φορές που η ομάδα του έφερε τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Ο δυναμικός χάρτης θερμότητας στο ξεκίνημα του κειμένου είναι ενδεικτικός.

Το γκολ του Λίνγκαρντ με τον Παναμά είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του. Ο Στέρλινγκ έκανε κίνηση από το κέντρο προς τα αριστερά, πήρε τη μπάλα από τον Λίνγκαρντ, τραβώντας πάνω του την άμυνα και απελευθερώνοντας χώρο στο κέντρο, στον οποίο κινήθηκε ο μεσοεπιθετικός της Γιουνάιτεντ, πήρε την μπάλα από τον Στέρλινγκ και εκτέλεσε σωστά.

Ο γεννημένος στην Τζαμάικα διεθνής των «τριών Λιονταριών» έχει ένα «πακέτο» που για τον προπονητή είναι πολύτιμο. Εξαιρετική ποδοσφαιρική αντίληψη, άμεσο εντοπισμό των χώρων που μπορεί να παρουσιαστεί κενό και με πολύ καλή κατανόηση των όσων κάνουν οι συμπαίκτες του. Ακούραστο τρέξιμο, συνεχής πίεση, μάχες και υποστήριξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του αντίπαλου μισού με πάσες, σέντρες, κλεψίματα και βοήθεια στους συμπαίκτες του. Στο ματς με το Βέλγιο όπου δεν αγωνίστηκε, ή στην παράταση με την Κολομβία που αντικαταστάθηκε, η απουσία του φάνηκε. Όχι στο σκοράρισμα, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα. Μην ξεχνάμε ότι η Αγγλία έχει σημειώσει τα 8 από τα 11 γκολ της από στημένα. Ούτως ή άλλως, δηλαδή, έχει βρει μόλις τρία τέρματα σε ροή αγώνα.

«Ναι, δεν είχαμε το κερασάκι στην τούρτα, αλλά η εμφάνισή του ήταν λαμπρή», κατέληξε ο Γκάρι Νέβιλ. Προφανώς ο Στέρλινγκ δεν είχε καθαρή σκέψη και εκτέλεση στις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν απέναντι στους Σουηδούς και όσο μένει μακριά από τα δίχτυα φορώντας το εθνόσημο, είναι πιθανόν τα πράγματα να γίνονται δυσκολότερα όταν βρίσκεται απέναντι από την αντίπαλο εστία. Όμως η συνεισφορά του στο συνολικό παιχνίδι της Αγγλίας, στη φετινή της πορεία και στην κίνηση των συμπαικτών του, είναι κομβική.

Άλλωστε, όταν η ίδια κριτική για τις χαμένες ευκαιρίες είχε ακουστεί και κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, υπό τις οδηγίες του οποίου ο 23χρονος έγινε σαφώς πιο αποδοτικός, είχε εξηγήσει: «Μερικές φορές τον κρίνουμε επειδή "έχασε αυτό το γκολ", αλλά το σημαντικό είναι η ποσότητα των ενεργειών που δημιουργεί, είτε είναι ασίστ, είτε κερδισμένο φάουλ, είτε πέναλτι, επειδή είναι τόσο γρήγορος και εκρηκτικός. Μερικές φορές είναι ασταμάτητος σε αυτές τις καταστάσεις. Και το πιο σπουδαίο είναι πως είναι 23 ετών και συγκεντρωμένος στο να γίνει ακόμα καλύτερος. Η αντίληψή του είναι παγκόσμιας κλάσης. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικά, να κάνει κίνηση προς τα έξω, να ντριμπλάρει, να τρέξει προς τα πίσω...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.