Η τέχνη της άμυνας

Η τέχνη της άμυνας

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για το Ουρουγουάη - Πορτογαλία, ένα νοκ-άουτ κόντρα σε συμπαγή σύνολα στο οποίο Ταμπάρες και Σάντος θα δείξουν την τέχνη της άμυνας.

Μπορεί στην αρχή του Mundial να γουστάρεις τρελά επειδή ύστερα από αναμονή τεσσάρων ετών θέλεις να βλέπεις μπάλα όλη μέρα, όμως όταν έρχονται τα νοκ-άουτ είναι άλλη φάση. Πιο λίγα παιχνίδια, όμως τεράστιο κίνητρο και καμία σχέση με την παρωδία των τελευταίων αγωνιστικών στους ομίλους με ομάδες να κατεβάζουν πολλούς αναπληρωματικούς και να μην θέλουν να νικήσουν. Εδώ, όλες οι Εθνικές παρατάσσονται με ό,τι καλύτερο διαθέτουν και κάθε λάθος μπορεί να κοστίσει το φινάλε. Αφού Γαλλία και Αργεντινή παίξουν στις 17:00 ακολουθεί η σκληρή μάχη της Ουρουγουάης με την Πορτογαλία. Μια μάχη στην οποία οι δύο προπονητές καλούνται να δείξουν ποιος γνωρίζει καλύτερα (και) την τέχνη της άμυνας...

«Η Ουρουγουάη είναι μια πραγματιστική ομάδα. Είναι σαν πολεμιστές. Είναι δύσκολο για μια Εθνική να παίξει σαν ένα club, όμως το κάνουν. Οχι μόνο επειδή έχουν τους Γοδίν και Χιμένες, αλλά πραγματικά, μοιάζουν με την Ατλέτικο Μαδρίτης». Δύσκολα θα διαφωνήσεις με τα λόγια του Κροάτη τεχνικού, Σλάβεν Μπίλιτς, για την Celeste, η οποία είναι η μοναδική σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ. Με την άμυνα των Rojiblancos και κέντρο βασισμένο στην Serie A [Τορέιρα, Μπετανκούρ, Βεσίνο], ο Οσκαρ Ταμπάρες έχει παρουσιάσει ένα σύνολο που βασίζεται στην ομαδική δουλειά και τη μαχητικότητα. «Είναι απίστευτα καλοί σε όλους τους τομείς. Το δυνατό σημείο της Ουρουγουάης είναι η Ουρουγουάη, διαθέτουν ποιότητα και εμπειρία» είπε ο Φερνάντο Σάντος για την ομάδα που το 2010 έφτασε στα ημιτελικά του Mundial.

Αν στην αρχή της διοργάνωσης σε ρωτούσαν ποιες είναι οι πιο αμυντικογενείς ομάδες, πιθανότατα να επέλεγες αυτές τις δύο, καθώς αμφότερες γνωρίζουν τον τρόπο να δείξουν στον αντίπαλο ότι μπορεί να μην βάλει ποτέ γκολ και να κλείσουν το μαγαζί και να σου σπάσουν τα νεύρα αν αποφασίσουν να καθίσουν μαζικά πίσω. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι στην άλλη άκρη του γηπέδου δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι. Εντινσον Καβάνι και Λουίς Σουάρες είναι ένα από τα πιο φονικά δίδυμα στον κόσμο και αποτελούν - βάσει γκολ - το κορυφαίο δίδυμο στην ιστορία της Εθνικής τους, ενώ απέναντι βρίσκεται ο πιθανότατα Νο1 σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μπορεί όμως ο Ντιέγο Γοδίν να σταματήσει τον CR7; «Δεν υπάρχει κανένας παίκτης που να μπορεί να τον σταματήσει. Οχι μόνο ο Ντιέγο Γοδίν. Κανένας» απάντησε ο τεχνικός της Ουρουγουάης. Είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Οταν βρίσκεται στη μέρα του είναι ο ηγέτης της ομάδας. Θα τον αντιμετωπίσουμε ομαδικά. Θα έχουμε την προσοχή μας πάνω του, όμως δεν θα πάθουμε και εμμονή. Δεν θα χάσουμε τον ύπνο μας για εκείνον». Η αναφορά του Σάντος στον Κριστιάνο και τη σημασία της παρουσίας του στην ομάδα ήρθε με έναν πιο χαλαρό τρόπο όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο. «Θα έβαζα στοίχημα έναν καφέ ότι δεν μου έκαναν έκαναν ποτέ ξανά αυτή την ερώτηση».

Ο Ταμπάρες [71], που μαζί με τον Σάντος [63] αποτελούν το γηραιότερο δίδυμο προπονητών σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, θύμισε ότι οι Ιβηρες προέρχονται από μια τεράστια επιτυχία. «Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Εννιά από τους παίκτες της Πορτογαλίας είναι πρωταθλητές Ευρώπης. Αυτό μιλάει από μόνο του για την ποιότητα που διαθέτουν».

Η ομοιογένεια των δύο έχει βάση το ότι οι προπονητές είναι εδώ και πολλά χρόνια στις ομάδες τους. Ειδικά ο Ταμπάρες, που ανέλαβε το 2006 και από τότε μέχρι σήμερα είναι ένας από τους τρεις τεχνικούς που έχουν φτάσει τις 100 νίκες με μία Εθνική, ενώ και ο Σάντος που βρίσκεται από το 2014 στο τιμόνι της Πορτογαλίας, θεωρείται από τους παλιούς στην πιάτσα των ομοσπονδιακών συγκροτημάτων. Αν και οι Ιβηρες δεν είχαν τις ίδιες αμυντικές επιδόσεις με τους Ουρουγουανούς στον όμιλο, στα νοκ-άουτ 'σφίγγουν' περισσότερο, όπως ακριβώς έκαναν και στο πρόσφατο Euro. «Θα μπούμε στον αγώνα με αυτοπεποίθηση, όμως με σεβασμό στον αντίπαλο. Η Ουρουγουάη είναι δυνατή παντού αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω η ώρα της Πορτογαλίας έχει έρθει».

Ακόμα και αν έχεις αλεργία στα κλειστά ματς, αυτό είναι ένα από εκείνα που αξίζει να παρακολουθήσεις. Ταμπάρες και Σάντος αποτελούν μάστορες στο πως να μην δέχεται γκολ η ομάδα τους και οι παίκτες θα τα δώσουν όλα για να πάει το πράγμα βάσει σχεδίου. Οσον αφορά εσάς που θέλετε φουλ 'θέαμα', μην απελπίζεστε, κανένας σε αυτό το Mundial δεν έχει κάνει μια σωστή πρόβλεψη, οπότε το βράδυ μπορεί να βρέξει γκολ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης