Πώς θα έπρεπε να είναι η βαθμολογία της Premier League

Gazzetta team
Πώς θα έπρεπε να είναι η βαθμολογία της Premier League

bet365

Ο Huw Davies αναλύει τους expected points (xPts) και βλέπει κάποιες εντυπωσιακές αλλαγές στις πρώτες θέσεις της Premier League.

Αν μισείτε το concept των expected goals (xG), σας προτείνουμε να κλείσετε αυτό το παράθυρο αμέσως και να συνεχίσετε τη δουλειά σας. Αν δεν καταλαβαίνετε τα xG αλλά θα θέλατε να καταλάβετε για τι μιλάμε επιτέλους, τότε ωραία.

Ενα πράγμα που προσφέρουν τα xG, είναι να σου δείχνουν ποιες ομάδες κάνουν περισσότερα ή λιγότερα από τα αναμενόμενα. Αναλύει την ποιότητα των σουτ, των προσπαθειών κάθε ομάδας και -χρησιμοποιώντας δεκάδες χιλιάδες simulations- υπολογίζει ένα σκορ για το πώς θα τελείωνε το ματς αν τα πράγματα ήταν ίσα - και με το "πράγματα", εννοούμε τους παίκτες. Μπορείς επομένως να δεις πόσα γκολ θα "έπρεπε" μια ομάδα να σκοράρει ή να δεχθεί, επομένως και πόσους βαθμούς θα "έπρεπε" να πάρει στη σεζόν.

Τώρα, το "έπρεπε" είναι σχετικό. Αυτό που τα xG και τα xGA (expected goals against) πραγματικά μας λένε, είναι πάνω-κάτω το σκορ που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τις πραγματικές ευκαιρίες του ματς, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ονομάζεται μια ομάδα τυχερή, άτυχη ή καταραμένη από μάγισες.

Μπορεί να δείχνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα μιας ομάδας είναι μη βιώσιμα, για παράδειγμα τα xG της Ρέντιγνκ που μάχεται για την παραμονή στην Championship φέτος δεν είναι και τόσο διαφορετικά από αυτά που είχε όταν έφτανε στον τελικό των πλέι οφ πέρυσι, αλλά τα αποτελέσματα της επανήλθαν στα φυσιολογικά. Παρ' όλα αυτά, οι Royals δεν ήταν όμηροι της ατυχίας τους. Είναι πιο πιθανό μια ομάδα που ξεπερνάει το xG, να είναι ασυνήθιστα κυνική μπροστά και αδιαπέραστη πίσω. Αν μια ομάδα επιμένει σταθερά να νικάει αγώνες που τα xG και τα xGA τους έδιναν για ισόπαλους ή χαμένους, τότε αυτό θα γίνει εμφανές και στο συνολικό xPts.

Το xPts δείχνει πόσους βαθμούς από νίκες ισοπαλίες και ήττες μπορεί να περιμένει μια ομαδα να συγκεντρώσει, βασισμένο στα σουτ που κάνουν αλλά και επιτρέπουν στον αντίπαλο.

Αρα, όταν η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε τη Γουέστ Χαμ με 4-1 πρόσφατα, το xPts ήταν στο 2.76 ενώ για τα Σφυριά στο 0.15. Αυτό γιατί η Σίτι νικάει συνεχώς ενώ ο αντίπαλος της έπαιρνε κάποιο βαθμό ή ακόμη και μια στατιστικά μη αναμενόμενη νίκη, μόνο όταν όλα πήγαιναν τέλεια τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα (το οποίο συνέβαινε περίπου σε μία άνα επτά προσομοιώσεις αγώνων).

Χρησιμοποιώντας το xPts, μπορούμε να δούμε πού θα μπορούσε να είναι κάθε ομάδα στη βαθμολογία της Premier League, αν κάθε αποτέλεσμα φέτος προέκυπτε με βάση την ισορροπία του παιχνιδιού. Εχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα...

Θα προσέξατε ίσως ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας. Συνολικά 59 xPts τους αφήνουν εκτός της πρώτη 4άδας και μόλις μια θέση πάνω από την ομάδα, η οποία στην πραγματική κατάταξη έχει τους μισούς βαθμούς της Γιουνάιτεντ. Οι Red Devils είναι αυτοί που έχουν πάρει τους περισσότερους βαθμούς (+18!) σε σχέση με αυτούς που θα έπρεπε με βάση τα xG. Γιατί; Πώς; Ή απλά: WTF?

Τρεις ερωτήσεις, μία απάντηση: Νταβίντ Ντε Χέα. Ενώ η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο είναι αρκετά κυνική στην επίθεση ώστε να σκοράρει 67 γκολ αντί για τα 57 που προέβλεπαν τα xG, η μεγαλύτερη διαφορά είναι στην άλλη πλευρά του γηπέδου.

Η Γιουνάιτεντ έχει δεχθεί 27 γκολ το 2017/18, μόνο ένα περισσότερο από τους άνετους πρωταθλητές στην άλλη πλευρά της πόλης, αλλά και πάλι οι ευκαιρίες που επιτρέπει στους αντιπάλους της θα είχαν οδηγήσει σε παθητικό 41 γκολ αν είχαν έναν συνηθισμένο τερματοφύλακα της Premier League. Αυτή η διαφορά του -14 ανάμεσα στα xGA και τον πραγματικό αριθμό των γκολ που δέχθηκε, είναι χειρότερη μόνο από το -16 της Μπέρνλι, με καμία άλλη ομάδα να μην έχει καλύτερη επίδοση από το -5.

Ξανά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό δε σημαίνει ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τυχερή, εκτός κι αν η πρόταση τελειώνει με το... "που έχει σπουδαίο τερματοφύλακα". Είναι παίκτης της Γιουνάιτεντ, όχι κάποια εξωτερική δύναμη. Ούτε είναι... αστήρικτο το επίπεδο των επιδόσεων του. Πέρυσι ο Ντε Χέα έσωσε επτά περισσότερα γκολ από όσα αναμενόταν, το 2015-16 έσωσε έξι περισσότερα, το 2014-15 επτά περισσότερα. Είναι αρκετά καλό μάλλον...

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο Ισπανός έχει αναδειχθεί Παίκτης της Χρονιάς για τη Γιουνάιτεντ τέσσερις φορές στις τελευταίες πέντε σεζόν. Και δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο Μουρίνιο άλλαξε γνώμη από τον Ιανουάριο του 2017, όταν έλεγε για τα τρία συνεχόμενα γραφεία του Ντε Χέα υπό τις οδηγίες των Ντέιβιντ Μόγιες και Λουίς Φαν Χάαλ: «Νομίζω πως όταν ο τερματοφύλακας είναι ο παίκτης της σεζόν, κάτι είναι λάθος». Αυτή τη στιγμή, ο Ντε Χέα κρατάει στη δουλειά τον Μουρίνιο.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το top-6, δεν είναι έκπληξη το να βλέπεις ότι η Μάντσεστερ Σίτι άρπαξε κάθε ευκαιρία, δεν σπας άλλωστε ρεκόρ βαθμών με άλλο τρόπο. Η πραγματική τους επίδοση είναι στο +7 σε σχέση με το συνολικό xPts, χάρη κυρίως στους επιθετικούς της, οι οποίοι έχουν βάλει 14 περισσότερα γκολ από όσα αναμενόταν.

Παρ' όλα αυτά, όλες οι καλύτερες ομάδες έχουν υψηλότερες επιδόσεις στο σκοράρισμα. Κάθε κλαμπ στο top-9 της Premier League έχει καλύτερες επιδόσεις από το xG για το καθένα, μαζί με τις Γουέστ Χαμ (χάρη στους Αρναούτοβιτς και Τσιτσαρίτο) και Μπόρνμουθ. Η άμυνα είναι ο τομέας στον οποίο οι επιδόσεις των καλύτερων ομάδων διαφέρουν, ειδικά φέτος - αυτός είναι και ο λόγος που ο Εντερσον ήταν τόσο σημαντικός.

Το 2016/17, με τον Κλαούντιο Μπράβο ή τον Καμπαγέρο στο τέρμα, η Σίτι δέχθηκε 39 γκολ ενώ το xGA ήταν 30. Το αποτέλεσμα ήταν επτά "χαμένοι" βαθμοί, ενώ οι άλλες top-5 ομάδες κέρδισαν έκαστη από 6 ως 17. Βασικά, ο πίνακας με βάση το xPts όλων έδειχνε ότι η ομάδα του Γκουαρντιόλα θα κατακτούσε τον τίτλο με σχεδόν 10 βαθμούς διαφορά, ενώ στην πραγματικότητα τερμάτισε στο -15 από την πρωταθλήτρια Τσέλσι. Το +23 των Λονδρέζων σε σχέση με το xG, απέναντι στο... 0 της Σίτι, έδειχνε ότι ήταν μια ομάδα εκπληκτικά αποτελεσματική στην επίθεση.

Το 2017/18, η επίθεση της Σίτι έχει γίνει πιο αποτελεσματική ενώ, ίσως ακόμη πιο σημαντικό αυτό, ο Εντερσον έχει διατηρήσει την εστία του πολύ καθαρή και πολύ κοντά με το xGA. Γκουαρντιόλα και Μουρίνιο, ξέρουν αμφότεροι τη σημασία ενός τοπ τερματοφύλακα...

 

Τελευταία Νέα