Πώς ο Ζιντάν άλλαξε τον Μπέιλ και τον "κατέστρεψε"

Gazzetta team
Πώς ο Ζιντάν άλλαξε τον Μπέιλ και τον "κατέστρεψε"

bet365

Ο Kiyan Sobhani αναρωτιέται γιατί η θέση του Ουαλού στη Μαδρίτη δεν είναι τόσο βέβαιη πλέον, παρά το γεγονός ότι είναι ο 2ος καλύτερος σκόρερ της Ρεάλ.

Πριν ένα χρόνο η Ρεάλ πήγε στο Μόναχο για τον προημιτελικό του Champions League με την Μπάγερν. Ηταν το πρώτο ματς, στο οποίο οι Μαδριλένοι νίκησαν με 2-1. Ηταν επίσης το τελευταίο ματς Champions League της περσινής σεζόν, στο οποίο ήταν βασικός ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Ουαλός βοήθησε την ομάδα να πρεσάρει σε υψηλό επίπεδο, να βγάλει αρκετές επικίνδυνες αντεπιθέσεις και τελικά να νικήσει. Και μετά τραυματίστηκε. Επειτα από αυτό, ο σχηματισμός "διαμάντι" του Ζιντάν, με τον Ισκο στην κορυφή του, γεννήθηκε. Με αυτό το σχηματισμό και σύνθεση, η Ρεάλ ξεπέρασε τα εμπόδια των Μπάγερν, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους για να κατακτήσει τον 12ο ευρωπαϊκό τίτλο της.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Οι οπαδοί της αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί με τον Ισκο όταν επιστρέψει ο Μπέιλ. Οι δυο τους συνυπήρξαν προηγουμένως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν η Ρεάλ έπαιξε στο Vicente Calderon στο ντέρμπι με την Ατλέτικο το 2016. Ο Μπέιλ ήταν στην αριστερή πλευρά ενώ ο Ισκο δέσποζε στο κέντρο σε ένα 4-4-1-1. Τα αποτελέσματα: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε χατ-τρικ, εκμεταλλευόμενος σε απόλυτο βαθμό τους χώρους που οι Ισκο και Μπέιλ δημιουργούσαν εκείνο το βράδυ. Αλλά ο Ζιντάν δε χρησιμοποίησε ποτέ ξανά αυτό το σύστημα και υπήρχε σκεπτικισμός για το κατά πόσο ο Ισκο θα επιβίωνε μετά την αναπόφευκτη επιστροφή του Μπέιλ.

Fast forward στη σεζόν 2017-18 και το ιστορικό του Μπέιλ σε τραυματισμούς έχει γίνει τόσο βαρύ όσο και τις προηγούμενες σεζόν. Ακριβώς τη στιγμή που η Ρεάλ πίστευε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει, ο Ουαλός έβγαλε νέο πρόβλημα τραυματισμού. Οταν ο Μπέιλ ανάρρωσε πλήρως, αναμενόταν να επιστρέψει στην 11άδα, στο κάτω-κάτω οι εμφανίσεις του όταν ήταν υγιής ήταν πολύ δυνατές (ειδικά απέναντι σε Ρεάλ Σοσιεδάδ και Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπου η ταχύτητα του εξέθεσε την επιλογή των αντιπάλων να παίξουν με την άμυνα ψηλά). Η Ρεάλ χρειαζόταν όμως και γκολ: Ο Ρονάλντο δεν σκόραρε στην αρχή της σεζόν και δεν υπήρχε κανείς τριγύρω για να μπορέσει να δώσει τα γκολ του Πορτογάλου. Ο Μπέιλ είναι ο καλύτερος σκόρερ της ομάδας του Ζιντάν πίσω από τον Ρονάλντο, σκοράροντας κάθε 140 λεπτά.

Είναι σχεδόν αδιανότητο το να σκεφτείς ότι η πίστη του Ζιντάν στον Μπέιλ έχει χαθεί, με δεδομένη την τυφλή εμπιστοσύνη που του έδειξε τις προηγούμενες δύο σεζόν, αλλά να που είμαστε σε αυτό το σημείο... Ο 28χρονος έχει χάσει θέσεις στην ιεραρχία και παρά το γεγονός ότι είναι υγιής, έπαιξε μόνο 81 λεπτά σε πέντε ματς κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους και Μπάγερν. Αυτό, όμως, είναι και δύσκολο να το αμφισβητήσεις ως επιλογή: Η Ρεάλ παίρνει συνεχώς αποτελέσματα με τους Λούκας Βάθκεθ και Μάρκο Ασένσιο στις πτέρυγες και τα προβλήματα τραυματισμών του Μπέιλ επέτρεψαν σε άλλους στην ομάδα να δείξουν την αξία τους.

Ο υγιής Μπέιλ του 2018 έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο σαν rotation παίκτης στο πρωτάθλημα, σαν αυτός που ξεκουράζει τους άλλους επιθετικούς για το Champions League. Είναι ένα κακό σενάριο σίγουρα. Αλλά ένα σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει μέσα σε όλο αυτό. Ο Ζιντάν επανειλημμένως χρησιμοποίησε τον Ουαλό εκτός θέσης, πράγμα που έχει ως συνέπεια να απομονώνεται στο γήπεδο. Ο Μπέιλ έχει 12 γκολ στο πρωτάθλημα (2ος σκόρερ της ομάδας) σε μόλις 1.461 λεπτά. Εχει 22 συμμετοχές, ένα γκολ άνα δύο παιχνίδια. Σε 11 από αυτά τα ματς, ο Μπέιλ έχει παίξει σαν στράικερ, είτε στο 4-4-2, ή απομονωμένος σαν ο μοναδικός φορ. Εχει παίξει στα πλευρά (είτε αριστερά είτε δεξιά) στις υπόλοιπες από αυτές τις 22 εμφανίσεις.

Στα παιχνίδια που απομονώθηκε σαν φορ, ο Μπέιλ έβαλε μόλις δύο γκολ - και τα δύο στη Θέλτα. Τα υπόλοιπα 10 γκολ έχουν έρθει σε 12 ματς που έπαιξε στα πλευρά. Ο Ζιντάν έχει προσπαθήσει να χωρέσει τον Μπέιλ σε μια 11άδα στην οποία θα υπάρχει το αγαπημένο του κέντρο αλλά και ο πρώην άσος της Τότεναμ. Δε δούλεψε όμως. Σαν σέντερ φορ, χάνεται μέσα στις μπαλιές που γίνονται και με τόσες ομάδες της La Liga να παίζουν πολύ πίσω. Από τα άκρα, τουλάχιστον, μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει - κόντρα στη Λας Πάλμας, ως εξτρέμ, σκόραρε δύο φορές τρέχοντας στην πλάτη της άμυνας όταν ο Πάκο Χέμεθ έκανε την επιλογή-αυτοκτονία να παίξει με την άμυνα ψηλά.

Αυτές οι κακές εμφανίσεις του σαν στράικερ ίσως να οδήγησαν τον Ζιντάν στο να τα παρατήσει με τον Μπέιλ. Αλλά το θέμα είναι ξεκάθαρο: Για να πάρεις το καλύτερο από αυτόν, πρέπει να τον έχεις στη θέση του. Η δύναμη του Ουαλού δεν περιορίζεται στο σκοράρισμα, μπορεί να επηρεάσει τον αγώνα με τόσους πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, η εξυπνάδα του χωρίς την μπάλα είναι υψηλή. Καταλαβαίνει ότι πρέπει να καλύπτει τους επιθετικούς πλάγιους μπακ της Ρεάλ, ενώ παράλληλα ανακουφίζει τον Λούκα Μόντριτς από αμυντικές υποχρεώσεις με τις οποίες συχνά μπλέκει ο Κροάτης στο σχηματισμό "διαμάντι" του Ζιντάν. Ενα παράδειγμα αυτού, ήρθε στο ματς με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, όταν ο Ζιντάν έβαλε τον Μπέιλ στα πλευρά στο 4-3-3. Ηταν μια σπάνια επιστροφή του BBC και ο Μπέιλ δούλεψε σε απόλυτη συνεργασία με τον Ντάνι Καρβαχάλ, επιτρέποντας περισσότερη ελευθερία κινήσεων στον Μόντριτς.

Κόντρα στη Ντεπορτίβο, ο Μπέιλ... ήταν μέσα στον αγώνα. Και αυτό είναι το κλειδί - σαν σέντερ φορ, πολύ συχνά είναι ένας... περαστικός. Ως εξτρέμ, ζητάει την μπάλα, δημιουργεί και βοηθάει πολύ σε όλους τους τομείς. Είναι δύσκολο να βλέπεις τον Μπέιλ -και κατά συνέπεια τη Ρεάλ Μαδρίτης- όταν παίζει σαν φορ. Η απομόνωση του στην ήττα του Φεβρουαρίου από την Εσπανιόλ (1-0) ήταν σοκαριστική: Είχε 33 επαφές με την μπάλα σε 80 λεπτά (οι λιγότερες από οποιονδήποτε βασικό εκείνη την ημέρα, οκτώ λιγότερερες από τον τερματοφύλακα Κέιλορ Νάβας). Οι Μερένγκες, τελικά, έκαναν μια άσχημη εμφάνιση κι έμειναν κι άλλο πίσω στη βαθμολογία.

Ο Μπέιλ μπορεί ακόμη να παλέψει για τη θέση του και ίσως να την κερδίσει ξανά, στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Αλλά ανεξάρτητα από το αν θα παραμείνει στη Ρεάλ Μαδρίτης και την επόμενη σεζόν ή ξαναβρεί τη φόρμα του φέτος, θα υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά σχετικά με τη θέση του στο γήπεδο. Είτε στο Santiago Bernabeu είτε κάπου αλλού, όλοι περιμένουμε την επιστροφή του Μπέιλ στα καλύτερα του. Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε το ταλέντο του να χαραμίζεται...

 

Τελευταία Νέα