Χρυσή... αδικία

Χρυσή... αδικία

bet365

Το France Football αναγνώρισε το σφάλμα του να μη δώσει ποτέ τη Χρυσή Μπάλα στον Αντρές Ινιέστα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όλες τις αδικίες της τελευταίας δεκαετίας, εξαιτίας του «δίπολου» Μέσι-Ρονάλντο.

Αντρές Ινιέστα (2010)
Μια χρονιά που το βραβείο κατέληξε στον Λιονέλ Μέσι. Η τελική τριάδα ήταν «μπλαουγκράνα» υπόθεση, αφού μετά τον Αργεντινό, αυτοί που ακολούθησαν σε ψήφους ήταν ο Ινιέστα και ο Τσάβι. Μέσα στο ημερολογιακό έτος ο Μέσι σημείωσε συνολικά 60 γκολ με Μπαρτσελόνα και εθνική Αργεντινής, όμως σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε μόνο το ισπανικό πρωτάθλημα. Αντίθετα, οι δύο συμπαίκτες του – εκτός της La Liga – έφτασαν και στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το Μουντιάλ στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Γιατί, όμως, Ινιέστα και όχι Τσάβι; Επειδή ο Ινιέστα ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος στον τελικό με την Ολλανδία, χαρίζοντας στους «φούριας ρόχας» το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους.

Αντρές Ινιέστα (2012)
Το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά, που η πρώτη δυάδα δεν είχε «καταληφθεί» από Μέσι και Ρονάλντο. Έτσι, το 2012, ο Αντρές Ινιέστα δεν είδε την... πλάτη μόνο του συμπαίκτη του (όπως το 2010), αλλά και του CR7. Πρώτος ο Αργεντινός, δεύτερος ο Πορτογάλος και τρίτος ο Ισπανός, παρά το γεγονός πως ο τελευταίος είχε κατακτήσει περισσότερες... κορυφές μέσα στην χρονιά. Για μία ακόμη φορά μέτρησαν τα ατομικά στατιστικά, αφού ο μεν Μέσι είχε πετύχει 91 γκολ μέσα στη χρονιά, ο δε Ρονάλντο 63. Ο CR7 είχε πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με την Ρεάλ, ο Μέσι το κύπελλο με την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, ο Ινιέστα – εκτός από το κύπελλο Ισπανίας – είχε κατακτήσει και το Euro 2012, στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Μάλιστα, δεν ήταν απλά ένας από τους πρωταγωνιστές των «φούριας ρόχας», αλλά ήταν... ο πρωταγωνιστής, καθώς είχε αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης.

Άριεν Ρόμπεν (2013)
Τα 69 γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (που δε συνοδεύτηκαν από κάποιον τίτλο) στάθηκαν ικανά για να του δώσουν τη Χρυσή Μπάλα εκείνη τη χρονιά και να αφήσουν δεύτερο τον Λιονέλ Μέσι. Τρίτος της ψηφοφορίας ήταν ο Φρανκ Ριμπερί της Μπάγερν, όμως ο πραγματικός πρωταγωνιστής των Βαυαρών το 2013 ήρθε έβδομος στις προτιμήσεις. Ο Άριεν Ρόμπεν (που αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί όλα τα χρόνια της καριέρας του από προβλήματα στα γόνατα θα ήταν στο επίπεδο του Μέσι και του Ρονάλντο) οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώνοντας γκολ και στους δύο ημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα, αλλά κυρίως σκοράροντας στο τελευταίο λεπτό του τελικού με την Ντόρτμουντ. Αναδείχθηκε MVP του αγώνα, ενώ εκείνη τη χρονιά είχε σαρώσει και όλους τους υπόλοιπους τίτλους με την Μπάγερν. Πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαϊκό σούπερ καπ και παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.

Μάνουελ Νόιερ (2014)
Ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα ήταν ο Λεβ Γιασίν το μακρινό 1963. Η «αντιεμπορικότητα» της συγκεκριμένης θέσης δε βοηθά, ειδικά όταν ένας γκολκίπερ έχει να ανταγωνιστεί σούπερ σταρ, όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο. Το 2014 ήταν η χρονιά του Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος εκτός από το νταμπλ με την Μπάγερν Μονάχου (κάτι αναμενόμενο) στην Γερμανία, κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη εθνική ομάδα της χώρας του. Μάλιστα, ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των «πάντσερ» στην πορεία μέχρι την κορυφή του κόσμου, όμως το γεγονός πως δε βάζει γκολ, αλλά τα... αποσοβεί, του στέρησε δύο βραβεία και όχι μόνο ένα. Ούτε τον τίτλο του MVP του Μουντιάλ πήρε (κατέληξε στον ηττημένο του τελικού, Λιονέλ Μέσι), ούτε και το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, που πήγε στον Ρονάλντο των 61 τερμάτων και της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Τελευταία Νέα