H... αμαρτωλή ιστορία της Σκεντέρμπεου!

H... αμαρτωλή ιστορία της Σκεντέρμπεου!

bet365

Από την κατάρρευση στην κορυφή της Αλβανίας κι από κει στον... αφανισμό! Η Σκεντέρμπου βυθίζεται στο σκάνδαλο των στημένων και χιλιάδες φίλοι της προσπαθούν να αποτρέψουν τη διάλυση.

Περισσότεροι από 40.000 οπαδοί της Σκεντέρμπεου κάνουν άνω - κάτω την Κορυτσά και στέλνουν μήνυμα σε όλη τη χώρα για να μη... διαλυθεί η αγαπημένη τους ομάδα. «Μην σκοτώνετε τα όνειρά μας» γράφει το μεγάλο πανό που απλώνεται κατά μήκος της κεντρική λεωφόρου της πόλης. Μαζί τους, βουλευτές, τοπικοί αξιωματούχοι, μιας και η έξι φορές πρωταθλήτρια Αλβανίας αποτελούσε την ομάδα - μοντέλο των τελευταίων ετών στη χώρα. Ο σύλλογος που έκανε την υπέρβαση και αγωνίστηκε στους ομίλους του Europa League τώρα βρίσκεται μια ανάσα από τη διάλυσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση της UEFA που αποκάλυψε ο Guardian, η ομάδα της Κορυτσάς κινδυνεύει με αποκλεισμό δέκα ετών από τα ευρωπαϊκά γήπεδα αφού «έχει στήσει αγώνες όπως καμία ομάδα δεν έχει κάνει ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου». Σοκαριστικό και μόνο που το ακούς... Ναι, εμπλέκεται σε 53 ύποπτα ματς, εκ των οποίων τα 41 εντός συνόρων! Σύμφωνα με την πειθαρχική Ομοσπονδία της UEFA, «ο σύλλογος λειτουργούσε ουσιαστικά ως όχημα για το οργανωμένο έγκλημα».

Η UEFA… τελειώνει την Σκεντέρμπεου!

Η Σκεντέρμπεου έχει προηγούμενως τιμωρηθεί για στημένους αγώνες με ένα χρόνο αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (2016-17). Η έρευνα της UEFA βασίζεται σε δυο στάδια, ένα προειδοποιητικό μήνυμα με αποκλεισμό ενός έτους κι αν τα στοιχεία είναι ατράνταχτα τότε... αφανισμός! Η έκθεση που διέρρευσε μιλά τουλάχιστον για 10ετη αποκλεισμό, που σημαίνει πως ο σύλλογος δύσκολα θα μείνει ενεργός!

Η πρώτη τιμωρία επιβλήθηκε χάρη στο σύστημα ανίχνευσης απάτης της Uefa (BFDS), το οποίο εντόπισε 53 αγώνες που αφορούσαν φιλικούς αγώνες ματς πρωταθλήματος, αλλά και αγώνων για το Europa League στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2010 και Απριλίου 2016. Η υπόθεση επικεντρώθηκε σε τέσσερα παιχνίδια: 2015-16: Δυο ματς για τα προκριματικά του Champions League και δυο για τους ομίλους του Europa League.

Η Σκεντέρμπεου κατηγορείται για «προσπάθειες χειραγώγησης για την απόκτηση κέρδους», κερδίζοντας έτσι εκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση της UEFA που αποκάλυψε ο Guardian αναφέρει ότι ο σύλλογος δεν έχει «σεβασμό στην ακεραιότητα του παιχνιδιού» και ότι απέκτησε μια εξαιρετικά οργανωμένη δομή που προοριζόταν να συγκεντρώσει τεράστια ποσά μέσω του παιχνιδιού. Είναι ένας ισχυρισμός που ο σύλλογος έχει αρνηθεί και προετοιμάζει μια σκληρή μάχη για να παραμείνει ζωντανός!

Τα δυο ματς με Σπόρτινγκ και Λοκομοτίβ Μόσχας είναι αυτά που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Η Σκεντέρμπεου ηττήθηκε με 5-1 και 3-0 αντίστοιχα και τα καμπανάκια του έξυπνου συστήματος χτύπησαν κόκκινο. Τα «έξυπνα και παράλογα» στοιχήματα παρατηρήθηκαν να συμβαίνουν σε αυτές τις αναμετρήσεις και η UEFA τα έβαλε στο μικροσκόπιο! Δεν ήταν μόνο αυτά, για το παιχνίδι με την Κρουσέιντερς η αναφορά λέει: «Παρατηρήθηκαν κάποια εξωφρενικά ύποπτα στοιχήματα live με πονταρίσματα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων».

Η UEFA τονίζει πως ερευνά την εξαετία 2010-16, τότε ήταν που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, ο Αγκίμ Ζέκιο. Η ομάδα βρισκόταν στα πρόθυρα του υποβιβασμού, ωστόσο σώθηκε και μέσα σε πέντε χρόνια πήρε ισάριθμους τίτλους «Αρνούμαι οποιαδήποτε συμμετοχή σε στημένα ματς από τη στιγμή που ανέλαβα. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω οποιεσδήποτε κατηγορίες αν βρεθώ απέναντι από τους δικαστές». Ωστόσο, εγείρονται σοβαρές κατηγορίες, όχι μόνο για την ομάδα, αλλά και για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίντβαν Μπόνε, ο οποίος φέρεται να απείλησε προπονητή να χάσει τον αγώνα για να κερδίσει η Σκεντέρμπεου. Αυτό φέρεται να το έκανε για λογαριασμό του νυν προέδρου της «Σκέντε», Αρντίαν Τακάι, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα «Politiko». Οι επιθεωρητές της UEFA δέχθηκαν απειλές θανάτου για να σταματήσουν άμεσα τις έρευνες. «Φτηνό κουτσομπολιό» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Τα ίδια συνέβησαν και το 2014, δεν αλλάζει η θέση μου» πρόσθεσε. Κουβάρι χωρίς αρχή και τέλος μοιάζει η κατάσταση, με τους οπαδούς της ομάδας να ετοιμάζουν κι άλλες κινητοποιήσεις, μιας και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας μοιάζει με αφανισμό! Αλλωστε, αν η ποινή παραμείνει αμετάβλητη, τότε η Σκεντέρμπεου θα επιστρέψει στις διοργανώσεις της UEFA το 2028. Αλήθεια πως μπορεί να μείνει όρθια μια ομάδα έχοντας στις πλάτες της τις χειρότερες κατηγορίες;

 

Τελευταία Νέα