Τι συνέβη στην Premier League το 2017 (vids)

Τι συνέβη στην Premier League το 2017 (vids)

bet365

Η Τσέλσι του Κόντε αποθεώθηκε, η Σίτι του Πεπ μας άφησε με το στόμα ανοιχτό! Το 2017 στην Premier League είδαμε πολλά ρεκόρ, εντυπωσιακές ομάδες και απίθανα γκολ! Ας θυμηθούμε τι συνέβη στο Νησί τη χρονιά που μας άφησε!

Μια χρονιά, δυο μεγάλες ομάδες, ισάριθμες προσωπικότητες και ρεκόρ, πολλά ρεκόρ! Η σεζόν στην Premier League έκλεισε με μια απίθανη πορεία της Τσέλσι και τον Αντόνιο Κόντε να σηκώνει την κούπα στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση! Την ίδια ώρα στο Μάντσεστερ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έφτιαχνε ένα μαγικό πλάνο, πίστεψε σε αυτό, έχτισε σε γερές βάσεις και το 2017 μας άφησε με το στόμα ανοιχτό! Η Σίτι κάνει το καλύτερο ξεκίνημα ομάδας στην ιστορία της Αγγλίας, κυνηγά τους... 100 βαθμούς και φυσικά δεν μιλάμε για τίτλο, αφού... αν χαθεί θα αναφερόμαστε στην αυτοκτονία της εκατονταετίας! Η Γιουνάιτεντ επέστρεψε στις ευρωπαϊκές κούπες, δαπάνησε πολλά εκατομμύρια, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί στους ρυθμούς της συντοπίτισσας! Οι εκρήξεις της Λίβερπουλ δεν φέρνουν αποτελέσματα, ενώ η Αρσεναλ δεν κούνησε σεντόνι για πρώτη φορά στην εποχή του Βενγκέρ.

Αποτέλεσμα εικόνας για chelsea champion 2016-17 conte

Αποτέλεσμα εικόνας για guardiola 2017 city

Ο ΤΙΤΛΟΣ: Πως να το χάσει η Τσέλσι...
Από το πρώτο παιχνίδι της σεζόν, όταν ο Κόντε γιόρτασε τη νίκη με τη Γουέστ Χαμ στις καθυστερήσεις φάνηκε το πάθος που έδινε ο Ιταλός στους Λονδρέζους. Εβαλε την ομάδα σε τάξη, οι Μπλε απέκτησαν στυλ, οι τακτικές αλλαγές εντυπωσιακές και η διαχείριση του ρόστερ αλάνθαστη. Πήρε το καλύτερο από χαρακτήρες τόσο διαφορετικούς όπως ο Ντιέγκο Κόστα, ο Λουίζ, ο Μόουζες και ο Πέδρο! Σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές σεζόν στην ιστορία της Premier League, η ομάδα του Κόντε πήρε 93 βαθμούς, η 2η καλύτερη επίδοση έπειτα από αυτή του 2004-05 και φάνηκε η σημασία της τακτικής. Μετά το άσχημο ξεκίνημα, η Τσέλσι του φθινοπώρου άλλαξε σε 3-4-3, πήρε 12 σερί νίκες με έξι clean sheets, με αποτέλεσμα από την 8η θέση να γίνει το φαβορί για τον τίτλο. Οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους πλάγιους μπακ Μάρκος Αλόνσο και Μόουζες, ενώ ο Αζάρ ξεκινούσε από αριστερά και έκοβε μέσα, με τον Ντιέγκο Κόστα να σκοράρει συνεχώς. Αμυντικά, η τριάδα κράτησε γερά, ενώ ο Καντέ αποδείχθηκε η μεταγραφή της σεζόν, προσθέτοντας αστείρευτη ενέργεια και κλεψίματα.

ΓΕΡΕ ΧΡΟΝΕ... : Διαστημική Σίτι
Απλά δεν έχει ξαναγίνει. Από Δεκέμβρη να έχει κριθεί ο τίτλος. Με 55 βαθμούς πριν την Boxing Day και +14 από τη 2η με την είσοδο του 2018, η Σίτι απλά επιβεβαιώνει πως είναι... διαστημική! Η χρονιά έκλεισε με 19 νίκες σε 21 παιχνίδια, το καλύτερο ρεκόρ στη διοργάνωση, αήττητη, ενώ ξεπέρασε εύκολα τα 100 γκολ στο 2017. Φυσικά και δεν μιλάμε για το ποιος θα πάρει τον τίλο, αλλά για το αν οι Πολίτες τελειώσουν τη σεζόν αήττητοι και με περισσότερους από 100 βαθμούς! Τι κάνει διαφορετική τη φετινή Σίτι; Οι πάσες ανα ματς (678), οι σωστές μεταβιβάσεις (88.6%), η πίεση στην αντίπαλη άμυνα, αλλά και τα περισσότερα γκολ (2.9). Η ομάδα είναι εντυπωσιακή, σε πολλούς θυμίζει τη Μπάρτσα του Πεπ, κι αν τελικώς φτάσει και στους τίτλους της, τότε ούτε ο… Μουρίνιο δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Γκουαρδιόλα είναι ο κορυφαίος τεχνικός της εποχής του! Αλλωστε, πόσες ομάδες έχουν καταφέρει να νικήσουν Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Γουνάιτεντ, Τσέλσι και Τότεναμ σε μια σεζόν πριν την έλευση του νέου χρόνου;

H ΕΚΠΛΗΞΗ: Μπόρνμουθ – Μπέρνλι: Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να βάλουμε πιο εύκολα... αρνητικές εκπλήξεις για τη σεζόν 2016-17! Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ έμειναν εκτός τετράδας και για πρώτη φορά οι Λονδρέζοι με τον Βενγκέρ στον πάγκο τους δεν πήραν το εισιτήριο για το Champions League. Η Τότεναμ έκανε ακόμα μια απίθανη πορεία, όπως όμως και την προηγούμενη σεζόν, ενώ η Μπόρνμουθ κατάφερε να διαψεύσει τα στατιστικά που λένε πως η 2η σεζόν για μια νέα στην Premier League είναι καταδικαστική! Τα «Κεράσια» αποδείχθηκαν «Ομάδα» με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Εντ Χάου έκανε εντυπωσιακή διαχείριση, οι παίκτες ήταν πειθαρχημένοι 100% και από τον Μάρτη ο σύλλογος κατάφερε να ρολάρει και να βρεθεί στην 9η θέση! Σύμμαχος του Χάουι, ο Νορβηγός, Τζος Κινγκ, ο οποίος με 15 γκολ έσπασε κάθε ρεκόρ για την ομάδα του.

Τη σκυτάλη πήρε η Μπέρνλι και ο Σον Ντάις, με τους Clarets μετά το τέλος της χρονιάς να βρίσκoνται στην 7η θέση! Μια πειθαρχημένη ομάδα, που δε φοβάται τα ρίσκα, αλλά και τους μεγάλους αντιπάλους. Το... τρελό είναι πως κανένας σύλλογος φέτος στην Premier δεν έχει περισσότερους βαθμούς εκτός έδρας απέναντι στους «Big Siχ». Η αρχή έγινε στο Στάμφορντ Μπριτζ με διπλό, το ίδιο στο Goodison Park και ακολούθησαν ισοπαλίες σε Γουέμπλεϊ, Ανφιλντ και Ολντ Τράφορντ. Το μεγάλο όπλο του Ντάις δεν είναι η διαχείριση του ρόστερ, αλλά η εξαιρετική σχέση με τους παίκτες, γι αυτό άλλωστε τον αποκαλούν και «ψυχολόγο». Είναι ο μάνατζερ που μπορεί να δημιουργήσει έναν ποδοσφαιριστή και να τον στείλει στο γήπεδο με την αυτοπεποίθηση στα ύψη.

MVP: Αζάρ vs Ντε Μπρόινε

Στην… καταστροφική σεζόν (2015-16) ο Εντεν Αζάρ χρειάστηκε εννέα μήνες για να πετύχει γκολ στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, με τον Κόντε ο Βέλγος απελευθερώθηκε, έκανε τη σεζόν της καριέρας του. Ο Ιταλός ρύθμισε το σχηματισμό της ομάδας δίνοντας στον Αζάρ τη μέγιστη ελευθερία δημιουργίας. Τον Φεβρουάριο κόντρα στην Αρσεναλ, έκανε ένα απίστευτο ματς, πέτυχε γκολ με σόλο, και ουσιαστικά πέταξε εκτός διεκδίκησης την Αρσεναλ! Πέτυχε 16 γκολ στην Premier League, μοίρασε 5 ασίστ και απέδειξε γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους του πλανήτη!

Ο Αντόνιο, Κόντε παραμένει... προβληματισμένος για το πως άφησε η Τσέλσι να πάει ο Ντε Μπρόινε σε άλλο συλλόγο. Πως να μην τρελαθεί ο Ιταλός βλέποντας τον Βέλγο να σκοράρει με τη Σίτι στο Stamford Bridge. Είναι ξεκάθαρο πως ο Γκουαρντιόλα είχε βρει τον τρόπο να πάρει πολλά περισσότερα από τον Ντε Μπρόινε απ' ότι ο Μουρίνιο. Ο Πεπ επιθυμεί η ομάδα του να κυκλοφορεί την μπάλα γρήγορα και ζητάει διαρκή ένταση, πίεση. Θέλει παίκτες που να σκέφτονται άμεσα και να ξέρουν την κίνησή τους πριν την κάνουν, να έχουν σκεφτεί πως θα λειτουργήσουν. Ο Ντε Μπρόινε το έχει... Δεν είναι σύμπτωση πως η Σίτι έπαιξε το καλύτερό της ποδόσφαιρο στην πρώτη χρονιά του Πεπ με Ντε Μπρόινε και Νταβίντ Σίλβα στο κέντρο. Τελείωσε την σεζόν με 18 ασίστ, περισσότερες από κάθε άλλον. Πως εξελίσσεται η νέα; Εχει συμμετοχή σε 15 γκολ της ομάδας του στο πρωτάθλημα, με 6 τέρματα και 9 ασίστ! Πως οι "Πολίτες" να μην του προτείνουν ένα ποσό κοντά στα 230.000 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή 11 εκατ. ευρώ το χρόνο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Χάρι Κέιν ο... τυφώνας!
Το 2017 φεύγει, ο Χάρι Κέιν συνεχίζει να μαγεύει! Ο 24χρονος διεθνής έκανε καταπληκτική χρονιά και ο Φλορεντίνο Πέρεθ είναι έτοιμος να σπάσει τα ταμεία του για να τον αποκτήσει! Ναι, το Νησί έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό γιατί πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια ο πρώτος σκόρερ δεν είναι ο Μέσι ή ο Ρονάλντο, αλλά ο δικός τους... τυφώνας! Ο Αλαν Σίρερ είδε το ρεκόρ των 36 γκολ σε μια χρονιά να καταρρίπτεται και δε διστάζει να τονίσει πως είναι ο μοναδικός που μπορεί να ξεπεράσει τα 260 γκολ του στην Premier League! O Κέιν χρειάστηκε 52 παιχνίδια με τους Spurs και την Αγγλία για να φτάσει στα 56 τέρματα, τα οποία του χάρισαν το Νο1 πάνω από τον Αργεντινό σταρ της Μπαρτσελόνα που έμεινε στα 54 (σε 64 ματς) με το πρόσφατο πέναλτι στο Bernabeu και άφησε τον Πορτογάλο αντίπαλό του στα 53 (σε 60 ματς). Τα απίστευτα πράγματα που έκανε ο 24χρονος φορ συνεχίζονται με τα χατ-τρικ. Μέσα στο έτος σημείωσε 8, εκ των οποίων τα 6 στην Premier League. «Κάποιες φορές πρέπει να φτιάχνεις την τύχη σου» τόνιζε σε συνέντευξή του το 2014 και τρία χρόνια αργότερα εξελίσσεται σε... θρύλο! Μπορεί να σκοράρει με όλους τους τρόπους και κινείται σούπερ απέναντι από την αντίπαλη εστία. Είναι ο επιθετικός που θα ανοίξει χώρους για τους Αλι, Σον και μπορεί να μην έχει τα φυσικά χαρακτηριστικά του Λουκάκου, αλλά είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τους αμυντικούς!

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Η... εκδίκηση του Σαλάχ!
Το ταμείο γίνεται στο τέλος, αλλά ο Μοχάμεντ Σαλάχ φρόντισε από τον Δεκέμβρη να δικαιώσει τις προσδοκίες των Κόκκινων! Aλλωστε, όταν μιλάει ο Τζέραρντ... «Είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας τη φετινής σεζόν». Ο Σαλάχ αρπάζει τη δεύτερη ευκαιρία από τα μαλλιά, ενώ η Τσέλσι «πονοκεφαλιάζει» για τη γκάφα να τον πουλήσει (είχε μόλις έξι ματς ως βασικός στα 2.5 χρόνια)! Ο Κλοπ είδε στον Σαλάχ τον παίκτη που θα κάνει τη διαφορά στη δεξιά πτέρυγα. Εξαιρετικός στα κλεψίματα, πιέζει, τρέχει, είναι ο ιδανικός για ομάδα που πιέζει ψηλά. Η διοίκηση δεν χάλασε το χατήρι στον Γερμανό δαπάνησε 40+ εκατ. ευρώ και η πιο ακριβή μεταγραφή της ομάδας... τρελαίνει το Νησί! Ο Αιγύπτιος είναι ο μόνος παίκτης της Λίβερπουλ, μετά το 1986 που πετυχαίνει 20 γκολ πριν τα Χριστούγεννα, ενώ αφήνει τη χρονιά στην Premier League με 17 γκολ και 6 ασίστ (23 σε όλες τις διοργανώσεις)! Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο!

Ο Σαλάχ έγινε σύνθημα, θα γίνει και ηγέτης!

Τα 5 καλύτερα γκολ του 2017!

Ολιβιέ Ζιρού (ΑΡΣΕΝΑΛ- Κρίσταλ Πάλας)

Αντι Κάρολ (ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ - Κρίσταλ Πάλας)

Εντεν Αζάρ (ΤΣΕΛΣΙ - Αρσεναλ)

Εμρέ Τσαν (Γουότφορντ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ)

Γουέιν Ρούνεϊ (ΕΒΕΡΤΟΝ - Γουέστ Χαμ)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...