Το πιο παράξενο Clásico

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το πιο παράξενο Clásico

bet365

Ποτέ ξανά στους 11 βαθμούς. Ποτέ ξανά τόσο κάτω ο Κριστιάνο και η Ρεάλ. Με τον Μέσι να... μακιγιάρει τις αδυναμίες της Μπαρτσελόνα. Το Ρεάλ-Μπάρτσα ξεπερνάει τα όρια του παιχνιδιού. Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος.

Εκείνη την Κυριακή και Πέμπτη του Αυγούστου, η εικόνα ήταν... στραγγαλιστική. Δύο φορές κάτοχος του Champions League, έχοντας πάρει λίγες μέρες νωρίτερα και το Σούπερ Καπ Ευρώπης, η Ρεάλ έδειχνε στο αντίστοιχο της Ισπανίας το ποιος θα ήταν το αφεντικό. Για την Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε και δίχως τον Νεϊμάρ, έμοιαζε τότε ξεκάθαρο: δεν θα μπορούσε να το παλέψει. Θα τερμάτιζε 2η. Ποιος να το φανταζόταν, έχοντας εκείνη την εικόνα, αυτό που θα ακολουθούσε;

Τη στιγμή που η μία έκανε απρόσμενες γκέλες και ειδικά εντός, η άλλη παρέμεινε αήττητη. Επόμενο ήταν να διαφορά να φτάσει στους οκτώ βαθμούς και να διαψεύσει όλους τους μικρούς και μεγάλους αναλυτές που παρέδιδαν εν λευκώ τον τίτλο στη Μαδρίτη. Συνέβησαν βέβαια πολλά για να φτάσουμε σε αυτό το τεράστιο προβάδισμα των Καταλανών, που μάλιστα με το παιχνίδι περισσότερο που έχουν (σ.σ.: η Ρεάλ χρωστάει επειδή έπαιξε στο Μουντιάλ Συλλόγων), το νούμερο της απόστασης που τις χωρίζει, έγινε διψήφιο (11).

Περιθώρια επομένως, δεν υπάρχουν. Το ορίζει τούτο η ιστορία ή καλύτερα η προϊστορία της La Liga. Ποτέ, κανείς, στο ισπανικό πρωτάθλημα δεν πήρε τον τίτλο ερχόμενος από το -8 (ή -11 αν προτιμάτε). Κάπως έτσι λοιπόν τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα προς την αντίθετη πλευρά απ' ό,τι προσδιόριζε εκείνο το πρώιμο-βιαστικό συμπέρασμα του Αυγούστου. Η ανάγκη βαραίνει πιο επιτακτικά από ποτέ τις πλάτες των Λευκών. Περιθώριο δεν υπάρχει ούτε για ισοπαλία. Για τους Μπλαουγκράνα η πίεση δεν έχει την ίδια μορφή, αλλά υπάρχει, είναι εκεί για να τους θυμίζει ότι εάν δεν χάσουν εκεί μέσα, θα το πάρουν: στα σίγουρα!

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Ηταν πολλές οι αναποδιές. Μεγάλο νούμερο τραυματισμών και ειδικά στην άμυνα. Μόνιμα εκτός ο Μπέιλ, αρκετά ο Μπενζεμά και τιμωρημένος έχασε τέσσερις αγωνιστικές ο Ρονάλντο. Αυτά αιτιολογούν σε μεγάλο βαθμό το άσχημο start. Χοντρικά όμως τις πραγματικές αιτίες θα τις συναντήσουμε στην κακή άμυνα που δυσκολεύεται να κρατήσει clean sheet, στα μόλις 2 γκολ του Μπενζεμά και στο χειρότερο ξεκίνημα στην καριέρα του Κριστιάνο, ο οποίος έχει 4 γκολ σε 73 προσπάθειες. Η αναποτελεσματικότητα μπροστά είναι τεράστιο πλήγμα. Η Ρεάλ έχει τις δεύτερες περισσότερες ευκαιρίες (223) στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα και έχει σκοράρει μόλις 30 φορές. Δηλαδή το ποσοστό ευστοχίας της ανέρχεται στο εκπληκτικά χαμηλό 13.45%.

«Θα είναι πιστεύω το πιο δύσκολο παιχνίδι στη χρονιά. Δεν θέλω όμως να προσδιορίσω από τώρα τις καταστάσεις. Ο,τι και να συμβεί πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παλεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει δρόμος ακόμα», ήταν το πιο σημαντικό απ' όσα διακήρυξε ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος έχει δύο λόγους για να είναι χαρούμενος. Ο ένας ότι έχει κοντά του όλα τα εργαλεία και ο άλλος η αυτοπεποίθηση και η βελτίωση της ψυχολογίας από την κατάκτηση του Μουντιάλ Συλλόγων.

Πιθανή ενδεκάδα: Κέιλορ Νάβας, Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Καρβαχάλ, Μαρσέλο, Καζεμίρο, Κρόος, Μόντριτς, Ισκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά.


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
«Δεν μας θεωρώ φαβορί. Το ξέρετε κι εσείς ότι σε αυτά τα παιχνίδια δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο η θέση στη βαθμολογία. Εκείνοι άλλωστε είναι που αγωνίζονται στην έδρα τους και είναι πανίσχυροι. Είναι η Ρεάλ και δεν μπορούμε εμείς να πούμε ότι έχουμε τον πρώτο λόγο, εξήγησε με απλά λόγια ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος βιώνει την απόλυτη ποδοσφαιρική ονείρωξη στην πρώτη θητεία του σε αυτόν τον κορυφαίο πάγκο. Η αλήθεια είναι ότι o Βάσκος τεχνικός πρέπει να ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι η ομάδα του έχει μία διφορούμενη εικόνα. Οιτ μπορεί και μακιγιάρει τις αδυναμίες που εμφανίζει η Μπάρτσα, η οποία όμως έχει τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματά της.

Ωστόσο, το απόλυτο κοντράστ σε όλο αυτό είναι το αήττητο σε 16 αγωνιστικές. Το δικό του σύνολο ξεπερνάει τα προβλήματα και καλπάζει από επίτευγμα σε επίτευγμα. Ο Λουίς Σουάρες ξεκόλλησε και σκοράρει σε τρεις διαδοχικές αγωνιστικές, ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται σταθερά στα καλύτερά του (σ.σ.: όποιος τον είδε δαιμονισμένο κόντρα στη Λα Κορούνια θα καταλάβει πόσο ολοκληρωτικά παίζει). Κάπως έτσι ξεπερνιούνται οι απουσίες, αν και αυτή του Ουμτιτί είναι τεράστιος μπελάς. Ειδικά με πιθανό αντικαταστάτη του τον Βερμάλεν. Μοναδική απορία ποιος θα παίξει δεξιά, καθώς ο τραυματισμός του Πάκο Αλκάθερ δεν αφήνει περιθώρια στο σύστημα. Τέσσερις στο κέντρο, ελεύθερος ο Μέσι και μόνος μπροστά ο Σουάρες (σ.σ.: τρομερά δύσκολο να εμπιστευτεί Ντεουλοφέου).

Πιθανή ενδεκάδα: Τερ Στέγκεν, Πικέ, Βερμάλεν, Σέρζι Ρομπέρτο (Σεμέντο), Ζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς, Ινιέστα, Παουλίνιο, Μέσι, Λουίς Σουάρες.

Κάπως έτσι λοιπόν πάνε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο μεγάλο ραντεβού που θα παιχτεί παραδόξως νωρίς το μεσημέρι. Αυτή η καινοτομία ίσως να επηρεάσει το παιχνίδι. Εδώ γράψτε λάθος. Αυτό εδώ το πράγμα δεν μπορείς απλά να το αποκαλείς παιχνίδι. Είναι γεγονός, φαινόμενο, must see και ό,τι άλλο θέλεις να προσθέσεις. Το βέβαιο είναι ότι τα χρόνια περνούν, οι καιροί αλλάζουν και δεν ξέρεις για πόσο καιρό θα τους βλέπεις να ιδρώνουν μαζί, να κοντράρονται αντικριστά. Ρονάλντο ή Μέσι; Μία μονομαχία που στον καιρό μας ξεπέρασε ακόμα και το ίδιο το Clásico...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος