Η (αντ)επίθεση της PSV

Gazzetta team
Η (αντ)επίθεση της PSV

bet365

Γεμάτη νιάτα και ποιότητα, η ανανεωμένη PSV του Φιλίπ Κοκού ξεπερνάει τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ και ο Δημήτρης Ρούσσος γράφει για την επιθετική της γραμμή και τους Γιούργκεν Λοκάντια και Ίρβινγκ Λοσάνο, που την οδηγουν στην Ερεντιβίζιε και στο μέλλον.

3 Αυγούστου 2017, Γκράντσκι, Κροατία. Η PSV φεύγει από το γήπεδο ηττημένη και ντροπιασμένη από την Όσιγιεκ με 1-0. Ήταν η δεύτερη ήττα στα δυο παιχνίδια του 3ου γύρου των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ, ήτοι δεν έφτανε καν στα πλέι-οφ. Ο Κοκού έβλεπε το «οικοδόμημά» του στο κατώφλι της πέμπτης του σεζόν στην ομάδα να σείεται, αφού ο αποκλεισμός ήταν «πισωγύρισμα» στα χρόνια πριν την αναλάβει.

Οι «αγρότες» έμεναν δίχως πρωτάθλημα από το 2008, μέχρι να αναλάβει ο Ολλανδός και να τη «μεταμορφώσει». Το πρωτάθλημα του 2015 διαδέχθηκε η εξαιρετική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν, όπου νίκησε μια φορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους ομίλους και σταμάτησε στη φάση των 16 στο Βιθέντε Καλντερόν, όταν η Ατλέτικο Μαδρίτης έκαμψε την αντίσταση της γενναίας PSV στα πέναλτι.

Σεζόν 2015/16, ξανά πρωτάθλημα, όμως στα «αστέρια» ήταν απογοητευτική, δίχως νίκη και στην τελευταία θέση του ομίλου με Ατλέτικο, Μπάγερν και Ροστόφ. Από κει μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όταν τερμάτισε στην 3η θέση της Ερεντιβίζιε, πίσω από Φέγενορντ και Άγιαξ, η ομάδα έγινε στάσιμη. Τα «στοιχήματα» δεν βγήκαν, τα μικρά ολλανδάκια δεν ήταν τόσο θαυματουργά και συνολικά η ομάδα φάνηκε να χρειάζεται ανανέωση. Κι αυτή έγινε. Και (δείχνει πως) βγαίνει.

ΞΑΝΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΚΟΛ

O Κοκού ανέλαβε την ομάδα του Αϊντχόφεν το καλοκαίρι του 2013 κι εξαρχής φάνηκε πως ήθελε να τιμήσει τις αρχές του συλλόγου και την κουλτούρα της λίγκας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως στο πρωτάθλημα αναδεικνύονται κάθε χρόνο «μπομπερ», που καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στο ολλανδικό πρωτάθλημα, πριν μετακομίσουν σε μεγαλύτερα «σαλόνια». Όποια ομάδα θέλει να κατακτήσει την κούπα, είναι σχεδόν απαραίτητο να έχει και την καλύτερη επίθεση. Αυτό θέλησε να αποκαταστήσει κι αυτό καταφέρνει, έχοντας ως οδηγό τα επιτυχημένα χρόνια.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, τη σεζόν 2013/14, όταν η PSV τερμάτισε 4η στη βαθμολογία, η επίθεση ήταν ταυτόχρονα η χειρότερη της τετραετίας. Τις δυο επόμενες οι επιθετικοί της ομάδας σκόραραν ακατάπαυστα, εξ ου και τα δυο πρωταθλήματα, ενώ πέρυσι η παραγωγικότητα ήταν ξανά χαμηλή.

Φέτος η επιστροφή στα γκολ οφείλεται στην υπεραπόδοση των Γιουργκεν Λοκάντια και Ίρβινγκ Λοσάνο, που ξεκίνησαν δυνατά και οδηγούν την κούρσα των σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Ο πρώτος ανδρώθηκε στις ακαδημίες του συλλόγου, ενώ ο δεύτερος έφτασε από το Μεξικό για να «βγάλει» και να… τραβήξει επάνω του μάτια!

ΑΠΟ ΡΕΖΕΡΒΑ «ΒΑΣΙΚΟΥΡΑ» ΚΑΙ ΓΚΟΛΤΖΗΣ

Με 9 γκολ σε 11 αγώνες, ο γεννημένος στο Έμεν και με καταγωγή απ’ τις Αντίλλες Λοκάντια, ζει φέτος το όνειρο. Εκείνο που «θέριεψε» όταν στα 17 του η PSV τον «τσίμπησε» από τις ακαδημίες της Βίλεμ, διακρίνοντας πάνω του όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης.

Από το 2011 προσπαθούσε να βρει χώρο στις βασικές επιλογές του Κοκού. Το 2012 έκανε το ντεμπούτο του στην Ερεντιβίζιε, όντας ο πρώτος μετά τον Χάραλντ Μπεργκ το 1969. Τη σεζόν 2013/14 τα κατάφερε να λογίζεται ως «κανονικός» παίκτης της ομάδας, με 13 γκολ σε 31 συμμετοχές, τις περισσότερες ως βασικός, συνεχίζοντας έτσι και τα επόμενα χρόνια. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε δυνατά, όμως έμεινε εκτός δράσης από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο του 2017, λόγω θλάσης και υποτροπών.

Τότε ήταν που πήρε φόρα, δούλεψε σκληρά, στηρίχθηκε από τον προπονητή του και καθιερώθηκε στην κορυφή της επίθεσης της PSV. Φέτος την οδηγεί σκοράροντας κατά ριπάς, ενώ το παιχνίδι με την Ουτρέχτη στην 7η αγωνιστική θα το θυμάται για καιρό, αφού «σημάδεψε» με τέσσερα τέρματα το επιβλητικό πέρασμα των «ερυθρόλευκων» με 1-7.

Μετράει ήδη συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες των Ολλανδών, περιμένοντας το ντεμπούτο του με τους μεγάλους «οράνιε». Πλέον φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των σκόρερ, ήδη κοστολογείται με 7 εκατ. ευρώ και χάνει μεγάλη ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να παίξει σε ένα Μουντιάλ που ενδεχομένως θα αποτελούσε το καλύτερο «διαβατήριο» γι’ αυτόν σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα.

ΤΙ ΠΑΤΣΟΥΚΑ, ΤΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Όταν δεν τα καταφέρνει αυτός, έχει τον Λοσάνο, που ήρθε «φουριόζος» από το Μεξικό έναντι 8 εκατ. ευρώ. Ο Κοκού είδε στον 22χρονο αριστερό εξτρέμ τον άνθρωπο που θα συμπλήρωνε τη γραμμή κρούσης και το 4-3-3 που λατρεύει. Ο πρώην παίκτης της Πατσούκα, έχοντας σκοράρει 43 φορές σε 149 αγώνες από το 2014 έως το 2017, «άρπαξε» την ευκαιρία και φέτος είναι καθοριστικός.

Έχει αφήσει το στίγμα του σε 7 από τα 11 παιχνίδια της PSV φέτος, με 7 γκολ και 5 ασίστ συμπληρώνει τον Λοκάντια και ο Κοκού μόνο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται με την επιλογή του. Για τον Λοσάνο όλα πάνε πρίμα σε αυτούς τους πρώτους μήνες του στην Ευρώπη, αφού μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου, που κατορθώνει να σκοράρει στα τρία πρώτα του παιχνίδια, αναδείχθηκε παίκτης του μήνα για τον Αύγουστο κι έχει διπλασιάσει τη χρηματιστηριακή του αξία. Το αριστερό του πόδι δίνει τον «τόνο» στην επίθεση της PSV και ενδεχομένως η επόμενη σεζόν θα τον βρει στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου μπορεί να συστηθεί σε πιο ευρύ κοινό.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΞΑΝΑ

Είναι μόλις Νοέμβριος, αλλά ο Κοκού βλέπει το σύνολο να αποδίδει, το πρόγραμμα να μην πιέζει και τους ανταγωνιστές του απλά να μην μπορούν να τον ακολουθήσουν. Με 10 νίκες σε 11 αγωνιστικές και οκτώ πόντους διαφορά από τον Άγιαξ, αλλά κυρίως, με αυτή την επιθετική παραγωγικότητα, η έξοδος στα προκριματικά των «αστεριών» θα επαναφέρει τον σύλλογο εκεί που είχε μάθει. Έχει καιρό ακόμα, αλλά και μια δυνατή επίθεση να εμπιστευτεί.

 

Τελευταία Νέα