Το τέρας ξύπνησε. Και πεινάει...

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το τέρας ξύπνησε. Και πεινάει...

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει το πώς ο Μαρθελίνο έβαλε τις Νυχτερίδες σε αυστηρή δίαιτα και εκείνες μυρίζουν ξανά αίμα, θυμίζοντας ότι η Βαλένθια είναι για τα πολύ ψηλά.

Θέλουμε να γράψουμε ιστορία», έλεγε πριν λίγες μέρες ο Γκάμπριελ, που επέστρεψε από την Αρσεναλ, μόνο και μόνο επειδή τον κάλεσε ο μέντοράς του. O Βραζιλιάνος στόπερ προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι το παρεάκι του αυτό κάνει ήδη. Για να βρει κάποιος αντίστοιχα εκπληκτικό ξεκίνημα της Βαλένθια στη La Liga, θα πρέπει να γυρίσει την κάψουλα περίπου στα 70 χρόνια πίσω. Την ίδια στιγμή, πέρσι, η ομάδα είχε μετρήσει πέντε ήττες, είχε απολύσει τον πρώτο προπονητή, ο υποβιβασμός απείχε δύο βαθμούς και τα λαϊκά δικαστήρια είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο προαύλιο του «Μεστάγια». Τώρα όμως τα πάντα έχουν αλλάξει. Η κορυφή βρίσκεται μία ανάσα μακριά, το αήττητο σερί (έξι διαδοχικές νίκες, ισοπαλία στο «Μπερναμπέου») δημιουργεί ποδοσφαιρικές ονειρώξεις και όλ' αυτά με τις Νυχτερίδες να εμφανίζονται πιο πεινασμένες από ποτέ. Κυριολεκτικά.

Σε συνέντευξή του στην «As» την Παρασκευή, ο Ντάνι Παρέχο εξομολογήθηκε το μυστικό της επιτυχίας, παίρνοντας ταυτόχρονα μία βαθιά ανάσα σιχτιρίσματος και ικανοποίησης. Αυτό το συναισθηματικό κοντράστ όμως ήταν απόλυτα εύλογο ως συνέπεια της αλλαγής που έχει επιφέρει ο αναμορφωτής Μαρθελίνο. «Από το καλοκαίρι έχω χάσει 5,5 κιλά. Το μόνο πράγμα που αισθάνομαι διαρκώς, είναι η πείνα. Πεινάω, πεινάω, πεινάω. Μέχρι που μαλώνω και με τη γυναίκα μου από την πείνα», έλεγε και ήταν λες και φώναζε από απόγνωση στη ροή του λόγου. Ο αρχηγός είναι όμως φέτος στα καλύτερά του και το αναγνωρίζει: «Εντάξει, λίγο το έχω συνηθίσει και είναι τέλειο το πώς πετάω στο γήπεδο καλύτερα κι από έφηβος».

Ο Παρέχο, όπως και αρκετοί στο ρόστερ, ήταν έτοιμοι να φύγουν το καλοκαίρι, καθώς η κατάσταση στο club έμοιαζε αδιόρθωτη και ανυπόφορη. Συνέβησαν όμως ορισμένες αλλαγές που έφεραν τα πάνω κάτω. Ξεκινώντας από την κορυφή προς τα χαμηλά. Ο διαβόητος ιδιοκτήτης από τη Σιγκαπούρη, Πίτερ Λιμ, έδιωξε επιτέλους την άσχετη κυρία Καν Λάι Χουν και με κίνηση ματ έβαλε στη θέση της έναν έμπειρο διπλωμάτη με θητεία δίπλα σε κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες, τον άρρωστο οπαδό της Γουέστ Χαμ, Ανίλ Μάρτι. Λίγο πιο κάτω ως τεχνικός διευθυντής ο πρώην πρόεδρος της Μαγιόρκα, Ματέου Αλεμάνι, με την μπαγκέτα να πηγαίνει στα χέρια του Μαρθελίνο.

Ο 52χρονος από την επαρχία Αστούριας στον ισπανικό βορρά, αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο ασφαλές χαρτί. Οπου κι αν δούλεψε, έκανε σοβαρά πράγματα. Οταν ανέβασε την Ρεκρεατίβο Ουέλβα στα σαλόνια, για να την οδηγήσει στη κορυφαία θέση της (8η), για να προβιβάσει τη Σαραγόσα, να οδηγήσει επίσης τη Ράθινγκ Σανταντέρ στην υψηλότερη θέση της στη La Liga (7η), να βγάλει τη Βιγιαρεάλ από το λήθαργο και να την επαναφέρει στο Champions League, για να απολυθεί αιφνιδιαστικά πέρσι το καλοκαίρι, επειδή μάλωσε με το μεγάλο αφεντικό.


Ο νέος πρόεδρος Ανίλ Μάρτι

Μαζί του στη Βαλένθια πήρε δύο σημαντικά σύνεργα. Το ένα ήταν η σκληρή φήμη για το πόσο πιεστικός απαιτητικός είναι με τους παίκτες. Ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει «παρεξηγημένη», αλλά όσοι εργάζονται μαζί του, ξέρουν ότι πρόκειται για μία δύσκολη αλήθεια. «Φοβόμαστε ότι δεν θα μας βάλει, εάν έχουμε πάρει έστω και παραπανίσια γραμμάρια. Οταν ξέρουμε ότι είναι μέρα μετρήσεων, τρέχουμε ομαδικά στη σάουνα, μήπως και χάσουμε πόντους», λέει με γέλιο, αλλά και πόνο ψυχής ο Παρέχο.

Εκεί είναι που κολλάει το δεύτερο σύνεργο του Μαρθελίνο. Για την ακρίβεια πρόκειται για τον συνεργάτη. Ο Ισμαελ Φερνάντεθ αγγίζει τα όριο του καθηγητή Ορτέγα, υπεύθυνου φυσικής κατάστασης στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Τσόλο Σιμεόνε, με τον τελευταίο παρεμπιπτόντως να έχει εξυμνήσει τη δουλειά του Αστοριάνου προπονητή, ως ότι πιο κοντινό στη δική του σκληραγώγηση και φιλοσοφία των πραγμάτων γύρω από την μπάλα. Ο Φερνάντεθ λοιπόν έχει δημιουργήσει μία κλίμακα μετρήσεων και προπόνησης, την οποία ονομάζει «μικρόκυκλοι». Οποιος ξεπερνάει το συγκεκριμένο rate που έχει θέσει, όσο φορμαρισμένος κι αν είναι, μένει εκτός ενδεκάδας. Τόσο απλά. Τόσο απόλυτα.

Κάπως έτσι λοιπόν ο Σιμόνε Τζάτζα καλπάζει με μόνο τον Λιονέλ Μέσι να έχει περισσότερα γκολ (9 ο Ιταλός), ενώ οι Ροντρίγκο (6 γκολ), Χοσέ Γκαγιά, Μάρτιν Μοντόγια, Ντάνι Παρέχο, Εσεκίελ Γκαράι, Γκάμπριελ Μπαρμπόσα, Τζέισον Μουρίγιο, Ζοφρουά Κοντογκμπιά βλέπουν τις καριέρες τους να ξεβαλτώνουν και να γίνονται κορυφαίοι σε όλη τη La Liga. Μαζί ο Νέτο που βγήκε από την σκιά του Μπουφόν και κάνει να ξεχαστεί ο Ντιέγκο Αλβες. Δίπλα τους λάμπει το καινούργιο αστέρι του 20χρονου μέσου Κάρλος Σολέρ και του 21χρονου Αντρέας Περέιρα, αλλά και του πιο γνώριμου Σάντι Μίνα, με τους δύο τελευταίους να αποτελούν τις σημαντικότερες αλλαγές.


Νέτο. Γκαγιά, Κοντογκμπιά, Παρέχο, Γκουέντες, Τζάτζα οι έξι που δεν βγαίνουν ποτέ


Εκείνος ωστόσο, που έχει κάνει το μεγαλύτερο γκελ, είναι ο δανεικός από την Παρί, 20χρονος Πορτογάλος εξτρέμ, Γκονσάλο Γκουέντες. Οι κινήσεις, οι ντρίμπλες, οι σουτάρες με τις οποίες σκοράρει, η ευελιξία, ο τρόπος που υπηρετεί το σύστημα και που έδεσε αμέσως με την ομάδα, τον έχουν καταστήσει talk of the town όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά σε όλη την καλή κοινωνία της ευρωπαϊκής μπάλας.

Κάπως έτσι η Βαλένθια βρήκε την ηρεμία, καθώς στα πέντε τελευταία χρόνια είχε αλλάξει 13 προπονητές και είχε χάσει τον εαυτό της. Εγινε ξανά μία πεινασμένη ομάδα. Ενα club που παίζει όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο (σ.σ.: έχει ένα γκολ λιγότερο από την Μπάρτσα). Ηδη μάλιστα έχει βάλει τους οπαδούς της στο όμορφο τιπάκι. Εκείνους που πριν τα παιχνίδια του «Μεστάγια» συναντιόνται για μπύρες και βρώμικα, κακοψημένα τάπας στο μαγαζί του Μανόλο ντελ Μπόμπο που βρίσκεται ακριβώς απ' έξω, να μιλούν μεταξύ τους ακόμα και για πρωτάθλημα.

Σε πρώτη φάση όμως είναι άλλο το ζητούμενο για τις Νυχτερίδες. Ο Μαρθελίνο τις έβαλε σε δίαιτα και κατά συνέπεια, εκείνες έπειτα από καιρό, διψούν και πάλι για αίμα. Και αν ο τίτλος του πρωταθλητή μοιάζει τούτη την εποχή επίτευγμα άπιαστο και ονειρικό, επί του παρόντος, ο ρεαλιστικός στόχος είναι η επαναφορά στη δική τους καθεστηκυία τάξη. Εκείνη που μέχρι το 2014 και το πρωτάθλημα της Ατλέτικο, όριζε ότι η τρίτη μεγάλη ομάδα της χώρας έπαιζε μεγάλη μπάλα στις ακτές του Λεβάντε.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος