4 θέματα που πρέπει να λύσει ο Κλοπ

4 θέματα που πρέπει να λύσει ο Κλοπ

Gazzetta team
4 θέματα που πρέπει να λύσει ο Κλοπ

bet365

Λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από το πρώτο ματς του Κλοπ με την Λίβερπουλ, ο Matt Ladson γράφει για τις δουλειές που πρέπει να κάνει ο Γερμανός.

Στα δύο χρόνια του στον πάγκο της Λίβερπουλ, ένα 0-0 στην έδρα της Τότεναμ στις 17 Οκτωβρίου του 2015, ο Γερμανός έχει φτιάξει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα στο Anfield. Ομως οι Reds συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από αμυντικά προβλήματα και ο Γίργκεν Κλοπ έχει τα εξής πράγματα να κοιτάξει...

1. Την άμυνα
Η Λίβερπουλ δέχθηκε 42 γκολ πέρυσι, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2009-10 όταν στον πάγκο βρισκόταν ο Ράφα Μπενίτεθ. Τα 5 clean-sheets στα τελευταία 6 παιχνίδια βοήθησαν σε αυτό και έδιναν υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο δεν θα υπάρχουν τόσα πολλά ατομικά λάθη και γκολ από στημένες φάσεις. Η άφιξη του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ αναμενόταν να φτιάξει τα πράγματα και να βοηθήσει το club να ρίξει το παθητικό κάτω από τα 40 τέρματα για πρώτη φορά σε 8 χρόνια, όμως ο Ολλανδός δεν έφυγε από την Σαουθάμπον και οι υπολογισμοί λένε ότι η Λίβερπουλ θα έχε δεχθεί στο τέλος της σεζόν 57 γκολ.

«Είναι προφανές ότι έχουμε δεχθεί πολλά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό» είπε ο Κλοπ μετά την ήττα από την Λέστερ στο League Cup, ενώ το στατιστικό που λέει ότι υπάρχει μόλις μία ήττα όταν Ζοέλ Μάτιπ και Ντέγιαν Λόβρεν παίζουν μαζί δεν δίνει την πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει αμυντικά. Στίβεν Κόλκερ (δανεικός), Μάτιπ (ελεύθερος), Κλάβαν (4 εκατ. λίρες) και Ρόμπερτσον (8 εκατ. λίρες) είναι οι μεταγραφές αμυντικών που έχει κάνει ο Κλοπ και δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με το οτι δεν έχει βρει λύσεις από αυτούς.

2. Τη μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες που βρήκε
Από την 11άδα εκείνου του αγώνα με την Τότεναμ, τέσσερις βασικοί δεν βρίσκονται στην ομάδα, όπως δεν υπάρχουν και 7 αναπληρωματικοί. Ομως από την ομάδα που παρέταξε κόντρα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μόλις οι 3 αποκτήθηκαν επί των ημερών του (Μάτιπ, Βαϊνάλντουμ, Σαλάχ), κάτι που σημαίνει ότι ο κορμός είναι ποδοσφαιριστές που βρήκε ο Κλοπ στο Anfield από την εποχή του Μπρένταν Ρότζερς. «Δεν χρειάζεται να τους ρίξουμε μαγική σκόνη. Ξέρουν πως να παίξουν ποδόσφαιρο, πρέπει απλά να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που να μπορούν να το κάνουν» είχε πει ο Γερμανός όταν ανέλαβε.

Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι ο Κλοπ δεν είχε ζητήσει ριζική αντικατάσταση παικτών αν και άλλοι top προπονητές θα το είχαν κάνει. Εχει όμως δίκιο σε αυτή την επιλογή του; Παίκτες που τη μια εβδομάδα δείχνουν μια χαρά, την επόμενη έχουν χάσει κάθε ίχνος σταθερότητας. Είναι ο Ντέγιαν Λόβρεν ένας σέντερ-μπακ που μπορεί να βοηθήσει μια ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα; Είναι ο Τζόρνταν Χέντερσον ο μέσος που θα τη βοηθήσει να φτάσει στην κορυφή; Ο Κλοπ είναι ένας άνθρωπος που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, όμως το να απαντά ‘ναι’ σε αυτές τις ερωτήσεις τον κάνει να μοιάζει υπερ-αισιόδοξος.

3. Τους ηγέτες στον αγωνιστικό χώρο
Ο Κλοπ είναι αυτός που οδηγεί την Λίβερπουλ από τον πάγκο, όμως οι οπαδοί στο Kop αναζητούν έναν παίκτη που να μπορεί επίσης να οδηγήσει την ομάδα. Πριν από δέκα χρόνια οι Reds είχαν ηγέτες όπως Τζέραρντ, Κάραχερ, Ρέινα, Χίπια, Αλόνσο, Μασεράνο, Κάουτ. Παίκτες με δυνατή προσωπικότητα, που μπορούσαν να μετατρέψουν την ήττα σε ισοπαλία, την ισοπαλία σε νίκη και που κρατούσαν τους τρεις βαθμούς. Ολοι εκείνοι έφυγαν σε μια δεκαετία και η αντικατάστασή τους αποδείχθηκε πρόβλημα.

Φυσικά αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο του Κλοπ, όμως και εκείνος δεν έχει φέρει τέτοιου είδους παίκτες. Οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται στο ρόστερ είναι ασταθείς και μοιάζουν να χρειάζονται κάποιον για να τους τραβήξει μπροστά. Το ότι η Λίβερπουλ δεν έχει σκοράρει μετά το 77’ φέτος αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τη νοοτροπία, αφού δείχνει ότι δεν μπορεί να παλέψει για την ισοφάριση ή τη νίκη στο φινάλε των αγώνων.

4. Την ισορροπία
Το τέλος της περασμένης σεζόν είδαμε ένα σερί καλών αμυντικών εμφανίσεων, με μία σταθερή 4άδα στην άμυνα και τον Μινιολέ να έχουν μπροστά τους την 3άδα Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ και Τσαν. Οι τρεις είναι πολύ ίδιο μεταξύ τους και το να χρησιμοποιούνται μαζί, μπορεί να κάνει την ομάδα να είναι συμπαγής, όπως έγινε με την Γιουνάιτεντ, όμως επιθετικά δεν εντυπωσιάζουν. Συνολικά έχουν πετύχει ένα γκολ φέτος, ενώ ο Χέντερσον στα δύο χρόνια του Κλοπ έχει σκοράρει τρεις φορές.

Το γεγονός ότι ο Γερμανός τεχνικός χρησιμοποιεί σαν deep-lying μέσο τον αρχηγό του, σημαίνει ότι ο Τσαν άλλαξε ουσιαστικά θέση και έχει περισσότερα επιθετικά καθήκοντα. Ο Κλοπ προσέθεσε αυτό το καλοκαίρι τον Σαλάχ στο ρόστερ και έχει βάλει τον Κουτίνιο στο κέντρο, κάτι το οποίο κάνει την ομάδα του ακόμα πιο εκτεθειμένη αμυντικά, ενώ αν μπλοκαριστεί η τριπλέτα της επίθεσης, η Λίβερπουλ δεν απειλεί με τους μέρους της. Η σωστή νοοτροπία είναι αναγκαίο να βρεθεί από τον Κλοπ.

 

Τελευταία Νέα