Ομοσπονδιακοί τεχνικοί που «ρίζωσαν» στον πάγκο

Ομοσπονδιακοί τεχνικοί που «ρίζωσαν» στον πάγκο

bet365

Ο Ντιντιέ Ντεσάν θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Γαλλίας μέχρι το 2022, όταν θα συμπληρώνει δέκα χρόνια στον πάγκο της και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποιους από τους μακροβιότερους ομοσπονδιακούς τεχνικούς της σύγχρονης εποχής.

Γιόακιμ Λεβ
Τη διετία 2004-2006 βρέθηκε στο πλευρό του Γιούργκεν Κλίνσμαν στην εθνική Γερμανίας και μετά την άρνηση του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού να ανανεώσει το συμβόλαιό του, η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχρισε τον Λεβ πρώτο προπονητή των «πάντσερ». Ο τελευταίος ακολούθησε την ίδια επιθετική φιλοσοφία, την οποία κρατάει μέχρι και σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά. Μετά τη δεύτερη θέση στο Euro 2008, την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2010 και την παρουσία στα ημιτελικά του Euro 2012, ο Γιόακιμ Λεβ οδήγησε την εθνική Γερμανίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Η παρουσία της ομάδας στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν απογοητευτική, όμως ο 59χρονος τεχνικός συνεχίζει κανονικά στο τιμόνι, με στόχο το Euro 2020.

Όσκαρ Ταμπάρες
Το 2022, όταν ο Ντεσάν θα συμπληρώνει δέκα χρόνια στον πάγκο της εθνικής Γαλλίας, ο Ταμπάρες – που επίσης έχει συμβόλαιο μέχρι τότε - θα είναι ήδη 16 στην τεχνική ηγεσία της Ουρουγουάης. Ο «δάσκαλος» βρίσκεται από το 2006 στο τιμόνι της «σελέστε» και έχει οδηγήσει την ομάδα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιστορίας της. Σε επίπεδο Παγκοσμίων Κυπέλλων, η εθνική Ουρουγουάης, υπό τις οδηγίες του Ταμπάρες, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά το 2010 και μέχρι τα προημιτελικά το 2018, ενώ το 2011 πανηγύρισε την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα στα γήπεδα της Αργεντινής. Έχει λάβει τιμητικό βραβείο από τη FIFA για τη συνολική προσφορά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ενώ πρόσφατα μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, καθώς έχει κοουτσάρει την εθνική Ουρουγουάης σε πάνω από 200 παιχνίδια (ήταν προπονητής της και το διάστημα 1988-1990).

Βιθέντε Ντελ Μπόσκε
Το 2003 ο Φλορεντίνο Πέρεθ επέλεξε να τον απομακρύνει από την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς ο Ισπανός προπονητής δεν ταίριαζε με το... προφίλ των “galacticos”, παρά τα δύο Τσάμπιονς Λιγκ που είχε κατακτήσει. Την επόμενη φορά που η «βασίλισσα» στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Ντελ Μπόσκε είχε ήδη κατακτήσει Μουντιάλ και Euro με την εθνική Ισπανίας. Το 2008 αντικατάστησε τον Λουίς Αραγονές στον πάγκο των «φούριας ρόχας» και δύο χρόνια μετά οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στην πρώτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2012 έκανε το repeat στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως από ‘κει κι έπειτα άρχισε η πτωτική πορεία. Μετά τις δύο αποτυχημένες παρουσίες σε Μουντιάλ 2014 και Euro 2016, o Ντελ Μπόσκε αποχώρησε από την εθνική Ισπανίας, έπειτα από θητεία οκτώ χρόνων.

Μόρτεν Όλσεν
Στη Δανία είναι «θρύλος», ενώ πρόκειται μόλις για ένα από τα δύο άτομα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που μετρούν πάνω από 100 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας τους, τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές. Ο Όλσεν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του το 2000, αντικαθιστώντας το Σουηδό, Μπο Γιόχανσον. Οδήγησε την ομάδα στα Μουντιάλ του 2002 και 2010, αλλά και στα Euro του 2004 και 2012, χωρίς σε καμία από αυτές τις διοργανώσεις να καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο η Δανία. Ωστόσο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του είχε δώσει τα «κλειδιά» της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στη χώρα, με τον Μόρτεν Όλσεν τελικά να λέει «αντίο» το Νοέμβριο του 2015, έπειτα από το αποκλεισμό στα προκριματικά του Euro 2016.

 

Τελευταία Νέα