Λιλ: Μια βιομηχανία αστέρων

Λιλ: Μια βιομηχανία αστέρων

bet365

Αίσθηση έχει προκαλέσει φέτος η γαλλική ομάδα με τις πωλήσεις των Πεπέ και Λεαό σε Άρσεναλ και Μίλαν, αντίστοιχα. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται άλλους πέντε ποδοσφαιριστές, που σε νεαρή ηλικία φόρεσαν τη φανέλα των «λιλουά» και στη συνέχεια άνοιξαν τα φτερά τους για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ερίκ Αμπιντάλ
Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στη Μονακό, όμως το 2002, σε ηλικία 23 ετών, ο Γάλλος αμυντικός πήγε στη Λιλ. Τον πήρε μαζί του ο Κλοντ Πιελ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο Αμπιντάλ και στο πριγκιπάτο. Στους «λιλουά» είχε δύο γεμάτες σεζόν, καθώς ήταν η πρώτη επιλογή για το αριστερό άκρο της άμυνας. Στη συνέχεια μπήκε στο στόχαστρο της Λυών, που τότε σάρωνε τα πάντα στη Γαλλία. Το 2004 έφυγε από τη Λιλ για να γίνει κάτοικος Ζερλάν και μετέπειτα έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ενώ τελευταία ομάδα στην πλούσια καριέρα του Ερίκ Αμπιντάλ ήταν ο Ολυμπιακός.

Ζερβινιό
Η Λιλ δεν ήταν η πρώτος σταθμός του Ιβοριανού φορ στη Γαλλία (αγωνίστηκε αρχικά στη Λε Μαν), όμως αποτέλεσε την ομάδα, με την οποία απογειώθηκε η καριέρα του. Αγωνίστηκε με τη φανέλα της τη διετία 2009-2011, όμως η δεύτερη χρονιά ήταν σημαδιακή και για τον ίδιο, αλλά και για το σύλλογο. Με 18 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, οδήγησε την ομάδα στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 57 χρόνια και ταυτόχρονα στο παρθενικό νταμπλ της ιστορίας της. Ο Ζερβινιό πολιορκήθηκε από μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως ο ίδιος προτίμησε την Άρσεναλ. Στους «κανονιέρηδες» έμεινε δύο χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησε η Ρόμα. Εδώ και ένα χρόνο είναι ποδοσφαιριστής της Πάρμα.

Εντέν Αζάρ
Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής, που φόρεσε τη φανέλα της Λιλ τα τελευταία χρόνια. Οι «λιλουά» τον είχαν τσεκάρει σε ένα τουρνουά στο Βέλγιο και όταν ο ίδιος ήταν 14 ετών, η γαλλική ομάδα προσέγγισε την οικογένειά του, προκειμένου ο Αζάρ να ενταχθεί στις ακαδημίες του συλλόγου. Όπερ και εγένετο, με το Βέλγο μέσο να προωθείται γρήγορα στην πρώτη ομάδα και να κάνει ντεμπούτο πριν καν κλείσει τα 17 του χρόνια. Τη σεζόν 2010-11 οδήγησε τη Λιλ στο νταμπλ, ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος, όντας μόλις 20 ετών (ο νεότερος που κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο). Το 2012 πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. Για επτά χρόνια ήταν ο ηγέτης των «μπλε» και πριν από λίγο διάστημα πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Λούκας Ντιν
Αποτελεί «προϊόν» των ακαδημιών της Λιλ, αφού εντάχθηκε στο σύλλογο μόλις στα 12 του χρόνια. Αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2011, ο Ντιν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και γρήγορα έγινε βασικός στο αριστερό άκρο της άμυνας. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του οδήγησαν την Παρί Σεν Ζερμέν στην απόκτησή του, το 2013, έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τρία χρόνια μετά ήρθε η μεγάλη μεταγραφή. Αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα, ως back up του Ζόρντι Άλμπα, όμως ο Γάλλος αριστερός μπακ είχε αρκετές εμφανίσεις με τους «μπλαουγκράνα». Από το 2018 είναι παίκτης της Έβερτον.

Ντιβόκ Οριγκί
Σε ηλικία 15 ετών έφυγε από το Βέλγιο, προκειμένου να ενταχθεί στις ακαδημίες της Λιλ και ενώ νωρίτερα τον είχε προσεγγίσει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δύο χρόνια μετά, το 2012, ο Οριγκί ανέβηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου και σιγά σιγά άρχισε να δείχνει τις ικανότητές του. Οι εμφανίσεις του με τους «λιλουά», αλλά και η καθοριστική παρουσία του με την εθνική Βελγίου στο Μουντιάλ του 2014 (είναι ο νεότερος Βέλγος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο) τον έβαλαν στο στόχαστρο της Λίβερπουλ. Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ντιβόκ Οριγκί πήρε μεταγραφή στους «κόκκινους», αγωνίστηκε για μία ακόμη σεζόν ως δανεικός στη Λιλ και από το 2015 έως και σήμερα είναι κάτοικος Άνφιλντ.

 

Τελευταία Νέα