Άγιαξ: Μια «χρυσή» παραγωγή ταλέντων

Άγιαξ: Μια «χρυσή» παραγωγή ταλέντων

Άγιαξ: Μια «χρυσή» παραγωγή ταλέντων

bet365

Η παραχώρηση του Ματάις Ντε Λιχτ στη Γιουβέντους θα βάλει έως και 85 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Άγιαξ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που ξεκίνησαν από τις ακαδημίες του συλλόγου και στη συνέχεια «μοσχοπουλήθηκαν» στο εξωτερικό.

Γουέσλι Σνάιντερ (Ρεάλ Μαδρίτης)
Σε ηλικία μόλις επτά ετών πέρασε το κατώφλι των ακαδημιών του Άγιαξ, ακολουθώντας τα χνάρια του μεγαλύτερου αδερφού του. Δώδεκα χρόνια μετά, ο Σνάιντερ έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα του συλλόγου, σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος απέναντι στη Βίλεμ. Ο Ολλανδός μέσος έγινε γρήγορα βασικός στον «Αίαντα» και με τις εμφανίσεις του έστρεψε πάνω του το ενδιαφέρον κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Το 2007, ο Άγιαξ είπε «ναι» στην πρόταση 27 εκατομμυρίων ευρώ της Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Σνάιντερ να γίνεται τότε ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

Ντάβι Κλάασεν (Έβερτον)
Το 2004, σε ηλικία 11 ετών, εντάχθηκε στις ακαδημίες του Άγιαξ, όπου ξεχώρισε, οδηγώντας τα μικρά κλιμάκια του συλλόγου σε επιτυχίες εκτός συνόρων. Στα 18 του ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και έπεσε αμέσως στα βαθιά, αφού έκανε ντεμπούτο σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στη Λυών. Σε πολύ μικρή ηλικία, ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός πήρε τη φανέλα με το Νο10 και στη συνέχεια έγινε αρχηγός της ομάδας. Το καλοκαίρι του 2017 έκανε το άλμα στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς η Έβερτον κατέθεσε πρόταση 27 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ντάλεϊ Μπλιντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Την εποχή που ο πατέρας του, Ντάνι, ήταν αρχηγός του Άγιαξ, ο μικρός Ντάλεϊ εντάχθηκε στην ακαδημία του συλλόγου, σε ηλικία οκτώ ετών. Δέκα χρόνια μετά, ο Ολλανδός μεσοαμυντικός πήρε προαγωγή για την πρώτη ομάδα και το Δεκέμβριο του 2008 έκανε το ντεμπούτο του. Για ένα εξάμηνο παραχωρήθηκε δανεικός στην Γκρόνινγκεν, όμως με την επιστροφή του στον «Αίαντα» άρχισε να καθιερώνεται στην αρχική ενδεκάδα. Κατέκτησε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και το 2014 πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ και ένα χρόνο, ο Μπλιντ έχει επιστρέψει και πάλι στον Άγιαξ.

Τζάστιν Κλάιφερτ (Ρόμα)
Ένας ακόμη γιος παλιού «θρύλου» του Άγιαξ. Ο Πάτρικ Κλάιφερτ ολοκλήρωνε την πλούσια καριέρα του, όταν ο 8χρονος Τζάστιν περνούσε το κατώφλι των ακαδημιών του συλλόγου, το 2007. Δέκα χρόνια μετά, στα 18, ο Ολλανδός ακραίος επιθετικός έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος απέναντι στην Τσβόλε. Ο Κλάιφερτ αγωνίστηκε μόλις ενάμιση χρόνο στον «Αίαντα», καθώς το καλοκαίρι του 2018 η Ρόμα τον έκανε δικό της, πληρώνοντας 17,25 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί το deal, χρειάστηκε ο Φραντσέσκο Τότι να πάρει τηλέφωνο τον Πάτρικ Κλάιφερτ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της μετακίνησης του 19χρονου Τζάστιν στη Ρώμη.

Ράιαν Μπάμπελ (Λίβερπουλ)
Το 1997, σε ηλικία 11 ετών, έκανε δοκιμαστικά προκειμένου να ενταχθεί στις ακαδημίες του Άγιαξ. Τότε, δεν τα κατάφερε, όμως ένα χρόνο μετά μπόρεσε να ενταχθεί στον «Αίαντα». Πέρασε από όλα τα μικρά κλιμάκια του συλλόγου και μόλις στα 17 του πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στην πρώτη ομάδα. Μετά από τρεις γεμάτες σεζόν στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», ο Ολλανδός ακραίος επιθετικός μπήκε στο στόχαστρο κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, με τη Λίβερπουλ να καταθέτει πρόταση ύψους 17,25 εκατομμυρίων ευρώ το 2007 και να τον κάνει κάτοικο Άνφιλντ. Το 2012, ο Μπάμπελ επέστρεψε και πάλι στον Άγιαξ για μία σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα