Ένας αριθμός που γεννά υπέροχες ποδοσφαιρικές ιστορίες

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ένας αριθμός που γεννά υπέροχες ποδοσφαιρικές ιστορίες

bet365

Ένα παιδί από μια φτωχογειτονιά της Αιγύπτου και ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής που πήγε στο Κάιρο μόνο για να τον συναντήσει. Παραμύθι; Όχι! Μια πραγματική ιστορία από αυτές που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να δημιουργήσει, μια ιστορία από το Eleven. Του Θάνου Σαρρή.

Πριν από έναν χρόνο και τρεις μήνες, ένα τριήμερο ταξίδι στη Γενεύη ήταν εκείνο που μου θύμισε το πραγματικό νόημα του ποδοσφαίρου. Το νόημα εκείνο που τείνεις να ξεχνάς βουτηγμένος στην καθημερινότητα του σύγχρονου παιχνιδιού, παρατηρητής των παιχνιδιών εξουσίας και μάρτυρας της ασχήμιας. Στη Γενεύη λοιπόν, συγκεντρώθηκαν 11 παιδιά από 11 διαφορετικές χώρες του κόσμου, τα οποία απέδειξαν ότι ένα ασπρόμαυρο τόπι ξεπερνά όλα τα πολιτισμικά εμπόδια, γεννά φιλίες, στιγμές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και φυλάσσονται καλά στην καρδιά της ενήλικης ζωής. Τα παιδιά αυτά είναι οι πρωταγωνιστές του Eleven, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ως ντοκιμαντέρ για να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, στο Eleven Campaign, μια ολόκληρη πλατφόρμα που αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του ποδοσφαίρου και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην προώθηση της ειρήνης, στην ένταξη, στη συμφιλίωση. Παράλληλα, εξελισσόταν και το στόρι του ντοκιμαντέρ, που τώρα πια είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του.

Στη Γενεύη, όπου μετά από χρόνια καταγραφής των προσωπικών τους ιστοριών σε διάφορα σημεία της ζωής του τα παιδιά βρέθηκαν για παίξουν ως ομάδα πριν από αγώνα θρύλων, των εκλεκτών του Ροναλντίνιο και του Φίγκο και να γνωρίσουν τους ποδοσφαιρικούς τους ήρωες, έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα οικογένεια. Δεν κατάφεραν όμως όλοι να δώσουν το «παρών». Ο Αμάρ από το Κάιρο δεν ταξίδεψε, βλέποντας τρεις φορές τις ελβετικές αρχές να απορρίπτουν την αίτηση για βίζα που κατέθετε. Παρά τις προσπάθειες των παιδιών του Eleven, τις συνεχείς πιέσεις των διοργανωτών, παρά την εμπλοκή του Ιδρύματος της UEFA, παρά τις εγγυήσεις, οι αρχές ήταν ανένδοτες. Έτσι, ο μικρός, ο οποίος θα είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να βγει από την πόλη που ζει, έχασε τον αγώνα που εν πολλοίς έμοιαζε με τον επίλογο του ντοκιμαντέρ.

Tι έκαναν λοιπόν οι υπεύθυνοι του Eleven; Πήγαν... το βουνό στον Μωάμεθ! Κατόπιν τεράστιων προσπαθειών, μηνών σχεδιασμού και κόντρα σε όλες τις αναποδιές και τις δυσκολίες, κατάφεραν να πείσουν τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, το «11» που ενέπνευσε την πρωτοβουλία τους, να ταξιδέψει στην Αίγυπτο για να συναντήσει τον Αμάρ! Έναν χρόνο και κάτι μήνες μετά τον αγώνα της Ελβετίας, στον παλμό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ο τεράστιος Ντιντιέ Ντρογκμπά που πλέον αποτελεί αντιπρόεδρο του οργανισμού Peace and Sport, συνάντησε ένα παιδί από τα εκατομμύρια που παίζουν μπάλα και ονειρεύονται να ξεφύγουν από την φτώχεια και την ανέχεια, ονειρεύονται να δουν κάποια στιγμή από κοντά αστέρια όπως ο πρώην αρχηγός της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η προσπάθειά των ανθρώπων του Eleven ήταν πραγματικά Μαραθώνια, καθώς ενημερώθηκαν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή ότι ο Ντρογκμπά μπορεί να βρεθεί για ένα 24ωρο στην Αίγυπτο. Έπρεπε μέσα σε λίγο χρόνο να κανονίσουν όλες τις λεπτομέρειες της συνάντησης, να βρουν εξοπλισμό, να κλείσουν εισιτήρια και να διαβεβαιώσουν ότι όλα τα πάνε καλά, παρότι βρήκαν μπροστά τους πολλά εμπόδια.

Και τα κατάφεραν, χωρίς ο μικρός να γνωρίζει τίποτα. Ο Κυριάκος, ο Μιχάλης και ο Μάκης που ταξίδεψαν στο Κάιρο βρέθηκαν μια μέρα πριν τη συνάντηση με την οικογένεια του Αμάρ, έκαναν πλάνα για το ντοκιμαντέρ και όλοι απλά νόμιζαν ότι θα συναντηθούν για ένα ακόμα γεύμα πριν αναχωρήσουν.

Έτσι, όταν ο μικρός έλαβε μήνυμα στο κινητό του από άγνωστο αριθμό ότι κάποιος θέλει να τον γνωρίσει, ίσως απλά υποψιάστηκε ότι τα παιδιά από το Eleven του έχουν κάποια έκπληξη, ένα δώρο. Όταν έφτασε στο ξενοδοχείο, του είπαν να βγει στο μπαλκόνι. Εκεί, καθόταν ένας τύπος με τραγιάσκα στο κεφάλι, που κοιτούσε το υπερπέραν. Γύρισε και τότε κατάλαβε ότι ο τύπος αυτός ήταν ο Ντρογκμπά!

Ο μικρός δεν το πίστευε. Ξέσπασε σε δάκρυα χαράς και έτρεξε να τον αγκαλιάσει. Ένα παιδί μεγαλωμένο μέσα στη φτώχεια, ένα παιδί που δεν είχε βγει ποτέ από το Κάιρο, είδε το είδωλό του, έναν πραγματικό ποδοσφαιρικό θρύλο να ταξιδεύει στην Αίγυπτο για να τον συναντήσει! O Ντιντιέ του χάρισε μια μπάλα της Τσέλσι υπογεγραμμένη, καθώς και ένα μπλουζάκι με το logo του Eleven με αφιέρωση. Έπειτα, όλοι μαζί σχημάτισαν με τα δάχτυλά τους τον αριθμό 11.

Έναν αριθμό που από μια έμπνευση του Μιχάλη Μονεμβασιώτη, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, έχει μπει στις καρδιές παιδιών από όλον τον κόσμο. Τους έχει αλλάξει τη ζωή, όπως παραδέχονται τα ίδια. Έχει χτίσει δεσμούς πανίσχυρους, αποδεικνύοντας τι πραγματικά μπορεί να καταφέρει το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός. Έχει εμπνεύσει ανθρώπους όπως ο Ντρογκμπά, έχει καταφέρει πράγματα που έμοιαζαν αδιανόητα, όπως να βρεθούν παιδιά στον ίδιο αγωνιστικό χώρο με τον Φίγκο, τον Ροναλντίνιο, τον Ραούλ, τον Καφού και άλλους θρύλους που ήταν τα ινδάλματά τους.

Ένας αριθμός που έγινε κοινωνική δράση, έπαιξε κομβικό ρόλο σε πρωτοβουλίες όπως ο ιστορικός αγώνας ανάμεσα σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή ομάδα στην Κύπρο, μίλησε σε διεθνή ακροατήρια για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και την ειρήνη, ταξίδεψε σε χώρες μακρινές και ενέπνευσε κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ που θα προκύψει από όλη αυτή την περιπέτεια, πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Ανυπομονούμε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.