Τότεναμ - Λίβερπουλ: Top-facts για τον τελικό του Champions League

Gazzetta team
Τότεναμ - Λίβερπουλ: Top-facts για τον τελικό του Champions League

bet365

Εβδομάδα τελικού Champions League και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα facts πριν από την αναμέτρηση της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ.

Υπόθεση αγγλική ο φετινός τελικός του Champions League σε ισπανικό έδαφος. Στο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης το ερχόμενο Σάββατο, Τότεναμ και Λίβερπουλ θα διεκδικήσουν την αστραφτερή κούπα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Θα πανηγυρίσουν οι «Κόκκινοι» την επιστροφή τους στην κορυφή της Ευρώπης, πιστοποιώντας για ακόμα μια φορά την ευρωπαϊκή αύρα που τους διακατέχει ή οι Σπερς θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν ένα επίτευγμα που κανείς δεν περίμενε να πετύχουν;

Ξανά αντιμέτωπες από τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1972-1973

Στην Ευρώπη, Τότεναμ και Λίβερπουλ θα έρθουν πρώτη φορά αντιμέτωπες μετά τους ημιτελικούς για το Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1972-1973. Τότε η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει εντός έδρας με 1-0, χάνοντας στη ρεβάνς με 2-1, αλλά παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Εκεί σε δύο ματς έκαμψε την αντίσταση της Γκλάντμπαχ, φτάνοντας έτσι στην κατάκτηση του κυπέλλου.

Υπεροχή της Λίβερπουλ σε σύνολο 170 αγώνων στο Νησί

Τότεναμ και Λίβερπουλ έχουν έρθει αντιμέτωπες 170 φορές σε όλες τις διοργανώσεις στην Αγγλία, με τους Κόκκινους να μετρούν 79 νίκες, τους Σπερς 48, ενώ 43 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Λίβερπουλ έχει γνωρίσει την ήττα μόνο σε ένα από τα 14 τελευταία ματς απέναντι στην Τότεναμ, στο 4-1 της φετινής σεζόν στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν.

Για δεύτερη φορά αγγλική υπόθεση

Σε επίπεδο Champions League, η φετινή είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία ο τελικός θα είναι 100% αγγλικός. Η κούπα με τα... αυτιά θα πάει στο Νησί, μένει να μάθουμε σε Λονδίνο ή Λίβερπουλ. Η πρώτη φορά που είχε συμβει κάτι παρόμοιο ήταν το 2008, στον τελικό της Μόσχας, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αντιμετωπίσει την Τσέλσι με τους Κόκκινους Διαβόλους να πανηγυρίζουν στη διαδικασία των πέναλτι.

Για πέμπτη φορά στη Μαδρίτη

Ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης διεξάγεται για πέμπτη φορά σε μαδριλένικο έδαφος. Ωστόσο, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα λάβει χώρα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Στις προηγούμενες τέσσερις περιπτώσεις που ο τελικός διεξήχθη στην ισπανική πρωτεύουσα, οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Νότιγχαμ Φόρεστ και Ίντερ σήκωσαν το τρόπαιο.

Η Τότεναμ θέλει να γίνει το πρώτο νέο όνομα στο τρόπαιο από το 2012

Σε περίπτωση που η Τότεναμ κατακτήσει την κούπα, τότε για πρώτη φορά από το 2012 και τον θρίαμβο της Τσέλσι θα γραφτεί το όνομα μιας νέας ομάδας που κατακτά τη διοργάνωση πάνω στο τρόπαιο. Μάλιστα οι Σπερς γίνονται ο 40ος σύλλογος που φτάνει στον τελικό, όπου είχαμε να δούμε πρωτοεμφανιζόμενο από το 2008 και τη συμμετοχή της Τσέλσι απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Τότεναμ ήταν ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα, επικρατώντας με 5-1 της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1963 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Ο 21ος ευρωπαϊκός τελικός της Λίβερπουλ

Από την άλλη η Λίβερπουλ για τρίτη φορά στην ιστορία της καταφέρνει να βρίσκεται για δύο σερί σεζόν στον μεγάλο τελικό. Συνολικά για τους Ρεντς αυτή θα είναι η 21η παρουσία τους σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης της UEFA, κάτι που επιβεβαιώνει και τον θρύλο γύρω από το όνομά τους. Στις 20 παρουσίες η Λίβερπουλ μετράει 11 νίκες και εννιά ήττες.

Τι κάνουν Τότεναμ και Λίβερπουλ σε «εμφυλίους»

Η Τότεναμ έχει τεθεί αντιμέτωπη οκτώ φορές με αγγλική ομάδα σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, μετρώντας τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες. Από την άλλη η Λίβερπουλ είναι αήττητη στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις της με αγγλική ομάδα στην Ευρώπη, έχοντας τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Πάντως οι Κόκκινοι έχουν επικρατήσει μόλις επτά φορές στα 20 συνολικά ματς που έχουν δώσει απέναντι σε αγγλικές ομάδες, έχοντας οκτώ ισοπαλίες και πέντε ήττες.

 

Τελευταία Νέα