Ένα τρόπαιο, μία χώρα, δύο ομάδες

Ένα τρόπαιο, μία χώρα, δύο ομάδες

bet365

Για δέκατη φορά στην ιστορία του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ θα αναμετρηθούν στον τελικό ομάδες από την ίδια χώρα. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους προηγούμενους εννέα «εμφυλίους».

1972: Γουλβς – Τότεναμ 1-2/1-1
Στην πρώτη χρονιά του νεοσύστατου κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο τελικός ήταν ανάμεσα σε δύο ομάδες από την Αγγλία, όπως και φέτος. Στο πρώτο παιχνίδι, η Τότεναμ πήρε εκτός έδρας νίκη με σκορ 2-1 απέναντι στη Γουλβς. Στον επαναληπτικό του Γουάιτ Χαρτ Λέιν δεν άλλαξαν οι ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί, με τους «πετεινούς» να φτάνουν στην κατάκτηση του τροπαίου, έπειτα από το 1-1 στο γήπεδό τους.

1980: Γκλάντμπαχ - Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 3-2/0-1
Τη συγκεκριμένη χρονιά, όχι μόνο οι φιναλίστ ήταν από την ίδια χώρα, αλλά και οι τέσσερις ομάδες των ημιτελικών. Γκλάντμπαχ και Αϊντραχτ προκρίθηκαν απέναντι σε Στουτγκάρδη και Μπάγερν, αντίστοιχα, και συναντήθηκαν σε διπλούς τελικούς. Τα «πουλάρια» επικράτησαν με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι, όμως στον επαναληπτικό της Φρανκφούρτης, η Αϊντραχτ νίκησε με 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο.

1990: Γιουβέντους – Φιορεντίνα 3-1/0-0
Ο πρώτος τελικός (από τους τρεις συνεχόμενους που ακολούθησαν) ανάμεσα σε δύο ομάδες από την Ιταλία. Στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία του ιστορικού «Κομουνάλε», η Γιουβέντους νίκησε με 3-1, παίρνοντας σαφές προβάδισμα απέναντι στη Φιορεντίνα. Ο επαναληπτικός του Αβελίνο (ήταν τιμωρημένοι οι «βιόλα») έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα και η «Μεγάλη Κυρία» κατέκτησε το τρόπαιο.

1991: Ίντερ – Ρόμα 2-0/0-1
Και την αμέσως επόμενη χρονιά ο τελικός του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήταν ιταλική υπόθεση, αυτή τη φορά με διαφορετικές φιναλίστ. Η Ίντερ ήταν αυτή που επικράτησε στο πρώτο παιχνίδι, στο Μιλάνο, με σκορ 2-0 και ταξίδεψε στη Ρώμη, προκειμένου να κρατήσει το προβάδισμά της. Στο Ολίμπικο, η Ρόμα νίκησε με 1-0, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην ανατροπή κι έτσι το τρόπαιο κατέληξε στους «νερατζούρι».

1995: Πάρμα – Γιουβέντους 1-0/1-1
Ο Ντίνο Μπάτζιο εξελίχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή του τρίτου ιταλικού «εμφυλίου» σε τελικό. Ήταν αυτός που διαμόρφωσε το 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, στο Ένιο Ταρντίνι, ενώ στον επαναληπτικό του Σαν Σίρο (η Γιουβέντους είχε επιλέξει να αγωνιστεί εκεί και όχι στο Ντέλε Άλπι) ο Μπάτζιο ισοφάρισε σε 1-1 για την Πάρμα, χαρίζοντας της το πρώτο κύπελλο ΟΥΕΦΑ στην ιστορία της.

1998: Ίντερ – Λάτσιο 3-0
Ο τέταρτος και τελευταίος ιταλικός «εμφύλιος» σε τελικό κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ήταν ο παρθενικός τελικός με μονό παιχνίδι σε ουδέτερο γήπεδο και όχι με διπλές αναμετρήσεις στην έδρα της κάθε φιναλίστ. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε προσωπικό σόου του Ρονάλντο, με το «φαινόμενο» να διαμορφώνει το τελικό 3-0 για την Ίντερ, απέναντι στη Λάτσιο, στο Παρίσι. Τα δύο πρώτα γκολ των «νερατζούρι» είχαν σημειώσει οι Ζαμοράνο και Ζανέτι.

2007: Σεβίλλη – Εσπανιόλ 2-2 (3-1 πεν.)
Ένα χρόνο μετά την πρώτη κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην ιστορία της, η Σεβίλλη σήκωσε ξανά το τρόπαιο, αυτή τη φορά επικρατώντας στον ισπανικό «εμφύλιο» της Εσπανιόλ. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 2-2 σε 90λεπτο και παράταση, λύνοντας τις διαφορές τους στα πέναλτι. Ο Αντρές Πάλοπ ήταν ο ήρωας των Ανδαλουσιανών, οι οποίοι με 3-1 λύγισαν την αντίσταση της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε.

2011: Πόρτο – Μπράγκα 1-0
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων, δύο ομάδες από την Πορτογαλία συναντήθηκαν σε τελικό. Στο Δουβλίνο, η Πόρτο νίκησε 1-0 την Μπράγκα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός επιθετικός σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, φτάνοντας συνολικά τα 17 εκείνη τη σεζόν στο Γιουρόπα Λιγκ.

2012: Ατλέτικο Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-0
Και την αμέσως επόμενη χρονιά ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ έφερε τη σφραγίδα του Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος είχε πάρει μεταγραφή από την Πόρτο στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Κολομβιανός φορ ήταν πρωταγωνιστής σε έναν ακόμη «εμφύλιο», αυτή τη φορά ισπανικό. Σημείωσε δύο γκολ στο 3-0 των «ροχιμπλάνκος» επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ το τρίτο τέρμα πέτυχε ο Ντιέγκο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα