Ομάδες που αγαπήθηκαν από το κοινό στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ομάδες που αγαπήθηκαν από το κοινό στο Τσάμπιονς Λιγκ

bet365

Ο τρομερός Άγιαξ έχει αφήσει άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη με τα επιτεύγματά του και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ομάδες που ήρθαν από το πουθενά και γοήτευσαν τους φιλάθλους με τον τρόπο παιχνιδιού και τα αποτελέσματά τους.

Σε αυτή την κατηγορία ομάδων δεν μπορεί να μπει ούτε η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν. Γιατί μπορεί οι ουδέτεροι φίλαθλοι να έβγαζαν... το καπέλο στον Μέσι ή τον Ρονάλντο, όμως υπήρχαν και οι “haters”, που πάντα θα είχαν μια αντίθετη γνώμη για τον τρόπο παιχνιδιού των «μπλαουγκράνα» ή την αποτελεσματικότητα της «βασίλισσας». Το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν, Μίλαν κτλ.) που παρά τις επιτυχίες τους, δεν είχαν όλους τους φιλάθλους στο πλευρό τους. Αντίθετα, υπάρχει η κατηγορία ομάδων που δεν είχαν... εχθρούς και προκάλεσαν το θαυμασμό του κοινού, με την αγωνιστική τους συμπεριφορά. Ήρθαν ουσιαστικά από το πουθενά και πήραν με το μέρος τους όλο τον κόσμο. Όπως ο φετινός Άγιαξ...

Άγιαξ (1994-1996)
Την αρχή είχε κάνει και πάλι ο «Αίαντας», ο οποίος μετά τη σπουδαία ομάδα του Κρόιφ, τη δεκαετία του ’70, δεν είχε να επιδείξει κάποια επιτυχία στο κύπελλο πρωταθλητριών. Τη δεκαετία του ’90 εμφανίστηκε μια τρομερή φουρνιά νεαρών ποδοσφαιριστών, που αποτελούνταν από τα αδέλφια Ντε Μπουρ, τον Φαν Ντερ Σαρ, τον Ζέεντορφ, τον Ντάβιντς, τον Ράιζινγκερ, τον Κλάιφερτ, τον Λιτμάνεν, τον Κανού και τους υπόλοιπους. Τα «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ γοήτευσαν όλη την Ευρώπη με τον τρόπο παιχνιδιού τους, που θύμιζε το «ολοκληρωτικό» ποδόσφαιρο του Άγιαξ, 20 χρόνια πριν. Κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ το 1995 (1-0 τη Μίλαν), ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά έφτασαν μέχρι τον τελικό (ήττα στα πέναλτι από τη Γιουβέντους).

Ντιναμό Κιέβου (1997-1999)
Ο άνθρωπος που είχε οδηγήσει την Ντιναμό στους ευρωπαϊκούς τίτλους τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, κάθισε για τρίτη φορά στον πάγκο του συλλόγου, οδηγώντας τον ξανά στις επιτυχίες. Με το «στρατηγό» Βαλερί Λομπανόφκσι στην τεχνική ηγεσία και τους «λοχαγούς» Σεφτσένκο και Ρεμπρόφ στον αγωνιστικό χώρο, η ουκρανική ομάδα ήταν άκρως εντυπωσιακή για δύο σερί χρονιές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 1997-98, η Ντιναμό έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, νικώντας στον όμιλο την Μπαρτσελόνα με 4-0 μέσα στο Καμπ Νου. Την αμέσως επόμενη σεζόν απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στους «οκτώ», όμως αποκλείστηκε από την Μπάγερν στα προημιτελικά.

Βαλένθια (1999-2001)
Είχε να αγωνιστεί στο κύπελλο πρωταθλητριών από τη σεζόν 1971-71, όμως η επιστροφή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έγινε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Με «καπετάνιο» στον πάγκο τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ και παίκτες όπως ο Κανιθάρες, ο Πελεγκρίνο, ο Φαρινός, ο Μεντιέτα, ο Κίλι Γκονζάλες, ο Ζεράρ και ο Κλαούντιο Λόπες, η Βαλένθια έφτασε μέχρι τον τελικό τη σεζόν 1999-2000 (ήττα με 3-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης). Παρά τις απώλειες ποδοσφαιριστών εκείνο το καλοκαίρι, στο Μεστιάγια αφίχθησαν ο Αϊμάρ, ο Αγιάλα και ο Βιθέντε, με αποτέλεσμα οι «νυχτερίδες» να συνεχίσουν τις υψηλές πτήσεις. Δεύτερος σερί τελικός το 2001, με το ίδιο αποτέλεσμα, αυτή τη φορά με «θύτη» την Μπάγερν στα πέναλτι.

Πόρτο (2002-2004)
Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν γίνει ακόμη... Special One, ώστε να αποκτήσει φανατικούς εχθρούς (όπως και υποστηρικτές), με αποτέλεσμα το φίλαθλο κοινό να θαυμάσει τα επιτεύγματα της Πόρτο. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, τη σεζόν 2002-03, ακολούθησε και η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ ένα χρόνο μετά. Με στυλοβάτες τους Ντέκο, Καρβάλιο, Μανίς, Κοστίνια και Πάουλο Φερέιρα, η πορτογαλική ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004, νικώντας στον τελικό τη Μονακό του Άκη Ζήκου. Το ίδιο καλοκαίρι, τα περισσότερα «αστέρια» αποχώρησαν από το Οπόρτο, όπως και ο δημιουργός της συγκεκριμένης ομάδας, Ζοσέ Μουρίνιο.

Λυών (2003-2006, 2009-10)
Μία ομάδα με αγωνιστική «συνέπεια» για πολλά χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την περίοδο που κατέκτησε εφτά σερί πρωταθλήματα Γαλλίας, η Λυών συγκαταλεγόταν ταυτόχρονα στους «μεγάλους» της Ευρώπης. Τις σεζόν 2003-04, 2004-05 και 2005-06 έφτασε ισάριθμες φορές μέχρι τα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, χάνοντας την πρόκριση στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη της επιτυχία ήρθε τη σεζόν 2009-10, που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, παρά το γεγονός πως τότε είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία εντός συνόρων. Μέσα σε αυτό το διάστημα, τη φανέλα της φόρεσαν παίκτες, όπως ο Ζουνίνιο, ο Μπενζεμά, ο Αμπιντάλ, ο Μαλουντά, ο Γκοβού, ο Εσιέν, ο Κρις και ο Ντιαρά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα