Ο Παναθηναϊκός και άλλες 6 εκπλήξεις στους "4" του Champions League

Gazzetta team
Ο Παναθηναϊκός και άλλες 6 εκπλήξεις στους "4" του Champions League

bet365

Κάθε τόσο, μια ομάδα πάει κόντρα στις προβλέψεις και φτάνει ως τις τελευταίες φάσεις του Champions League, όπως η Τότεναμ φέτος. Ας δούμε ποιες άλλες το έκαναν...

1. ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ, 1992-93

Η πρώτη σεζόν του Champions League δεν είχε φάση ημιτελικών, αλλά η Ρέιντζερς έφτασε 180 λεπτά από τον τελικό. Με τα γκολ των Αλι ΜακΚόιστ και Μαρκ Χέιτλι, οι Gers απέκλεισαν την Λινς στον πρώτο γύρο, θριαμβεύοντας με 4-2 στη "Μάχη της Βρετανίας". Κληρώθηκε σε όμιλο με Μαρσέιγ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπριζ, με την ομάδα του Γουόλτερ Σμιθ να παραμένει αήττητη και να φτάσει στα ματς με Μαρσέιγ και ΤΣΣΚΑ, γνωρίζονας ότι δύο νίκες θα την έστελναν στον τελικό. Παρά την ισοπαλία με 1-1 στο Velodrome όμως, η ισοπαλία κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στο Ibrox Park -σε συνδυασμό με την απροσδόκητη νίκη της Μαρσέιγ επί της Μπριζ- σήμαναν τον αποκλεισμό της λίγο πριν τα καταφέρει.

2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, 1995-96

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο status του Θεού στην Ελλάδα αφού ξεπέρασε μια ήττα από την Ααλμποργκ, παίρνοντας τη θέση στον όμιλο απέναντι σε Ναντ και Πόρτο. Χάρη στα γκολ του κορυφαίου σκόρερ της ιστορίας του, Κριστόφ Βαζέχα, το ελληνικό κλαμπ προκρίθηκε άνετα επί της Λέγκια Βαρσοβίας, παίρνοντας το εισιτήριο για τον ημιτελικό με τον Αγιαξ. Την ομάδα που τον είχε νικήσει στον τελικό του 1971. Ο Βαζέχα και ο Παναθηναϊκός ονειρεύτηκαν ακόμη μία παρουσία σε τελικό μετά τη νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς στο Αμστερνταμ, βάζοντας τέλος σε αήττητο σερί 22 αγώνων του "Αίαντα" στη διοργάνωση. Ο δεύτερος αγώνας στην Αθήνα όμως ήταν περισσότερο ελληνική τραγωδία παρά θρίαμβος, με τον Γιάρι Λιτμάνεν να σκοράρει δύο φορές στο 3-0 του Αγιαξ.

3. ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ, 1998-99

Στα χρόνια που τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης δεν είχαν αρχίσει ακόμη να αγοράζουν οποιονδήποτε καλό πιτσιρικά, η Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι ήταν μια ομάδα με έμπειρα μυαλά και ενθουσιώδη ταλέντα. Οι Κάχα Καλάτζε, Ολεγκ Λούζνι, Σεργκέι Ρεμπρόφ και, πάνω από όλους, ο Αντρέι Σεφτσένκο, ήταν οι αστέρες μιας Ντιναμό που ξεπέρασε τις Αρσεναλ και Ρεάλ Μαδρίτης στην πορεία προς τον ημιτελικό κόντρα στη Μπάγερν. Ο Σεφτσένκο έβαλε 10 γκολ εκείνη τη χρονιά στο Champions League και τα δύο ήταν στον πρώτο ημιτελικό, βάζοντας τη Ντιναμό μπροστά με 3-1 στο Κίεβο. Οι Γερμανοί, όμως, αντεπιτέθηκαν και με δύο γκολ στα τελευταία 12 λεπτά πήραν την ισοπαλία με 3-3. Η Χρυσή Γενιά της Ντιναμό τελικά υπέκυψε στη Βαυαρία, χάνοντας με 1-0 από το γκολ του Μάριο Μπάσλερ.

4. ΛΙΝΤΣ, 2000-01

Η μοναδική σεζόν της Λιντς στο Champions League ήταν γεμάτη. Μέσα σε ένα εξουθενωτικό σύστημα με δύο ομίλους, η νεανική ομάδα του Ντέιβιντ Ο'Λίρι προκρίθηκε από τον πρώτο επί της Μπαρτσελόνα, ενώ στον δεύτερο βγήκε 1η εις βάρος της Λάτσιο. Ετσι, έκλεισε ραντεβού στον προημιτελικό με την πρωταθλήτρια Ισπανίας Λα Κορούνια, όπου έζησε μια μαγική βραδιά στο Elland Road με το 3-0 στο πρώτο ματς χάρη στα γκολ των Ιαν Χαρτ, Αλαν Σμιθ και Ρίο Φέρντιναντ. Στον ημιτελικό, μετά το 0-0 εντός έδρας κόντρα στη Βαλένθια, στη ρεβάνς δεν μπόρεσε να αντισταθεί τον Γκαΐθκα Μεντιέται και την παρέα του, χάνοντας με 3-0.

5. ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ, 2005-06

Η Βιγιαρεάλ ήρθε από το πουθενά για να φτάσει στους "4" το 2006, βασισμένη στη μαεστρική οργάνωση του Μανουέλ Πελεγκρίνι και το απίθανο ταλέντο του playmaker Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Το Κίτρινο Υποβρύχιο βύθισε την Εβερτον στον τρίτο προκριματικό γύρο, πριν τορπιλίσει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρέινζερς και Ιντερ, με την τελευταία να έχει τον Αντριάνο στα καλύτερα του. Στον ημιτελικό περίμενε η Αρσεναλ. Αν και ηττήθηκε στο πρώτο ματς με 1-0 στο Highbury, ένα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό της ρεβάνς έδωσε στους Ισπανούς ελπίδες για παράταση. Ο Ρικέλμε ανέλαβε την εκτέλεση αλλά είδε τον Γενς Λέμαν να αποκρούει, σοκάροντας το El Madrigal.

6. ΛΥΩΝ, 2009-10

Η Λυών κυριάρχησε στη Γαλλία στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα αλλά από το 2009 το πράγμα είχε στραβώσει, με την Μπορντό να έρχεται στην κορυφη. Οι Les Gones για πρώτη φορά σε εννιά χρόνια έπρεπε να περάσουν από τα προκριματικά για να μπουν στο Champions League, αλλά τα πήγαν εξαιρετικά, αφού στον όμιλο τα κατάφεραν κόντρα στη Λίβερπουλ, παίρνοντας το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ. Εκεί, στους "16", η Λυών σόκαρε τους πάντες αποκλείοντας την Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας για καθοδηγητή τον ανερχόμενο Μίραλεμ Πιάνιτς, ο οποίος πέτυχε το κρίσιμο γκολ στο Santiago Bernabeu. Σε αυτή την επιτυχία, έδωσαν συνέχεια με την πρόκριση επί της Μπορντό με συνολικό σκορ 3-2. Η χαρά δεν κράτησε ως το τέλος όμως, αφού στον ημιτελικό την απέκλεισε η Μπάγερν Μονάχου με συνολικό σκορ 4-0.

7. ΣΑΛΚΕ, 2010-11

Πολλοί απόρησαν όταν ο Ραούλ υπέγραψε στη Σάλκε το καλοκαίρι του 2010, αλλά ο Ισπανός ήθελε να απολαύσει τον ύμνο του Champions League που του αρνήθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, οπότε είδε την ομάδα του Γκελζενκίρχεν ως μια πολύ καλή ευκαιρία. Η Σάλκε ήδη είχε μια ταλαντούχα ομάδα με τους Μάνουελ Νόιερ, Γιούλιαν Ντράξλερ και Ιβάν Ράκιτιτς, αλλά ο Ραούλ απέδειξε την κλάση του στα νοκ-άουτ παιχνίδια. Εβαλε καθοριστικά γκολ κόντρα σε Βαλένθια και Ιντερ, στους Ιταλούς μάλιστα και στις δύο αναμετρήσεις. Παρά τις εκπληκτικές προσπάθειες του Νόιερ όμως, η Σάλκε διαλύθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό με συνολικό σκορ 6-1. Ο Ραούλ αποσύρθηκε ένα χρόνο αργότερα, έχοντας ήδη κερδίσει legendary status στις τάξεις των οπαδών των Βασιλικών Μπλε.

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα