Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Σίτι; Η απάντηση ενός οπαδού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη χειρότερη ερώτηση

Gazzetta team
Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Σίτι; Η απάντηση ενός οπαδού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη χειρότερη ερώτηση

bet365

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έχουν συνηθίσει τον θόρυβο από τους πανηγυρισμούς της συμπολίτισσας τα τελευταία χρόνια, αλλά η παραδοσιακή αντίπαλος τους μπορεί να αλλάξει για πάντα τα πράγματα φέτος.

Παρά το γεγονός ότι η Λίβερπουλ μετράει έξι χρόνια χωρίς να έχει κατακτήσει τίποτα, με τελευταίο τρόπαιο αυτό του Λιγκ Καπ το 2012 με την επικράτηση στα πέναλτι επί της Κάρντιφ που έπαιζε στην Championship, υπάρχουν πολλά που μπορείς να θαυμάσεις στο κλαμπ αυτό το διάστημα. Παίζουν καλό ποδόσφαιρο, έχουν προωθήσει κάποιους παίκτες από τις ακαδημίες και τα πάνε καλά τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Με τον Γιούργκεν Κλοπ, έχουν έναν προπονητή που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατακτήσει τίτλο ως αουτσάιντερ, αφού τα είχε καταφέρει με την Μπορούσια Ντόρτμουντ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου στη Bundesliga. Υπάρχει, επομένως, η αίσθηση ότι μπορεί να μην είναι μακριά από το να επαναφέρει τον τίτλο στο Merseyside. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, βέβαια, επί δεκαετίες λένε κάθε χρόνο ότι αυτή είναι η χρονιά τους, αλλά αυτή τη φορά ίσως να έχουν δίκιο, αγχώνοντας τους Κόκκινους και τους Μπλε του Μάντσεστερ.

Παρ' όλα αυτά, μπορεί ο Κλοπ να είναι εξαιρετικά δημοφιλής και όχι μόνο στις τάξεις των οπαδών της Λίβερπουλ, αλλά υπάρχουν σίγουρα λόγοι για να είναι κάποιος επιφυλακτικός απέναντι του. Παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο παρά να ξοδέψει μια περιουσία στις μεταγραφές όπως κάνουν άλλες ομάδες, τελικά ξόδεψε περίπου 400 εκατ. λίρες μέσα σε τρία χρόνια. Περισσότερα, δηλαδή, από όσα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ίδιο διάστημα. Κια μπορεί αυτή η διαφορά στα λεφτά που δόθηκαν να φαίνεται και στο γήπεδο, τουλάχιστον όταν κοιτάς τις επιδόσεις της μίας και της άλλης ομάδας φέτος, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ο απoλυμένος Ζοσέ Μουρίνιο κατέκτησε δύο τρόπαια στο Old Trafford. Ο Κλοπ ακόμη δεν έχει κατακτήσει τίποτα.

Ο Γερμανός έχασε στον τελικό του Λιγκ Καπ, έχασε στον τελικό του Europa League, έχασε στον περσινό τελικό του Champions League. Δεν είναι ένα ρεκόρ για να ζηλεύει κανείς, ακόμη κι αν υπολογίσεις τον σκληρό ανταγωνισμό. Η ήττα με 3-1 σε εκείνο τον τελικό από την Σεβίλλη, την 7η καλύτερη ισπανική ομάδα εκείνη την σεζόν, άφησε ερωτηματικά για το κατά πόσο έχει την ικανότητα να φτιάξει ψυχολογικά την ομάδα του όταν πρέπει. Οι νικητές σπάνια ξέρουν να χάνουν, αλλά ο Κλοπ το έχει πάει στο επόμενο επίπεδο με τις δικαιολογίες του όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν δεν είναι ο άνεμος, είναι ο στεγνός αγωνιστικός χώρος. Ο Κλοπ κατηγόρησε το χιόνι για την ισοπαλία της Λίβερπουλ με την Λέστερ, ξεχνώντας να πει ότι οι υπάλληλοι του Anfield καθάρισαν μόνο το μισό γήπεδο. Αυτό στο οποίο η ομάδα του έκανε επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο.

Κόντρα στη Γουέστ Χαμ η Λίβερπουλ πήρε ισοπαλία με 1-1, έχοντας σκοράρει από θέση οφσάιντ. Ο Κλοπ κατηγόρησε αυτή την λάθος απόφαση για το γεγονός ότι δεν νίκησε η ομάδα του, υποστηρίζοντας ότι ο διαιτητής προσπαθούσε να... εξιλεωθεί, στο δεύτερο ημίχρονο, για το λάθος του. Η πιο περίεργη δικαιολογία από όλες, όμως, ήταν όταν η Λίβερπουλ ήρθε ισόπαλη στο Old Trafford. Η Γιουνάιτεντ είχε τέσσερις τραυματισμούς στο πρώτο ημίχρονο, κάνοντας και τις τρεις αλλαγές πριν την ανάπαυλα. Χωρίς να υπολογίζει πόσο αρνητικό αντίκτυπο είχε αυτό στη Γιουνάιτεντ και το αγωνιστικό πλάνο της, ο Κλοπ ισχυρίστηκε ότι οι τραυματισμοί του αντιπάλου είχαν ως συνέπεια να ανακοπεί ο ρυθμός της δικής του ομάδας. Μπορείς μόνο να φανταστείς τι δικαιολογία θα έχει την επόμενη φορά που η ομάδα του δεν θα είναι αρκετά καλή.

Κι όμως, η Λίβερπουλ είχε αρκετά καλή τύχη φέτος -ανάμεσα σε αμφισβητούμενα πέναλτι και γκολ οφσάιντ- με αποτέλεσμα οι Mancunians να φοβούνται τα χειρότερα σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να γίνει τελικά τη φετινή σεζόν. Οι πρωταθλητές, συνήθως, συνηθίζουν να έχουν μια σχετική εύνοια και η αλήθεια είναι ότι η Λίβερπουλ είναι αρκετά τυχερή φέτος, ως τώρα τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τις διαιτητικές αποφάσεις.

Εχουμε βρεθεί ξανά, όμως, σε μια κατάσταση όπως αυτή και συγκεκριμένα το 2014, όταν η Λίβερπουλ είχε αγγίξει με το ένα χέρι το τρόπαιο της Premier League. Το έχασαν τελικά στις τελευταίες αγωνιστικές, με την κατάληξη να είναι η λιγότερο... τραγική για την Γιουνάιτεντ: Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε τον τίτλο. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ μπορεί να ειρωνεύονται για το γεγονός ότι οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ τραγουδούν ακόμη για εκείνη την δοξασμένη μέρα που ο Στίβεν Τζέραρντ έχασε τον έλεγχο της μπάλας και γλίστρησε, αλλά ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν;

Αν η Γιουνάιτεντ είχε σχεδόν τρεις δεκαετίες να κατακτήσει το πρωτάθλημα, απείχε τρία ματς από το να τα καταφέρει και ο Γκάρι Νέβιλ γλιστρούσε και τα κατέστρεφε όλα, πιστεύουν όντως ότι δεν θα τραγουδούσαν για αυτό σε κάθε ευκαιρία; Ας σοβαρευτούμε. Το πρόβλημα είναι ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε 13 πρωταθλήματα από τότε που η δική τους ομάδα τα κατάφερε για τελευταία φορά, άρα μάλλον δεν είχαν πολλούς λόγους για να τραγουδήσουν.

Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον μπορεί να καυχιέται για το γεγονός ότι γκρέμισε την Λίβερπουλ από την κορυφή. Οταν άρχιζε η πρώτη σεζόν της Premier League, το σκορ ήταν 18-7 υπέρ των Merseysiders. Τώρα, είναι 20-18 υπέρ της Γιουνάιτεντ, με τον Φέργκιουσον να πετυχαίνει αυτό που κανείς scouser δεν πίστευε στις αρχές των 90's ότι θα μπορούσε να γίνει. Το Kop ειρωνευόταν τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, με ένα πανό που έγραφε: «Come back when you’ve won 18». Η Γιουνάιτεντ το έκανε. Και τα τρόπαια συνέχισαν να έρχονται.

Το γεγονός ότι έγινε η μοναδική αγγλική ομάδα που έκανε το treble ήταν απίστευτο, ειδικά από την στιγμή που η Λίβερπουλ είχε πλησιάσει κάποιες φορές στο να το καταφέρει αυτό, στα καλά της χρόνια. Αλλά το να γίνει η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν κάτι άλλο, κάτι ξεχωριστό και οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ δεν θέλουν να το χάσουν αυτό. Αν η Λίβερπουλ κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα, θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να ξαναπάρει τα σκήπτρα και θα έχει καλύτερες ευκαιρίες για να προσελκύσει περισσότερους top players, προκειμένου να διεκδικήσει περισσότερες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Σίτι έχει μόνο πέντε πρωταθλήματα και οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ελπίζουν ότι το Financial Fair Play θα αποτρέψει το να ξοδεύει όλο και περισσότερα ποσά, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα πλησιάσει τις επιδόσεις της ομάδας τους. Ηταν επίπονο όταν η Σίτι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα στα χρόνια της Premier League. Ηταν ένα κλαμπ με το οποίο οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ έκαναν πλάκα επί χρόνια, οπότε... πόνεσε το να βλέπουν τη Σίτι να κατακτάει τον τίτλο που η κόκκινη πλευρά της πόλης είχε συνηθίσει να πανηγυρίζει. Ηταν, όμως, μια πληγή που έκλεινε εύκολα.

Το να κοιτάζει ένας οπαδός της Γιουνάιτεντ τα αποτελέσματα της Σίτι τους τελευταίους μήνες, ελπίζοντας ότι θα έχει νικήσει, είναι τόσο αφύσικο. Το να είναι απογοητευμένος όταν ακούει ότι έχασε από τη Νιούκασλ, την Κρίσταλ Πάλας και την Λέστερ, ήταν πραγματικά πολύ περίεργο. Δεν είναι κάτι που απολαμβάνει ο οποιοσδήποτε οπαδός της Γιουνάιτεντ. Αλλά η Λίβερπουλ ήταν -και πάντα θα είναι- ο πραγματικός εχθρός. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η Σίτι για πρώτη φορά στην ιστορία της θα κατακτήσει δεύτερο σερί πρωτάθλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιον θέλουν πρωταθλητή και ποιον χαμένο, φέτος, οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ.

Και αν γίνει όπως το θέλουν, οι οπαδοί της Λίβερπουλ θα συνεχίζουν να λένε του χρόνου ότι είναι η χρονιά τους, ενώ αυτοί της Γιουνάιτεντ θα συνεχίζουν να διασκεδάζουν με τον Στίβεν Τζέραρντ, για το γεγονός ότι στέρησε από την ομάδα του την καλύτερη της ευκαιρία για να επιστρέψει στην κορυφή...

ΠΗΓΗ: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα