Σαν το παλιό καλό κρασί

Σαν το παλιό καλό κρασί

bet365

Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα έγραψε ιστορία με την εθνική Ιταλίας, σημειώνοντας γκολ σε ηλικία 36 ετών και 54 ημερών και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, που είναι οι γηραιότεροι σκόρερ της εθνικής τους ομάδας.

Μόρτεν Όλσεν
Θεωρείται ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Δανίας. Ο Μόρτεν Όλσεν είναι ο μοναδικός στη χώρα του, που έχει στο ενεργητικό του 100 παιχνίδια, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής (ομοσπονδιακός τεχνικός 2000-2015). Από τις συνολικά 102 συμμετοχές του μέσα στον αγωνιστικό χώρο, στις 50 ήταν αρχηγός και τελευταία του «παράσταση» ήταν στις 18 Ιουνίου 1989, σε ένα φιλικό απέναντι στη Βραζιλία. Οι συμπατριώτες του είχαν δημιουργήσει «καυτή» ατμόσφαιρα στην Κοπεγχάγη για να τιμήσουν τον Όλσεν, με τον ίδιο να ανοίγει το σκορ με πέναλτι, στο εντυπωσιακό 4-0 των Σκανδιναβών. Εκείνη την ημέρα ο ίδιος ήταν 39 ετών και 308 ημερών.

Ροζέ Μιλά
Σε ηλικία 38 ετών, στο Μουντιάλ του 1990, έκανε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να παραμιλά. Με τα τέσσερα γκολ που σημείωσε συνολικά, οδήγησε το Καμερούν μέχρι τα προημιτελικά. Τότε, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, όμως τέσσερα χρόνια μετά, στη διοργάνωση του 1994, έσπασε ο ίδιος το δικό του ρεκόρ. Στο ματς του Καμερούν με τη Ρωσία, στις 28 Ιουνίου 1994, ο Ροζέ Μιλά σημείωσε το μοναδικό γκολ των «λιονταριών» στην ήττα με 6-1. Τότε, ήταν 42 ετών και 39 ημερών και μέχρι σήμερα παραμένει ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Καμερούν.

Λόταρ Ματέους
Ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε πέντε Μουντιάλ (1982-1998), ενώ είναι πρώτος στη λίστα συμμετοχών σε τελική φάση Παγκοσμίων Κυπέλλων, με 25 παιχνίδια. Ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών είναι και ρέκορντμαν συμμετοχών με τα «πάντσερ», αφού φόρεσε 150 φορές τη φανέλα της εθνικής ομάδας (οι 83 συμμετοχές με τη Δυτική Γερμανία). Εκτός από το συγκεκριμένο ρεκόρ, ο Ματέους είναι και ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Στις 28 Ιουλίου 1999, ο Γερμανός άσος ήταν 38 ετών και 129 ημερών, όταν σκόραρε στη φιλική νίκη με 2-0 επί της Νέας Ζηλανδίας.

Ρομάριο
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της εθνικής Βραζιλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 δεν ήταν στην αποστολή της «σελεσάο» στα δύο επόμενα Μουντιάλ, για διαφορετικούς λόγους. Σε αυτό του 1998, λόγω τραυματισμού, ενώ τέσσερα χρόνια μετά η κόντρα του με τον Σκολάρι τον άφησε εκτός τελικής 23αδας. Το 2005, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας διοργάνωσε φιλικό αγώνα, προκειμένου να αποχαιρετήσει το σπουδαίο αυτόν επιθετικό και να τον ευχαριστήσει για όσα προσέφερε, φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο. Στις 27 Απριλίου, ο Ρομάριο ήταν 39 ετών και 118 ημερών και αγωνίστηκε για τελευταία φορά με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, σε φιλικό κόντρα στην Γουατεμάλα. Φόρεσε το περιβαχιόνιο, σκοράροντας μία φορά, στη νίκη της «σελεσάο» με 3-0.

Γιάρι Λιτμάνεν
Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στη χώρα του και ο πρώτος Φινλανδός που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ (Άγιαξ, 1995). Ο Λιτμάνεν φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο από το 1989 έως το 2010 και τα τελευταία δώδεκα χρόνια με το περιβραχιόνιο στο χέρι. Τελευταίος αγώνας με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του ήταν στις 17 Νοεμβρίου 2010, στον αγώνα κόντρα στο Σαν Μαρίνο. Ο Λιτμάνεν βρήκε δίχτυα, στη νίκη της Φινλανδίας με 8-0, με τον ίδιο να είναι τότε 39 ετών και 270 ημερών. Έτσι, έγινε όχι μόνο ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας, αλλά και ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης, που πέτυχε γκολ σε προκριματική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

 

Τελευταία Νέα