1994-95: Η σεζόν που ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα πέρασε στην ιστορία

Gazzetta team
1994-95: Η σεζόν που ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα πέρασε στην ιστορία

bet365

Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα σκόραρε για 11ο σερί ματς στη Serie A ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, το οποίο θυμάται το Planet Football του gazzetta.gr.

Γένοβα, Luigi Ferraris, 26 Ιανουαρίου 2018. Ο Κουαλιαρέλα στήνει την μπάλα στο σημείο του πέναλτι, παίρνει φόρα, εκτελεί και σκοράρει για 11ο σερί ματς της Serie A, κάνοντας το Σαμπντόρια-Κάλιαρι 1-0 και εισπράττοντας τον σεβασμό ακόμη και της συμπολίτισσας Τζένοα. Σεβασμός, θαυμασμός και αποθέωση για τον 36χρονο επιθετικό, ο οποίος ισοφάρισε μια επίδοση που έδειχνε στοιχειωμένη από τις 27 Νοεμβρίου 1994, όταν στο Artemio Franchi της Φλωρεντίας, ένα άλλο πέναλτι, αυτό του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα θα έγραφε ιστορία. Ηταν η 11η αγωνιστική της Serie A 1994-95 και ο Αργεντίνος έβρισκε δίχτυα και σε αυτή, σπάζοντας το ρεκόρ των γκολ σε 10 συνεχόμενα ματς που είχε ο Ετσο Πασούτι της Μπολόνια από το 1962-63. Ενα ρεκόρ που ήταν ένα καλό "παράσημο" για τον Re Leone, ο οποίος θα ολοκλήρωνε τη σεζόν ως 10ος σκόρερ του Campionato με 26 γκολ, με τα 13 από αυτά να έρχονται στις πρώτες 11 αγωνιστικές...

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Η αρχή, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, έγινε στην πρεμιέρα και ήταν γκολ νίκης. Η Φιορεντίνα υποδεχόταν την Κάλιαρι και ήταν στο 1-1, μέχρι το 80ο λεπτό. Μέχρι τη στιγμή, δηλαδή, που ο Γκαμπριέλ πήρε την κάθετη πάσα του Φλάκι κι από εκεί και πέρα ήξερε πώς να τελειώσει τη φάση, δίνοντας το τρίποντο στους Βιόλα.

Μία εβδομάδα μετά, η Φιορεντίνα αντιμετώπιζε εκτός έδρας την Τζένοα και μπήκε μπροστά στο σκορ στο 25ο λεπτό. Ο Μπατιστούτα έχει την μπάλα μακριά από την περιοχή, παίζει το "1-2" με τον Μπαϊάνο, αποφεύγει δύο αντιπάλους και πλασάρει ιδανικά για το 0-1, το οποίο πάντως δε θα έμενε ως το τέλος αφού οι Γενοβέζοι θα ισοφάριζαν (1-1) στη συνέχεια.

Οπως και να έχει, ο Batigol ήταν "ζεστός" και θα το αποδείκνυε και στην επόμενη αγωνιστική, με "θύμα" αυτή τη φορά την Κρεμονέζε. Ο Αργεντίνος θα ανοίξει το σκορ με σουτ εκτός περιοχής μετά το "τσίμπημα" του συμπαίκτη του σε εκτέλεση φάουλ και στο 59ο λεπτό, με το σκορ στο 2-1, θα κλειδώσει το τρίποντο για τους Τοσκανούς με ένα βολέ από αυτά που συνήθιζε. Γκολ σε 3ο σερί ματς και πρώτη doppietta της σεζόν για τον Γκαμπριέλ, ο οποίος θα συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό.

Στο ματς με την Ιντερ στο Meazza για την 4η αγωνιστική, ο Μπατιστούτα είναι αυτός που θα βρει δίχτυα στο 11', με κοντινή κεφαλιά και αφού... πήρε και τον τερματοφύλακα μαζί του, ισοφαρίζοντας σε 1-1. Η Φιορεντίνα τελικά δεν απέφυγε το μοιραίο, αφού ηττήθηκε με 3-1, αλλά ο σέντερ φορ της ήταν ήδη σε καλό δρόμο για μια μεγάλη επίδοση.

Αυτό θα αποδεικνυόταν και μία εβδομάδα μετά, με αντίπαλο την Λάτσιο στο Artemio Franchi. Σε μια σέντρα που έγινε από δεξιά, ο Re Leone έκανε μια κεφαλιά... κεραυνό στο δοκάρι και στην επαναφορά ήταν αυτός που αντέδρασε πιο γρήγορα από όλους, σκοράροντας για 5η συνεχόμενη αγωνιστική. Η νίκη δεν ήρθε, αφού το ματς έληξε 1-1, αλλά στην Ιταλία άρχισαν να ξεσκονίζουν τα βιβλία τους για να θυμηθούν τι ακριβώς είχε κάνει ο Ετσο Πασούτι το 1962-63 και να αναρωτηθούν αν μπορεί να επαναληφθεί.

Οταν είδαν τον Αργεντίνο να σκοράρει και στην 6η αγωνιστική, άρχισαν να πιστεύουν ότι ναι, θα μπορούσε να επαναληφθεί. Η Φιορεντίνα για τρίτο σερί ματς έμενε μακριά από τη νίκη, αφού κόλλησε στο 1-1 με την Ρετζιάνα εκτός έδρας, αλλά ο Μπατιστούτα συνέχιζε ακάθεκτος, αφού αυτός ήταν που είχε πετύχει το γκολ της ομάδας του. Και ήταν εύκολο αυτή τη φορά, αφού μιλάμε για εκτέλεση πέναλτι.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή, που σκόραρε και στο ματς της 7ης αγωνιστικής. Η Πάντοβα ήταν ο ιδανικός αντίπαλος για να επιστρέψουν στις νίκες οι Βιόλα και η εκτέλεση πέναλτι στο 57ο λεπτό θα σήμανε ακόμη ένα γκολ για τον Αργεντίνο, ο οποίος πλέον απείχε τρία ματς από την ισοφάριση του ρεκόρ του Πασούτι.

Μία εβδομάδα και... 31 λεπτά μετά, απείχε μόνο δύο ματς. Κόντρα στη Μπρέσια στο Mario Rigamonti, ο Batigol άνοιξε το σκορ με ωραία κεφαλιά στο παραθυράκι της εστίας στο 31' και άνοιξε τον δρόμο για το 2-4 της Φιορεντίνα, η οποία θα υποδεχόταν μία εβδομάδα μετά την Μπάρι.

Η ομάδα της Φλωρεντίας ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 όταν κέρδισε πέναλτι στο 75ο λεπτό και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το ποιος θα το εκτελούσε. Ο Μπατιστούτα πήρε φόρα και δευτερόλεπτα μετά πανηγύριζε γκολ για 9η σερί αγωνιστική, κλείνοντας ραντεβού με την ιστορία στο αγαπημένο γήπεδο όλων των Αργεντίνων. Το San Paolo.

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής έλεγε Νάπολι-Φιορεντίνα και με το σκορ στο 2-3 και το ρολόι να δείχνει το 84ο λεπτό, όλα έδειχναν ότι το σερί θα σταματούσε. Οχι. Το διαγώνιο σουτ του Αργεντίνου σήμανε το 2-4 και την ισοφάριση του ρεκόρ του Ετσο Πασούτι, το οποίο τελικά ο Γκαμπριέλ πανηγύρισε κάνοντας το 2-5 λίγα λεπτά μετά, στο 90', με εκτέλεση πέναλτι.

Εχοντας πετύχει κάτι που κανείς δεν σκεφτόταν όταν άρχιζε η σεζόν, ο Μπατιστούτα ήξερε ότι το εντός έδρας ματς που ακολουθούσε με την Σαμπντόρια θα μπορούσε να αποκτήσει ιστορικές διαστάσεις. Και τις απέκτησε. Οι Γενοβέζοι ήταν μπροστά με 0-1 αλλά στο 60' η Φιορεντίνα κέρδισε πέναλτι και... όλη η Ιταλία "συνδέθηκε" με το Artemio Franchi για να ακούσει τους έξαλλους πανηγυρισμούς όταν η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.

«Είναι ένα ατομικό ρεκόρ, αλλά δε θα γινόταν χωρίς την ομάδα. Τώρα είμαι στην ιστορία. Λυπάμαι για τον Πασούτι, ειδικά επειδή έσπασα το ρεκόρ του με πέναλτι», είπε μετά το ματς ο Μπατιστούτα, ο οποίος δεν μπορούσε να ξέρει ότι με πέναλτι τελικά θα ισοφαριζόταν και το δικό του ρεκόρ από τον Φάμπιο Κουαλιαρέλα. Ηξερε, όμως, ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή. «Αν θα σκοράρω και κόντρα στη Γιούβε την επόμενη αγωνιστική; Το ελπίζω, αλλά δεν ξέρω, δεν είμαι μάγος. Τώρα απολαμβάνω το ότι μπήκα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και θα σας περιμένω 20 χρόνια μετά, όταν κάποιος άλλος θα έχει ισοφαρίσει ή θα σπάσει αυτό το ρεκόρ, για να σας πω πώς θα αισθάνομαι»...

 

Τελευταία Νέα