Ολλανδοί που πήγαν από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα

Ολλανδοί που πήγαν από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ γίνεται ο έβδομος Ολλανδός ποδοσφαιριστής, που κάνει απευθείας το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Βαρκελώνη. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους προηγούμενους έξι.

Γιόχαν Κρόιφ
Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε το “total football” του Άγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του ’70, οδηγώντας τον «Αίαντα» στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων κυπέλλων πρωταθλητριών (1971, 1972, 1973). Στο πρόσωπό του η Μπαρτσελόνα είδε τον ποδοσφαιριστή, που θα την έφερνε ξανά στην κορυφή και το καλοκαίρι του 1973 δαπάνησε το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων (παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή) για να τον αποκτήσει. Στην πρώτη του σεζόν στο Καμπ Νου, ο «ιπτάμενος» Ολλανδός οδήγησε τους Καταλανούς στο πρώτο τους πρωτάθλημα, έπειτα από το 1960. Ο Κρόιφ λάτρεψε και λατρεύτηκε στην Καταλονία, με το ίδιο να κάνει το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Βαρκελώνη και το 1988, αυτή τη φορά ως προπονητής.

Το bwin Tennis Leaderboard με εντυπωσιακά έπαθλα* ξεκίνησε! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. | 21+

Γιόχαν Νέσκενς
Συνοδοιπόρος του Κρόιφ στις μεγάλες επιτυχίες του Άγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (Γιόχαν ο δεύτερος, ήταν το παρατσούκλι του) πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα ένα χρόνο μετά το συμπαίκτη του. Ο Νέσκενς ήταν κάτοικος Βαρκελώνης από το 1974 έως το 1979, ένα διάστημα που δεν ήταν πετυχημένο για το σύλλογο, όμως ο ίδιος αγαπήθηκε από τους Καταλανούς φιλάθλους. Σημαντικό ρόλο στις μεταγραφές Κρόιφ και Νέσκενς από τον Άγιαξ στην Μπαρτσελόνα έπαιξε ο Ρίνους Μίχελς, ο οποίος ήταν αρχικά προπονητής τους στον «Αίαντα». Στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «μπλαουγκράνα» και σταδιακά πήρε τους δύο Ολλανδούς αστέρες στο Καμπ Νου.

Ρίτσαρντ Βίτσχε
«Προϊόν» των ακαδημιών του Άγιαξ, που σε πολύ μικρή ηλικία (17 ετών) ανέβασε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ολλανδός μέσος αγωνίστηκε στον «Αίαντα» από το 1986 έως το 1991. Ο Κρόιφ, που είχε ήδη πάει στην Μπαρτσελόνα ως προπονητής, πήρε στο Καμπ Νου το Βίτσχε, με τους Καταλανούς να ακριβοπληρώνουν για τη μεταγραφή, ως χάρη στον τότε πρόεδρο της ολλανδικής ομάδας, Μίκαελ Φαν Πρααχ. Στα δύο χρόνια παραμονής του στην Μπαρτσελόνα, ο Βίτσχε στέφθηκε ισάριθμες φορές πρωταθλητής Ισπανίας, ενώ το 1992 κατέκτησε το κύπελλο πρωταθλητριών.

Ρόναλντ και Φρανκ Ντε Μπουρ
Δύο από τα «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ στην τρομερή ομάδα του Άγιαξ, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τα δίδυμα αδέλφια ακολούθησαν κοινή επαγγελματική πορεία από το 1988 έως το 1999 στον «Αίαντα» (ο Ρόναλντ είχε ενδιάμεσα ένα διάλειμμα στην Τβέντε) και μαζί πήραν μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» δαπάνησαν 22 εκατομμύρια και για τους δύο, ώστε να τους πάρουν στο Καμπ Νου, έπειτα από υπόδειξη του πρώην προπονητή τους, Λουίς Φαν Χααλ, που τότε βρισκόταν στην Μπαρτσελόνα. Ο Ρόναλντ Ντε Μπουρ έμεινε μόλις ένα χρόνο στους Καταλανούς, αντίθετα με τον αδερφό του, Φρανκ, που αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στην ομάδα.

Γιάσπερ Σίλεσεν
Ο τελευταίος Ολλανδός που έκανε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Βαρκελώνη (πριν τον Ντε Γιονγκ το ερχόμενο καλοκαίρι) και βρίσκεται ακόμα στους «μπλαουγκράνα». Μετά από τρεις σεζόν, που ήταν βασικός κάτω από τα δοκάρια του Άγιαξ, ο Σίλεσεν πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα το 2016, ως αντικαταστάτης του Κλαούντιο Μπράβο. Ωστόσο, από τότε, βρίσκεται στη «σκιά» του Τερ Στέγκεν, με συμμετοχές κυρίως σε αγώνες κυπέλλου. Παρά την πολύ μικρή παρουσία του στην εστία των Καταλανών, ο Σίλεσεν δεν έχασε ποτέ τη θέση του βασικού στην εθνική Ολλανδίας. Δείγμα του ταλέντου του, που ενδεχομένως να χαραμίζεται ως Νο2 σε οποιαδήποτε ομάδα...

 

Τελευταία Νέα