Σεσκ Φάμπρεγας: Οι κορυφαίες στιγμές του στην Αγγλία

Σεσκ Φάμπρεγας: Οι κορυφαίες στιγμές του στην Αγγλία

bet365

Ο Σεσκ Φάμπρεγας αποχαιρέτησε τα αγγλικά γήπεδα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όσα «σημάδεψαν» την καριέρα του Ισπανού μέσου σε Άρσεναλ και Τσέλσι.

Ένας από τους κορυφαίους ξένους ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκε ποτέ στην Πρέμιερ Λιγκ είπε οριστικά «αντίο» στα αγγλικά γήπεδα. Με 504 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με Άρσεναλ και Τσέλσι τα τελευταία 15 χρόνια (με εξαίρεση την τριετία 2011-2014 στην Μπαρτσελόνα), ο Σεσκ Φάμπρεγας άφησε το στίγμα του στο Νησί, πριν αποχωρήσει στα 32 του για λογαριασμό της Μονακό. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2003 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Μία καριέρα, που «σημαδεύτηκε» από κάποιες συγκεκριμένες στιγμές.

Ντεμπούτο με Άρσεναλ
Μόλις στα 16 του έγινε μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, με τον Αρσέν Βενγκέρ να τον ρίχνει αμέσως στα βαθιά. Στις 28 Οκτωβρίου 2003, σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Ρόδεραμ για το Λιγκ Καπ, ο Σεσκ Φάμπρεγας έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Άρσεναλ, σε ηλικία 16 ετών και 177 ημερών. Ακόμη και σήμερα, παραμένει ο νεότερος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι με τους «κανονιέρηδες».

«Μάχη του μπουφέ»
Από τον Μάιο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2004, η Άρσεναλ «έτρεξε» ένα ρεκόρ 49 παιχνιδιών στην Πρέμιερ Λιγκ χωρίς ήττα. Στις 24/10/04 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που σταμάτησε το σερί των «κανονιέρηδων», με το 2-0 στο Ολντ Τράφορντ, σε ένα παιχνίδι με πολλά αντιαθλητικά χτυπήματα. Με τη λήξη του αγώνα, η ένταση συνεχίστηκε και στη φυσούνα και προς έκπληξη όλων, ένα κομμάτι πίτσα εκσφενδονίστηκε προς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Τότε, κανείς δεν κατάλαβε ποιος το πέταξε, με το «μυστήριο» να λύνεται κάποια χρόνια αργότερα. Το 2011, ο Μάρτιν Κίον δήλωσε πως ο Φάμπρεγας ήταν εκείνος που είχε πετάξει την πίτσα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ισπανός το 2017. Ένας αγώνας, που έμεινε στην ιστορία ως «η μάχη του μπουφέ», εξαιτίας αυτού του περιστατικού.

Αρχηγός στα 21
Από το 2004 και την ηλικία των 17 ετών, ο Φάμπρεγας ήταν βασικός και αναντικατάστατος στη μεσαία γραμμή της Άρσεναλ. Έτσι, έπειτα από τέσσερα χρόνια θεωρούταν ένα από τα πιο έμπειρα μέλη στο ρόστερ των «κανονιέρηδων», παρά το γεγονός πως ήταν μόλις 21 ετών. Το Νοέμβριο του 2008, ο Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισε να χρίσει τον Φάμπρεγας διάδοχο του Γουίλιαμ Γκαλάς στην αρχηγία της ομάδας και το νεαρό – τότε – Ισπανό να φορά το περιβραχιόνιο της Άρσεναλ.

Ο άνθρωπος-ασίστ
Βασικό χαρακτηριστικό του Φάμπρεγας, ως ποδοσφαιριστής, είναι αδιαμφισβήτητα η δημιουργία. Ολοκλήρωσε την παρουσία του στα αγγλικά γήπεδα με 111 ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ και είναι δεύτερος στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τον Ράιαν Γκιγκς (162) που όμως αγωνίστηκε περισσότερα χρόνια. Μάλιστα, στο ξεκίνημά του με την Τσέλσι, το 2014, ο Ισπανός μέσος δημιούργησε ένα ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, που έδωσε ασίστ σε έξι συνεχόμενα παιχνίδια (τέσσερα με την Τσέλσι και δύο με την Άρσεναλ από το τέλος της σεζόν 2010-11), μία επίδοση που κρατά μέχρι σήμερα.

Πρώτο πρωτάθλημα με Τσέλσι
Ο Φάμπρεγας ήταν μέλος της Άρσεναλ τη σεζόν 2003-04, όταν κατέκτησε αήττητη την Πρέμιερ Λιγκ, όμως ο ίδιος δεν παρέλαβε το μετάλλιο του πρωταθλητή, καθώς δεν είχε ούτε μία συμμετοχή στο πρωτάθλημα και χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να τα καταφέρει. Στην πρώτη του χρονιά με την Τσέλσι, τη σεζόν 2014-15, ο Ισπανός μέσος ήταν από τους πολυτιμότερους παίκτες της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο στην πορεία προς τον τίτλο. Μάλιστα, έβγαλε 18 ασίστ και ήταν ο πρώτος στη σχετική λίστα στην Πρέμιερ Λιγκ. Τη σεζόν 2016-17 κατέκτησε εκ νέου το πρωτάθλημα με την Τσέλσι, αυτή τη φορά με προπονητή τον Αντόνιο Κόντε. Το πρώτο, όμως, ήταν το πιο γλυκό!

 

Τελευταία Νέα