Γιουβέντους, ultras, μαφία, μυστικές υπηρεσίες, αυτοκτονία, Super League...

Γιουβέντους, ultras, μαφία, μυστικές υπηρεσίες, αυτοκτονία, Super League...

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς καταγράφει όσα γίνονται στην Curva των Μπιανκονέρι, όπου έχει ήδη αρχίσει η "επιχείρηση-μετάλλαξη".

Εντεκα νίκες και μία ισοπαλία σε 12 αγωνιστικές της Serie A, τρεις νίκες και μία (μάλλον ανώδυνη) ήττα στο Champions League, καλύτερο ξεκίνημα ever, αποθέωση, αφιερώματα, προβλέψεις για τις κούπες που έρχονται, τρελές πωλήσεις σε όλα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο... Η ζωή της Γιούβε είναι ευτυχισμένη σε αυτούς τους πρώτους μήνες της σεζόν, όπου λείπει όμως κάτι. Λείπει ένα κομμάτι που έμοιαζε αναπόσπαστο, αλλά που τώρα μοιάζει να έχει μπει στο στόχαστρο. «Θα είναι πολύ κρίμα αν κάποιος σε λίγα χρόνια σκέφτεται τη φετινή σεζόν και καταλάβει ότι αυτές τις στιγμές θα ήθελε να τις έχει ζήσει αλλιώς, με τον ενθουσιασμό και την εκδηλωτικότητα που πρέπει», είπε πριν λίγες εβδομάδες ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και αναφερόταν στην Curva Sud, όπου η ατμόσφαιρα είναι πιο κρύα από ποτέ. Ισως επειδή και η ύπαρξη της, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε, "παίζεται" περισσότερο από ποτέ...

Η ιστορία μας αρχίζει το μεσημέρι της 7ης Ιουλίου 2016, όταν βρέθηκε νεκρός κάτω από μια γέφυρα -τη "γέφυρα των αυτοκτονιών", όπως ονομάζεται- έξω από το Τορίνο ο Ραφαέλο Μπούτσι, γνωστός ως Ciccio. Ηγετικό στέλεχος των Drughi και υπεύθυνος της Γιουβέντους για τις σχέσεις του κλαμπ με τους οργανωμένους οπαδούς, ο Μπούτσι δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Ούτε οπαδικά, ούτε... κυριολεκτικά, αφού ήταν υπάλληλος των Μπιανκονέρι. Τίποτα από τα δύο δε θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην απόφαση να αυτοκτονήσει, γιατί αμέσως θεωρήθηκε αυτοκτονία έχοντας αφήσει το αυτοκίνητο του πάνω στη γέφυρα, αλλά μπορούσε να τον στείλει εκεί το γεγονός ότι μία μέρα πριν ήταν στο γραφείο του εισαγγελέα του Τορίνο.

Ηταν εκεί για να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας "Alto Piemonte", η οποία αφορά τις δουλειές της 'ndrangheta (μαφία της Καλαβρίας) στο Τορίνο και το πώς κατάφερε να εισχωρήσει και στην Curva Sud της Γιουβέντους. Ηταν -και είναι- μια υπόθεση για την οποία κατέθεσαν μια σειρά από παράγοντες και υπαλλήλους των Μπιανκονέρι, χωρίς κανείς να θεωρηθεί ύποπτος για κάτι ή να του απαγγελθεί η παραμικρή κατηγορία. Ηταν, όμως, μια υπόθεση που αρκούσε για να ασχοληθεί και η αθλητική εισαγγελία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ζητώντας τον αποκλεισμό του Αντρέα Ανιέλι για περισσότερο από ένα χρόνο, με την κατηγορία ότι γνώριζε πως οι ultras έκαναν δουλειές με την 'ndrangheta και έβγαζαν λεφτά από τα εισιτήρια.

Ο πρόεδρος των Τορινέζων, τελικά, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό λίγων μηνών, αλλά αυτό δεν τον απασχόλησε ιδιαίτερα. Αντιθέτως, του έδινε το πάτημα που ήθελε για να έρθει σε κόντρα, ως Γιουβέντους, με τους οργανωμένους οπαδούς της. Τι εννοούμε όταν λέμε οργανωμένοι της Γιούβε; Οι Drughi με αρχηγό τον Ντίνο Μοτσιόλα, για τον οποίο θα πούμε δυο λόγια παρακάτω. Οι Viking με αρχηγό τoν Λορίς Γκραντσίνι, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος της φαμίλιας Rappocciolo της 'ndrangheta. Οι Bravi Ragazzi με αρχηγό τον Αντρέα Πουντόρνο, ο οποίος είναι Σικελός και θεωρείται άνθρωπος της φαμίλιας Li Vecchi της Cosa Nostra, οι Tradizione Bianconera με αρχηγό τον Ουμπέρτο Τόια, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος της 'ndrangheta και οι Nucleo 1985, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δεν έχουν συνδεθεί από τις Αρχές με τη μαφία.

Αυτά είναι τα πέντε κλαμπ στο πέταλο, με τους Drughi να κάνουν κουμάντο και να έχουν αποφασίσει φέτος, όλοι μαζί, τη... σιωπή. Οποιος δει ματς της Γιουβέντους στο Allianz Stadium, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η ατμόσφαιρα δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι οργανωμένοι θεωρούν ότι είναι σε έναν πόλεμο με τη διοίκηση. Πόλεμος που προκύπτει από τη δραματική αύξηση των τιμών των διαρκείας (650 ευρώ για το πέταλο), από την μη υπεράσπιση απέναντι στις κατηγορίες, από τα δημοσιεύματα Μέσων που ελέγχονται από την οικογένεια Ανιέλι. Ετσι, μέσα στη σεζόν έχουμε δει τους οργανωμένους είτε να απέχουν από εκτός έδρας ματς (λόγω των πανάκριβων εισιτηρίων που βάζουν όλοι όταν έρχεται στην πόλη η Γιουβέντους του CR7), είτε να παραμένουν σιωπηλοί εντός έδρας, είτε να πάνε (κόντρα στη Σασουόλο) στο πέταλο με άσπρα πουκάμισα για να είναι... κυριλέ όπως θέλει η διοίκηση, είτε να πάνε (κόντρα στη Νάπολι) ντυμένοι στα μαύρα.

Γενικά, η Γιούβε έχει ένα μεγάλο... σιωπηλό πρόβλημα φέτος και αυτό είναι στιγμές που περνάει και στην ομάδα, αφού έχουμε δει ακόμη και τον Ρονάλντο να ζητάει με χαρακτηριστικές κινήσεις από τον κόσμο να φωνάξει. Το κάνουν πάντα όταν το ζητάει ένας παίκτης, αλλά για λίγα λεπτά και για να φωνάξουν ότι η Γιούβε είναι αυτοί (la Juve siamo noi) και για να επαναφέρουν στην τάξη τους αντίπαλους οπαδούς, οι οποίοι μέσα σε αυτό το κλίμα... ξεσαλώνουν.

Ακριβώς όπως είχαν ξεσαλώσει όλα αυτά τα χρόνια οι ultras με την 'ndrangheta, αν πιστέψουμε διάφορα έγγραφα της εισαγγελίας, τα οποία έφερε στη δημοσιότητα η εκπομπή Report της RAI 3, η οποία προβλήθηκε στις 23 Οκτωβρίου. Εκεί, το θέμα τους δεν ήταν τα ακριβά εισιτήρια διαρκείας, αλλά το πόσο πιο ακριβά έφευγαν από τα χέρια των οργανωμένων για τα μέλη τους ή και τα μη μέλη τους τα εισιτήρια. Το κομμάτι της έρευνας της εισαγγελίας του Τορίνο που αφορά τους οπαδούς της Γιουβέντους ή και την ίδια τη Γιουβέντους, είναι το "καπέλο" που έβαζαν στα εισιτήρια οι ultras και το γεγονός ότι οι Μπιανκονέρι ενώ ήξεραν ότι γίνεται αυτό, δεν το εμπόδισαν. Πολύ απλό, σωστά; Μια αυτοκτονία που μπορεί να μην είναι αυτοκτονία, όμως, δεν είναι και τόσο απλό.

Ο Ραφαέλο Μπούτσι, ο άνθρωπος που αυτοκτόνησε στις 7 Ιουλίου 2016, ήταν επί χρόνια σημαντικό στέλεχος των Drughi και άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Τζεράλντο Μοτσιόλα, γνωστό και ως Dino. Είναι ο αρχηγός των Drughi, είναι μια μυθική μορφή για το οπαδικό κίνημα της Ιταλίας και είναι ένας άνθρωπος που ενεργεί, σκέφτεται και κινείται με διαφορετικό τρόπο: Δε χρησιμοποιεί τηλέφωνο, δε χρησιμοποιεί internet, δεν ξέρει κανείς πού βρίσκεται αφού μετακινείται συνεχώς και η τελευταία φωτογραφία που υπάρχει -όσο απίστευτο κι αν ακούγεται- χρονολογείται στο 1989, μετά τη σύλληψη του για τον φόνο αστυνομικού.

Παρέμεινε στη φυλακή -από όπου συνέχισε να ελέγχει τα πάντα- ως τα τέλη του 2003 ή τις αρχές του 2004, αποφυλακίστηκε με δόξα και τιμή σε όλα τα γήπεδα (στην Curva Sud της Ρόμα σηκώθηκε πανό "Bentornato Dino") και κράτησε δίπλα του τον Μπούτσι μέχρι και το 2013. Εκεί, ο Ραφαέλο φέρεται να ξυλοκοπήθηκε τόσο άγρια με εντολή του Dino, ώστε να εκμυστηρευτεί στη σύντροφο του, την Γκαμπριέλα Ντε Μπερνάρντις, ότι πρέπει να φύγει για ένα διάστημα γιατί σε διαφορετική περίπτωση το τέλος δε θα ήταν καλό. Και δεν ήταν όντως, αν και δεν έφυγε. Η τοποθέτηση του Ciccio στη θέση του υπεύθυνου ανάμεσα στο κλαμπ και την Curva δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από κανέναν στο πέταλο. Ούτε καν από τους Drughi, τους οποίους εκπροσωπούσε ακόμη και σε συναντήσεις με τις Αρχές πριν από ντέρμπι ο Ρόκο Ντομινέλο.

Γιος του Σαβέριο Ντομινέλο, ενός εκ των αφεντικών της 'ndrangheta, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Τορίνο, ήρθε κοντά με τους Drughi, πήρε το ΟΚ του αρχηγού Μοτσιόλα που δεν ήθελε και δε θέλει να φαίνεται πουθενά και ήταν ένας από τους λίγους (μαζί με τους Γκραντσίνι, Πουντόρνο, Τόια που αναφέραμε παραπάνω ως αρχηγούς των κλαμπ) στις συναντήσεις με τον Αντρέα Ανιέλι στην αρχή και το τέλος της κάθε σεζόν. «Δε θυμάμαι αν συνάντησα τον Ρόκο Ντομινέλο, δεν ήξερα και δεν ξέρω ποιος είναι. Κάθε χρόνο στην αρχή της σεζόν συναντώ τους αρχηγούς των συνδέσμων, συζητάμε τα τυπικά θέματα. Αν ο Ντομινέλο ήταν εκεί, προφανώς τον έχω συναντήσει. Και αν κυκλοφορούσε ελεύθερος, προφανώς δεν είχα κανένα λόγο να μη μιλήσω μαζί του. Η Γιουβέντους δε θα αντικαταστήσει την αστυνομία», είχε πει στην κατάθεση του στον αθλητικό εισαγγελέα ο Ανιέλι.

Η υπόθεση, όπως και να έχει, φάνηκε να κλείνει, αλλά τελικά άνοιξε ξανά. Οχι για τη Γιούβε, υπό την έννοια πως δεν υπάρχει κάποια έρευνα για το κλαμπ και δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος της που να θεωρείται ύποπτος για κάτι (δεν παίρνουμε όρκο ότι δε θα μπλέξει ο Security Manager, Αλεσάντρο Ντ'Αντζελο, ο οποίος προσέλαβε τον Ραφαέλο Μπούτσι και μιλούσε με τα αφεντικά της Curva), αλλά γενικά για τις δουλειές της 'ndrangheta και την αυτοκτονία του Μπούτσι. Γιατί; Επειδή υπάρχουν κάποια κενά, τα οποία μπορούν να σε βάλουν σε σκέψεις. Ενα από αυτά, ενδεικτικά: Δεν υπάρχει φωτογραφία ή βίντεο από τη νεκροψία, παρά μόνο μία φωτογραφία από το κινητό της αδερφής της συντρόφου του, η οποία υποστηρίζει ότι η κατάσταση του πτώματος δείχνει ότι έχει ξυλοκοπηθεί άσχημα.

Τα... καλά κενά, όμως, είναι δύο. Το κινητό τηλέφωνο και ένας φάκελος που εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε ξαφνικά. Η αναφορά στο κινητό τηλέφωνο γίνεται επειδή αποκαλύφθηκε κάτι εξαιρετικά περίεργο: Ο Ραφαέλο Μπούτσι δούλευε τα τελευταία χρόνια για τις Μυστικές Υπηρεσίες και καταγράφονταν όλες οι συνομιλίες από το κινητό του. Λόγω τεχνικού προβλήματος όμως, όπως ειπώθηκε επισήμως, δεν έχει καταγραφεί τίποτα από τις τελευταίες τέσσερις ώρες που ήταν ζωντανός. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, επομένως, πού ήταν σε αυτό το διάστημα, με ποιους μίλησε, τι μπορεί να έπαθε κλπ.

Ενδεχομένως αυτό να το ξέρουν όσοι έχουν σχέση με την εξαφάνιση και την εμφάνιση ενός φακέλου, για να πάμε και στο δεύτερο κενό της ιστορίας. Στο αυτοκίνητο του Ραφαέλο, αυτό που ήταν πάνω στη γέφυρα από την οποία πήδηξε, ο πρώτος έλεγχος της αστυνομίας έδειξε ότι δεν υπήρχε κάτι. Στον δεύτερο έλεγχο, λίγες ώρες μετά, βρέθηκε ένας φάκελος, ο οποίος είχε διάφορα στοιχεία για την υπόθεση που ερευνάται. Ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο έλεγχο, μπήκαν στο αυτοκίνητο τρία άτομα: Ο οδηγός του Ανιέλι, ο οποίος κατέθεσε μετά ότι δεν είδε κανένα φάκελο. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της Γιουβέντους, ο οποίος κατέθεσε το ίδιο. Ο τρίτος είναι ένας οργανωμένος οπαδός, ο οποίος στη συνέχεια δε βρέθηκε για να καταθέσει.

Υπήρχε εξαρχής ο φάκελος εκεί και δεν τον πρόσεξαν οι αστυνομικοί στον πρώτο έλεγχο ή τον έβαλε εκεί κάποιος από αυτούς που μπήκαν στο αυτοκίνητο; Και αν έγινε έτσι, ποιος μπορεί να ξέρει τι στοιχεία εξαφάνισε και τι στοιχεία ήθελε να αφήσει και άφησε; Ο οπαδός που μπήκε ως φίλος του Μπούτσι, γιατί δε βρέθηκε ποτέ; Κι αν όντως αυτός είχε τον φάκελο, εξαφάνισε στοιχεία για την 'ndrangheta ή για τους οργανωμένους οπαδούς;

Η εκπομπή Report επιχείρησε να συνδέσει με την αυτοκτονία του Ciccio τον Dino, τον αρχηγό των Drughi, ο οποίος -όπως πάντα- αγνοείται. «Την ημέρα της κηδείας, καθώς περίμενα το φέρετρο έξω από την εκκλησία, σταμάτησε ένα μαύρο αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες. Κατέβηκαν κάποιοι και με πλησίασε ένας, ο Σαλβατόρε Κάβα, ο οποίος μου είπε: "Ερχομαι από τη Γερμανία, ήμουν εκεί με τον Dino. Με έστειλε για να σου πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τον θάνατο του Ραφαέλο". Και έφυγαν», κατέθεσε στην εισαγγελία και επανέλαβε στην εκπομπή, στις 23 Οκτωβρίου, η Γκαμπριέλα Ντε Μπερνάρντις, σύντροφος του Ραφαέλο και τρομοκρατημένη για τη ζωή της, όπως είπε.

Οι Αρχές προσπαθούν να βρουν αν είχε λόγο για να εξαφανίσει τον Ciccio η 'ndrangheta ή οι πρώην φίλοι του στο πέταλο, επειδή ανακάλυψαν λεφτά που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν, λεφτά για τα οποία ο ίδιος δεν τους είχε μιλήσει ποτέ. Γενικά, άλλωστε, η σχέση του Μπούτσι με τα λεφτά φαίνεται πως ήταν καλή, αφού τα τελευταία χρόνια της ζωής του εμφανιζόταν να κερδίζει καθημερινά καλά ποσά από τυχερά παιχνίδια σε ένα συγκεκριμένο πρακτορείο στο Κούνεο. Και κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι είναι τόσο τυχερός ώστε να κερδίζει σταθερά, ακόμη και διαφορετικές φορές καθημερινά, επί δύο ή τρία χρόνια.

Ο,τι κι αν υποθέσει κανείς, όμως, θα είναι ακριβώς αυτό. Υποθέσεις. Ο Ραφαέλο Μπούτσι δεν είναι στη ζωή αλλά "ταλαιπωρεί" με τον θάνατο του είτε αυτούς που μπορεί να έχουν σχέση με αυτό, είτε αυτούς που μπορεί να είναι αθώοι αλλά ήταν μαζί του επί πολλά χρόνια στις εξέδρες όλων των ιταλικών και ευρωπαϊκών γηπέδων. Αυτούς που ζουν μια εξαιρετικά περίεργη περίοδο, στην οποία εμφανίζονται ξαφνικά γκρουπ που απειλούν τους πάντες και τα πάντα, όπως για παράδειγμα οι True Boys. Γιουβεντίνοι από τη Νάπολη που μένουν στη Στουτγκάρδη... Εμφανίστηκαν ξαφνικά, σε μια τόσο περίεργη περίοδο, προαναγγέλοντας ότι θα πετάξουν έξω από την Curva Sud τους Tradizione Bianconera και θα κάνουν εντυπωσιακή είσοδο στο κάτω διάζωμα. Το τρελό, αστείο, περίεργο όμως με αυτούς, είναι το γεγονός ότι έκλεισαν ραντεβού με τους Tradizione αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ (αυτοί, όχι οι Tradizione) ενώ τώρα ο αρχηγός τους ζητάει προσωπική μονομαχία με τον Ουμπέρτο Τόια, ο οποίος είναι επίσης στο στόχαστρο των Αρχών.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Αλέγκρι και οι παίκτες του περιμένουν από τους ultras να είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, να μετατρέπουν σε καμίνι το Allianz Stadium όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος και γενικά να δώσουν στην ομάδα αυτή την έξτρα ώθηση που πάντα έδιναν. Θα είχε ενδιαφέρον, όμως, να ρωτούσε ο Αλέγκρι και τη διοίκηση του Αντρέα Ανιέλι αν θέλει κάτι τέτοιο. Και η απάντηση που θα έπαιρνε, αν την έκανε αυτή την ερώτηση, δε θα ήταν δεδομένα θετική. Είναι αυτονόητο ότι οι οργανωμένοι οπαδοί πρέπει να τιμωρηθούν για όσα έχουν κάνει, με τη μαφία ή όχι, αλλά είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρείται σκάνδαλο το... καπέλο στα εισιτήρια. Δεν είναι νόμιμο, αλλά είναι φυσιολογικό. Αντιθέτως, είναι νόμιμο αλλά όχι φυσιολογικό το να δουλεύει για τις Μυστικές Υπηρεσίες σημαντικό στέλεχος της Curva και στη συνέχεια υπάλληλος της Γιουβέντους.

Ολη αυτή η ιστορία, όταν φτάσει στο τέλος της, ενδεχομένως να δικαιώσει τους συγγενείς του Ραφαέλο Μπούτσι που πιστεύουν ότι δεν ήταν αυτοκτονία. Ενδεχομένως να καθαρίσει και το Τορίνο ή το Πιεμόντε γενικότερα από την 'ndrangheta και τις δουλειές της. Μοιάζει με κάτι περισσότερο από ενδεχόμενο, όμως, το να έχει αλλάξει τα προσεχή χρόνια εντελώς η όψη, η λογική, η συμπεριφορά της Curva Sud της Γιούβε. Εκεί όπου δεν είναι καλοδεχούμενοι, πλέον, αυτοί που ήταν οι μόνιμοι θαμώνες, αλλά είναι όσοι μπορούν να ακουμπήσουν περισσότερα λεφτά στο κλαμπ. Ιταλοί ή μη. Μια σειρά από πρωτοβουλίες που παίρνει η Γιουβέντους για τα νέα προϊόντα της, για τη νέα κουλτούρα που προσπαθεί να δημιουργήσει, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Στο γήπεδο πρέπει να είναι περισσότεροι που μπορούν να αφήσουν καλά λεφτά και λιγότεροι από αυτούς που δεν αγοράζουν προϊόντα του κλαμπ γιατί πουλάνε τα δικά τους.

Το μεγάλο όραμα του Αντρέα Ανιέλι και των φίλων του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είναι η δημιουργία της Super League. Και η Γιουβέντους θέλει να είναι έτοιμη από όλες τις απόψεις για μια τόσο... κυριλέ κατάσταση, όπου τα χρήματα θα είναι περισσότερα από ποτέ. Γι' αυτό και οι τραγικές αυξήσεις στα διαρκείας ή στα απλά εισιτήρια, γι' αυτό τα δημοσιεύματα που στοχοποιούν πρόσωπα με δύναμη στο πέταλο, γι' αυτό το όλο και μεγαλύτερο άνοιγμα σε Ασιάτες ή Αμερικάνους, γι' αυτό η προσπάθεια για αλλαγή της φυσιογνωμίας, του προφίλ της Curva Sud. Γιατί εκεί θα πρέπει, σιγά-σιγά, να αλλάξουν πρόσωπα, καταστάσεις, λογικές...

Υ.Γ.: Η εκπομπή Report έκανε γνωστό ότι την προσεχή Δευτέρα θα παρουσιάσει έρευνα της για τις σχέσεις των ultras της Νάπολι με τη μαφία. Θα έχει πλάκα αν ακολουθήσουν έρευνες για τους οπαδούς της Ρόμα, της Μίλαν, της Ιντερ και γενικά των ομάδων που ετοιμάζονται για την Super League.

 

Τελευταία Νέα